..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir kimse, neden oltasýný, içinde tek bir balýk olmadýðýný bildiði bir göle sarkýtýr? -Adalet Aðaoðlu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - M.Nazým Güler
M.Nazým Güler - M.Nazim Güler
Site Ýçi Arama:


Eleþtiri
  Taksim - Gezi Parký Olaylarý ve Düþündürdükleri (M.Nazým Güler) 2 Haziran 2013 Politik Olaylar ve Görüþler 

Gezi Parký eylemi, ilk önce aðaçlar kesilmesin, þehir çehresi çirkinleþtirilmesin, diye çevreci ve haklý bir mantýk ile baþladý. Ancak polisin orantýsýz güç kullanmasý ve olayý abartmasý iþi çýðýrýndan çýkarttý. Sözüm ona, çevrecilere destek çýkanlar, olayý rotasýndan çýkartýp, deðiþik alanlara öyle bir çektiler ki, eylemi baþlatanlarý bile þaþýrtmýþlardýr.

  Tahammülsüzlük ve Derin Korku (M.Nazým Güler) 21 Ekim 2005 Sevgi ve Nefret 

Geleceðini iyeliðine almak ; Varsa okunan gözlerinde... Ve halay çeker gibi olmak ; Patlak verdikte yeryüzünde.

  Ev Bir Okuldur; Eðitim, Oradan Baþlar!. (M.Nazým Güler) 17 Aralýk 2010 Toplum ve Birey 

Anneler, babalar! Çocuðunuza sahip çýkýn ve sorumluluklarýný lütfen üstlenin! Unutmayalým ki, baþkalarýnýn, çocuklara karþý görev ve sorumluluklarý, siz, onlarýn ailelerinden sonra gelir. Elbette ki, madde baðýmlýsý ve sokak çocuklarý da, tüm kurum, kuruluþ ve toplum katmanlarýný ilgilendiren ciddi ve çetrefilli bir sorundur. Sorun, özü itibariyle toplumsaldýr ve her alanda var olan ihmal ve ilgisizliðin, bu toplumsal problemin oluþmasýnda, geliþmesinde ve büyümesinde mutlaka etkisi ve katkýsý olmuþtur.

  Çözümden Baþka Yol Yoktur (M.Nazým Güler) 15 Aralýk 2012 Politik Olaylar ve Görüþler 

Kürt sorunu çözülmek isteniyor mu acaba? Yoksa Kürt sorunuyla oynanýyor mu hâlâ? Ortada, hiçbir tarafta sanki bir ciddiyet görülmüyor, ne yazýk ki…

  Kemalist "Solculuk" veya "Anti - Emperyalist" Yüzsüzlük (M.Nazým Güler) 22 Mayýs 2013 Politik Olaylar ve Görüþler 

Kýsaca, þu taktiklere karþý uyanýk ve duyarlý olmak elzemdir: Solcularýn, proletaryanýn vataný yoktur; sosyalizme geçildikten sonra Kürt sorunu dahil tüm halklarýn sorunlarý çözülecektir, söylemi ile Ýslamcýlarýn “dinde milliyetçilik” yoktur, biz ümmetçiyiz; dolayýsýyla þeriat geldikten sonra Kürtlerin de sorunu kendiliðinde çözülecektir, söylemi birbirine benzeyen sahtekârlýk ve ikiyüzlü birer aymazlýk örneði olarak görmek gerekmektedir.

  Ha Gazze, Ha Kandil; Ýkisi de Çözüm Deðil!.. - 1 - (M.Nazým Güler) 17 Nisan 2009 Politik Olaylar ve Görüþler 

Öncelikle mazlum halklara, sivil insanlara yapýlan her türlü silahlý saldýrýya karþý olmak, saldýrýlarý nefretle karþýlamak bir insanlýk görevidir ve tamamen vicdansaldýr. Bunu asla göz ardý etmeden, ayrýca, serinkanlý olarak olaylara eleþtirel bakabilmeliyiz.

