..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Egoistlerin en güzel yaný baþkalarý hakkýnda konuþmuyor olmalarý. -Lucille S. Harper
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Yûþa Irmak
Yûþa Irmak - yusairmak
Site Ýçi Arama:


Eleþtiri
  Negatifin Diyalektiði (Yûþa Irmak) 7 Temmuz 2022 Unutulamayan Dönemler 

Ýnternette ne ararsanýz buluyorsunuz. Videolar, kitaplar, belgeler, eþyalar… Mini bir taramayla istediðiniz dokümana anýnda ulaþabiliyorsunuz. Bir zamanlar “yakýn bir gelecekte internetten týraþ bile oluruz” diye espri yapmýþtým ama bunun da gerçekleþtiðini gördüm.

  Petra Kelly ve Türkiye’de Ayý Oynatýcýlarý (Yûþa Irmak) 7 Nisan 2011 Toplum ve Birey 

Kimdir bu çevreciler? Ne yer ne içerler? Nelere karþý, nasýl mücadele verirler? Bu bahsi düþünürken Avrupa’nýn çevreye bakýþ açýsýný ve Türkiye’nin nükleer santral yapmak için çýrpýndýðý þu dönemleri kafamdan film þeridi gibi geçirirken aniden kelimelerin de boðazýma dizim dizim dizildiðini sizlere bilmecburiye söylemek zorundayým…

  One A Day! (Yûþa Irmak) 7 Nisan 2011 Kesinlikle Karþýyým! 

Iþýl ýþýl “one Saturday” sabahý yataðýmdan kalktýðým gibi “Nike” terliklerimi giyip “WC”nin yolunu tuttum. WC’ye uðradýktan sonra salondan mutfaða doðru ilerledim. Mutfakta eþimin bana kahvaltý hazýrladýðýný görünce “good morning honey” dedim. O da “good morning bey” diye karþýlýk verdi. Ehh bu sabah “Holiday” olunca bende onlara biraz zaman ayýrýrým düþüncesiyle eþime –kýzým uyandý mý? diye sordum. –Eþim geç uyudu, biraz daha uyur dedi. “Okay” dedim. Kapýya gelen gazeteyi alýp salonda televizyonu açtým. Digiturk’te; önce show TV, Comedy Max sonra Star, ATV, Fox TV ye takýldým. Derken sýkýlýp “computer”in baþýna geçtim. “Ýnternet”te “twitter, facebook ve freandfeed’e takýldým. Twitter’de bana “mentions” atanlarý “reply” yardýmýyla cevap yetiþtirdim.

  Türkiye’de Erotizmi ve Cinselliði Dünyanýn En Doðal Þeyi Haline Nasýl Getirdiler! (Yûþa Irmak) 18 Haziran 2011 Türkiye 

Caným ülkemin insanlarýnýn sevgi ve cinsellik konusundaki ihtiyaçlarý dillere destandýr. Tam da bu noktadan bakýldýðýnda Türk Erkeði’nin dünya literatüründe bu noktada bir þaný ve þerefi dahi vardýr diyebilirim. Sizler de bu övgüyü büyük bir ihtimalle çeþitli vesileler ile zaten duymuþsunuzdur! Bu tarz insanlarýn neden bu tutum içerisinde bulunduðunu çözmek ise o kadar da zor deðildir. Diyebiliriz ki, erotizmi ve cinselliði tam arzuladýðý biçimde yaþayamayan yurdum insanýnýn ciddi bir tatminsizliði onun bu bastýrýlmýþ duygusunun burnunun dikine gitmesine sebep oluyor desek ziyadesiyle romantik bir iddiadan öte, realist bir tespitte bulunmuþ oluruz… Þöyle birkaç madde ile bu noktayý açmak istiyorum.

  Tacizci Ýtler! (Yûþa Irmak) 3 Þubat 2012 Ýstanbul 

Ýnsanýn kendi gözünü kontrol etmesi, gözünü herhangi bir “haram noktaya” dikmeden bir iþ yapmasý ne kadar güç modern dünyada deðil mi? Görünen o ki, asrýn “görüntü” merkezli medeniyetler dünyasýnýn tam kucaðýnda oturuyoruz. Ve insan da bu asrýn kendisine nimet diye sunduðu görüntülerle düþünüp, inanýp, hayatýný da görüntülere bakarak devam ettirmekte müthiþ ýsrarlý. Öyle ki, herkes gözleri ile seçiyor sevdiðini, gözleri ile seçiyor dostlarýný, gözleri ile seçiyor düþmanlarýný… Sanki bitiþin ve baþlangýcýn sýfýr noktasýnda, olan-biten tüm þeyleri son kez gören “göz”, son sözleri söyleyen ise gönülleri dilgir edici “söz” oluveriyor haddizatýnda…

  Artýk Kendine Gel Tarihçi! (Yûþa Irmak) 24 Temmuz 2012 Tarihsel Olaylar 

Çocukluðumdan buyana ilgi alanýma girer tarih. Görsel zekâ olmam mukabilinde çoðu konuþmalardan, çoðu resimlerden, buluntulardan yola çýkarak bir çok araþtýrmalarým neticesinde hep hissettiðim istikametin tam merkezine çýkmýþtýr yolum… Bunun için biraz inat, biraz sabýr, biraz da düþünüp sorgulamak yetiyor insana… Evet, bu yüzden hep tarihi kimlerin yazdýðýný merak etmiþimdir.

  Seni de Sonunu Göremediðin Lanet Kibrin Bitirecek Nihat Genç! (Yûþa Irmak) 6 Aðustos 2012 Yazarlar ve Yapýtlar 

Ýnternette, TV kanallarýnda, gazete ve kendi þahsi sitesinde resimleriyle birlikte Ergenekon davasýnýn tutuklu sanýðý Ýþçi Partisi Genel Baþkaný Doðu Perinçek'in dergisinde yazýlar yazmaya baþlamýþ Nihat Genç! Allah’ým ne büyük lütuf! Güya bilgili, akýllý, aklýselim, entelektüel görünsün diye o uzun saçlý, gözlüklü, “asýk suratlý” fotoðrafýný iliþtirmiþler uygun yerlere! Kontrolsüz bir adrenalin ile geldiði yeri hazmedemeyiþi harmanlayan bu kibirli bakýþlarýn bir gün bu haberle de taçlanacaðýný zatý muhteremin o sinir bozan üslubundan biliyor demeye getirmiyorum gerçekten biliyordum.

  Doðu’dan Göçen Dünyalar… (Yûþa Irmak) 18 Aralýk 2016 Türkiye 

Bir infial koptu Doðu’dan. Büyük bir isyan gibi, Bir kutlu sefer gibi, Daha yaðmurlar yaðmadan, Sular yükselmeden, sel olup aktý Doðu..

