..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyayý isteyen bilime sarýlsýn, ahireti isteyen bilime sarýlsýn; hem dünyayý hem ahireti isteyen yine bilime sarýlsýn" -Hz. Muhammed
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Aydýn Akdeniz
Aydýn Akdeniz - Hadrianapolis
Site Ýçi Arama:


Deneme
  Cama Düþen Yaðmur Damlalarý (Aydýn akdeniz) 22 Aralýk 2007 Düþler 

Gökyüzünün kesif gri renkli yaðmur bulutlarýyla kararan çehresi, az sonra sökün edecek saðanak yaðmurun habercisiydi sanki. Bulutlar arasýnda baþlayan elektriklenmeler gittikçe artmýþ, ufukta kayýp giden sicim gibi ýþýk dalgalarý bir süre sonra beraberinde göðü yýrtan büyük ses patlamalarýný getirmiþti. Bir orada bir burada, bazen de hemen yaný baþýmýzda beliren yýldýrýmlar korkuyla irkilmemize, hemen sýðýnýlacak bir yer arama telaþýna dönüþür

  Doner Babalýk Sendromu ve Sosyoekültürel Arka Planý (Aydýn akdeniz) 17 Haziran 2008 Yaþam 

Hangi coðrafyadaki basýna bakarsanýz bakýn tüm haber içeriðinin oldukça önemli bir kýsmý þu kýta ötesi devletin tasallutu altýnda. Kamuoyunun bunca ilgisini üzerinde toplamak adýna ne yapýlmýþ? Ensemize tokat ha indi ha inecek kaygýsý mýdýr kitleleri yönlendiren þey?.Öyle ise durum vahim be kardeþim! Sakýn bu bir algýlama problemi olmasýn? Yerel duruþ ve ihtiyaçlara cevap vermeyen ve önceliði itibariyle bunlara bir o kadar uzak olan bu deðerler hiç eksik kalmaksýzýn yer alsa basýnda, günlük yaþam bu durumdan sanki ne kadar etkilenecek! Sen ve ben bizi var eden sosyo kültürel nedenlerimizden soyutlanacak mýyýz ? sanmýyorum. Siz bu topraklar üzerinde gidebildiðiniz kadar geri gidin karþýnýza yine bu topraklarýn ürettiði gerçeklik çýkacaktýr. Davit Popenoe göre 2000 yýlý verileri itibarýyla Amerika’daki toplam doðumun % 40’ý evlilik dýþý doðumlarmýþ.Annelerin çocuklarýný babalarýndan ayýrdýklarý,babalarýn bir kýsmýnýn da ortada hiçbir neden yokken eþ ve çocuklarýný terk ettikleri bildiriliyor ayný araþtýrmacý tarafýndan.

  Goya'nýn Hayaletleri ve Lorenzo Tiplemesi (Aydýn akdeniz) 17 Haziran 2008 Sanat 

Yaptýðý tablolar üzerine yapýlan yorumlarda sanýrým en az bu þaheserler kadar okur için hayranlýkla karþýlanabilecek gizemli bir içeriðe sahip. Resim, müzik ve edebi yazýlar, estetik zevkimizin anlatýmýnda subjektif alandan aldýðý mistik bir güçle insanlarýn ilgisini haklý olarak daima üzerine çekmekte. Aralarýnda bir öncelik belirlemeye çalýþmak doðru olur mu bilmiyorum fakat soruyu cevaplamam gerekecek olsa düþünmeden “ müzik ” derdim. Çünkü gözlerimi kapadýðýmda tamamen týný ile baþ baþayým. Bu ezgisel akýþý tanýmlamada bana da rol düþüyor. Resim de ise bu role bir sýnýr getiriliyor. Goya’nýn tablolarýný deðerli kýlan özellik nedir? Resim tekniði açýsýndan mý cevap aramalý soruya yoksa ressamýn hayal gücünün ulaþtýðý sýnýrlarý mý göz önünde bulundurmalý? Vermek istediði mesajlara mý odaklanmalý? O’nu sanat tarihinin unutulmazlarý arasýna sokan özellik, yalnýzca garip hayalet figürlerine yönelmiþ olmasýyla açýklanabilir mi? Tarihin karanlýk dönemlerine ait çalkantýlarý bunlarýn etkisinde kalmýþ talihsiz bir ressamýn haykýrýþýyla dillendirmesi eserlerine nasýl bir derinlik katabilir? Fakat ortada bir deðer var ve iyi ki de var. Gördüðümüz, yaþadýðýmýz, hissettiðimiz þeyleri resim, müzik, yazý gibi iletiþim yöntemlerimizle ortaya koymazsak yarýnlarýmýz bugünleri nasýl tanýmlayabilir.