  Ha Gazze, Ha Kandil; Ýkisi de Çözüm Deðil!.. 2 (*) (M.Nazým Güler) 17 Nisan 2009 Politik Olaylar ve Görüþler 

Birinci yazýmýn asýl amacýný doðru anlayabilmek için ve ilgili olaylarý doðru okuyabilmek için, önce kendimizi, duygusallýktan arýndýrýp, olgulara, objektif bakmaya alýþtýrmak gerekir.

  Erdoðan: "Ben Kabile Reisi Deðilim" (M.Nazým Güler) 17 Nisan 2009 Özgürlük ve Eþitlik 

Bu lafý, Barazani ve Talebani’ye yakýþtýrýyorlardý.. Tabi ki kabile reisi olamazsýn Sayýn Erdoðan; sana kabile reisi olabileceðini söyleyen mi oldu?!

  Kürt Sorunu ve Yerel Seçimler (M.Nazým Güler) 17 Nisan 2009 Özgürlük ve Eþitlik 

Yerel seçimler, var olan bir ekonomik krizin eþliðinde gündemimize oturmuþtur. Aday adaylarý ortaya çýkmaya baþlýyor. Gündeme damgasýný vuran sadece emrivaki gelen bu ekonomik kriz midir? Hayýr.

  Bilge Köyü Vahþetinin Gerçek Sorumlularý Kimlerdir? (M.Nazým Güler) 11 Mayýs 2009 Politik Olaylar ve Görüþler 

Mardin, dünyada eþi az bulunur bir hoþgörü, huzur ve barýþ þehridir. Bu korkunç facia için Mardin’inin seçilmesi bir þansýzlýktýr. Mardin bunu hak etmiyor ve ayný zamanda bu olay, bölgeye karþý çok kalleþçe bir tuzaktýr. Ýnsanlýktan nasibini almayanlar, bukalemun gibi her renge bürünüp, Kürtlerin tarihini, kültürünü, örfünü, adetini, töresini ve yöresini, “olaðanüstü hal” koþullarýnda, çok olaðanüstü çabalarla, tüm hile ve tuzaklarýyla iðdiþ edip, tüm maddi- manevi varlýklarýmýzý alt-üst ettiler.

  Demokratik - Kürt Açýlýmý Nereye Kadar? (M.Nazým Güler) 27 Aðustos 2009 Politik Olaylar ve Görüþler 

Türkiye Hükümeti, anlaþýlan devletin diðer kurumlarýnýn da onayýný almýþ olarak, demokratik bir açýlým baþlatmayý önlerine koymuþtur. Gerçek içeriði ve sýnýrý belli olmasa da, bu açýlýmýn, ileri bir adým olduðunu kabul etmek lazýmdýr.

  Netekim Ý Þimdi Yargýlamak!.. (M.Nazým Güler) 14 Nisan 2012 Politik Olaylar ve Görüþler 

12 Eylül Faþizmini, çýkardýðý (tüm deðiþikliklere raðmen) kendi anayasasýyla yargýlamaya çalýþmak nasýl bir sonuç verebilir? Yeni Anayasa’yý çýkarmak an meselesiyken, onlarý, alelacele mevcut yasalarla yargýlamak ne derece güven verici olabilecektir? Darbe maðdurlarý, bu yargýlama sürecinden memnun kalabilecekler midir?

  12 Eylül Referandumu (M.Nazým Güler) 15 Aðustos 2010 Politik Olaylar ve Görüþler 

12 Eylül faþizmi, askeri vesayet rejiminin sadece bir sonucuydu ve biz, bunu görmezden gelemeyiz. Onun için, bu vesayetçi despotizmi referandumda tarihin çöplüðüne gömmeye mahkumuz ve çocuklarýmýzýn geleceði için buna mecburuz. Asýl mücadele de ondan sonra baþlayacaktýr. 12 Eylül’deki referandum, bir son deðil, demokratik mücadele açýsýndan bir baþlangýç olarak görülmelidir…

  Referandumu (M.Nazým Güler) 1 Eylül 2010 Politik Olaylar ve Görüþler 

Referandumu “Boykot” etmek ne derece doðrudur veya doðru mudur? Referandum oylarý belli olabilir mi? Hesabý tutulabilir mi? Nasýl olacak bu iþ?!..

