..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeðin dili çok yalýn. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > mahmut dað




25 Temmuz 2011
Sevinilmez Hiç Bir Ölüme.  
mahmut dað
duyduðum bir ölüm haberinden sonra çevremde yaptýðým gözlemlerin parmaklarýmdan klavyeye dökülmüþ hali


:BBEF:
Sevinilmez hiçbir ölüme. Ölüm hep ölümdür. Hep ayrýlýktýr ölüm. Birini birilerinden ayýrýr, ve arkada mutlaka en az bir kalan vardýr. Kalanlarýn acýsýna saygýnýn hatrýna sevinilmez hiçbir ölüme. Peki ya ölüme, ölene üzülmek? Üzülmenin dozunu ayarlayan ölçütler nelerdir? Üzüldüðümüz birinin ölmesi midir yoksa kendi yalnýzlýðýmýza mý yakarýz onca aðýdý? Yoksa her ölüm bize kendi kaçýnýlmaz ölümümüzü mü anlatýr da ondan yakarýz aðýtlarýn tümünü? Nedendir bunca aðýt bilinmez. Ancak her zaman ölen birileri vardýr ve her zaman geride kalanlarýn aðýtlarý…

Daha yakýn zamanda yine bir genci yedi trafik canavarý. Ýnsanlarýn yakýndan bildiði bir isimdi ölen. Adý Barýþ Akarsu’ydu. Yaþlý genç, çoluk çocuk bir çok insan yas tutmaya baþladýlar bu habere. Yakýn çevremdeki insanlarýn bazýlarý ölüme isyan edip bastýlar feryadý. Hatta orta yaþa çoktan bay bay demiþ bir teyzem hayatýnda yalnýzca birkaç kez dinlediði Barýþ Akarsu için aðlýyordu. Yeni nesil gençlerin feryatlarýnýn kaynaðý olan tutkuyu anlayabiliyorum. Ancak orta yaþa çoktan elveda demiþ teyzemin feryadý açýkçasý beni düþündürdü.

Gün geçmiyorki yeryüzünde biri ölmesin. Hele þu son günlerde özellikle asya kýtasýnda olup bitenler acýnýn ve ölümün anlamýný yeniden öðretiyor televizyon baþýndaki dünya halklarýna. Peki hangi ölümler aðlatýyor onlarý? Filistin’de basýnçlý bombalarýn duvarlarla birlikte parçaladýðý çocuklarýn ölümleri mi? Yoksa Irak’da Pazar yerine düzenlenen canlý bomba saldýrýsýnda emek emek yetiþtirilen ürününü satan pazarcýnýn ölümü mü? Yoksa birilerinin ünlü dediði birinin trafik kazasý sonucu gerçekleþen ölümü mü? Hangisi daha çok kiþiyi aðlatýr? Hepsinin ölümü ölümdür. Hepsi de öyle yada böyle toprak ananýn kucaðýnda son uykularýna baþlar. Ve sevinilmez hiçbir ölüme. Ancak benim merak ettiðim yaþadýklarý evlerin duvarlarýyla birlikte Ýsrail’in bombalarýyla parçalanan çocuklarýn ölümleri küçük vahvahlarla geçiþtirilirkken neden ünlü bir genç þarkýcýnýn ölümüne daha çok kiþi daha uzun aðýtlar yakar? Bu sorunun yanýtý insanýn ölüm karþýsýndaki acizliðinde yada ölüm korkusundadýr belki. Ancak bence sorunun asýl yanýtý bu gün insanýn duygularýný yönetmeyi hedefleyen medyanýn sýradan faþist politikasýndan baþka bir yerde aranmamalý.

