..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Çok söz hamal yüküdür." -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Vildan Sevil




15 Haziran 2011
Benim Güzel Þiirlerim ve Þiirde Eytiþim// Yazýnsal Yaratý Üstüne Fikir Uçuþmalarý (Iýý)  
Duyguyu üfleyen, ozandýr. En kadim þamanlardan, kamlardan, büyücülerden el almýþtýr. Þiire, þiir denmediði, þairin doðmadýðý zamanlardan gelir.

Vildan Sevil


Çünkü, çiçek, böcek, göðün mavisi, derenin þýrýltýsý, yapraklarýn hýþýrtýsý, erguvanlar, bitip tükenmez yarým aþklar, deniz ve dalgalar, kýr çiçekleri, içki þiþeleri, þiþelerin dibi, dibinin dibi/camýn içi, martýlar...Hayýr, tüm bunlar, ozanýn özündeki sýnýrsýzlýðý doyuramayacaktýr. Sýnýr, ozanýn doðasýna aykýrýdýr.


:BAFG:
Ýlk ergenlik çaðýma kadar, ben de þiir yazmýþtým. Arkadaþlarým bir yerlerden yürüttüðümü düþünür, benim yazdýðýma inanmazlardý. Þiir sipariþ ederler, “Yaz bakalým, gerçekten yazabiliyor musun?” diye sýnava çekmeye kalkarlardý. Ben de, kendimi kanýtlamak için canhýraþ sipariþleri hazýrlardým. Çocukluk iþte...

Lise çaðýna geldiðimde, bir daha hiç denemedim. Þiirden anlamaya(!) baþlamýþ olmalýyým.

Her nazým, þiir deðildir, deriz.

“Þiir ve Þair’den
Duyguyu aramam, farklýyým;/Elimde sözlük,/Ve kýrýk dökük birkaç kelime;/Yazarým alt alta,/Olursam anlaþýlmaz,ustayým derim/Önemli mi þiirin rengi,sesi sedasý?/Dizilsin de kelimeler...”
bonheur/Edebiyatdefteri.com

Günümüz þiirinin genel görünümünü bu dizelerle dillendirmiþ genç þair. Þiirin tümü, günümüz þiirine güzel bir taþlama, bir özeleþtiri.

Þiir; öncelikle duygudur. Ama olgun, iyi þiir, duyguyla düþüncenin harmanlandýðý deðil, yoðrulduðu, tümleþtiði þiirdir.

Þiir; sesdir, müziktir. Onlarca sözcük, ayrý bir sazdýr. Sözcükler, tahta ve bakýr üflemeli, vurmalý, yaylý/telli çalgýlardýr.

Anlam, bu çalgýlarýn oluþturduðu, duyguyu en iyi yansýtan orkestra aracýlýðýyla iner yüreðe ve vurur.

Duyguyu üfleyen, ozandýr. En kadim þamanlardan, kamlardan, büyücülerden el almýþtýr. Þiire, þiir denmediði, þairin doðmadýðý zamanlardan gelir.

Þair, çaðý imgeler. O, maestrodur, kuyumcudur.

Þiir; resimdir, fotoðraf deðil. Oranlarý, perspektifi, geometrisi vardýr. Saz olmuþ sözcükler, renklere, biçimlere bürünür.

Þiir; en arýnmaz kiri bile dillendirse, kirlenmeyi anlarýz, kokuyu hissederiz ama þiirin kendisi pis kokmaz, kirli deðildir.

Þiir; en iðrenç sahneleri anlatsa, midemizin bulandýðýný hissettirse de kendisi iðrenç olamaz. Bu durum; þiirin, duyumsayan, tiksinen ozandan çýkan soluðun, þairin emeðiyle, ustalýðýyla, güzelduyuya (Estetik) kavuþmuþ biçimidir.

Ýþte benim güzel þiirlerim böyledir, sevgili okur.