  Gençliði Harcayan ve Tüketen Diziler (M.Nazým Güler) 25 Eylül 2010 Toplum ve Birey 

Türkiye TV’lerinde oynatýlan sözde “Gençlik dizileri”, aslýnda sistemli olarak, gençliði hedeflemekte ve onlarý dejenerasyona uðratmayý amaçlamaktadýr.

  Tarihsel Aþklar ve Sevgi Üzerine (M.Nazým Güler) 14 Kasým 2010 Sevgi ve Nefret 

Seviyorum, demekle sevgi oluþmaz. Sevgi, emek ister; sevmeðe yürek ister. O yüreði de herkes taþýmaz.

  Bölgede Okuyan Çocuklarýmýz ve Sýnav Maratonlarý (M.Nazým Güler) 29 Kasým 2010 Toplum ve Birey 

Çocuklarýmýz geleceðimizdir; zaferleri de baþarýlarýnda gizlidir. Gelin, onlarýn gizli elleri biz olalým ve onlara sahip çýkalým. Elbirliðiyle onlarý, baþarýdan baþarýya taþýyalým.

  Bally'cilerin Hali ve Yöneticilerimizin Duyarsýz Ahvali (M.Nazým Güler) 7 Aralýk 2010 Toplum ve Birey 

Peki ne olacak bu ilçenin hali; ne olacak bu çocuklarýn durumu? Ýlçe de, çocuklar da sahipsiz olmuþ olmuyor mu? Bunlarý, þimdi kendimize dert edinmezsek, yarýn hepimizin baþýna dert açacaktýr. Hiç kimse bu konuya duyarsýz kalamaz veya kendini sorumsuz göremez. Bu güzelim ilçe hepimizindir ve hepimiz çare aramakta ve çözüm üretmekte sorumluluk duymalýyýz.

  Ýki Dil Fobisi ve Bölünme Korkusu (M.Nazým Güler) 4 Ocak 2011 Toplum ve Birey 

Elbette, birlikten kuvvet doðar; ancak her birlik, gönüllü birliktelik anlayýþýyla ve özgürce alýnmýþ kararlarla oluþursa çok daha anlamlý ve çok daha uzun soluklu bir birlik olur.

  Tahammülsüzlük, Gelecek Korkusundandýr! (M.Nazým Güler) 3 Þubat 2011 Güven ve Güvensizlik 

Kendilerine, fikir ve ilkelerine güveni olmayanlar, tahammülsüz olurlar; çünkü gelecek kaygý ve endiþesi içine düþmekteler. Çünkü ilkelerinin, yalanlar üzerinde; fikirlerinin de çürük temellere dayalý olduðuna, dolayýsýyla gerçeklere tahammül gösterirse, her þeyin olacaðýna varacaðýna ve bunun da kendi kariyerlerinin sonunu getireceðine inanýyorlar.

  Seçim Sürecinde "Demokratik" Yalanlar Yarýþý Baþlayacaktýr!.. (M.Nazým Güler) 2 Mart 2011 Özgürlük ve Eþitlik 

Türkiye, seçim atmosferine girmiþ bulunuyor. Halký aldatmak için, halký kandýrma yarýþý baþlayacaktýr.

  Kendi Ýrademiz Varsa Özgür Olabiliriz. (M.Nazým Güler) 14 Mart 2011 Özgürlük ve Eþitlik 

Bizi, bizden alacak, irademizi yok sayacak olanlara; iradesizleþenlere, deðerlerimizi hiçe sayanlara, iç huzurumuzu bozmak isteyenlere karþý var olmasýný bilmeli; süreci, hiçbir detayýný kaçýrmadan izlemeli ve istisnasýz her þeyi sorgulayarak özgürleþmeyi öðrenmeliyiz. Özgürleþmek, idealimiz ve yaþama inadýmýz olsun.