  Son Söyleminde Obama, Dünyaya Evet "Marshall Doktrini" Dedi! (Aydýn akdeniz) 6 Aðustos 2008 Yaþam 

Obama Amerikan seçmeni üzerinden sanýrým dünya kamuoyu’na da bir mesaj vermektedir. Verilen mesaj ne olabilir? Amerika’nýn son yýllarda izlediði bu þiddet politikalarýndan artýk vazgeçeceði mi? Onca yýkým ve felaketin ardýndan, kontrol altýna alýnmýþ petrol ve enerji kaynaklarýndan elde edilen imkânlarýn, bu politikalarý destekleyen ve desteklemeyi sürdürecek olan ülkelerle kýsmen paylaþýlabileceðinin mesajý mýdýr bu? Yoksa, tehdit algýlamasýnýn hala Rusya üzerinde yoðunlaþtýðýnýn mý!

  Tutkulu Yazýlar (Aydýn akdeniz) 6 Aðustos 2008 Anýlar 

Zihnimizin koridorlarýnda koþuþturan her tür muziplik kendilerine izin verdiðimiz oranda arzý endam ederler okura. Güçlü yada zayýf, karamsar yada optimist, mistik veya realist, nihilist yada radikal insana ait hissiyatýn her bir dalga boyutu, canlýlýða dair týnýsýný koyar ortaya. Ama mesele iddialaþmaya kadar gelecek olursa, þuna eminim ki her bir blog yazarý gözünü kýrpmadan profesyonellerle boy ölçüþmeye kalkýþabilecek kadar bir medeni cesarete sahiptir.

  Karamazov Kardeþler Üzerine (Aydýn akdeniz) 6 Aðustos 2008 Yazarlar ve Þairler 

Onun bu psikolojisi, 19.yüzyýlýn pozitivist felsefesini savunan düþünürleri çaðrýþtýrýyor. Sanki rasyonalizmin güçlü ve zayýflar arasýndaki dengeleri bozan seçiciliðinin insaný yalnýzlaþtýrarak hayattan soyutlayacaðýný basiretiyle ön gören bir insanýn tereddüdüne rastlýyoruz Ývan’da. Fakat tercihini yine de rasyonalizmden yana yapýyor. Babasýnýn kardeþi tarafýndan öldürüleceðini bilmesine raðmen suçun iþleniþine göz yumduðu gibi ayný zamanda dolaylý bir destekte vermiþti. “Bir sürüngen bir diðerini yutmaya hazýrlanýyor” diyerek kayýtsýzlýðýný koyuyordu ortaya.

  Asýrlýk Çýnar Aðacýnda Uçuþan Hazan Yapraklarý (Aydýn akdeniz) 12 Mart 2009 Doða ve Dünya 

Yapraklarýnda yeþilin o körpe diriliði, yaþlý çýnarýn yýllara yorgun düþen dallarýný bir telaþ içinde hýzla kuþatarak, baharý müjdeler. Yeþilin bin bir tonu bir belirir, bir kaybolur bu toy filizlerde. Hayata gülümser sanki. Fakat arsýz bir tebessümdür bu. Biraz da iddialý. Hummalý bir azme teslim olmuþtur iradesi. Yaþam neþe’si ile biz duymasak ta fýsýldadýðý aþk þarkýlarýný alýp götüren esintilerin sinsi iþbirliði sayesinde o muhteþem tapýnaðýný kurmaya kararlýdýr.

