..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
640K bellek herkese yetmelidir. -Bill Gates, 1981
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Aydýn Akdeniz
Aydýn Akdeniz - Hadrianapolis
Site Ýçi Arama:


Ýnceleme
  Kapitalizm'in Çarklarýna Buddha'nýn Çomaðý Nasýl Sokulur? (Aydýn akdeniz) 17 Haziran 2008 Politika 

Bulunduðumuz coðrafyanýn bir hayli doðusuna düþen bu uzak diyarlarda kan ve göz yaþý hiç eksik olmuyor. Zaman,zaman basýna yansýdýðý kadarýyla þöyle bir göz ucuyla baktýðýmýz haber baþlýklarýnda deprem,sel baskýnlarý gibi tabii felaket haberlerinin ötesinde dikkatimize konu olacak önemde geliþmeler nedense hiç basýna düþmüyor. Arada bir teknolojide,saðlýkta,ekonomide dünya gündemini sarsacak deðerde buluþ ve geliþmeler magazinel mantýkla düþüyor basýnýmýza.Asya Pasifik’te kat edilen mesafeler, öyle kendiliðinden elde edilmiþ sonuçlar mýdýr! Piyango biletlerine milyonda bilmem kaç ihtimalde bir tesadüf eden o sihirli rakamlarýn saðladýðý türden bir þöhret mi bahþetmektedir sahiplerine? Hiç sanmýyorum. Herifler ciddi ciddi çalýþýyorlar. Hindistan’da bir TATA çýkýyor General Motors’a raðmen 2500 dolarlýk bir otomobili satýþa çýkarabiliyor.Hani bizim þu reenkarnasyon,enkarnasyon ve hint fakirlerini sohbetlerimizde öne alarak üzerinde geyik muhabbetleri yaptýðýmýz Hindistan.

  Ortaçað Avrupasý'nda Fuhuþ Geleneði (Aydýn akdeniz) 6 Aðustos 2008 Tarihe Yön Verenler 

Almanya’daki Faþizan geleneðin nasýl dünden bugüne bir arka planý varsa orada, acaba Avusturya için de cinsel saplantýnýn bir geçmiþi olabilir mi? diye merak ettim. Kaynaklara baktýðýmda Ortaçað Avrupa’sý ile ilgili þu bilgilere ulaþtým; Kral Sigismunt, 1414 yýlýnda beraberinde sekiz yüz atlý olduðu halde birkaç günlüðüne kalmak üzere Bern’e gider.

  Dr. Alexis Karel ve Dua (Aydýn akdeniz) 6 Aðustos 2008 Din 

Batýlýlar olarak aklý, sezgiden üstün sanýyor ve önce zekâyý geliþtirmeye çalýþýyoruz. Bunu yaparken ruhun diðer kuvvetlerini görmezden geliyoruz. Ýnsanlýðýn bu temel faaliyetinin aksatýlmasý, modern insaný ruhen kör yapmaktadýr. Bu körlük, insaný sosyal hayatýn üretken bir unsuru olmaktan uzaklaþtýrmaktadýr. Mukaddesiyat duygusu, özellikle dua ile ifade edilebilir. Dua Tinsel bir olaydýr. Tinsel dünya ise teknolojinin ulaþamayacaðý bir dünyadýr. Ýlim gözlenebilen þeyleri kapsýyor iken dua hakkýnda somut bir bilgi edinebilmemiz düþünülemez. Duanýn ne olduðunu ancak Tanrýya yalvaran bir insaný ve fizyolojisini inceleyerek anlayabiliriz.

  Kristol"ün Kehanet Küresi"nden Amerika"nýn Geleceðini Okumak (Aydýn akdeniz) 8 Aralýk 2008 Politika 