  Bu Seçim de Geçmiþtekiler Gibi!.. (M.Nazým Güler) 7 Nisan 2011 Politik Olaylar ve Görüþler 

Bu seçime de, geçmiþteki her seçim gibi, gerçek bir demokrasi mantýðýndan uzak; sadece kimi demokrasi kýrýntýlarýyla, halklarýmýzýn gözlerini boyama oyunlarýyla giriliyor. Bu internet çaðýnda halklarý cahil ve saf yerine koymak, cehaletin ta kendisidir.

  Sivil Ýtaatsizlik ve Genel Seçimler (M.Nazým Güler) 16 Nisan 2011 Politik Olaylar ve Görüþler 

12 Haziran 2011 genel seçimi sürecinde partilerin adaylarý netleþirken, kimi yerlerde listelerde alt-üst oluþlar yaþanýrken, kimi yerlerde de, acaba neler oluyor, diye durumdan anlam çýkarýlmaya çalýþýlýyor herkesçe.

  Kürtleri Temsil Sorunu ve Çözüm Sürecine Dair (M.Nazým Güler) 2 Mayýs 2011 Politik Olaylar ve Görüþler 

Asýl ve temel proje( Kürt sorunu), önünüzde duruyorken ve siz, onun içini boþaltmak adýna, ona karþý, kör ve saðýr rolü oynayýp, zamaný ayarlanmýþ “Çýlgýn Proje” havalarýyla gündem saptýrýrsanýz; komþuda geliþebilecek bir çýlgýnlýkla, kendiniz de aniden çýlgýna dönüverirsiniz; nutkunuz tutulur, þok olursunuz. Onun için, tarihin ileriye doðru giden akýþýna ve hýzýna ayak uydurun ki, çözüm yolundaki kaplumbaða hýzýnýzla geride kalarak, tarihin çarklarý arasýnda kýrýntý durumuna düþmeyesiniz.

  Kürd Sorunu Yoksa; Kürdistan Sorunu Olabilir mi? (M.Nazým Güler) 16 Mayýs 2011 Politik Olaylar ve Görüþler 

Demokrasiye dair, sivil anayasaya dair, barýþ ve huzura dair, Kürt sorununda çözüme dair, kimde, ne plan ve proje vardýr, onu dökülün; bizim için meydanlarda öyle çözülün de, çözüm kimdedir görelim. Yoksa; “yoktur” diyenleri sandýða gömelim. Unutmayýn, halkýmýz ariftir; sizden beklenen, yüreðinizden gelecek basit bir tariftir. Doðru söz, kýsa ve özdür; lafý dolandýrmaya, dolaþtýrmaya gerek yoktur.

  Sadece Yazmak, Yazarlýk Mýdýr? (M.Nazým Güler) 28 Mayýs 2011 Güven ve Güvensizlik 

Kiþi, okuyabiliyorsa, okur; yazabiliyorsa, yazar; ikisini gerçekleþtirebilene de, okur-yazar, diyoruz. Yazarlýk ise, ayrý bir þey, kavramlaþmýþ bir sýfat olmuþtur. Her yazabilene “yazar” diyemeyiz. Yazarlýk, yazma iþlemiyle baþlasa da sadece onunla sýnýrlý deðildir; neyi yazmak, niçin yazmak, nasýl yazmak ve kimler için yazmak da çok önemlidir.

  Seçimin Sonucu, Halklar Arasý Barýþ ve Diyaloðu Dayatýyor (M.Nazým Güler) 16 Haziran 2011 Politik Olaylar ve Görüþler 

Hayýrlýsýyla, bir genel seçimin daha hakkýndan gelebildik. Gerçi politik sözcülerin ekserisi, ellerinden geldiðince gerilim yarattýlar; sayelerinde ortam gerildi, küfür ve hakaret gýrla gidiyordu. Özellikle AK Parti, CHP ve MHP arasýnda.

