..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Deðiþim dýþýnda hiçbir þey sürekli deðildir. -Heraklitos
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Toplumcu > Þenol Durmuþ




8 Temmuz 2011
Emret Ölelim  
Þenol Durmuþ
Tekmil verildi. Sahne sona erdi. Subaylarýn, astsubaylarýn günlük yarým saatlik çalýþmasý sona erdi. Þimdi sýra tabur binalarýndaki odalarýnda istirahate çekilme saatleri. Yan gelip yatarken neler konuþacaklar? Vilayetin, ilçenin, zenginlerin kýzlarý akþam onlarý bekliyor. Hepsi üniformalarýyla yakýþýklý. Becerdikleri üniversitelilerin, sekreterlerin, hemþirelerin sayýsý kaç acaba? Ya birbirlerine devrettikleri. Tabur çaycýsý bizim Hasan bu duyduklarýný büyük bir gururla bölüðe anlatmamýþ mýydý?


:BEBI:
O gecede huzur içinde uyuduk. Mutluyuz, koþa koþa, büyük bir sevinç içinde, coþkuyla geldik buraya. Ne mutlu bize, ne mutlu bizi bu günlere getirenlere. Kanýmýz kaynýyor, coþuyoruz uyurken bile. Beklediðimiz o ses yine yankýlanýyor. Þükürler olsun nöbetçi çavuþumuz yine sahnede. Elinde palaskasýný sallýyor. Aha iþte koðuþ kapýsýnda. Nöbetçi kolluðu çift pýrpýrý, üniformasýnda kelebek gibi parlýyor.

"Kalkýn ulan burasý ana kucaðý deðil, asker ocaðý ulan ibneler!"

Bu pek de kelebeðe benzemiyor, iri yarý hayvan gibi bir adam. Sýðýr sürüsü varmýþ, bir vilayetin bir köyünde. Kuþ gibi birçoðumuz fýrlýyoruz yataktan. Zaten ilk geldiðimiz günlerde bu ustalar bizi karþýlarken "Hoþgeldiniz yavru kuþlar kucaða oturmaya hazýrlanýn." demiþlerdi. Haklýlar da. Bunlar da ilk geldiklerinde eski olanlar, deneyimli olanlar da onlarý gereken þekilde kucaða oturtmuþlar... Nevresimler, yataklar, battaniyeler ütülenmiþ olacak. Beþ dakika içersinde koðuþ terk edilecek. On beþ dakikada tuvalet, traþ, temizlik, bot boyama iþleri bitecek. Aynaya fazla bakma. Artist misin ulan sen? Seni bekleyen onlarca asker var. Çabuk çýk tuvaletten o çýkardýðýný yedirmiyim sana. Haydi koþturun Çanakkale aslanlarý...

Otuz kubur, otuz musluk sizi bekliyor. Dört yüz aslan parçasýný bekliyor. Girin hepiniz layýk olduðunuz o yere. Palaskalar tekmeler, yumruklar dört dönüyor. Yediði dayaktan koðuþta üç beþ kiþi yine aðlýyor. Bot sýrasýnda iki kiþi. Tuvalette birkaç kiþi böðürüyor yine. Bunlar önemli mi? Bizler seve seve geldik. Daha dün otogarda tüm mahalleli, hýsým akraba, yüzlerce insan bizleri aðýzlarýnda salyalar akarak, davul zurna çalarak buraya göndermediler mi bu vataný kurtarmaya.

-En Büyük Asker Bizim Asker...

-Þehitler Ölmez Vatan Bölünmez...

Bölüðün dörtte biri daha sabah vakti istikakýný yine aldý. Bir de aðlamasalar bari. Þimdi mýntýka temizliði. Kepler elde, yere çök, topla bakalým izmaritleri çer çöpleri. Þimdi sýra sürünme aþamasýnda. Asker yemez, asker üþümez, asker uyumaz. Ýþte ispat edin ulan bunlarý. Þimdi bu saatte lojmanlarda uyuyan komutanlarýmýz birazdan gelecek. Toplamamýz lazým o dikenleri. Arazi geniþ, binlerce dönüm. Çavuþumuz, yine o güzelim koca kýçýný yýrtarcasýna haykýrýyor. Tam bir memet! Bizim anadolu memet'i. Bizim gibi. Sýraya girdik bile. Tek sýra, çift sýra eller hizada, bitiþik nizam, haydi marþ marþ yemekhaneye. Çorba taslarý hazýr bizi bekliyor.Önce dua, tekmil...

