..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Matematiðe, yalnýzca yaratýcý bir sanat olduðu sürece ilgi duyarým. -Godfrey Hardy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Adem KALINSAZ
Adem KALINSAZ - KÜLTÜREL ÝKLÝM
Site Ýçi Arama:


Deneme
  Ömür Denen Þey... (Adem KALINSAZ) 10 Ocak 2008 Yaþam 

Takvimler ne kadar cömerttir. Her gün bir sahife baðýþlarlar ömürlerinden. Onlar cömert davrandýkça hafiflerler hafiflerler ta ki tükeninceye kadar cömertlikleri devam eder. Her erdemli davranýþlarýnda omuzlarýndaki yük biraz daha hafifler takvimlerin.

  Mevlana'nýn Gel Çaðrýsý (Adem KALINSAZ) 11 Ocak 2008 Yaþam 

Gel çaðrýsý genel ve öz itibariyle iki bölümden müteþekkildir. Bu ikili mýknatýsýn kutuplarý gibi birbirlerinden farklýdýr. Aradaki mesafe alný rahmet yüklü bulutlara deðen daðlar ile vadinin derinliklerinden nazlý nazlý süzülen nehirler arasýndaki mesafeden daha aralýdýr.

  Cehalete Dair... (Adem KALINSAZ) 16 Ocak 2008 Yaþam 

Cahilin freni yoktur. Bir mütalaa ortamýnda freni boþalan kamyon gibi boþalýr ve aklýna ne gelirse sözün neticesini düþünmeden esip gürler. Bu tutum ne kendisine, ne de ortamýn erdemli sakinlerine yarar getirir.

  Taraftar Mýsýnýz? (Adem KALINSAZ) 23 Ocak 2008 Yaþam 

“Taraf olmayan bertaraf olur.” Olur mu acaba? Taraf olmanýn bir tarafýnda “benim tarafým þeksiz þüphesiz doðru, senin tarafýn kesinkes yanlýþ” anlayýþý var ise bu taraf sakýncalý bir taraftýr.

  Toplum "Ben"lerin Çoðuludur (Adem KALINSAZ) 30 Ocak 2008 Toplum 

Yalnýzlýk Allah’a mahsustur. Annesiz ve babasýz doðan Hz. Âdem bile yalnýz býrakýlmamýþ, Havva Validemiz kendisine eþ, sýrdaþ ve yâren kýlýnmýþ. Robinson Curise’lik günümüzün gerçekleri ile örtüþmemektedir.

  Ol Nur Doðdu (Adem KALINSAZ) 23 Mart 2008 Din 

Ebabil kuþlarýnýn býraktýðý taþlarýn üzerinden az bir zaman geçmesine raðmen Mekke’deki bereketsiz hayat Mekke sokaklarýnda ve bilahare küre-i arzda kol gezmekteydi. Ýnsanlýk adýna ne varsa topraðýn altýnda kalmýþ, topraðýn üstü cehaletin pençesinde kývranmaktaydý. Þan, þöhret ve itibar henüz adý konmamýþ kapitalizmin kurallarýna baðlanmýþtý. Paran varsa efendi, yoksa köle vasfý insanlar için bir yafta idi.

  Üstad (Adem KALINSAZ) 2 Nisan 2008 Yazarlar ve Þairler 

Bir mecliste: “Üstad Ýskender Pala bu konuyu þöyle ifade ediyor.” demiþtik de, mecliste bulunan bir dostumuz: “Ýskender Pala ne zaman üstad oldu?” tepkisinde bulunmuþtu. Peki, üstad nedir? Ya da üstad kimdir, kime denir? Ýskender Pala üstad mýdýr?