  Huzuru Batýda Aramayýn! (Yûþa Irmak) 18 Aralýk 2016 Politik Olaylar ve Görüþler 

Rönesans'la baþlayan, antik Yunan ve Roma esintileriyle dolu lâik, dinsiz bir süreçten sonra doyumsuz Batý, tekrar Ortaçað'a, kiliseye ve ket vurulmuþ özgürlüklere dönme eðiliminde. Hangi Avrupa ülkesine giderseniz gidin, kaldýðýnýz otellerin odalarýnda bir Ýncil'i pekala bulabiliyorsanz, kiliselereskisinden daha fazla insaný çekiyorsa , Ýsa daha fazla sevilip, Meryem'e daha çok güveniliyorsa, Batý'nýn her sokaðýnda, her köþesinde, her yapýda, her ürününde, insanlarý inanmaya, yeniden inanmaya çaðýran bir figür, bir sembol, bir renk bulabiliyorsanýz; Batý Ortaçað'ýn kapýlarýný yüzyýllar sonra yeniden zorluyor demektir dostlar... Sömürgelerle zenginleþen, zulümle kibirlenen Batý artýk bir bedel ödemenin eþiðine gelmiþ demek ki þimdi de büyük bir telaþla bu beldeden kaçýþ yolunu arýyor kendine...

  Her Günkü Konu (Yûþa Irmak) 24 Aralýk 2019 Türkiye 

Muhalif-muvafýk, yerli-yabancý her seviye ve kademeden, konuya iliþen herkesin müþterek düþünce, tespit ve kanaatine göre, Türkiye’de; Ekonomi, eðitim ve adalet aðýr bir buhran veya kriz içindedir. Bütün alametlerini hepimizin gördüðü, bu kriz artýk milli çap ve seviyeye gelmiþtir. Bu durumu görmeyenlere ne sözümüz olabilir? Ya da görmek istemeyen köre rengi anlatmaya ne lüzum var?  Millet olarak hayatýmýzýn her sahasýna ve safhasýnda þahit olduðumuz olaylarý görmemek için hepimizin körler ülkesinde yaþamasý gerekir diye düþünüyorum...

  Temiz ve Ýyi Kalpli (Yûþa Irmak) 5 Eylül 2020 Çocuk Yetiþtirme 

Yolcum Dr. Cihat Bey bir çocuk doktorudur. Kendisi Batman’lýdýr. Zeki bir adamdýr ama bir o kadar da asabi…

  Kimin Hayatý Roman? (Yûþa Irmak) 31 Ekim 2020 Toplum ve Birey 

Tüm film yapýmcýlarý insanlarýn ciðerlerini delen hayat hikayelerinin peþinde! Geçen gün tanýþtýðým “Müslüm” filminin yapýmcýsý Nurinisa Yýldýrým haným da ayný hikayeyi arýyor olsa gerek ki þimdi yeni filmi “Bergen”i çekiyor…

  The One Day! (Yûþa Irmak) 20 Kasým 2020 Kesinlikle Karþýyým! 

Iþýl ýþýl “one Saturday” sabahý yataðýmdan kalktýðým gibi “Nike” terliklerimi giyip “WC”nin yolunu tuttum. WC’ye uðradýktan sonra salondan mutfaða doðru ilerledim. Mutfakta eþimin bana kahvaltý hazýrladýðýný görünce “good morning honey” dedim. O da “good morning bey” diye karþýlýk verdi.

  Bulanýk Suda Yakalanan Her Balýk Can’dýr! (Yûþa Irmak) 20 Kasým 2020 Türkiye 

Kelamýn anlaþýlýr veya anlaþýlmaz oluþunu düþündüðümüz meselelerle sýmsýký bir baðý olduðunu göstermek için bazý yazýlar yazmaya niyet etmiþken haberlerde okuduðum terör haberlerinin birinde kelli-felli gazetecilerin bazý yorumlarýyla birlikte adeta düþüncemi dumura uðrattý.

  "Yalnýzlýk" Hastalýðýna Reçete! (Yûþa Irmak) 20 Kasým 2020 Popüler Kültür 

Öyle bir dünyada yaþýyoruz ki “çalýþma”, “çalýþan”lardan daha deðerli sayýlýyor… Özellikle özel kurumlarýn bu anlayýþý hem devlet kadrolarýnda hem de normal iþ hayatý dýþýndaki yaþayýþ biçimlerimize de sirayet ediyor. Yani evlerimizin düzeni, devletin sunduðu saðlýk hizmetleri, þahsi boþ zamanlarýmýz, duygusal ilgi alanlarýmýz vs… hepsi çalýþma þartlarýnýn uyduðu kurallarla yürütülür hale geliyor bir zaman sonra. Öyle ki kurumlar soyut varlýklarýyla tek tek insanlarý somut varlýklarýný hesaba katmaz bir kerteye ulaþýyor…

  Ruhumuzu Kendine Döndürecek Olan: Ýnançtýr! (Yûþa Irmak) 20 Kasým 2020 Dinler, Ýnançlar ve Ateizm 

Bu ülkedeki her türlü “izm” bir kanser tümörü gibi insanlýðý yeyip bitirmeden insanlarýmýzýn kendine gelmesi lazýmdýr. Her türlü inançsýzlýðýn karþýsýna inançla çýkýlmalýdýr. Çünkü bütün “izm”ler inancýn zayýfladýðý inkâr alanlarýnda yetiþen bir düþünce mantarýndan baþka bir þey deðildir. Asýl afyon din deðil, “izm”lerdir.

  Maymuna Sahip Olmak mý? (Yûþa Irmak) 20 Kasým 2020 Toplum ve Birey 

“Asya’da maymun yakalamak için kullanýlan bir çeþit tuzak vardýr. Bir Hindistan cevizi oyulur ve iple bir aðaca veya yerdeki bir kazýða baðlanýr. Hindistan cevizinin altýna ince bir yarýk açýlýr ve oradan içine tatlý bir yiyecek konur. Bu yarýk sadece maymunun elini açýkken sokacaðý büyüklüktedir. Yumruk yaptýðýnda elini dýþarý çýkaramaz. Maymun tatlýnýn kokusunu alýr, yiyeceði yakalamak için elini içeri sokar, ama yiyecek elindeyken elini dýþarý çýkarmasý olanaksýzdýr. Sýkýca yumruk yapýlmýþ el, bu yarýktan dýþarý çýkmaz. Avcýlar geldiðinde maymun çýlgýna döner, ama kaçamaz.