  Hatip Dicle Olayý, Açýlýma ve Çözüme Çomak Sokmak Mýdýr? (M.Nazým Güler) 24 Haziran 2011 Politik Olaylar ve Görüþler 

Yeter artýk, söz milletindir, demeyeceðimiz ve rutin olarak, milletin hep söz sahibi olduðu bir sisteme geçmeliyiz. Gelin, tüm acýlarý tarihe gömelim; tüm halklarýmýz, eþit, özgür ve demokratik olarak, tam bir gönüllü birliktelik anlayýþýyla, barýþ ve huzur içinde bir arada yaþayabilme koþullarýný birlikte yaratalým. Gönüllü birlikten kuvvet doðar; birlikte geliþmemiz ve yücelmemiz hýz kazanýr.

  Kocaman Bir Asýr Heba Edildi; Neden veya Kimler Ýçin? (M.Nazým Güler) 7 Aðustos 2011 Politik Olaylar ve Görüþler 

Türkiye'deki insanlarda kiþilik ve þahsiyet, derin güçlerce (Ergenekon vb. ile) iðdiþ edilmiþ ve neredeyse insanlarýn toplumsal kiþiliði öldürülmüþtür. Ne ile? Ülkede yaþayan tüm halklarýn haklarýnýn inkârý ve kültürlerinin asimilasyonu kýrbacý zoru ile.. Yoksa ne olmuþ bütün bu insanlara ki, gördükleri, öfkelendikleri bunca haksýzlýklara karþý doðru ve istikrarlý bir direnme ve tepki gösteremiyorlar?

  Bu Ülkede Barýþý Ýsteyen Var Mýdýr? (M.Nazým Güler) 29 Aðustos 2011 Politik Olaylar ve Görüþler 

Amacýmýz, demokratik açýlým ise, niyetimiz demokratik yollardan çözüm ise; diyalog sürecini hemen baþlatmak ve silah dilini ortadan kaldýrarak, yerine barýþýn dilini ikame etmek gerekiyor. Var olan Kürt sorunu, hepimizin sorunu haline gelmiþse; bilinmelidir ki, her kesime ve herkese görev düþüyor bu konuda.

  Görüþmelerin Amacý Neydi; Barýþ mý, Savaþ mý? (M.Nazým Güler) 25 Eylül 2011 Politik Olaylar ve Görüþler 

Her savaþýn sonunda bir barýþ mümkün olmasaydý; hiçbir savaþ son bulamazdý. Ne yazýk ki, dünyamýzýn birçok yerinde savaþ vardýr ve iyi ki barýþ diye bir çözüm yolu da hep bulunabiliyor. Savaþ, insanlýða karþý bir yýkýmýn habercisi olurken; barýþ ise, huzurun, refahýn ve umudun habercisi olmuþtur her daim.

  Unutmayalým ki Öðrencilerimiz, Geleceðimizdir!. (M.Nazým Güler) 9 Ekim 2011 Toplum ve Birey 

Her ilin insanlarý, kendi illerinde en az bir üniversite kurulmasýný arzular ve bunu gerçekleþtirmek için her alanda mücadele ederler. Seçimlerde, siyaset malzemesi bile yapýldý, yaptýlar. Mardinliler de, bunun için az çaba sarf etmediler.

  Üzerinde Oynanan Kavramlar, Savaþý Tetikliyor. (M.Nazým Güler) 23 Ekim 2011 Politik Olaylar ve Görüþler 

Aydýn kimseler, bilinçli insanlarýmýz, esen her rüzgâra kendilerini kaptýrmamalýdýr; durulmasý gereken yerde kalarak, gerçeklerden yana taraf olup, objektif bir duruþ sergilemelidirler. Her konuda gerekeni söylemesini bilmeli ve gerçeklerin yanýnda olmasýný bilmelidirler. Gündemin kuyruðuna takýlýp gidemezler; gündeme kendi damgasýný vurmalý veya gündemi kendileri oluþturmalýdýrlar.