-Tanrýmýza Hamdolsun Milletimiz Varolsun....

Bulgur çorbasýný sindire sindire için. Soðuk mu aldýrmayýn. Siz askersiniz. Hem yemek hem dayak. Aslanlar sizi... Þimdi yediðinizin hakkýný verin. Bu çorbanýn hakký verilecek, eðitim alaný sizi bekliyor marþ marþ.

Alayýn önünden geçiyorsunuz. Alay komutanýmýz makamýnda kahvesini içiyor. Bizim bölüðümüz diðerlerinden daha kahraman. Þimdi yýrtýn kýçýnýzý, kendinizi, haydi tek ses!

-Hele Bakýn Þu Erlere...

-Kim Yan Bakar Bu Yerlere...

Çavuþlar o binaya selam verdi bile. Ortalýðý bu sabahta yýktýk yine. Komutan bizi duydu mu acaba? Diðer bölükler de kýçýný yýrtýyor. Þükür geldik eðitim alanýna. Þimdi sýra sporda. Üst çýkar, alt çýkar. Ýstersen donunu çýkar. Koþun bakalým beþ kilometre, þip þak. Saðlýk raporu anlamam diyor çavuþ.

-Ay Akþamdan Aþka Gel, Yaylalar, Yaylalar...

-Baldýz Balkonda Yatar, Yorgana Tekme Atar...

-Dam Üstüne Un Eler, Tombul Tombul Memeler...

Ýþte Yozgatlý çavuþ baðýrdý. Onun köyü, geldiði yerlerin marþlarý. Yere sert vurun. Þimdi koþun. Ýstersen geride kal, kýrk dört numara postal seni bekliyor. Kýçýn saðlam mý, her sabah bu dayaðý yemekten býkmadýn mý þerefsiz. Nerelisin ulan sen? Oradan senin gibi yavþaklar çýkar mý? Kaný bozuk pezevenk, artist misin ulan sen?

Koþtunuz aslanlar, þimdi giyinme sýrasý. Sýra sabah içtimasýnda, inþallah bir hain firar etmemiþtir. Say onbaþý, on kere, yirmi kere! Bir eksik mi var, iþte geldi. Tuvaletteymiþ, bir kurnaz sen misin, düzün anasýný! Þimdi dört yüzümüz hazýr. Marþ marþ!

-Gün Doðdu, Hep Uyandýk, Siperlere Dayandýk...

-Dað Baþýný Duman Almýþ, Gümüþ Dere Durmaz Akar...

-Bir Ýki Üç Dört, Sol Sað Sol Sað...

Tek sýra halinde yürüyün. Yüksek ses, daha da yüksek sesle baðýrýn! Baðýrýyoruz Lazý, Kürtü, Çerkezi, Boþnaðý...Türklerden beteriz...Nihayet geldik. Üç bin kiþi içtima alanýnda bekliyoruz. Subaylarýmýz geliyor, önce astsubaylar, saat dokuz. Dört saattir, böðürerek, sürünerek, kýçýmýzý yýrtarak onlarý bekliyoruz. Þükürler olsun geldiler. Çavuþlarýmýz kuyruðunu sallayarak subaylarýn paçasýna yapýþýyor. Her takým çavuþu gururla mevcutlarý gösteriyor. Astsubaylar güneþ gözlükleriyle, fularlarýyla tam bir artist. Hele bölük komutaný daha þimdiden paþa olduðunu hissettiriyor. Ortalýk yine çýnlýyor.

-Dikkat Dikkat Dikkaaaaat Ulaaaan.....