  Pisliðe Burnumuz Çok Alýþtý Abi (Yûþa Irmak) 20 Kasým 2020 Toplum ve Birey 

Gelin – kaynana ve de görümce muhabbetlerinden artýk gýna geldi… Bir taraftan da doyum olmuyor bu tarz muhabbetlere…

  Sorumluluða Davet (Yûþa Irmak) 20 Kasým 2020 Politik Olaylar ve Görüþler 

Herhangi bir memlekette aydýnlar, devlet ve milletin kaderi söz konusu olduðu meselelerde, her türlü þahsi ve minik hesaplarý bir kenara iterek milli bir çap ve seviyede düþünebilmelidirler. Çünkü bu taþýdýklarý aydýn sýfatýna layýk olabilmelerinin yüklediði asgari bir haysiyet ve þeref borcudur.

  Chp: Eski Hamam, Eski Tas, Eski Nalýn, Eski Tarz… (Yûþa Irmak) 21 Kasým 2020 Politik Olaylar ve Görüþler 

Adam twitterdan bana saydýrýyor… “Hiç mi suçu yok bu iktidarýn” diyor. Yahu yok diyen mi var diyorum. Haksýzlýðý kim yapýyorsa eleþtiririz elbette eleþtiriyoruz, eleþtirmeliyiz zaten diyorum! Ancak bir Müslüman CHP ve iktidarýný savunduðu zaman tüylerim diken diken oluyor…

  Solun Din Kardeþliði Rahibelerle (Yûþa Irmak) 17 Ocak 2021 Politik Olaylar ve Görüþler 

Sanýyorum 2019’un son günüydü ve hava yeni kararmýþ gecesinde doðum günüm olan bugünde Ýstiklal Caddesi’ne motosikletimle girmiþ uygun bir yere park ettikten sonra biraz dolaþmak ve etrafý izlemek istemiþtim…

  Aynaya Bakmak (Yûþa Irmak) 17 Ocak 2021 Politik Olaylar ve Görüþler 

Sadece Türkiye deðil, þimdilerde Avrupa da sýk sýk aynaya bakýyor. Þimdi ciddi ciddi sormak durumunda: ‘Ben kimim?’ Ön kabullerini, ‘eleþtirel’ ve ‘demokratik’ yanýnýn deþifre etmeye elvermediði arkaik yanlarýný görüyor aynada.

  Bilgeler ve Balýklar Kitabý Üzerine (Yûþa Irmak) 17 Ocak 2021 Yazarlar ve Yapýtlar 

20’li yaþlarýmda kitaba olan ilgimin artmasý yüzünden çok sýkýntýlar çektim. Gerek kitap almaktaki imkansýzlýklarým gerek bahþirelerle satýn aldýðým kitaplarý vakitsizliðim ve uðraþýlarým yüzünden okuyamamýþlýðým beni hep hüzünlendirmiþtir. Hatta çoðu kez satýn aldýðým ama okuyamadýðým kitaplarýmla özellikle geceleri göz göze geldiðimde “seni okuyacaðým az sabýrlý ol” dediðimi, kitabýmýn da üzgün, solgun bir ifadeyle bakýp; “Sen mi okuyacaksýn?” diye sorduðunu hatýrlýyorum…

  Cem Yýlmaz Neyimiz Olur? (Yûþa Irmak) 18 Ocak 2021 Toplum ve Birey 

Bu yazýmdaki fikirlerimden dolayý birçok arkadaþým olayý teknik açýdan incelemeyip duygusal olarak ele alýp direk üstüme gelip beni de Cem Yýlmaz gibi linç etmeye çalýþacaktýr diye düþünüyorum. Ancak doðru doðrudur, yanlýþ da yanlýþ. Bunun ötesi yok baþtan söylemiþ olayým. O halde þimdi doðrularý yazma vakti. Kimdir bu Cem Yýlmaz? ya da Cem yýlmaz neyimiz olur? veya Cem Yýlmaz nedir? Soru basit, cevap da basit; Cem Yýlmaz bu ülkede futboldan sonra üzerinde ittifak edilen ikinci ulusal deðerimizdir…

  Atatürk Üzerine Bir Kaç Kelam (Yûþa Irmak) 21 Ocak 2021 Toplum ve Birey 

Düþünce üretmenin “dost-düþman” kodifikasyonu altýna konulmasý, düþünce üretilmesini çok kýsýtlamakta, hatta çok kereler engellemektedir. Bunun günümüzdeki en büyük örneði, “Atatürk” ismi etrafýnda oluþturulan “cepheleþme”dir. Türkiye’nin siyasi þartlarý, Atatürk üzerinde zihinsel egzersizler yapýlmasýný cidden son derece çok zorlaþtýrmaktadýr. Bunun, normal ve sýhhatli bir durum olduðunu söylemek mümkün olamaz.

  Komünist Entelektüel, Þair, Yazar: Kemal Tahir Nemiz Olur? (Yûþa Irmak) 22 Ocak 2021 Yazarlar ve Yapýtlar 

Sanýyorum yirmili yaþlarda Fatih Karagümrük’te Cerrahi dergahýnda gece zikirlerinden sonra çay sohbetlerinin birinde duymuþtum ismini. Hocamýz onun için: “Komünist, devrimci, þairdir, yazardýr ama en az bizim kadar bu ülkeyi sever” demiþti. Nasýl yani diye sorunca: Yuþa yarýn git bir kitapçýdan: “Devlet Ana”yý al oku. Öyle konuþalým dedi.

  Acý Aþ (Yûþa Irmak) 2 Þubat 2021 Sevgi ve Nefret 

2020 yýlýnda yaþanýlan birçok olumsuzluk ve ilahi ikaz milletçe hepimizi periþan etmiþken, 2021 yýlýnda “güzel günler göreceðiz” diye düþünenleri 2021 yýlýnýn daha ilk aylarýnda ters köþe yaparak “en iyi savunma hücumdur” taktiði gereðince toplum en hassas sinir uçlarýna basmaya, ipleri germeye çabalýyorlar… Ve korkarým ki bu çabalarýndan da asla vazgeçmeyecekler.

  Ýman, Þüphe Götürür Mü? Dr. Fýrat'a Yanýt (Yûþa Irmak) 2 Þubat 2021 Dinler, Ýnançlar ve Ateizm 

Pandemi münasebetiyle her hafta sonu sosyalleþme iþini biz de birçok insan gibi Zoom’dan gerçekleþtiriyoruz. Bu görüþmeler kýsa da olsa hem hal hatýr soruyor, hem de arkadaþlarla fikir teatisinde bulunuyoruz. Bu görüþmelerin bize kattýðý çok þey olduðunu düþünüyorum. Hem baðlarýmýz kopmuyor, hem de cidden yeni ve güzel konularýn açýlmasýna vesile oluyor. Ben böyle düþünüyorum fakat bazý abilerimize sýcak evde film seyredip, kitap okumak veya çoluk çocuklarýna vakit ayýrmak daha iyi geliyor olabilir.