  Aþka Dair... Yunus'ça Bakýþ (Adem KALINSAZ) 9 Nisan 2008 Sevgi ve Aþk 

Baþýnda kavak yelleri esenlerle, kavak yellerini savuþturanlarýn en azýndan kýyýsýna uðradýðý ya da uðratýldýðý bir limandýr aþk kapýsý. Bu kapý gönüldendir. Giriþ ve çýkýþ ancak kalpten geçer. Eðer gönlün kapýsý nazikçe, edebine uygun, cesaretle çalýnýrsa kapýnýn açýlmasý kolaylaþýr ve misafirlikten ev sahibi konumuna geçilebilir. Yok, eðer darbelerle zorlanýrsa gönül hýrpalanýr ve oraya misafir olarak girmek bile mümkün olmaz.

  Milli Egemenlik ve Son Gazi (Adem KALINSAZ) 28 Nisan 2008 Toplum 

“Egemenlik kayýtsýz þartsýz milletindir.” Anlayýþýnýn yolu ülkemizde milli mücadelede çetince mücadele yapmaktan geçmiþ ve zor þartlarda kazanýlmýþ ve bu sebepten kýymetini eskitmeyen bir ilke olma özelliðini idame ettirebilmiþtir.

  Mayýs Güzellemesi ve Üstad Necip Fazýl (Adem KALINSAZ) 6 Mayýs 2008 Yazarlar ve Þairler 

Mayýs ayý bizim içimizdeki coþkuyu katmerleþtiren aylarýn en önemlilerindendir. Bizce gerekçesi þudur ki;

  Fethin Anahtarý (Adem KALINSAZ) 28 Mayýs 2008 Ýstanbul 

Fetih; açmaktýr. Açmak ise kapalý olaný, ya hayýrla kýrýp dökmeden, hayra hizmet olsun diye, ya da tam tersi kýrýp dökerek, zor ve zorba bir anlayýþla yakýp yýkmak için anahtar, söz, fiil ve ruh kullanmaktýr.

  Türkçe Olimpiyatlarý ve Kazanýmlarýmýz (Adem KALINSAZ) 3 Haziran 2008 Türkiye 

"Kiminin saçý siyah, Kiminin saçý sarý... Ankara'da buluþtu, Dünyanýn çocuklarý."

  Toprak Gönüllü Cengiz Aytmatov (Adem KALINSAZ) 18 Haziran 2008 Yazarlar ve Þairler 

Yazdýðý eserlerle özelde Türk, genelde dünya edebiyatýna þeker gibi eserler kazandýran ünlü yazar Cengiz Aytmatov Kýrgýzistan’ýn Baþkenti Biþkek’in Talas Kasabasý’nýn Þeker Köyü’nden dünyaya merhaba demiþtir.

  Aðlamak ve Gülmek (Adem KALINSAZ) 9 Temmuz 2008 Yaþam 

Hayat, doðumdaki aðýt ile baþlayýp, ölümdeki aðlatmayla bitmektedir.

  Çevresel Sorunlar ve Çözüm Yollarý (Adem KALINSAZ) 13 Temmuz 2008 Doða ve Dünya 

Ozan tabakasýnýn delinmesi, küresel ýsýnma ve iklimlerin deðiþmesinde insanýnýn çevreyi bilinçsizce kullanmasý vardýr. Cumhuriyetin ilk yýllarýnda Türkiye topraklarýnýn yüzde 27’sini kaplayan ormanlýk alan, bugün (verimli ormanlýk alaný) yüzde 14’lere kadar gerilemiþtir. Bu baðlamda TEMA Vakfý’nýn ve Pankobirlik’in çevreye karþý duyarlýklýklarý ve katkýlarý takdire þayandýr.

  Gezi Notlarý: Balýkesir Ýzlenimleri - I (Adem KALINSAZ) 16 Temmuz 2008 Türkiye 

Hayata dostça yaklaþýyorsanýz, dostlarýnýz vardýr; her daim zamaný birlikte deðerlendirdiðinizde mutluluk hissedeceðiniz dostlarýnýz. Genelde okul, asker, hac ve yolculuk arkadaþlarý, arkadaþlýðýn kavileþtiði dostluðu oluþturan unsurlardandýr.

