..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tanrý insaný yarattý, insan da sanat yapýtýný. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > Levent Ölçer




18 Temmuz 2011
Ankara'da Soðuk Gece Eleþtirisi  
Edebiyatýmýz durduðu yerde kendiliðinden geliþmez. Sen desteklemezsen bir þey olmayacak.

Levent Ölçer


Kitap fantastik türde. Lakin öyle içinde devler, cüceler, ejderhalar, elfler yok.. Macera günümüzde ve dünyamýzda geçiyor.. Pardon öyküde bir tane cüce var ama o sayýlmaz..


:BFDG:
Ankara'da Soðuk Gece

Kitabýn yazarý Korkut Aldemir. Ankara'da Soðuk Gece, Laika Yayýncýlýk'tan çýkmýþ. 330 sayfa. Kocaeli kitap fuarýnda Xasiorkcu arkadaþlarýn Xasiork öykü yarýþmasýnda dereceye girenlere vermek üzere getirdikleri kitaplardan biriydi. Nasip banaymýþ, bu kitabýn yolculuðu bende son buldu, yani þimdilik bende..

Kitabý okumayý daha bugün bitirdim. Beklediðimden daha hýzlý bitirdiðimden yanýmda yedek kitap yoktu öyle ziyan oldu iki koca saat.. Neyse..

Kitap fantastik türde. Lakin öyle içinde devler, cüceler, ejderhalar, elfler yok.. Macera günümüzde ve dünyamýzda geçiyor.. Pardon öyküde bir tane cüce var ama o sayýlmaz..

Öykü ve öykünün iþleniþini, yazarýn dilini ayrý ayrý deðerlendirmek isterim. Korkut Aldemir genç bir yazar. 1978 doðumlu. Yazarlar için bu genç bir yaþ (Ben de bu yaþtayým ehem ehem). Daha önünde yol var ama doðru yolda olduðunu söylemek isterim. Bir romanýn baþýna oturup onu yazýp bitirmiþ olmasý bile buna iþaret eder. Bir romaný yazmaya baþlamak her edebiyatseverin yapabileceði bir þeydir lakin yazmaya baþladýðýn romaný bitirmek öyle kolay deðildir. Kendisini kutluyorum, bu iþi Türkiye'de yaptýðý ve yayýncý bulabildiði için ikinci bir kez daha kutluyorum, ben yayýncý bulamadým mesela. Helal olsun Korkut.

Öykünün konusu benim alýþtýðým maceralardan deðil. Bir iyiyle kötü savaþýný hissedemedim. Vardý diyenle de tartýþmam. Macera ve aksiyon vardý ama sadece bunu hissettim. Bir kahramanýn eksikliðini týpký bir gün önce yazdýðým diðer eleþtiri yazýsýnda olduðu gibi burada da dile getirmek zorundayým. Cem, Gökhan ya da Devor birer kahraman olmak için yeterli deðildi. Devorda karizma varýmsýydý ama yoktu. Devor havada kaldý, zaten olsa olsa anti kahraman olurdu heralde.. Cem'e ýsýnamadým. Ýlk baþlarda fena da gitmiyordu oysa, hafiften Peter Parker havasýnda bir kahraman olabilir diyordum ki sonradan bence bocalayýp iþin týlsýmýný bozdu. Gökhan havada ve yavan kaldý ki o da ilk baþta fena bir giriþ yapmamýþtý. Patron ve Müdür karakterleri çok iyiydi. Hoþuma gittiler. Can John da hiç fena deðildi.

Korkut yazdýkça ve öyküleri, kitaplarý devirdikçe iyi iþler çýkaracak kanaatindeyim. Öykünün günümüzde ve dünyamýzda geçmesi benim için zorlayýcýydý çünkü ben fantastik ve diðer diyarlar okuyucusuyum, baþka bir türde roman okumam.. Erotikleri saymassak iþte..