  Cumhuriyet ve Laiklik Atanmýþlarý Tartýþmak Deðildir! (Yûþa Irmak) 6 Þubat 2021 Politik Olaylar ve Görüþler 

Boðaziçi üniversitesi ile baþlayan ve Ýzmir’e kadar uzanan protestolar bir zamanlar yine ayný illerimizde yapýlan “Cumhuriyet mitingleri”ni hatýrlattý hepimize. O dönem bu eylemlere Cumhuriyet mitingleri denilmesini beni oldukça rahatsýz etmiþti.

  Sevgili Arkadaþlar Dersimizin Adý; Sekülerleþme (Yûþa Irmak) 7 Þubat 2021 Özgürlük ve Eþitlik 

Efendim bendeniz hala bir felsefe öðrencisiyim. Bu alanda okumalarýmý da kendimi geliþtirmek ve doðru olaný tercih etmemde bana ýþýk tutmasý için yapýyorum. Bu nedenle Felsefe bölümünü bitirmeyi hiç düþünmedim. Zira kendimi öðrenci görmek ve hissetmek daha özgür düþünmemi ve daha özgür ifade etmemi saðlýyor.

  Dr. Fýrat’ýn Haþiyesine Haþiye (Yûþa Irmak) 8 Þubat 2021 Dinler, Ýnançlar ve Ateizm 

Sanýyorum þubat ayýnýn 1. gününde Ýman, Þüphe Götürür Mü Dr. Fýrat’a Yanýt? baþlýðý altýnda hafta sonu büyüklerimizle sosyalleþme iþini Zoom’dan gerçekleþtirdiðimizi, burada Dr. Fýrat hocamýzýn, Erol Güngör’e atfederek öne sürdüðü “bilim þüphedir” ilkesi üzerinden “Hayatýn içinde yaþadýklarýmýzdan, alýþkanlýklarýmýzdan, inançlarýmýzdan, hatta iman ettiklerimizden þüphe duyarak bakmak etrafa, sorgulamak, sorgulamak…” mevzusu üzerine itirazlarýmý dile getirip fikirlerimi söylemiþtim.

  14 Þubat + 14 Þubat = 28 Þubat (Yûþa Irmak) 10 Þubat 2021 Özgürlük ve Eþitlik 

Bu ülkede caným medyanýn “14 Þubat Sevgililer Günü” hassasiyetini ve konunun ne kadar popüler oluþunu artýk hepimiz biliyoruz… 2021 yýlý Sevgililer Günü’nün pazar gününe denk geliþi, pandemi münasebetiyle sokaða çýkma yasaðý hem yurdum medyasýnda malzeme eksikliðine hem de tüm sevgililerin canýný sýkmýþ olabilir. Aslýnda “14 Þubat” deðil de gelin 14 gün sonra gelen “28 Þubat” sürecini konuþalým hep birlikte ne dersiniz? Hem millet olarak gencinden yaþlýsýna, kadýnýndan erkeðine, okumuþundan, okumamýþýna, elektüelinden, çobanýna kadar herkes hazýr siyaset bilimcisi iken bu süreçte yaþanan, yaþatýlan, yaþanmýþ, yaþanmamýþ ne var ne yok masaya yatýrýp konuþalým…

  Sistematik Yalnýzlýk (Yûþa Irmak) 13 Þubat 2021 21. Yüzyýl Gençlik Kültürü 

Hitler Almanya’sýnýn yaptýðý canavarca katliamlarýn bir diðeri de Yahudilerin “Holokost” dediði: “Engellilerin Öldürülmesi” hadisesiydi… Üstün Alman ýrký için; fiziksel, zihinsel açýdan bir takým özelliklerini yitirmiþ insanlar ve özellikle de yaþlýlar, yararsýz olduklarý düþünülerek Nazilerce yaþama hakký tanýnmamýþtý. Bu yüzden üstün Alman ýrký için tüm kurbanlarýn cesetlerini “krematoryum” denilen büyük fýrýnlarda yakýlmasý emri verilmiþti.

  Servet-i Fünûn Romanlarýnda Yarýn (Yûþa Irmak) 26 Þubat 2021 Politik Olaylar ve Görüþler 

Ýki parmaðýmýn arasýnda duran sigarayý dudaklarýmýn arasýna götürmeye mecalim yok! Ama bir taraftan da yazma isteðim parmaklarýmýn ucunu karýncalandýrýyor. Ýçimdeki bu yazma arzusunun bir lanet mi yoksa bir lütuf mu olduðunu hala anlamýþ deðilim…

  Kim Suçlu? (Yûþa Irmak) 23 Mart 2021 Toplum ve Birey 

Bu ülkede son yirmi yýldan bu yana muhafazakârlarýn ne kadar muhafazakâr olduklarýný gördük! biliyoruz da peki muhafazakâr olmayan laik kesimin muhafazakâr olup olmadýklarý hakkýnda ne biliyoruz acaba? Türkiye’nin bir karþýtlýklar ülkesi olduðu hakkýnda hemfikiriz. Hatta XIX. yüzyýlýn baþýndan itibaren, entelektüel tarihini bile bu ikili karþýtlýklar üzerine kurduðunu söyleyebiliriz.

  Yeniden Sev Beni (Reconstruction 2003) (Yûþa Irmak) 30 Mart 2021 Sinema ve Televizyon 

Aþk üzerine elbette binlerce film yapýldýðýný biliyoruz. Velhasýl kimilerine göre basit aksiyon filmlerinden tutun da korku filmlerine kadar aþk birçok filmin temelini oluþturuyor. Bu filmlerden bazýlarý romantizmin suyunu çýkardý, bazýlarýysa aþkýn kendisini her zaman daha büyük ‘idealler’ için harcamayý tercih etti. Esasýnda büyük aþk filmlerinin merkezinde bile çoðu zaman aþk yoktu. Aþkýn yerini alacak bir acý, savaþ, cinayet, ‘dava’ ve daha onlarca yan anlatý hep vardý. Aþký izlediðimizi sanýrken illâ ki arka plandaki konu birden öne geçip, anlatýnýn hakimiyetini ele geçiriyordu.