  Van Depremi, Sosyal Yaralarýmýzý Sarabilecek Mi? (M.Nazým Güler) 30 Ekim 2011 Savaþ ve Afetler 

Van depremi, sadece Van ve çevresini sarsmadý; Türkiye’nin birçok dengelerini de sarmýþtý. Tabii bu arada dengesizlerin çoðunu da sarsmýþtý. Derin devletin sarsýlan içyüzünün dýþ tezahürleri olan vitrin ucubeleri kimi spikerler, kendi TV kanallarýnda, sözüm ona, gaf üzerine gaf yaparak, Kürt halkýna olan kinlerini kustular. Derin güçlerin sesi gibiydiler adeta.

  Çözüm Ýsterken (M.Nazým Güler) 20 Kasým 2011 Politik Olaylar ve Görüþler 

Ortadoðu kazaný kaynaya dursun, bizim tenceredeki sorunlar da oradan tetiklenip fokurdanmaya baþlayacak sanki.. Bizdeki görece açýlým durdu; birileri tarafýndan çözüm yollarý týkatýlmaya çalýþýlýyor.. Barýþ güvercini olan umudumuz can evinden vuruldu. Umutlarýmýzý kimler, niçin söndürmek istiyorlar; barýþa giden yollarý kimler mayýnlýyor, savaþ tamtamlarýný niçin çalýyorlar?.

  Yeni Anayasa, Son Anayasamýz Olmayacaktýr. (M.Nazým Güler) 15 Ocak 2012 Özgürlük ve Eþitlik 

Görünen odur ki, yapýlmasý düþünülen “Yeni Anayasa” eskiye göre “yeni” olabilir ve elbette daha “demokratik” de olabilecektir belki; ancak, kesinlikle SON ANAYASA’ mýz olmayacaktýr. Bu anayasanýn, halklarýmýzýn tüm sorunlarýna çözüm vesilesi olacaðýna inanmýyorum.

  Yeni Anayasa ve Kürt Sorunu (M.Nazým Güler) 5 Þubat 2012 Politik Olaylar ve Görüþler 

Yeni Anayasa, “yeni” olabilecek mi? Anayasa içerisinde, ülkenin temel sorunu olan Kürt Sorunu’na da bir çözüm düþünülüyor mu? Eðer bir çözüm düþünülüyorsa, nasýl bir çözüm düþünülüyor veya hangi kýstaslara göre hareket edilecektir, kamuoyu pek bilgilendirilmiyor ne yazýk ki!..

  4+4+4, Bir Gündem Saptýrma Mýdýr? (M.Nazým Güler) 11 Mart 2012 Politik Olaylar ve Görüþler 

Þu anda ülkenin acil gündemi, Kürt açýlýmý ve Yeni Anayasa çalýþmasý soðumaya býrakýlýrken, hiç de gereði yokken, alt yapýsý bile olmayan suni gündemler yaratýlýyor þimdi.

  Çözüm Derken, Çözümsüzlüðe Saplanmak!.. (M.Nazým Güler) 25 Mart 2012 Politik Olaylar ve Görüþler 

Kürt sorunu bir tek eðilime býrakýlmayacak kadar büyük ve önemli bir sorundur. Kürt sorununun çözümünde, her eðilimden Kürtlerin sürece aktif katýlýmýný saðlamak gerekiyor. Bunun için tüm demokratik yollar açýlmalý ve çözüm yolunda herkes, her þeyi açýkça ve korkusuzca konuþabilmelidir.

  Mesud Barzani’nin Tarihî Misyonu (M.Nazým Güler) 22 Nisan 2012 Politik Olaylar ve Görüþler 

Bölgemizdeki geliþmeler, yeni ve tarihi bir aþamaya gelmiþ görünüyor. Bu geliþmelerin, bölgenin tüm sorunlarýna ve özellikle Kürt sorununa köklü bir çözüm getirmesi, doðru partner olabilecek liderlerin, rollerini en doðru þekilde oynamalarýna baðlýdýr. Bu durum, bölge liderlerine büyük sorumluluklar yüklüyor.