Ozan, yüreðinin inebildiði derinliklerinden soluðunu üfler. Þair, BÝLGÝSÝNÝ, YETENEÐÝNÝ ve EMEÐÝNÝ devreye sokar. Alýr o soluðu, bir kuyum iþçiliðine durur, çalgýlarýn uymunu saðlayan maestro olur. Þiir oluþur.

Okur; bilgi birikimi, deneyimi kadar müziði, resmi, anlamý algýlar, içine çeker soluðu, kendi derinliklerine savurur.

Soluklar nerelerde kesiþir, örtüþür, bilinmez. Bu gizemdir. Evren gibi. Bir aþktýr baþlar, zamane aþklarýna asla benzemez, ölümsüzdür. Ýhanet yoktur, sadakat sonsuzdur.
Hayýr, yanlýþ oldu sevgili okur. Eytiþime uymadý. Ýhanet vardýr, aþk da biter.

Þiir, evrene doðru yol alýrken bir önceki þiire ihanet eder. Yeni bir þiir aþkýdýr o aþký bitiren. Çünkü onu aþan karþýtý doðacaktýr.

Gerçek ozan/þairin yaradýlýþýndaki bu sýnýrsýzlýk dürtüsü, onu çoðunlukla bedensel, tinsel ve deðiþken aþklara koþturur. Ne var ki, içsel yaratýnýn sýnýrsýzlýk dürtüsü, bu aþklarla yetinemez; onun için þair, süregen bir doyumsuzluða mahkum olur, kýsýr döngüye düþer çoðu kez, kendini yinelemeye durur. Çaðlar boyu yaþayabilen ozan/þairler, bu döngüden sýyrýlmayý baþaranlar, bu zinciri kýrabilenler, yapamadýðýnda þiiri býrakanlardýr.

Duygu ve düþüncelerin özgürce dillendirildiði dönemlerde yaratý, evrenselliðe daha rahat yönelir. Ozan/þairin taþkýn ve aþkýn duygularý, yurdunun, gezegeninin, evrenin dört bir yanýný daha özgürce gezer, þiirini yaratýr. Temalar çeþitlenir, çoðalýr, zenginleþir, renklenir, iç dünyayla evren arasýnda daha bir yakýnlaþma oluþur. Ama bunda da bir görecelik vardýr. Çünkü þiir, sýnýr tanýmaz, özgürlük, hep görecedir onda.

Toplumsal baský dönemlerinde, ozanýn magmasýndan fýþkýrmak isteyen aþkýn ve taþkýn lavlar, can korkusuyla içeri týkýþtýrýlýr. Ozan/þairin doðasýnda var olan arayýþ itimli bunalýmý iyice derinleþir. “Sophie’nin Seçim”i gibi bir seçimdir dayatýlan. Ya da kýrk katýrla kýrk satýr.

Ya biat edecek, saray þairi olacak, padiþaha methiyeler düzecek, caize almasa bile kelleyi kurtaracak, ya kalemi býrakacak ya iyice sözcüklerin anlaþýlmazlýðýnda yitip kendini kandýrmanýn sancýlý aðýrlýðýyla yaþayacak, o aðýrlýðý anlaþýlmaz sözcük oyunlarýyla atmaya çalýþacak, belki intihar edecek ya da sýnýrlarýný açmak, aþmak için savaþýma girecektir. Edebiyat tarihi, her seçenekten sayýsýz örneklerle doludur.

Çünkü, çiçek, böcek, göðün mavisi, derenin þýrýltýsý, yapraklarýn hýþýrtýsý, erguvanlar, bitip tükenmez yarým aþklar, deniz ve dalgalar, kýr çiçekleri, içki þiþeleri, þiþelerin dibi, dibinin dibi/camýn içi, martýlar...Hayýr, tüm bunlar, ozanýn özündeki sýnýrsýzlýðý doyuramayacaktýr.

Sýnýr, ozanýn doðasýna aykýrýdýr.

Burada, þairin doyumsuzluðu ve sýnýrsýzlýðýna ilginç bir örnek vermek isterim.