Amerika’nýn, yeni baþkan Obama ile dýþ politikada nasýl bir yol haritasý izleyeceði konusu, bugünlerde en az Amerikan halký kadar dünya kamuoyunun da ilgisini çekmekte. Doðrusu, bu eðilimi yalnýzca ilgi düzeyinde bir merakla açýklayamayýz. Çünkü 11 Eylül saldýrýlarýnýn, oluþan kaotik ortamýn miladý kabul edildiði tarihten bugüne aradan geçen bunca zamana raðmen müttefiklere aradýklarý güven ve istikrarý saðlayamayan Amerika, baþta ekonomik kriz olmak üzere, her tür terör olayýnýn da odak merkezi olarak algýlandýðý bir konuma düþmüþtür. Bunda hiç þüphesiz, baba Bush ile baþlayan ve oðul Bush ile sürdürülen neocon politikalarýnýn olumsuz etkileri bulunmaktadýr. Peki, dýþ politika baþta olmak üzere her konuda pragmatist bir realizmin öncülüðünü yapmýþ bir ülke, bu gerçeði nasýl göz ardý edebildi? Bu durum, seçmenlerinin sayýsal oy çokluðu ile gurura kapýlarak gerçeklerden kopan iktidar ve ardýndaki odaklarýn hatalarýyla açýklanabilir mi yalnýzca? Bir yönetim körlüðünden söz edilebilir mi burada? Elbette hayýr. Sanýrým, durum bundan daha vahim. Yirminci yüzyýla dek homocapitalist bir varlýk olan insanlýk artýk dünya algýlamasýnda yeni bir çýðýr açarak kendisine sunulan imkânlarla yetinmemekte bugün. Yeni açýlým ve heyecanlara yönelmekte, yeni ihtiyaçlar belirlemekte kendisine. Belki henüz kendisinin dahi adlandýrmadýðý bu dönüþümün ardýndan mistik söylemleri ve bu baðlamda dinamik bir politik açýlým vaat eden neocon’cu akýmlara prim verdi. Yaþanan tecrübeler realist politikalarýn haklýlýðýnýn anlaþýlmasýna yetti mi? Ýþte Amerikan iç gündemi siyasi çevrelerde böyle bir tartýþmanýn yaþanmasýna tanýk olmakta.

  Mina'da Hangi Þeytaný Taþlýyoruz? (Aydýn akdeniz) 7 Aralýk 2008 Din 

Bunu yapmakla bir nevi, Hz. Âdem’den beri insanlýðýn ortak bir düþmaný olan þeytan ve onun temsil ettiði kötülük ile aramýza mesafe koymuþ oluyoruz. Kötülüðe karþý iç dünyamýzda bir direnç geliþtirerek, dayanýþma içerisinde buna karþý ortaklaþa bir tavýr alýyoruz. Yaratýlýþýmýzýn doðal bir sonucu olarak bizi her tür varlýktan ayýran, üstün bir konuma getiren insani algý ve melekeleri bu vasýf ve özelliklerde bulunmayan dinamiklerden ayýrarak yaratýldýðý ilk andaki safiyetiyle koruma kararlýlýðýný gösteriyoruz. O halde, Ýslam’da “ þeytan” kavramý acaba ne þekilde alýnýyor ele? Þeytan, antik mitolojilerde olduðu gibi insanýn canýna, hayatýna kast eden ve amacýna ulaþmak için tanrýsal yeteneklerini zavallý insaný ortadan kaldýrabilmek için seferber eden bazen keçi, bazen ihtiyar bir adam ve bazen de yýlan þeklinde ortaya çýkan ütopik bir kötülük odaðý mýdýr? Yâda, merhamet tanrýlarýna yaratýlýþta ortak olan karanlýk ve kötülüklerin yaratýcýsý düalist inançlarýn bir ürünü müdür?

  Bir Zamanlar "" Ýngiliz Kemal'imiz" Vardý! (Aydýn akdeniz) 7 Aralýk 2008 Toplumsal Uçlar 

Oldukça kýsaltarak ana hatlarýyla biyografisini ortaya koymaya çalýþtýðým Ýngiliz Kemal, Kurtuluþ Savaþý’nýn ardýndan beþ parasýz olarak ortada kalýr. Devletten para ve mevki talep etmez. Geçimini saðlamak için çeþitli ülkelere gider ve oralarda boksörlük, tercümanlýk, dansörlük yaparak hayata tutunmaya çalýþýr. En son, karlý bir kýþ gününde Taksim yakýnlarýnda yaþlanmýþ ve gözlerine perde inmiþ bir halde lokantalardan birinin önünde bir dostu tarafýndan görünür. 1966 yýlýnda vefat eder.

  Marco Polo'nun Tangutlar'da Cenaze Merasimi Ýzlenimleri (Aydýn Akdeniz) 12 Aðustos 2009 Tarihe Yön Verenler 

Ölünün hýsýmlarý müneccimleri eve çaðýrýrlar ve dünyadan göçen adamýn hangi yýlýn hangi gününde, hangi saatinde doðduðunu kendisine söyledikten sonra, uðurlu alametlere göre cenazenin ne zaman gömülmesi iyi olduðunu gösteren bir zayiçe (Horoskop) isterler.

 

 



Hayatýn kendisi mi sorgulanýr satýrlarda, geçip giden zaman mý? cevap mýdýr önemli olan yoksa yaþanan anlar mý?



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aydýn Akdeniz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 29.03.2024 15:37:39