  Her Ýþte Bir Hayýr Vardýr (Yûþa Irmak) 30 Mart 2021 Toplum ve Birey 

Bu makale, teknoloji, uygarlýk ve kültür olgularýnýn toplumlarý etkileme ve dönüþtürme gücü üzerine çeþitli kaynaklardan alýnmýþ ansiklopedik bilgilerle dolu, bir yazý olabilirdi…

  Küçük Kýzlarýmýzý Biz Öldürüyoruz (Yûþa Irmak) 12 Nisan 2021 Ýþ Dünyasý ve Aile Yaþamý 

On bir katlý, her katýnda 4 dairenin olduðu A ve B ismiyle iki bloklu, toplam 88 çekirdek ailenin yaþam sürdüðü sitemizin otoparký dahil, her tarafýnda küçük ceylan yavrularý gibi seken, yeni icat ettikleri oyunlarý oynayan küçük kýzlarýn neþesi tüm dünyayý aydýnlatacak, gökyüzüne attýklarý kahkahalarý buz tutmuþ yürekleri elbet bir gün ýsýtacaktýr…

  Yatakodasýnda (In The Bedroom 2001) (Yûþa Irmak) 12 Nisan 2021 Sinema ve Televizyon 

Hiçbir sorun yokken, hayatýmýz rayýnda ilerlerken; eþimiz, çocuðumuz, arkadaþlarýmýz ve bir iþimiz varken; herþey gerçekten yolunda gidiyorken; gerçekleri konuþmayýz pek. Konuþmadýðýmýz için her þey yolundadýr belki; konuþmak için “farkýnda olmak” gerekir, konuþabilme riskini göze alacak güçteyse “farkýna varýr” insan.

  Çit Filminin Düþündürdükleri (Rabbit - Proof Fence 2003) (Yûþa Irmak) 12 Nisan 2021 Sinema ve Televizyon 

Beyazperdeye gerçek bir hayat hikayesinden aktarýlan filmin kitabýný ne zaman okudum hatýrlamýyorum. Dün gece uykum kaçtý, sýrf uykum gelsin diye seyrettiðim filmi iki kere arka arkaya not alarak seyrettim. Bir baktým tam 4 sayfa el yazýmla not almýþým… Filmin de kitabýn da üzerimde etkisini yadýrgamýyorum, ancak bu üç tatlý kýzýn hikayesi gerçekten insanýn yüreðini burkuyor…

  25. Saat Filmi (Yûþa Irmak) 18 Nisan 2021 Sinema ve Televizyon 

Þehirler ve insanlar, ancak keder ve acý ile inþa olurlar; ama, fakat ve lakin önce tahrip olmasý gerekir týpký Anka kuþunun küllerinden doðabilmesi için önce yanmasý gerektiði gibi… Keskin duruþlarýn iyi kalite politik bir bakýþ açýsýnýn, insanlýk hallerinin yuvarlak ve yumuþak hatlarýyla iç içe geçebildiði, baþarýlý bir film olan 25. Saat’i yýllar sonra tekrar seyredip kritiðini yapmak ancak bugüne nasip oldu…

  Affeder Misiniz? (Yûþa Irmak) 24 Nisan 2021 Toplum ve Birey 

Bazý insanlar kolayca affediyor, bazý insanlar ise zor affediyor. Ama hemen herkesin kabul ettiði bir gerçek var: Aftan her iki taraf da bir fayda saðlýyor…

  Scenes Of A Sexual Nature (Aþk Manzaralarý) Filmi Üzerine (Yûþa Irmak) 6 Mayýs 2021 Sinema ve Televizyon 

Bir okuyucumun “çok iyi” ve “etkilendim” dediði ve benim de izleyip fikirlerimi söylememi istediði “Aþk Manzaralarý” filmini nihayet ben de izledim. Peki nasýldý film? Kýsaca söyleyeyim: Ýticiydi!

  Yýlan ile Musa; Süleyman ile Karýnca (Yûþa Irmak) 10 Mayýs 2021 Tarihsel Olaylar 

Þair Nailî’nin (ö. 1666) bir gazeli þu beyitle baþlar: “Mârýz ki asâ-yý kef-i Musâ’da nihanýz Mâr anlama mûruz ki teh-i pâda nihânýz.” Yani, “Biz yýlanýz; Musa’nýn elindeki asada gizli bir yýlan… Belki yýlan da deðiliz; ayak altýnda ezilen bir karýncayýz biz.” Allah Musa’ya “Asaný yere at!” buyurdu. Sihirbazlarýn yýlanlarýný yutan bir ejderha oldu asa. Ardýndan, “Asaný eline al!” emri geldi ve eþya aslýna döndü. Tuva vadisinde yed-i beyza ile birlikte kendisine verilen bu asa, Allah elçisinin mucizesi oluvermiþti bir anda.

  Yapay Zeka (Artificial Intelligence 2001) Filmi Üzerine Birkaç Kelam… (Yûþa Irmak) 17 Haziran 2021 Sinema ve Televizyon 

Grafiker bir arkadaþýnýz varsa baþýna çöküp bilgisayarda bir vazo yapmasýný isteyebilirsiniz. Sonra onu Ý.Ö. III. binde yapýlmýþ bir Sümer vazosuna dönüþtürmesini de isteyebilirsiniz.

  Aðýr ve Hafif Erkekler! Biraz da Adalet (Yûþa Irmak) 17 Haziran 2021 Toplum ve Birey 

Pazartesi günü haber merkezinde arkadaþlarla birlikte çay – sigara muhabbeti yaparken bir arkadaþ zamanýnda Kenan Iþýk’la yapýlan bir röportajýn giriþ yazýsýnda, (sanýrým Kenan beye genç kýzlarýn gözdesi olduðunu söylemiþ olmalýlar) “ben emin deðilim” diye yazdýðýný, “genç kýzlar Tarkan’a yaptýklarý gibi bana dokunmak için üzerime atlamýyorlar” filan diye demeç verdiðini söyledi…

  Memelerin Sürprizi (Yûþa Irmak) 17 Haziran 2021 Toplum ve Birey 

Üç-beþ erkek bir araya gelince ve konu bir yerde kadýnlardan açýlmýþsa erkeklerin kadýnlarda konuþmayý tercih ettiði ilk organ memeler oluyor…

  Dünyanýn Bütün Sabahlarý (Tous Les Matins Du Monde 1991) Filmi Üzerine Birkaç Kelam… (Yûþa Irmak) 24 Haziran 2021 Sinema ve Televizyon 

Nedenini bilemiyorum ama ne zaman bir film seyretmek istesem 18 bine yakýn film arþivimde; seksenli, doksanlý ve ikibinli yýllara ait filmleri seyretmeyi tercih ediyorum… Bu his bilgisayarýmýn baþýna oturduðumda kendiliðinden oluþuyor ve hiç kimsenin seyretmeyi tercih etmeyeceði veya etmek istemeyeceði eski filmlere takýlýp kalýyorum.