Bazý diyaloglarý acemice ve çok suni bulduðumu ifade etmeliyim. Özellikle iyi ile kötülerin karþýlaþtýðý karþýlýklý sahnelerde zorlama kliþe sözler hissettim ve bu burnumu büktü– diyaloglarýný ekstra gözden geçirmeli, biraz zayýf kalýyor.. Yine de kitap genel olarak iyiydi ve Türkiye'de geçen, Türkçe karakterlerin maceralarýný okumak farklý ve hoþ bir tad býraktý. Daha fazla Türk yazarýn daha fazla vatan kokan eserlerini ileriki günlerde daha bol sayýda bulmak dileðiyle..

Sonuçta bir; Kahraman bir karakteri iyi çizmeli.. Ýki; Diyaloglarý üzerinde biraz daha sýký çalýþmalý. Gerisi zaman iþi. Doðru yoldasýn Korkut Aldemir..

Ýki eleþtiri yazýmý (Týlsým-ý Kudret ve Ankara'da Soðuk Gece)da þöyle bir gözönüne getirdiðimde kendime kýzdým açýkçasý. Bu arkadaþlara haksýzlýk mý yapýyordum, kýskançlýk mýydý lan bendeki?
Yok lan dedim kendime.. Yeri gelince Salvatore'ye de, Tolkien'e de, Feist'e de(Ejderha Mýzraðýný döve döve yoruldum zaten) eleþtiri sopasýný sallamaktan geri kalmayan kýl ve uyuz bir tiptim zaten. Aslýnda arkadaþlara karþý korumacý bile yaklaþtýðým söylenebilir. Ben kendimi onlarý eleþtirdiðimden daha sert eleþtiriyorum.

Türk yazarlarýn eserlerini alýn, daha da önemlisi onlarý okuyun anacýðým. Türk edebiyatýný Fransýzlar kurtarmayacak, Türkler kurtaracak. SEN kurtaracaksýn.

Yav, Okur.. Aslýnda senden çok þey beklediðimin farkýndayým ama, neyse..

Sevgiyle..



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Korkak ve Canavar Eleþtirisi
Týlsým-ý Kudret Eleþtirisi
Üç Kitap Eleþtirisi
Ozanýn Þarkýsý Eleþtirisi
Ýmparatorluðun Kýzý Eleþtirisi
Avcýnýn Kýlýçlarý Serisi Eleþtirisi
Maðaranýn Kamburu Eleþtirisi
Kristalin Hizmetkarý Eleþtirisi
Nifak Eleþtirisi
Zombi Savaþý Eleþtirisi

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
83. Madde
Ýnci Yumurtlama Yarýþý
Seninle Ýlk Defa...
Milliyetçilik Kötüdür
Þiddet Ýçerikli Bilgisayar Oyunlarý
Öküz Sürülerinin Küresel Möölemesi
Medeniyet (!)
Ortadoðuda Fillerin Güreþi
Tayyip Obama Sarýgül
Karþý Saldýrý Planý Senaryosu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Barbar Conan'ýn Ölüm Þarkýsý [Þiir]
Her Ýnsan Öldürür Sevdiðini [Þiir]
Tatlý Sert [Öykü]
Zeytin Karasý [Öykü]
1996 Yýlý [Öykü]
2012: Ölülerin Ýntikamý [Öykü]
Ufuklar: Kýrmýzý Bölge - 18 [Öykü]
Althar'ýn Akýncýlarý: Altýngöl ve Ejderha (9. Bölüm - Son - ) [Öykü]
Kovan Savaþlarý (1. Bölüm) [Öykü]
2012: Ölülerin Ýntikamý (3) [Öykü]


Levent Ölçer kimdir?

Fantazyada büyü, teknoloji ve aksiyon Ýldar'da buluþuyor. 07/10/2017 tarihinde þimdi diyebilirim ki neredeyse 2 senedir tek kelime yazmadým. . . 2 senedir yazar tarafým ölü. oysa oldugum þeyler içinde olmayý en sevdiðim þey yazar olmaktý :) Topraðý bol olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Süpermen, Robert E. Howard, Tolkien, Salvatore, Jules Verne, Battalgazi, David Eddings, Michael Moorcock.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Levent Ölçer, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.