  Gezi Notlarý: Balýkesir Ýzlenimleri - II (Adem KALINSAZ) 2 Aðustos 2008 Türkiye 

Balýkesir ilimiz, Anadolu Selçuklu Devleti’nin yýkýlmasýnýn ardýndan kurulan Karesioðullarý Beyliði’ne baþkentlik ve ev sahipliði yaptýðý tarihi bir kentimizdir. Bu nedenle hem Karesioðullarý beyliði döneminden, hem de Osmanlý dönemine ait tarihi mekânlarý içerisinde barýndýrmaktadýr.

  Gezi Notlarý: Akçay, Altýnoluk, Assos, Ayvalýk, Edremit Ýzlenimleri (Adem KALINSAZ) 13 Aðustos 2008 Türkiye 

Tatil deyince Anadolu insanýnýn aklýna genel itibariyle deniz kenarýnda dinlenme, eðlenme, kumsalda (sahilde) hoþça vakit geçirme ve denize girme gelmektedir. Sahil kenarýndaki turizm beldelerinde yaþayan insanlarýn aklýna ise; yaylalarda temiz havadan yararlanma, doðal beslenme, dinlenme, spor yapma gelmektedir.

  Gezi Notlarý: Bursa Ýzlenimleri - III (Adem KALINSAZ) 22 Aðustos 2008 Türkiye 

Tophane’den Üftade Cami’ne doðru ilerlemekteyiz. Önümüze çýkan tabela Uludað Milli Parký’nýn gittiðimiz güzergâhta olduðu müjdesini veriyor. Ancak Bursa’ya ayýrdýðýmýz bir güne bu kadar çok tarihi, milli, dini ve kültürel alaný sýðdýrmak imkân dâhilinde deðil. Bursa için en az bir haftalýk bir proðram yapmak lazým ki, gidilmesi, görülmesi arzulanan her yer doyasýya gezilebilsin.

  Gezi Notlarý: Bursa Ýzlenimleri - I (Adem KALINSAZ) 27 Aðustos 2008 Türkiye 

Bursa'da bir eski cami avlusu, Küçük þadýrvanda þakýrdýyan su; Orhan zamanýndan kalma bir duvar... Onunla bir yaþta ihtiyar çýnar

  Gezi Notlarý: Bursa Ýzlenimleri - II (Adem KALINSAZ) 27 Aðustos 2008 Türkiye 

Bursa Ulu Camii’ndeki ziyaretimizi tamamlayýp Tophane’ye doðru týrmanmaktayýz. Önümüzde Büyükþehir Belediyesinin yapmýþ olduðu Balibey Han var.

  "Çin Ýþi" Olimpiyat (Adem KALINSAZ) 27 Aðustos 2008 Unutulamayan Dönemler 

Spor, dostluk ve kardeþliðin pekiþtirilmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Saðlýklý bir yaþam için bireysel spor yapmak ne kadar önemli ise, küresel barýþ için de spor ve spor organizasyonlarý o kadar önemlidir. Dünyada en çok ilgiyi futbol çekse de, organizasyon olarak en çok takip edilen ve ilgi gösterilen, birçok branþý içerisinde barýndýran olimpiyatlar olmaktadýr.

  Büyük Nedir? Küçük Nedir? (Adem KALINSAZ) 3 Eylül 2008 Yaþam 

Ýnsanýn adýnýn önüne “büyük” sýfatýný koymakla büyük olunmuyor maalesef. Öyle olsa idi, tarihte kahramanlýkla anýlan ve adýna sinema filmlerinin çekildiði “Büyük Ýskender”, cüssesi gibi küçük deðil, adý gibi büyük olurdu.