  "Geçiþ Dönemi Kadýný" Olmak Kader mi? (Yûþa Irmak) 12 Temmuz 2021 Güven ve Güvensizlik 

Bu da nereden çýktý abi? Diye soranlarý anlýyorum. Ancak okulda çoðumuz “yükselme ve gerileme” dönemlerini filan duymuþuzdur da bu o “geçiþ dönemi”ne benzer bir konudur desem baþlýk için kafi olur herhalde…

  Teknik Yaklaþýmý Kullanamayan Erkeklere Ýthafen… (Yûþa Irmak) 12 Temmuz 2021 Toplum ve Birey 

Taþrayý çok fazla bilmiyorum lakin Ýstanbul’da özellikle teknik konularda eðitim almýþ birçok arkadaþ, eðitim alýp öðrendikleri bilgileri gerek normal hayatta gerekse aþk iliþkilerinde nasýl uygulayacaðýný bilmiyor.

  Aldatmanýn Cezasý Nasýl Kesilir? (Yûþa Irmak) 29 Temmuz 2021 Güven ve Güvensizlik 

Bir arkadaþým yaklaþýk dört ay önce; “kadýn – erkek” iliþkileri üzerine bir grupta tartýþtýklarý tüm yazýþmalarý bana gönderip fikirlerimi merak ettiðini ve konu hakkýnda ne düþündüðümü sormuþtu.

  The Black Dahlia 2006 / Cehennem Çiçeði (Yûþa Irmak) 6 Aðustos 2021 Sinema ve Televizyon 

Siyah Dalya, polisiye türün ‘sýký’ romanlarýndandýr. 40’lý yýllarda, Los Angeles polis departmanýnda çalýþan iki eski boksör-yeni polis Bucky Bleichart ve Lee Blanchard’ýn hayatlarýný mahveden bir cinayetin öyküsüdür bu.

  Asýl Afet, Ýnsanoðlunun Kuraklaþmasýdýr! (Yûþa Irmak) 19 Aðustos 2021 Yazarlar ve Yapýtlar 

Ýþ yerinde her gün ve her an hareketli saatler yaþýyoruz. Malum bu ülkede gündem ýþýk hýzýnda deðiþebiliyor. Tabii ki benim vazifem biraz daha farklý. Yani, yaptýðým iþler yüzünden ne gecem, ne gündüzüm belli… Kendime ayýrdýðým bir zaman yok maalesef.. Hal böyle olunca her fýrsatý sonuna kadar kullanmaya çalýþýyorum. Yine böyle yoðun bir günün öðle arasýnda arkadaþlarla sigara muhabbetinde laflarken söz dolaþtý: “çok satan eserler”e geldi. Bu listelerdeki kitaplarýn hangi özelliklerinden dolayý çok sattýðýný, insanlarýn örneðin gerçeklikten uzak, apaçýk iftiralarla dolu kitaplarý niçin 'satýn aldýðýný' tartýþtýk. Bir arkadaþým, bu listelerde edebiyat eserlerinin yer almamasýndan yakýndý. Emre abi: “çok satanlar” listesinin neden bu kadar “ucuz” kitaplardan oluþtuðunu ve edebiyat eserlerinin ki özellikle romanlarýn listelere neden giremediðini tanýdýðý üç beþ yazara da sormuþ.

  Tartýþma Edebiyatý veya Adabý (Yûþa Irmak) 31 Aðustos 2021 Dostluk ve Düþmanlýk 

Martin Heidegger’in, Kastner ile olan yazýþmalarýnda kullandýðý güzel bir sözü var. Söz aslýnda Paul Valéry’nin. Der ki: “Düþüncenin üstesinden gelemeyen, düþünenin üstesinden gelmeye çalýþýr.” Çok doðru ve yerinde bir söz. Ýnanýn söyleyecek sözü kalmayanýn yumruðu sýkýlýr, dili küfürlü konuþur ve nihayetinde son çare kavga etmeye baþlar.

  Modern Külkedileri ve Meþhur Pabuçlarý (Yûþa Irmak) 9 Eylül 2021 21. YÜZYIL 

Hele hele, Külkedisinin sarayda çalýþmaya baþladýðýný, üstelik sunulan hizmetin eskisinden daha iyi olduðunu fark ettiðinde kendini daha da berbat hissediyor. Ara sýra duygulanýp cam pabucu okþuyor. Külkedisinin evlenmek isteyeceði gibi biri olsaydým diye hayýflanýp duruyor. Bu arada Külkedisi de aþktan zerre kadar anlamayacak þekilde iþine kaptýrmýþ kendini eþek gibi çalýþýyor… Cam pabucun sunduðu hayatla gelecek prestiji ise öyle umurunda filan deðil… Sarayda yetenekli bir yönetici olmak ona daha güvenli geliyor. Üstelik kazandýðý paralarla kendine cici cici ayakkabýlar alabilir nasýl olsa. Bütün zamaný saray içinde geçtiðinden orada yaþýyor; bir de prensle mi uðraþacak? o kadar iþin gücün arasýnda… Özgür yani yalnýz kalmayý istiyor ve masal burada pattadan bitiyor.

  Penis Bilgeliði (Yûþa Irmak) 12 Eylül 2021 Toplum ve Birey 

Kadýn soyunduðu zaman, üzerinden çýkardýðý her giysi parçasýyla biraz daha soyunur, oysa erkek üzerindeki donu çýkarana dek soyunmuþ sayýlmaz. Bu iþlemi yaptýðý zaman da sahnede olan kendisi deðil aslýnda penisidir. Çýplak bir kadýn vücudunu izleyen göz, cinselliði vücudun bütün noktalarýndan algýlayabilir, ancak çýplak bir erkek bedeninde ister önden isterse profilden bakýlsýn, göz sadece bir noktada odaklanýr ve bu noktada deðerlendirmeye yönelik artýk iki kriter kalýr sadece.

  Sorumluluklarda Saðýn da Solun da Payý Var! (Yûþa Irmak) 29 Eylül 2021 Tarihsel Olaylar 

Türkiye’de siyaset üzerine yazýlan çoðu yazýlar; kulis yazýsýdýr, yani ucuz kahramanlýk yazýsý… Çoðu insan siyaset arenasýnda neler olup bittiðini, kahvehanelerden bile öðrenebilir.. Oysa önemli olan, bugünlerin bizi yarýnlara nasýl götüreceði deðil midir? Burada aydýn denilen kiþiler, taþýn altýna elini sokmalý deðil midir?