Barýþ Akarsu’nýn ölümü de benim için ölümü hak etmeden ölenlerin ölümleri gibiydi. Üzüldüm. Çünkü ismi dýþýnda hiçbir þeyi bilmiyordum. Birde bazen kamuya açýk alanlarda çalan bazý þarkýlarý dýþýnda… ölümü hak etmeden ölenler sýnýfýnýn diðer tarafýndakilerin adlarý da bilinmez. Ölümü hak etmeden ölen o kadar çok kiþiyi duyar ki televizyon karþýsýndaki dünya halklarý; onlarýn ölümü ve ölüm þekilleri dýþýnda hiçbir ayrýntý vermez haber bültenleri çoðunlukla. Çünkü medyaya göre onlar sýradan ölülerdir. Her hangi bir ABD askerinin silahýnýn dipçiðiyle kafasýna vurularak öldürülen Irak’lý bir sivilin adýnýn hiçbir önemi yoktur. Çünkü o sýradan bir sivildir. Evet ölümü hak etmemiþtir ancak sýradan olmasý her hangi bir haber bülteninde yalnýzca onbeþ yirmi saniyeye sýðdýrýlýrken, medyanýn insanlara yakýn bir akraba gibi benimsettiði her hangi bir ünlünün ölümü hakkýnda haftalarca haber yapýlýr da yine o ölümün acýsý yeterince anlatýlamaz dünya halklarýna. Irak’lý sivil de hak etmeden ölmüþtür, Barýþ Akarsu da, hatta gelinim olurmusun adlý programýn cadaloz kaynana adayý Semra hanýmýn oðlu Ata da ölümü hak etmeden ölenler arasýndadýr. Ancak Irak’lý sivil sýradan bir ölüdür diðerlerine bakarken.

Sýradanlýk ve sýradan olmamayý son günlerde tam anlamýyla medyanýn dinamikleri belirliyor. Her hangi bir sýradan insan bir sabah uyandýðýnda kendini kameralarýn spot ýþýklarý yada fotoðraf makinelerinin flashlarý altýnda zoraki gülümsemeyle poz verirken bulabiliyor. Peki bir insan nasýl bir anda sýnýf atlayýveriyor? Ne oluyor da bir anda attýðý adým televizyon ekranýna ve gazetelerin birinci sayfalarýna flash haber olarak geçiyor? Ýþte ölümü hak etmeden ölenlerin ardýndan yakýlan aðýtlara giden ýþýklý yolun öyküsü tam da burada baþlýyor. Her hangi bir küresel medya kanalý insanlara diðer insanlardan bazýlarýnýn özel hayatlarýný ap açýk sunmayý hedefleyen yarýþmalar düzenliyor. Baþkalarýnýn özel hayatlarýný bilmeye can atan magazin (dedikodu) kültürünü özümsemiþ topluluklarý ekran baþýna kilitliyor. Telekominikasyon araçlarýyla gönderilen oylar ve o programlara katýlan canlý yayýn konuklarýnýn yaptýðý telefon görüþmeleri sonucunda yarýþmalarý düzenleyen kurumlarýn kazandýklarý paralarýn aldýklarý reklamlar sonucunda kazandýklarý paradan çok daha fazla olduðunu söylemenin sanýrým gereði yok. Olup bitenlerin buraya kadar can yakmadýðýný var sayalým. Ancak sonrasý içler acýsý. “ibadet de gizlidir kabahat de.” “kol kýrýlýr, yen içinde kalýr.” Gibi atasözlerinin etkisinde büyümüþ bir kültürün çocuklarýnýn bir kýsmý en mahrem sýrlarýný ülkenin en ücra köþesindeki bir köy evinde yaþayan bir teyzeye ifþa ederken, o kültürün çocuklarýnýn geri kalan kýsmýnýn büyük bir bölümü de o sýrlarý öðrenmek için tabiri caizse ekranlara yapýþýyor. Ekran baþýndakiler öyle þeyler öðreniyorlarki ekrandakiler hakkýnda, çoðu kardeþlerinin sýrlarýna bile o kadar yakýn deðil. Gittikçe büyüyen kiþisel sýrlar hazinesi öðrenenleri sýrrý verene bir akraba gibi yaklaþtýrýyor. Ve tek yönlü yakýn bir akrabalýk baþlýyor. Bilinmesi gereken gerekmeyen her þey biliniyor medyanýn ünlü olma çiftliðinde yaþayan hakkýnda. Sonrasý o bildik manzara. Barýþ Akarsu öldüðünde kitlesel bir aðýt baþlarken, Irak’lý sivilin ölümü küçük vahvahcýklarla geçiþtiriliveriliyor.