  Akýlcýlýk ve Sezgicilik Metotlarýnýn Deðerlendirilmesi (Aydýn akdeniz) 12 Mart 2009 Din 

Sezgisel yaklaþýmla ilgili olarak âcizane kanaatim þudur; Yukarýda nasýl akýlcýlýðý kendi döneminden baðýmsýz bir þekilde ele alarak deðerlendirmeye çalýþmýþsam, sezgisel yaklaþýmý da güncelliðinden ayrý görmem gerekecek. Aksi halde Ýhvaný safa ekolü ve Asya ile Mýsýr mistisizminin özelliklerine deðinmeliyim ki bu da oldukça zamanýmý alýr. Yukarýda kýsmen belirttiðim gibi akýl, ruhsal bir yetenektir. Daha doðrusu, duygusallýðý belli ölçüler içinde dengeleyerek onu koruyabilme becerisidir. Bunun ötesinde duygularýn sonsuzca açýlabilme, þekillenebilme yeteneði bulunmaktadýr. Týpký rüyalarda duygularýn bizi gerçek dýþý bir mecraya sürüklemesinde görüldüðü gibi. Fakat insan iradesi aktif olduðu uyanýklýk durumunda bu kontrolsüz açýlýmlara izin vermez. Günlük deneyimlerine ait izlenimleri sonucunda belirlediði zihni ölçütlerle irade, bir durum deðerlendirmesi yaparak gerçek olanlarla olmayanlarý bir birinden ayýrýr. Sezgisel metotta, irade duygular üzerindeki denetimini býrakarak, duygular

  Issýz Sokaklarýn Dilsiz Küçük Pencereleri!.. (Aydýn akdeniz) 23 Mart 2009 Yüzleþme 

Pencereler, evlerimizden sokaðýmýza açýlan yüreðimizdir bizim. Mahremiyetimizin dýþýnda olaný öðrenme isteðimizdir. Cadde de yürüyen kalabalýklarýn telaþlý koþuþturmasýný görmek, yudumlamakta olduðumuz kahvenin damakta býraktýðý lezzetle tasasýz bir günün dört duvar arasýnda keyfini sürmektir. Mizacýmýza göre önünde yerimizi aldýðýmýz bir dayanaktýr bize pencereler, bazen mahcup ve sýkýlgan bazen de hoyrat ve umarsýz konaklamalarýmýz vardýr onda.

  Serinus Pusillus Mu, Yoksa Rasmussen"mi Alýrdýnýz? (Aydýn akdeniz) 4 Nisan 2009 Doða ve Dünya 

Fakat aralarýnda yukarýda kýsmen belirttiðim kuþ bilimcilerinin hayata bakýþ tarzlarý her nedense benim için ayrý bir deðere sahip oldu. Ornitoloji deniyormuþ kuþ bilimine. En iyi görüntüyü alabilmek için doðayý çok yakýndan tanýmalarý gerekiyor. Fotoðrafçýlýk, kameramanlýk arazi þartlarýnda yön bulma, harita okuma, iklimsel ve coðrafi özellikler ve elbette yabanýl hayatýn þu sevimli yaratýklarýnýn biyoloji ve beslenme rejimleri ve göç yollarýný bilmek olmazsa olmaz þartlardan biri

  Havaalaný Ýzlenimleri (Aydýn akdeniz) 4 Mayýs 2009 Anýlar 

Ýstanbul hava alanýna tahminimden çok erken bir saatte ulaþmýþtým. Dýþ hatlar departmanýnda yaklaþýk dört saat sonra gelecek yolcumu karþýlamak üzere beklemeye baþladým. Ýki günlük bir uykusuzluktan sonra göz kapaklarým tonlarca aðýrlýk altýnda kalmýþ gibi kendiliðinden kapanmaya baþlýyor, ben uyanýk kalmak için direnç gösterdikçe inadýna uyku, bütün çekiciliðiyle þuur ve irademi etkisi altýna alýyordu. Göz kapaklarým arasýndaki açý giderek daralmýþ, iki adým önümdeki telaþlý kalabalýk sanki benden fersah fersah uzaklaþarak ufuk çizgisine doðru çekilip gitmiþti.

