..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kötü insan korkuya itaat eder, iyi insan sevgiye. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Mustafa Acungil
Mustafa Acungil - Kýrkambar
Site Ýçi Arama:


Öykü
  Gelecek Postasý 12 - Asenkron Dünya Asenkron Eðitim (Mustafa Acungil) 11 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

15 yaþýna kadar temel yaþam becerileri ve temel yeteneklerle ilgili belirli eðitimleri almak zorunlu. Bu sýnýflarýn dýþýnda yer alan eðitimler her yaþta kiþinin isteðiyle sýnýrsýz olarak alýnabiliyor. Bir okul yapýsý, mezuniyet kavramý, hayatýn belirli bir dönemine sýkýþýp kalmýþ ve uzun senelerin tamamýný alan bir eðitim anlayýþý yok. Ama her kiþinin sürekli güncel tuttuðu kendi eðitim portföyü var. Gelir seviyeniz, toplumdaki saygýnlýðýnýz, kiþisel tatmininiz ve daha pek çok önemli ölçüt, eðitim portföyünüzle yakýndan iliþkili.

  Birleþik Soylar (Mustafa Acungil) 29 Eylül 2010 Bilim Kurgu 

Ýnsanlýk, genetik alandaki geliþmelerle nasýl baþa çýkacak? Hem artýk insanlýk ne demek? Maxonlar, Knotlar, Ýntelekler, Myonlar... Onlar da insanlýklarýnýn kabulünü istiyor... Bu öyküyle 2010 Türkiye Biliþim Derneði Bilimkurgu Öykü Yarýþmasýna katýlmýþtým.

  Hapþýrtan (Mustafa Acungil) 30 Eylül 2010 Bilim Kurgu 

2009 TBD Bilimkurgu Öykü Yarýþmasýna bu öyküyle katýlmýþtým. Kriz kavramý üzerineydi yarýþmanýn konusu. Domuz gribinin nemenem bir þey olduðunun henüz anlaþýlmadýðý bir dönemdeydik. O günlerin çaðrýþýmlarýyla yazýlmýþ bir öykü...

  Yüzelli (Mustafa Acungil) 3 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

2008'de Türkiye Biliþim Derneði'nin Bilimkurgu Öykü Yarýþmasýna bu öykü ile katýldým. Kýsa listeye kalmýþtý. Bu öykünün arkasýnda chip.com.tr'deki blogumda önceki bir sene boyunca yazdýðým Kamil Asma serisinin derin etkisi var.

  Kurgu'nun Sonu (Mustafa Acungil) 4 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Türkiye Biliþim Derneðinin 2007'deki Bilimkurgu Öykü Yarýþmasýnda bu öyküyle üçüncülük aldým.

  Gelecek Postasý - 1 - Merhaba (Mustafa Acungil) 5 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Selam, Ýsmim Kamil Asma. Beni tanýmazsýnýz, çünkü henüz yokum. Yani siz bu yazýlarý okurken, ben henüz var deðilim. Sanýrým öyle bir þey. Bu iþlerden pek anlamýyorum ben. Teknoloji konusunda çok deneyimli deðilim zaten. Ama hala yazý yazabilme yeteneðine sahip olan insan o kadar az ki...

  Gelecek Postasý - 2 - 2053'de Veri Depolama (Mustafa Acungil) 5 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Sizin için bu yazýyý yazarken, çok sevdiðim bir dostumun hediyesi sehpayý kullanýyorum. Üzerine koyduðum bir kaðýda yazmak anlamýnda deðil... Yazýnýn depolandýðý yer sehpanýn kendisi.

  Gelecek Postasý - 3 - 2053'te Görüntüleme (Mustafa Acungil) 6 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Görüntüleme sizden sonra da uzun süre minik adýmlarla ilerleyen bir teknoloji oldu. Büyük atýlým gerçekleþtiðindeyse, bu atýlýmý gerçekleyen geliþmelerin baþlangýcý sizin çaða dayanýyordu. Belki bilenleriniz vardýr, Türkiye’de kör bir ressam varmýþ sizin döneminizde. Sonradan kör olmayan, doðuþtan hiç görmemiþ olan bu sanatçýnýn beyniyle ilgili yapýlan çalýþmalar çok dikkat çekmemiþse de bazý bilim adamlarý ortaya çýkan potansiyeli fark etmiþ.