Ýran’lý bir þairin bir þiiri; “ölüm ayný haþmetle vurur fakiri þahý.” Diye baþlar. Ölenin ölüm karþýsýndaki zorunlu boyun eðiþini anlatmak için gerçekten daha güzel bir söz söylenemezdi sanýrým. Ancak keþke þair arkada kalanlarýn ölenin ölümüne tepkilerini de anlatabilseydi ayný þiirde. Ve Nazým Hikmet’in acem þairinin ayný dizesini kullandýðý þiirindeki þu söz tam olarak söylemek istediðim þey: “neden þaþýrdýnýz hocam? Hiçbir geminin ambarýnda ölen bir þah gördünüz mü?” býrakýn her hangi bir gemi ambarýnda ölen þahý, hiçbir þahýn ölümünün yalnýzca 20 saniyelik bir haber vtr’si iþgal ettiðini yada yalnýzca gazetelerin gözden ýrak sayfalarýnda küçük puntolarla ve küçük resimlerle haber yapýldýðýný gördünüz mü? “hayýr görmedim.” Diyorsunuz deðil mi? Madem ki ölümün haþmetli darbesi herkes için ayný, mademki fakir de þah da toprak altýna iniyor arkada kalanlarýn ölenin ölümüne bu bir birinden farklý tepkisi neden? Cadaloz kaynananýn oðlu Ata aldýðý aþýrý doz uyuþtuurcu haplarla annesi ve medyanýn onda yarattýðý bunalýmdan kurtulma çaresi olarak inteharý dünyadan ayrýlma yolu ve tek kurtuluþ çaresi olarak benimsediðinde insanlarýn gök kubbeyi sarsan feryatlarýnýn tam karþýsýnda sokakta top oynayan Filistin’li çocuklarýn kaldýrým taþlarýna yapýþan kafa taslarýnýn görüntülerine yalnýzca küçük vahvahlarý eþlik ederken görmek ne kadar acý.

Hiçbir ölüme sevinilmez. Çünkü ölüm ayrýlýk demektir. Býrakýn birinin birilerinden ayrýlýðýný, daha dünyada yapabilecek çok þeyi olan birinin hayattan ayrýlýðý demektir. Bir dakika önce kurulan düþlerin tümünün iptali demektir ölüm. Bir sokak maçýnda karþý kaleye gol atma ümidinin roket ateþinde cayýr cayýr yanmasý demektir. Pazarda kazanýlacak parayla üç yaþýndaki çocuðunun istediði oyuncaðý alma ümidinin c4 kalýbýnýn parçalarýna kurban verilmesi demektir. Ve bir sonraki yýl insanlara yeni þarkýlar sunma ümidinin bir aracýn lastiði altýnda ezilmesidir ölüm. Yanan, kurban verilen ve bir aracýn lastiði altýnda ezilen hayatlar ve ümitlerdir. Hepsi birbirinden farklý yerlerdeki farklý acýlardýr. Ve sevinilmez hiçbir ölüme. Her ölümün acýsý hep aynýdýr, hep ayrýlýktýr.

Deli Filozof. 09 Temmuz 2007 Pazartesi, 07:36



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hayat ve Yaðmur
Ýki Kiþilik Gerçek Bir Düþ
Hep Yalnýzlýk! Hep Yalnýzlýk!
Çölde Ýsyankar Bir Kum Tanesi
Denizin Sevda Þarkýsý.
Kemanýn Çýðlýðýnýn Öyküsü
Yalnýzlýða Dair
Þeytanla Empati
Sen Ýnsansýn
Beklemeyi Býrak

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bize Özgü Bir Hayat
Samed Behrengiye Mektup
Seyir Defterinin Altýn Sayfasý
Tek Çözüm, Hepiniz Ölün
Omelasta Devrim
Dünden Bu Güne Faþizm
Gökkuþaðýnýn Mektubu
Ateþbaz
Aþkýn Her Hali
Karanfil Kokusu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýz Yolcu [Þiir]
Hayat ve Hayat2 [Þiir]
Adem ve Havva Masalý [Þiir]
Bir Kucak Aþk [Þiir]
Savaþ Korkularýnla [Þiir]
Aþk ve Huzur [Þiir]
Zýtlýkta Birlik [Þiir]
Her Hangi Bir Masal [Þiir]
Yalnýzlýða Sürgün [Þiir]
Sýcak Gülüþler [Þiir]


mahmut dað kimdir?

týpký erasmusun dediði gibi; delilik mutluluktur. bu düsturdan yola çýkýp beni delirten yazma tutkusunu özgür ve çýlgýn düþlerin, ve hayal gücümün en çýlgýn halinin emrine verdim. yazmak, yaratma tutkusunun insan zihnindeki tüm açmazlardan kurtulup, sözün ak ve kara büyüsüyle biçimlenmiþ en gerçek halidir. çünkü söz büyüdür, gerçek söz deliliktir.

Etkilendiði Yazarlar:
J. R. R. Tolkien, Samed Behrengi, Stephan King, R. A. Salvatore, Tess Geritson... ve daha nice güzel kalemler


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © mahmut dað, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.