Geliyor iþte tabur komutanýmýz. Subaylar astsubaylar çavuþlar bizler ona büyük bir hayranlýkla bakýyoruz. Yüce yaratan neler yaratýyormuþ. Bu sabah suratý yine asýk. Gergin görünüyor.Koca göbeði, sert yüz ifadesi, kat kat olmuþ derisi ile, meþin suratlý binbaþýmýz bölük komutanlarýný bekliyor. Her bölük komutaný tek sýra halinde tekmil verirken bizim çavuþlarý bile yaðcýlýkta aratmýyor. Ne de olsalar çýraklýktan beri bu iþteler. Ýsterse vermesinler. Daha geçen gün Tuzla'dan gelen bizim tetenek nöbetçi asteðmeni yerin dibine sokmamýþ mýydý binbaþýmýz?

"Ulan bu orduya senin gibi beceriksiz adamlarý nasýl alýyorlar, Turgut çavuþ sen tekmil ver dediðinde bizim Turgut çavuþ nasýl da coþmuþtu?"

Tekmil verildi. Sahne sona erdi. Subaylarýn, astsubaylarýn günlük yarým saatlik çalýþmasý sona erdi. Þimdi sýra tabur binalarýndaki odalarýnda istirahate çekilme saatleri. Yan gelip yatarken neler konuþacaklar? Vilayetin, ilçenin, zenginlerin kýzlarý akþam onlarý bekliyor. Hepsi üniformalarýyla yakýþýklý. Becerdikleri üniversitelilerin, sekreterlerin, hemþirelerin sayýsý kaç acaba? Ya birbirlerine devrettikleri. Tabur çaycýsý bizim Hasan bu duyduklarýný büyük bir gururla bölüðe anlatmamýþ mýydý?

Þimdi sýra bizde. Bizler onlarýn adamlarýyla, bizim Turgur çavuþla, Hasan onbaþýyla, diðerleriyle baþbaþayýz. Birbirimizi becereceðiz. Þimdi selam ver, selam al. Yanaþýk düzen eðitim. Yanaþýk düzen dayak. M-1 piyade tüfekleriyle savaþa hazýrýz. Simitçiler, tatlýcýlar, tuvaletçiler, inþaatçýlar, bulaþýkçýlar ayrýlsýn. Þimdi ilk dersimiz tekmil vermek. Þimdi sýra savaþ dersinde.

-Erdal Kara Ankara...

Ne biçim askersin sen? Dayakta yetmiyor sana, bir haftadýr bunu öðretemedik Erdal Kara. Ananý becerdiler mi senin? Özürlü müsün sen pezevenk?

-Erdal Kara Ankara...

Tekrar söyle, yeniden, yüksek sesle, yeniden baðýr Erdal Kara. Baðýr Erdal Kara.

Ruslar, Bulgarlar, Gavurlar, Araplar bizi bekliyor. Sana ihtiyaç var Erdal Kara. Yüksek sesle biraz daha baðýr.

Lütfen aðlama Erdal Kara..

Savaþýmýz var seninle...



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: :)
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
17 Temmuz 2011
Þ.Durmuþ yazýlarý kaçýrýlmaz ama saat 03.00 ve haftalardýr ancak bakma fýrsatý oldu. En iyisi kütüphane kaydý.Okuma ertelenmek zorunda.Sevgiler...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumcu kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kurtarýn Beni
Sarýgöl Roman Mahallesi 2
Pavyon Sokaklarý
Gel Abi...
Ýblis Yeryüzünde
Çöp Kamyonu
Ýsyankar Ruhlar
Toplum Düþmaný
Genelev
Midyeci Raci

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hýrsýzlar Kralý
Güzel Ýstanbul
Ýdam Ýsteriz
Dilenciler Köyü
Emret Baþkaným
Cafer Kalfanýn Ýsyaný 2
Düttürü Düüüttt
Þairler Çýkmazý Sokaðý
Ayþe Aþk Arýyor
Köpekler Sokaðý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kurtlar Sürüsü [Þiir]
Ego - [Þiir]
Çingeneler Zamaný [Þiir]
Açým Ben [Þiir]
Olmalý [Þiir]
Zaman Geçsin [Þiir]
Hani [Þiir]
Konstantin Aðlýyor... [Þiir]
Kuyu [Þiir]
Sen Gidersen [Þiir]


Þenol Durmuþ kimdir?



Etkilendiði Yazarlar:
CERVANTES


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Þenol Durmuþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.