  Gelecek Postasý - 4 - 2053'ün Ýsviçresi (Mustafa Acungil) 6 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Afrikadayým. 2053’ün en müreffeh kýtasý. Büyük Sahradan baþlayýp Güney Afrika sýnýrlarýna kadar inen tek yönetim altýnda birleþmiþ bu ülkenin zenginliðinin en büyük kaynaklarýndan biri dünyanýn bilgi bankasý olmasý. Tüm bilgiler güvenle saklanýr ve kimsenin bilgisine bir baþkasý ulaþamaz. Eski Ýsviçre bankacýlýðýndan bile çok daha güçlü. Aramýzda onlarca yýl var. Bütün bunlarýn nasýl geliþtiðini anlatacaðým size. Sonra.... Þimdi manzaranýn ve gündelik hayatýn çarpýcýlýðýnýn tadýný çýkarmak gerek.

  Gelecek Postasý - 5 - Bir Zamanlar Amerika - 1 (Mustafa Acungil) 6 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Ülke içinde sýnýrlarý iyce zorlayacak ölçüde güç kullanan ve istediklerini elde eden þahinler, dünya arenasýndaki baþarýsýzlýklarýný yok sayýp kendilerini dev aynasýnda görmeye baþladýlar. Kötüye gidiþe dur demek için, yazýlý olmayan ve ilan edilmemiþ bir seri önlemi yürürlüðe koydular.

  Gelecek Postasý - 6 - Gates'in Afrikasý - 1 (Mustafa Acungil) 6 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Afrika’da bir ülkenin kaderi, öyle hýzlý ve öyle inanýlmaz bir þekilde deðiþti ki, bu deðiþmeden zarar görecek bazý mihraklar neler olduðunu fark edip engellemeye yönelik giriþimlerde bulunana kadar iþ iþten geçmiþti.

  Gelecek Postasý - 7 - Bir Zamanlar Amerika - 2 (Mustafa Acungil) 6 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

6 ay geçmeden, her eyaletin kendi baþýna olduðu herkesin kabullendiði bir gerçek oldu. Kuzey Amerika’da haritalar yeniden çizilecekti. Bedeni duman mürekkebi kan olan bir divitle.

  Gelecek Postasý - 8 - Gates'in Afrikasý - 2 (Mustafa Acungil) 6 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Ülkenin ana hedefi sürdürülebilir karlýlýktý. Ancak bu sürdürülebilir kelimesi bir süs olarak deðil, gerçek anlamýyla kullanýlýyordu. Sonraki yýllarda ortaya çýkan ürünlerde görüldü ki, yeni ülke her türlü üründe sadece mali karlýlýðý deðil, enerji kullanýmý ve atýk üretiminde doðayla uyumluluðu da ana bir ilke olarak kabul etmiþti. Bu arada yeni ülkenin adý yeni ülkeydi: NewLand.

  Gelecek Postasý 9 - 150 Kuralý (Mustafa Acungil) 9 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Zamanla geliþen gölge adam yaklaþýmý da sistemin dinamizmini artýrdý. Her seviyedeki her grupta birincinin ardýndan gelen en çok oy alan ikinci kiþi gölge adam oluyor ve bir üst seviye için gölge oy kullanýyordu. Böylelikle yerini kaybeden birinin boþluðunu kimin dolduracaðý hemen hemen kesin bir olasýlýkla bilinebiliyordu.

  Gelecek Postasý 10 - Newland'in Siyasi Sisteminin Sýrlarý (Mustafa Acungil) 9 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Bir arkadaþým, NewLand’in kendisine özgü ve dünyada benzeri olmayan siyasi sistemi üzerine özel bir araþtýrma yapmýþtý. Bu yazýda size bu siyasi sistemin gücünü (belki de zayýflýðýný) oluþturan temel faktörlerden bana en ilgi çekici gelenleri aktarmak istiyorum:

  Gelecek Postasý 11 - Aný Projeksiyonunun Kanlý Doðumu (Mustafa Acungil) 9 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Örgüt mensuplarý zaten suça bulaþmýþ olan kiþilerdi. Kimleri aðýna alacaðýný dikkatle çalýþýyor, aday kiþilerle ilgili geniþ dosyalar oluþturuyor ve sonra onlarý öldürüyordu. Ama bu, sanal bir ölümdü. Bir yandan biriktirdiði gerçek ölüm deneyimlerinden seçtiði kiþiye en uygun olan, kabullenebileceði bir tanesini adayýn beynine ýþýnlýyordu. Tabii bunun için adayý önce kaçýrmasý ve trans haline getirmesi gerekiyordu. Ýlgili ölüm deneyimini sadece beyninde yaþayan ama gerçekte ölmemiþ adayý transtan Egill uyandýrýyordu. Ölümden dönen kiþinin Egill’i bir yarý tanrý gibi görmesini garipsememek gerekir. Bunu saðlamak için gerekli atmosferi saðlamakta da Egill giderek ustalaþtý.

  Gelecek Postasý 13 - Avrupa Yollarý Dar (Mustafa Acungil) 11 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Hani nezleyle ilgili demiþler ya, ilaç alýrsan bir haftada geçer ilaç almazsan yedi günde… Avrupa Birliði ile ilgili de þöyle bir espriyi sýk sýk duyarsýnýz 2050’li yýllarda. Avrupa Birliði Türkiye’yi alsa 2-3 on yýlda yýkýlýrdý. Türkiye’yi almadý 20-30 yýlda yýkýldý.

  Gelecek Postasý 14 - Ada, Balýk ve Deniz (Mustafa Acungil) 13 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Bir diðer geliþme, yüzdürülebilen ve istenilen seviyede batýk durumda tutulabilen þehirlerin inþa edilmesiydi. Bunlar öncelikle sadece dikey olarak hareketliliðe sahip yerleþimler oldular. Ama zamanla daha küçük þehirler tamamen seyyar hale de geldiler.

  Gelecek Postasý 15 - Zenginleþtirilmiþ Doðal Zeka ve Çaðdaþ Robotlar 1 - Otobot (Mustafa Acungil) 13 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Benim çaðýmda, robotun yaygýn kabul gören tanýmlarýndan biri þu: “Uygulanacak güç, saðlanacak mekanik etki, ya da katlanýlmasý gereken ortam þartlarý bakýmýndan insan sýnýrlarýnýn yeterli gelmediði alanlarda, insan zekasýna sürekli ya da süreksiz baðlý olarak kullanýlan ve nanodan galaktik boyutlara kadar ulaþabilen araçlar.”

  Gelecek Postasý 16 - Zenginleþtirilmiþ Doðal Zeka ve Çaðdaþ Robotlar 2 - Yapay Zekanýn Sonu (Mustafa Acungil) 23 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Bu tanýmdaki en önemli unsurlardan birisi, robotlarýn insan zekasýna ‘sürekli’ ya da ‘süreksiz’ olarak baðlý çalýþmasý. Önceleri robotlarýn insan zekasýndan tamamen baðýmsýz olarak kendi kendilerine yetebileceklerine iliþkin çalýþmalarda epey ýsrarlý olundu. Ancak zamanla bir yandan yaþanan yeni geliþmeler bir yandan da bu yöndeki çabalarýn sürekli aksamalarla karþýlaþmasý sayesinde bu ýsrardan vazgeçildi.

  Gelecek Postasý 17 - Zenginleþtirilmiþ Doðal Zeka ve Çaðdaþ Robotlar 3 - Sanal Mevcudiyet (Mustafa Acungil) 23 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Sanal mevcudiyet aslýnda tek baþýna birkaç yazýya konu olmayý hak edecek kadar önemli bir kavram. Basitçe söyleyecek olursam: Ýnsanýn bilinç ve bilinçaltý seviyelerde zihinsel mevcudiyetinin farklý yerlerde ayný anda olabilmesine imkan tanýyor.

  Gp 18 - Sanal Mevcudiyet 1 - Ýliþkiler, Ýliþkiler, Ýliþkiler (Mustafa Acungil) 26 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Zihninin bilinçli seviyesinin yaný sýra bilinç altý seviyelerini de farklý sanal mevcudiyetleri yönetmek için kullanabilen kiþilerin çok yaratýcý þeyler yapacaðý öngörülebilir. Oysa sanal mevcudiyete ilk adým atanlar çok büyük bir çoðunlukla ya bir eþ bulmak, ya bir eþi atlatmak ya da bir eþi takip etmek için kullanýyorlar yeteneklerini.