  Fikirlerin Namusu (Yûþa Irmak) 5 Kasým 2021 Varsýllar ve Yoksullar 

Ýster devlet, ister birey planýnda olsun “fikri namuslu” olmak önemli bir konu… Rahmetli Ali Fuad Baþgil bu konunun üzerinde çok durmuþtu. Herhangi bir meselede objektif olunabiliyorsa, o anlamlýdýr yoksa objektifliðin dürüstlükle zerre kadar ilgisi kalamaz. Odaðýndan çarpýtýlmýþ bir bakýþ açýsýnýn, objektife zaten yanlýþ þeyleri yansýtacaðýný bilmek gerekir.

  Amistad Filmi ve Türkiye’ye Gelen 70 Afrikalý Devlet Baþkanlarý (Yûþa Irmak) 24 Aralýk 2021 Sinema ve Televizyon 

Evet, bazýlarý gerçekten zenci doðar… Kimi, dünyaya gözlerini bir milyarder olarak açar. Annesine muhtaçken statü sahibidir kimi, hangi okullara, kolejlere ve üniversitelere gideceði bellidir, kimleri yöneteceði, kimlerle dostluk edeceði ve hatta tüm akrabalýk iliþkilerinin ona neler kazandýracaðý…

  Bu Seviye Merkeplerde Yok! (Yûþa Irmak) 9 Ocak 2022 Popüler Kültür 

Bu ülkede hava hep dumanlý hep puslu… Hâl böyle olunca bu havalarda, insanlarýn içinde göründüklerinden daha fazlasýný barýndýrdýklarýna þahit oluyorsunuz. Öyle ki oturup konuþulabilir, oldukça makul ayný zamanda mutedil adamlar ve kadýnlarýn yerine saldýrgan, hýrçýn, gözü dönmüþ bir yaratýk karþýnýza çýkýyor.

  Genç Werther’in Acýlarý (Yûþa Irmak) 12 Mart 2022 Yazarlar ve Yapýtlar 

Goethe’nin ünlü eseri “Genç Werther’in Istýraplarý”nýn Türkçe’ye çevrilmiþ tüm eserlerini okuyup, birbirleriyle karþýlaþtýrdým. Çünkü Almanya’nýn dâhisi Goethe’nin bu eseri, týpký Shakespeare’in dramlarý gibi yeryüzünde yaþayan bir insan olarak beni de alakadar ediyordu.

  Ýbb’nin Kestiði 112 Anýt Aðacýn Acýsýna (Yûþa Irmak) 17 Mart 2022 Ýstanbul 

Ýstanbul Büyük Þehir Belediyesi’nin Dolmabahçe’de kestiði 112 anýt çýnar aðacýnýn acýsýný içimden bir türlü söküp atamýyorum… “Altý üstü aðaç deðil mi abi! Kanserliymiþ kessinler bir þey olmaz” diyenleri þuracýkta bir kaþýk suda boðabilirim…

  Big Eyes (Büyük Gözler) 2014 Filmi Üzerine (Yûþa Irmak) 28 Mart 2022 Sinema ve Televizyon 

Ýki insaný birbirine baðlayan bir sýrrý düþünün… Þimdi birbirine bu sýrla sýmsýký baðlanmýþ iki insandan birinin varlýðý, diðerinin yok olmasý anlamýna geldiðini de düþünün… Peki bu dayanýlýr bir þey mi?

  Yarýn Bekleyebilir Þiir Kitabý Üzerine (Yûþa Irmak) 15 Haziran 2022 Yazarlar ve Yapýtlar 

Ýlk kitabý “Ýntihar Ýlacý (1985)”ndan bu yana; içe dönüklüðü, alaycýlýðý, daðýnýklýðý ama cebirsel kurgulu þiiriyle kendine has bir üslubu ve dili olan Hüseyin Atlansoy’un “Yarýn Bekleyebilir” þiir kitabýný okudum ve çok beðendim. Aslýnda kitap hakkýnda tek cümlecik özet istense: Atlansoy’un kendi ifadesiyle: “Yarýn bekleyebilir, beklesin!” sözüyle tanýmlayabilirim.

  Hayde Hep Birlikte Arayalým Suçlularý (Yûþa Irmak) 23 Haziran 2022 Toplum ve Birey 

Öyledir hep. Bu ülkede ne zaman bir sýkýntý yaþansa; yüreðimizi burkan, içimizi yakan bir afetle, felaketle karþýlaþsak, daha acýmýz bir seksen yerde yatýyorken, baþlarýz iþaret parmaðýmýzý bir yerlere çevirmeye… Milletçe huyumuzdur bu, kurumasý gereken. Ama kurumaz nedense…

  Trafik Bir Aynadýr (Yûþa Irmak) 30 Haziran 2022 Toplum ve Birey 

Eskiden trafik kazalarýnýn bir numaralý sebebi aþýrý hýzdý. Hatta hýzýn aþýrý oluþu, yolun, arabanýn ve trafiðin durumuna baðlý olarak deðiþirdi. Bir yerde aþýrý sayýlmayan hýz, farklý þartlarda aþýrý sayýlýr. Fakat en açýðý, hýz göstergesini alabildiðine yükseltme arzusudur.

  The Man Who Wasn’t There 2001 (Orada Olmayan Adam) (Yûþa Irmak) 1 Eylül 2022 Sinema ve Televizyon 

Gözle görülemeyen bir quantum parçacýðý ile kimsenin “görmediði” bir berber arasýnda ilinti kuran Coen Kardeþler’in, Ed Crane’e biçtikleri rol mutlak deðil, bir film-noir gereksinimindendir herhalde… Çünkü kaderimizin fonksiyonunun karanlýk ya da aydýnlýk yüzlerce olasýlýktan birine çökmesinde tercihlerimizin ve “fýtratlarýmýzýn” da etkisini yadsýya bilir miyiz?

  Bize: "Bol Acýlý" Aþk Lütfen… (Yûþa Irmak) 1 Eylül 2022 Sinema ve Televizyon 

Michael Curtiz’in Casablanca’sýnda, “aþk insaný baþkalarýna karþý daha iyi yapýyorsa, daha diðerkam kýlýyorsa gerçek aþktýr” demiyor muydu? Tutkuyla istemenin diðer adý olan aþk’ýn gerçekliðini test eden þeyin “yitirmeyi tercih edebilmek, karþý tarafýn iyiliði için gerekirse vazgeçmek” gibi bir paradoks olmasý, geçen yüzyýlda kaldýðýný sandýðýmýz “aþkýn” bir haldi…

  Siyasetin Kilidini Açmak (Yûþa Irmak) 21 Ekim 2022 Politik Olaylar ve Görüþler 

Kapitalizme-modernizme yenik düþmenin sebebi, güya eleþtirirken onun yaptýðýný bir baþka biçimde yaparak onu dolaylý yoldan güçlendirmeye çalýþmaktýr. Marksizm’in yaptýðý da bu deðil mi? Hatta halen böyle yollarýna devam etmiyorlar mý?