  Yaþam Nedir? (Adem KALINSAZ) 8 Ekim 2008 Yaþam 

Þu ilk çað filozoflarýna akýl sýr erdiremiyoruz. Adamlarýn ömrü ilk nedir, hayat nedir, ahlâk nedir? Sorularýný sormak ve cevap aramakla geçmiþ. Ama bir türlü aradýklarýnda doðru yanýta ulaþamamýþlar ya da ulaþtýklarý yanýtý doðru kabul etmiþler.

  "Hak Eden Sevilir" (Adem KALINSAZ) 15 Ekim 2008 Yaþam 

Bir kamyon kasasýnýn arkasýndan okuduðumuz bu cümle ne kadar sade ve ne kadar derunî anlam ihtiva etmektedir diye düþünmekteyiz.

  Bilge Kral; Aliya (Adem KALINSAZ) 22 Ekim 2008 Unutulamayan Dönemler 

Ýnsanlar vardýr doðumlarý ile, insanlar vardýr ölümleri ile, insanlar vardýr yaþam ve yaþama kattýklarý ile gündeme gelirler ve gündemde kalýrlar. Doðumlarý ve ölümleri ile gündeme gelenler çabuk unutulurlar. Ancak yaþam ve yaþama kattýklarý ile gündeme gelenler hep gündemde kalanlardýr.

  Atatürk'ün Çocuklara ve Gençlere Mesajý (Adem KALINSAZ) 5 Kasým 2008 Yaþam 

Selanik 1881, Ahþap konakta genç çiftlerin Mustafa adýnda bir yavrularý hayata merhaba der. Ahþap konak ve sakinleri mutludur; tâ ki, Mustafa 6-7 yaþlarýna gelip babasýný ebedi âleme uðurlayýp çiftlikte karga kovalayýncaya kadar. Ýlk keþif matematik öðretmeni ile baþlar: Mustafa zekidir, çalýþkandýr, baþarýlýdýr. Kemâli için “Kemal” olmalýdýr.

  "Bir Hayalim Var" (Adem KALINSAZ) 12 Kasým 2008 Yaþam 

Mutluluk ve dram, insanlýk tarihi ile var olan, birbirine zýt iki eylemdir. Ýnsanlýk var oldukça da bu ikili, insanlýðýn hayatýnda var olmaya devam edecektir. Çünkü âdemoðlu bu iki karakteri de yaþayabilecek bir surette yaratýlmýþtýr.

  Cumhuriyete Giden Yol (Adem KALINSAZ) 12 Kasým 2008 Toplum 

Ülkemiz dünyanýn incilerindendir. Dört mevsimiyle ferah iklimi, her türlü nebatatý ile doðal bir sera ve çeþitli hayvanatý ile sýnýrlarý geniþ bir hayvanat bahçesi, denizi, sahili, daðý, taþý, vadisi, ovasý, boðazý, kanyonu, yeþili, mavisi ile 784 bin km karelik estetik bir tablo hüviyetindedir.

  Ýçimizden Biri; Hoca Nasreddin (Adem KALINSAZ) 26 Kasým 2008 Gülmece (Mizah) 

Bir gün Nasreddin Hoca’ya sordular: —Adam olmanýn þartý nedir? Hoca, elini kulaðýna götürüp cevap verdi: —Kulaktýr. Tekrar sordular: —Nasýl yani? Açýkla da anlayalým. —Ýlim irfan sahibi olanlar konuþurken onu can kulaðý ile dinlemeli, dinledikleri de kulaðýna küpe olmalýdýr. Bir de, aðzýndan çýkaný kendi kulaðý duymalýdýr. Boþ sözlere, dedikoduya kulak asmamalýdýr.

  Baki Kalan Hoþ Bir Seda; Hz. Mevlâna (Adem KALINSAZ) 17 Aralýk 2008 Yazarlar ve Þairler 

“Gördün ya beni gamdan baþka kimse hatýrlamýyor, gama binlerce defa aferin.”