XIX. yüzyýl Avrupa’sý, Fransa. Kilisenin yüzyýllar boyunca aklýn önüne ördüðü duvarlar hýzla yýkýlmakta. Aydýnlanma doludizgin yaþanýyor. Ama büyük ozan/þair Baudelaire sembolizme sýðýnmýþ, haykýrýyor Albatros’ta.

Neden? Yüzyýllarca zincire vurulmuþ olan akýl, þimdi kurtulmuþ zincirlerinden, doludizgin ortalýkta koþturuyor, meydan onun artýk. Karanlýk çað, akýl-sezgi/duygu dengesini iyice bozmuþ, her ikisini de zincire vurmuþ. Ýkisi bir olup isyan ettiyse de o tarihsel dönemde, en sýkýþtýrýlmýþ olan akýl, kurtulduðunda, gemi azýya iyice almýþ.

Akýl, öyle bir koþturmada ki, duyguyu, sezgiyi yok sayýyor, ezip geçiyor. Her nen, salt aklýn terazisinde tartýlmakta artýk. Deney en gözde yöntem. Ama evren, salt, insanýn pek azýný kullanabildiði aklýyla mý sýnýrlý?

Ýnsan aklýnýn ürettiði deneylerle evrenin gizemini çözmek olasý mý?

Büyük Baudelaire bunu seziyor iþte ve isyanda.Baudelaire kilisenin baðnazlýðýný mý özlüyor?.. Aklý mý yok sayýyor?.. Ýsyaný, akla karþý deðil, aklýn duyguyu ezmesine. Çünkü, ozan yüreði akýldan daha yakýn evrene. Dýþlanma, acý çekme pahasýna isyandadýr Baudelaire.

Ozan, geminin güvertesine düþen, göklerin egemeni, özgürlüðün simgesi, koca kanatlý Albatros’tur artýk.

Yüreðindeki kýzgýn magmanýn ateþiyle kavrulan ozan, bu kez de aklýn zincirine vurulmaktadýr. Kim durdurabilir bu isyaný?..

Baudelaire’yi bugün de severek okuyoruz.
“Albatros’tan
Ýþte,o yüce bulutlar prensine benzer Ozän,/Fýrtýnayla sarmaþ dolaþ, okçuyu umursamayan,/Yeryüzüne sürgün, baðrýþ ve çaðrýþlar arasýnda,/Engeller adým atmasýný o devden kanatlarý.”

Kötülük Çiçekleri, Charles Baudelaire // Çev: Hulki Can Duru- Ýzedebiyat.com

Bir baþka örnek de bugünden:

"Bütün Sanatçýlarý Susturun'dan

“Bütün sanatçýlarý susturun,/Hatta öldürün,/Bedenlerini yakýn,/Ve küllerini betondan,/Devasa yalanlarýmýzýn temellerine,/Gömün!”
Umut Salih Tiryakioðlu// Ýzedebiyat.com

Böyle haykýrýyor, ülkemizden bir ozan. Elbette baþkalarý da var haykýran.

Okura gelince...O da seçimiyle baþbaþa sevgili okur.

Ya bugünde kalacak ya da çaðlarý aþacak olan ozanýnýn ve þiirinin ardýndan koþacaktýr.

Ayrýmýnda olalým olmayalým, yaþamýmýzýn her aný bir seçimi dayatýr bize. Seçeriz, sürekli seçim halindeyiz. Ayrýmýnda olsak da olmasak da...

Þiire, ozan/þairlere, okura sevgiyle...

15.06.2011
Vildan Sevil

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: :))
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
16 Haziran 2011
Teþekkürler Tülünay. Gülsarý'yý yanýnda görmek çok mutlu etti beni. Selamlarýný da götüreceðim giderken. Sevgiler..