  Ýstanbul Sokaklarýnda... (Aydýn Akdeniz) 10 Haziran 2009 Ýstanbul 

Günümüze gelinceye dek nice uygarlýklarýn cazibesine metfun olduðu, uðruna evlatlarýný dahi çekinmeden feda edebildiði bir istisnai güzelliktir Asitane. Þairin, bir sengine acem mülkü fedadýr, dediði bir yeryüzü cennetidir o. Sihrine kapýlan zarif dimaðlarý, sýnýrsýz ilham kaynaklarýyla besleyip sanattan mimariye, edebiyattan musikiye insanlýðýn görebileceði en güzide eserleri bahþeder. Asya ile Avrupa'nýn geçmiþten bugüne uzanan bütün gizemli sýrlarý onun boðaza nazýr koynunda mahremiyetini korumaktadýr. Ýnci bir gerdanlýk gibi masmavi sulara serpiþtirilen adalar, bir yandan sevda dolu yüreklere sýðýnýlacak birer mekan olurken öte yandan fedakarca, Kara Deniz'in kendisi gibi gözü kara ve tehditkar akýntýlarýna karþý þehrin huzurunu korumak istercesine kendini siper etmektedir.

  O'nun Bahsettiði Ýnziva, Senin Anladýðýn Þey Deðil! (Aydýn Akdeniz) 10 Haziran 2009 Din 

— Peki, ne’ymiþ bakiim bahsettikleri? — O, gördüðüm kadarýyla konuyu açýklayabilmek için birbirinden farklý iki makale yazdý. Ýlki, düþüncelerini istediði þekilde anlatmaya yetmediði için ikincisini denedi. — Eee, ikisi arasýnda ne gibi bir fark oluþtu? — Bence hiç. Aslýnda ilkinde aðlýyor gibiydi diðerinde de sadece gülmeye çalýþýyor. Çok zeki, çok bilgili biri. Yazdýðý metnin her bir satýrýnda anlatmak istediði bütünden bir parça var. Okurken bunlarý yakalayamaz da ayrýntýda dolaþýrsan konunun özünü göremezsin.

  Alaturka Hezeyanlarda Þu "Dini Seven Bir Dinsizin Tanrý Teorisi" Ne Yaklaþýmlar! (Aydýn Akdeniz) 16 Aðustos 2009 Yazarlar ve Þairler 

“Dini seven dinsiz”, makalenin baþlýðýna konu olan bu tanýmlama, yazar tarafýndan muhtemelen okuyucu üzerinde oluþturacaðý düþünülen ilgi nedeniyle özellikle seçilmiþ olsa da gerçekte böylesi bir tanýmlama ile örtüþebilecek herhangi bir inanç ve deðerler sistemi bulunmamaktadýr tarihin akýþýnda. Bu olsa, olsa ancak her iki taraf arasýnda iyi niyetlerle uzlaþýyý amaçlayan bir temenni olabilir. Ýnsanlýðýn savaþ, tabii felaket ve salgýn hastalýklar nedeniyle dayanýlmasý güç, bunalýmlý dönemlerde bir an için aradaki görüþ ve inanç farklarýný bir tarafa býrakýp karþýlarýna çýkan sorunlara birlikte çözüm arayýþýna girdikleri bilinen bir gerçektir. Nitekim sanattan edebiyata, mimariden müziðe pek çok alanda bu arayýþýn yansýmalarý olduðunu görmekteyiz.