  No Comment (Yûþa Irmak) 29 Ekim 2022 Toplum ve Birey 

Artýk yorum almýyor, onaylamýyorum dediðim bir okuyucu. Yorumlarýný onaylamadýðým için: “Siz edebiyatçýlarý bir türlü sevemedim” diye giriþ yapmýþ ve güzel bir mail döþemiþ…

  Terör Bitmedikçe… (Yûþa Irmak) 15 Kasým 2022 Savaþ ve Afetler 

Þiddet kullanarak bir amaca varacaðýna inanan ve bunu meþru gören, bir kiþiyi, bir örgütü, bir devleti; ancak o þiddeti bertaraf edebilecek bir kuvvet bu niyetinden caydýrabilir. O kuvvete sahip olmayan, hitabetle, siyasetle, ikna yeteneðiyle bir sonuç elde etmesi mümkün deðildir.

  Sempati ve Antipati (Yûþa Irmak) 10 Þubat 2023 Toplum ve Birey 

Radyo, televizyon ve günümüzde elinde telefon olan herkesin kendini gazeteci diye tanýmladýðý neidüðü belirsiz milyon takipçili kiþilerin sorumluluðu, ilgili ve önemli enformasyonu toplamak ve doðru, dürüst ve yansýz bir tutumla halka gördüklerini aktarmak, iletmektir.

  Katilleri Tanýyoruz (Yûþa Irmak) 27 Þubat 2023 Türkiye 

Yine Ak Parti üzerinden Müslümanlarý hedef almaya çalýþýyorlar… Bu ülkede acýmýzý bile birilerinin lanet siyasetinin uzaðýnda yaþayamýyoruz. Kimin PR’ý güçlüyse tanrý o! Kim yaptýðýnýn selfisini çekip hesabýndan paylaþýp beðendirmiþse kral o!

  Hizipçi Memur Partisi Chp (Yûþa Irmak) 26 Nisan 2023 Politik Olaylar ve Görüþler 

Ne zaman siyasi içerikli bir yazý yazsam baþým aðrýr. Genel olarak siyasi bir makaleyi ne okumayý ne de yazmayý sevmiyorum.

  Arzu Yeterli Deðil (Yûþa Irmak) 19 Mayýs 2023 Tarihsel Olaylar 

Hümanizm insaný deðiþik farklýlýklarýn üzerine çýkarmak, dini ve milliyeti ne olursa olsun insanca muamele edilmesi gerektiði fikrine dayanýyordu. Batý’da mezhep kavgalarý, Hýristiyan milletlerin birbirlerini boðazlamalarý kýzýþýnca, hümanizm fikri de revaç buldu; bu düþünce sistemi de laik devletin doðuþuna zemin hazýrladý.

  Dikkat Bu Bir Siyasi Yazýdýr! (Yûþa Irmak) 7 Haziran 2023 Türkiye 

Neden siyasetçilerin, güreþmeye hazýr bir boða gibi davrandýklarýný, kýlýçlarýyla hasýmlarýný doðramak için bir gladyatör gibi davrandýklarýný düþünme fýrsatým oldu..

  Bir Çatýþma Zemini Olarak Kültür (Yûþa Irmak) 14 Haziran 2023 Politik Olaylar ve Görüþler 

Marx “Sanat paradýr” der. Osmanlý Devleti bunu “sanat saltanattýr” biçiminde algýlayýp sanat ile parayý; sanatçý ile sermayedarý buluþturarak bir politika izlemiþti.

  Sinema Kültürel Meselemiz Haline Ne Zaman Gelecek? (Yûþa Irmak) 2 Aðustos 2023 Sinema ve Televizyon 

Ülkemizin kabuk deðiþtirerek geliþmeye çalýþtýðý bir dönemdeyiz. Çok sancýlý, sýkýntýlý bir döneme girdik girmesine ama hepimizin de üzerine düþeni yapmaktan sorumlu olduðunu hatýrlatmak gerek.

  Türk Sinemasýnýn Ezberini Bozan Yönetmen (Yûþa Irmak) 18 Eylül 2023 Sinema ve Televizyon 

On sekiz yaþýmdan beri aldýðým filmleri bilgisayarýma kopyalayýp bugün devasa bir film arþivi sahibi oldum. Yani bugün 43 yaþýndayým ve 17 bine yakýn film arþivim var...

  Neyimizi Kaybettik (Yûþa Irmak) 18 Eylül 2023 Toplum ve Birey 

Kimi kendi ideolojimizden görmüyorsak, onu düþman kabul ediyoruz. Ýyiliklerin, güzelliklerin, vatan ve millet severliklerin tekelimizde olduðuna inanýyor, bizden saymadýðýmýz herkesin de bunlara düþmanlýðýndan zerre kadar þüphe duymuyoruz.

  Seviye (Yûþa Irmak) 10 Kasým 2023 Türkiye 

Habercilik esasen bir peygamber mesleðidir. Bu mesleðin bir sürü etik kurallarý vardýr. Habercilik iþi o kadar önemlidir ki hiç kimsenin anlatýlan gerçeklere sýrtýný dönmemesi gerekir.

  Milletlerin Ruhunu Taklit Öldürür (Yûþa Irmak) 7 Aralýk 2023 Toplum ve Birey 

Bu ülkede taklit konusunda iki farklý görüþle karþýlaþýyorum. Küçükler büyükleri, zayýflar kuvvetlileri nasýl taklit ederlerse, geri kalmýþ, fakir milletler de geliþmiþleri, zenginleri öyle taklit ederler.

  Chp’nin Psikopatolojisi (Yûþa Irmak) 22 Aralýk 2023 Politik Olaylar ve Görüþler 

CHP’nin ve Kemalist tayfanýn, askerî vesayet sistemini olumlayýcý tavýrlarýnda herhangi bir deðiþiklik olup olmadýðý, önemini koruyan kýþkýrtýcý bir mesele olmaya devam ediyor ülkemde..

  Chp, Gerçekten ‘demokrat’ Mýdýr? (Yûþa Irmak) 22 Aralýk 2023 Politik Olaylar ve Görüþler 

Sonra biri çýktý dedi ki; “CHP gibi “demokrat” bir baþka parti varsa gösterin ona oy verelim…”

 

 





 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 28.03.2024 11:15:44