  Gp 19 - Sanal Mevcudiyet 2 - Olmayan Mülkün Temeli Nedir? (Mustafa Acungil) 9 Kasým 2010 Bilim Kurgu 

Vadeli kahve iþlemleri yapan bir giriþimci düþünün: Sanal mevcudiyetlerinden birini dünyanýn önemli kahve plantasyonlarýnýn durum ve geliþimini takibe baðlamýþ. Bir baþka sanal mevcudiyeti istediði zaman dilimlerinde fiyatýn istediði gibi hareket etmesi için spekülatif olaylar oluþturmakla meþgul. Baþka birkaç sanal mevcudiyeti ise, piyasayý etkileme potansiyeline sahip diðer oyuncularý takip ediyor. ..

  Gp 20 - Sanal Mevcudiyet 3 - Sertifikalý Paralel Mevcudiyetler (Mustafa Acungil) 9 Kasým 2010 Bilim Kurgu 

Sanal mevcudiyet beynin çok yoðun kullanýmýný ve küresel aða çok kanaldan ve farklý zihin seviyelerinden baðlanabilmeyi gerektiriyor. Böyle bir yük idmanlý olmayan bir beyni, sonu ölümle bitecek kadar ‘ýsýtabilir’.

  Gp 21 - Sanal Mevcudiyet 4 - Saðlam Kafa Saðlam Vücutta Bulunur (Mustafa Acungil) 9 Kasým 2010 Bilim Kurgu 

Oysa biliþimin oluþturduðu sanal bulutla temel etkileþim yöntemi ekran ve klavye türü araçlar olmaktan çýkýp beyinle doðrudan bulut arasýnda baðlantý saðlanabildiðinde her þey deðiþti.

  Gp 22 - Sanal Mevcudiyet 5 - Yeni Bir Lojistik (Mustafa Acungil) 9 Kasým 2010 Bilim Kurgu 

Ýnsanlar canlarýnýn istediði anda canlarýnýn istediði bir malý internetten sipariþ edip dakikalar içinde mutfaklarýnda bulmaya bayýldýlar.

  Gp 23 - Sanal Mevcudiyet 6 - Yine Yeni Yeniden Beden (Mustafa Acungil) 9 Kasým 2010 Bilim Kurgu 

Günümüzde mekanik bir kol, gerçek bir kolun yapabildiði her þeyi yapabilecek yetkinlikte. Ýnsanlarýn önemli organlarýnýn kendilerinden alýnan hücrelerle laboratuar ortamýnda geliþtirilerek yedeklerinin oluþturulabilmesi bu alandaki en yakýn zamana ait ve en önemli geliþmelerden biri. Ama böyle organlar bile ‘orijinal’ kabul edilmiyor.

 

 



Þairim / Ýçimde vahþi bir hayvan yavrusu yaþar


  12.10.2010 01:03:46 gündelik 

Burasý bana iyi geldi. Daha hazýr yazýlarýmý koymayý bitirmeden, birikmiþ þiirlerimi yerleþtirmeye bile geçmeden, yeni üretime baþladým. Birkaç yýldýr þiir yazmýyordum, iyi geldi.
Kelimelerle bile...

  11.10.2010 12:26:47 gündelik 

chip.com.tr altýndaki Gelecek Postasý günlüðümden uygun girdileri ekliyorum Ýz Edebiyat'a. TBD Bilim Kurgu Öykü Yarýþmasýna 4 sene boyunca gönderdiðim 4 öyküyü de eklemiþtim daha önce.

Þimdilik Gelecek Postasý'ný yüklemeye devam edeceðim. Sonra þiirler var yüklenmeyi bekleyen.

Sonra iki kiþisel geliþim kitabýmý inceleme bölümüne yüklemeyi düþünüyorum.

Sonra... Ama hayýr sonra deðil, bir yandan da... Yeni üretimleri doðrudan burasý için yapýp yüklemek gerek.



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Acungil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 29.03.2024 17:04:47