  Ilýk Bir Nefeste, Ýstanbul"dur Solunan... (Aydýn Akdeniz) 10 Ekim 2010 Ýstanbul 

Türlü, türlü oyunlarýn vardý senin. Tren raylarýnýn üzerine býraktýðýn çiviler o tonlarca aðýrlýk altýnda ezilirdi de bunlardan kargýlar ve ok uçlarý yapardýnýz. Küçükyalý’dan bindiðiniz banliyö treninin vagonlarý arasýnda koþuþturur, içeride baþkalarýný rahatsýz etmeði göze alarak köþe kapmaca oynardýnýz hani. Suadiye sinemalarýnýn gündüz matinelerinde dönemin en güzel filmlerini izlerde, dönüþte anlatýlaný merakla dinleyen diðerlerine ballandýra, ballandýra keyifle aktarýrdýnýz çocukça yaþanan tüm o anlarý.

  Küçükyalý"da Erguvani Kýzýllýk... (Aydýn Akdeniz) 2 Aralýk 2010 Anýlar 

Dedem de anlatýrdý bir þeyler. O vakitler çocuktuk dinlemezdik. Toplandýðýmýz radyo baþýnda cazýrtýlý seslere karýþan “ arkasý yarýn”lar varken onu kim umursardý ki. Boðazýn iki yakasýný bir araya getirecek köprü tamamlanmak üzereydi. Kardeþimle, hiç unutmam þimdiki giþelerin önünde hatýra fotoðrafý çekinmiþtik. Omuzlarda karþýlýklý sarmaþ dolaþ atýlmýþ kollar, damalý o biçim pantolonlar! Ve objektife poz verirken yüzünde donup kalan gülümsemesiyle komik görünüþlü kardeþim. Biz kakara kikiriler arasýnda gülüþürken resme, dedem sokaða bakan penceresinden homurdanmasýný sürdürürdü,

  Edilgenlik Aforizmasýnda Öykü Kurmacasý (Aydýn Akdeniz) 9 Kasým 2011 Yazarlar ve Þairler 

Öykü yazýldýkça karakterler belirginleþmeye baþlar. Bir el onlarý düþüncenin karanlýk, dipsiz derinliðinde uyuklarken bulmuþ çekip çýkarýyordur yüzeye. Direnirler mi? Sanmam, barýnacak beden bulmuþlardýr çünkü. Yazarýn boyun eðilecek iradesi üstelik o yaþlanýp giderken kendilerini ilk günkü canlýlýkla ölümsüz kýlacak sürece götürmektedir.

  Thomas Mann Öykülerinde Tipleme (Aydýn Akdeniz) 22 Mart 2012 Yazarlar ve Þairler 

Ýyi ki þans eseri önce, Faulkner’in Ses ve Öfke’sine bakmýþým. Derinlikli dil özelliðini oradan az buçuk tanýmasam kolayca gözardý edebilirdim Friedemann ve diðerlerini. Kuralcýlýðýn ardýna gizlediði gerçek yüzüyle barýþýk yaþayabilen Jason’la Thomas Mann kahramanlarý baþ edebilecek midir mesela? Friedemann’ýn karþýsýna vücut dilinde sýrnaþan diþiliðiyle Quentin çýksa ve týpký dayýsý Jason’u cezalandýrmak isterken yaptýðý gibi sessiz öfke ataklarýyla zavallý Friedemann’a yönelse ne yapardý bizimkisi? Kemanýna mý sarýlýrdý yine? Sanmam.

  Ýhtisar (Aydýn Akdeniz) 14 Temmuz 2012 Düþler 

Belki daha ötelere, bir vakitlerin bozkýr görünümlü ufuklarýna savrulurum oradan, yeni günün telaþýna kapýlmýþ kerpiç damlarýn üzerine; çayýr kokusuyla girdiðin kaçamak düþlerime ya da. Yaklaþtýkça gökkuþaðýna dönüþürdü gülümseyiþin. Yine de zihnime kazýnmýþ bir yüzün olduðunu söyleyemem sana.

 

 



Hayatýn kendisi mi sorgulanýr satýrlarda, geçip giden zaman mý? cevap mýdýr önemli olan yoksa yaþanan anlar mý?



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aydýn Akdeniz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 28.03.2024 14:55:20