  Kurban Olam; Bu Bayram Sizin Gayretinize (Adem KALINSAZ) 5 Aralýk 2008 Yaþam 

Kýþ geldi, Anadolu’ya kar “Elif elif”, diye yaðmakta. Toprak nimeti bereketlendirmek için karý emmekte, týpký sevimli bebeðin açlýðýný gidermek için annesini emdiði gibi… Çocuklar coþmakta, týpký yeni ayaklanan yavru ceylanýn kýrlarda annesine cilve yaparak koþtuðu gibi… Serçeler saçaklara yeni bir hamle yapmakta, beyaz örtüye nispet yaparcasýna…

  Yoksulluða Akif'ce Bir Yaklaþým (Adem KALINSAZ) 25 Aralýk 2008 Yazarlar ve Þairler 

Sosyal hayatta ya da ekranlarda yoksullarý ve çaresizliklerini görünce aklýma nedendir bilinmez üstad Mehmet Akif’in Seyfi Baba þiirindeki: “Ya hamiyetsiz olaydým, ya param olsa idi.” dizesi gelir.

  Semboller ve Ayakkabýnýn Ökçesi (Adem KALINSAZ) 31 Aralýk 2008 Yaþam 

Semboller hayatýn insana yansýyan yüzüdür. Bu yüzün berrak, akýlcý, faydalý, estetik ve çekici olmasý onun hayattaki anlamýný daha da derinleþtirmektedir.

  Kitap ve Okumak II (Adem KALINSAZ) 28 Ocak 2009 Yaþam 

Elimizde ünlü Rus yazar Turgenyev’in meþhur eseri “Babalar ve Oðullar” var...

  "Yaþ Otuz Beþ" (Adem KALINSAZ) 28 Ocak 2009 Yaþam 

Zaman, kýymeti en çok bilinmesi gereken hayat kaynaklarýndan biri olmalýdýr. Zira zamanýn tehiri olmadýðý gibi, kazasý da olmamaktadýr.

  Yazýnýn Önemi / Ýlmi Yazý Ýle Baðlamak (Adem KALINSAZ) 3 Mart 2009 Yaþam 

Yazý yazmak bazýlarý için bir zulüm iken, bazýlarý için de bir tutkudur. Sözgelimi kalemle barýþýk olmayan ve sýkça not tutmasý zorunlu olan bir üniversite öðrencisi için yazý yazmak zulüm ile eþdeðerdir. Ancak iaþesini yazdýðý yazýlarla ve eserlerle saðlayan bir yazar için yazmak bir tutkudur. Yine yazdýðý yazýlar ve eserler yüz binlerce okur tarafýndan okunan yazarlar için de yazmak bir tutkudur.

  "Huzursuz Bacak" (Adem KALINSAZ) 4 Mart 2009 Yaþam 

Ýstanbul’u gezmenin bir âdâbý olduðu gibi, okumanýn da bir âdâbý vardýr. Çünkü ömür kýsa, okunacak eser çoktur. Seçici olmak, zaman israfýnýn önüne geçmede en etkili yöntemdir. Bunun için de kiþinin (okurun) ilgilerini, hobilerini, zevklerini, dünyayý algýlayýþýný bilmek gerekir ki, en etkili yöntemi için iþin uzmanlarý tavsiyelerinde isabet oranýný yükseklere taþýyabilsinler.

  Belgesel Filmler; "Mustafa" ve "120" (Adem KALINSAZ) 8 Nisan 2009 Sanat 

Bu vatansever þehitlerin vesilesiyledir ki, bugün bizler baðýmsýz ve güçlü bir ülkenin evlatlarý olarak vatanýmýzda huzurlu bir yaþam sürmekteyiz.

 

 



Selam olsun,
Yeryüzüne gül tohumu ekenlere.
Selam olsun,
Ekilmiþ gül tohumlarýna bakanlara.
Selam olsun,
Selam...



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Adem KALINSAZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 29.03.2024 15:32:01