:: deðmelerden korkmadan,bu gizem diyarýnda
Gönderen: TÜLÜNAY / , Türkiye
16 Haziran 2011
Beethoven'ýn Goethe'ye övgüleri ve teþekkürleri geliverdi aklýma. Deðdiðimiz herþeyde yakalayacak bir ýsý,bir sýr oluyor yaþamda.Deðdiðim ve ardýndan duyduðum "Gülsarý.."yý hergün içimden tekrarlýyorum.. "Þiir evrene doðru yol alýrken,bir önceki þiire ihanet eder." "Sýnýr,ozanýn doðasýna aykýrýdýr." Yüreðe saðlýk ve Ayvalýk'a özlemli koca bir selam ile..

:: :)
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
16 Haziran 2011
Yüreklendiriyorsun sevgili Aysu.Bu gidiþle, zorla eleþtirmen olacaðým galiba:))

:: Þiire, ozan/þairlere, okura sevgiyle...
Gönderen: Aysu / , Türkiye
16 Haziran 2011
her ozan þair ayrý bir dünya ayrý bir derinlik ama görmesini bilene,sen rüzgarsýn þiirlerin derinliðine doðru..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ozan/þair> Þiir> Okur// Yazýnsal Yaratý Üstüne Fikir Uçuþmalarý (Iý)
Evren - Zaman - Hýz ve Hýz Tutkumuz Üstüne
Sadakat
Bir Kadýn, Sinsi Bir Þiddet ve Bir Yanýt
Senden Bir Þeyler Ýsteyeyim Mi?.. Ne Dersin?..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýpek Nehir, 1 Mayýs, Vay Ýstanbul...
Okurun Sevinç Çýðlýðý ve Yazarýn, Kitabýn Çilesi
Yine Tecavüze Uðradým!.. Yine Tecavüz Ettim!..
Sen Kaç Kere Doðdun Sevgili Okur?..
Konuðum Var: Cengiz Akýn, Post - Modern Edebiyatta "Zaman" Kavramý, Zaman - Bilinç Ýliþkimiz
Ant Olsun ve Þart Olsun ki Umursamayacaðým!.. Nerde Benim Þu Cýmbýzla Ayna?..
Kassandra'nýn Güncel Kehaneti
Poetika// Sanatsal Yaratý Üstüne Fikir Uçuþmalarý (Iv)
Ahhh Ýstanbul... Çekme Beni Böyle Kendine Kendine... Yorgunum...
Kýrk Katýr mý, Kýrk Satýr mý? Mutluluk, Onur ve Bölünmek

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Duruþma [Þiir]
Dedem Düþlerime Giriyor [Öykü]
Çocuklarýn Çýðlýðýndan Göklerin Týlsýmýna [Öykü]
Dolunayda Uyku Tutmaz [Öykü]
Ýlk Sosyalist Muhtar Fevzi Aðabey [Öykü]
Oy Madimak, Madimak!.. Sen Artýk Türkülerle Deðil, Ateþlerle Anýlmaktasýn [Öykü]
Düþselin Gerçeðinde, Gerçeðin Düþselliðinde [Öykü]
Ben Ölürken [Öykü]
Gece, Mehtap, Selene, Apollon ve Ben [Öykü]
Aþk"a Geldin, Hoþ Geldin!.. [Öykü]


Vildan Sevil kimdir?

Koþuþturmaktan yoruldu. Altmýþýndan sonra, çok yabancýsý olduðu teknolojiyle, sanal ortamda kalem oynatmaya kalktý. Ýletiþim kurmak, duygu, düþünce, birikim paylaþmak, genç kuþaklardan yeni þeyler öðrenmek istedi. Yazarlýk deneyimine burada adým attý. Ýþte böyle sýnýr tanýmaz bir "dinazor ". . . Baþarýr mý acaba ?

Etkilendiði Yazarlar:
Marx, Engels, Freud, Nietzsche, Adorno, Horkheimer, Foucault, Antik Grek, Rus , Fransýz yazýný, Amado, Marquez, Llosa, Asturias, Lübnanlý Amin Maalouf...Elbette Nazým, Aragon, Neruda ve nice ozan/þair...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Vildan Sevil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.