  Ýnkârý Kaldýrdýnýz da Ne Oldu? (M.Nazým Güler) 27 Mayýs 2012 Politik Olaylar ve Görüþler 

Sayýn Baþbakan, inkârý biz kaldýrdýk, diyor; kaldýrdýnýz da Kürt ulusunun haklarýný mý verdiniz? Yok, haklarýný vermiyorsunuz ve belli ki, göz boyamanýn ötesinde hiçbir temel hak vermeyeceksiniz de. Çünkü hala, tek dil, tek millet, diyorsunuz. Bir gün bu laflarýn da terk edileceðini siz de biliyorsunuz Sayýn Baþbakan. Ýnanýyoruz ki, sizi o makama getirenler, size bunu da yaptýracaklardýr.

  Kürdistan, Dört Parçalý Bir Yürektir (M.Nazým Güler) 29 Temmuz 2012 Politik Olaylar ve Görüþler 

Suriye'deki karýþýklýkta Kürtler, epeydir sessiz ve tarafsýz kaldýlar. Silahlý çatýþmalardan uzak durmaya çalýþtýlar. Çünkü ne iktidardaki Esed yönetimi ve ne de bu yönetime karþý muhalefet eden Araplar, Kürtlerin haklarýný öngörmüyorlar ve onlara herhangi bir statü vermeyi düþünmüyorlardý. Ýþ gittikçe kötüye doðru evrilince, Kürtler de, biz, ne olacaðýz, diye telaþlandýlar ve arayýþlara girdiler.

  Kurtlar Sofrasýndaki Kürdistan (M.Nazým Güler) 22 Haziran 2012 Politik Olaylar ve Görüþler 

Hep korkularýmýzý söyleyip durduk; Kürt sorunu mutlaka makul bir çözüme kavuþmasý gerekir, diye. Kürt sorunu sadece bir Türkiye sorunu deðildi ve þimdi bu belirleme, daha bir gerçeklik kazanmýþtýr.

  Suriye Krizi ve Leyla Zana Sürprizi (M.Nazým Güler) 1 Temmuz 2012 Politik Olaylar ve Görüþler 

Arap Baharý, Suriye’de bir intihara mý dönüþüyor acaba? Çünkü Batý’ nýn Suriye’ye müdahalesi hem gecikti ve sanki buraya müdahale, diðer bölgelere müdahaleden daha farklý bir seyir izleyecek gibidir. Sanki Batý, Suriye’ye olasý bir müdahaleyi, doðrudan kendi güçleriyle deðil de, Türkiye gibi bir ülke eliyle yapmak istiyor?!

  Açýlým Bitti mi ve Neden 14 Temmuz? (M.Nazým Güler) 16 Temmuz 2012 Politik Olaylar ve Görüþler 

Türkiye’nin kendi öz iradesiyle bir Kürt Açýlýmý yapma inancý tamamen ölmüþtür. Açýlýmýn, artýk ne demokratik yaný kaldý ve ne de çözümsel iþlevi. Bu açýlým, hikâyesinin içinde halklarýn mutluluðu artýk yoktur. Deniz bitti, güven kurudu.

  Devletin Ýcraatlarýnda, Demokrasiye ve Halka Yer Var Mýdýr? (M.Nazým Güler) 21 Aðustos 2012 Politik Olaylar ve Görüþler 

Ýktidarýn öyle temel uygulamalarý oluyor ki, orada, ne halka ve ne de demokrasiye yer verilmiyor. Orada, vesayet mantýðý ve tepeden inme diktacý rejim mantýðý hala hüküm sürüyor gibi duruyor. Altyapýsý hazýrlanmadan hiçbir kapsamlý proje yürürlüðe konmamalýdýr.

  Kürt Sorunu Yok Mudur?! (M.Nazým Güler) 4 Eylül 2012 Politik Olaylar ve Görüþler 

Gözlerinizi kasten ve bilerek gerçeklere kapatýrsanýz; evet, çevrenizde olup biten her þey yok olur gözlerinizden. Sadece Kürt sorununu tek deðil, Kürtlerin kendisini de göremezsiniz çevrenizde.

  Ak Parti ve Pkk’nin, Kürtlere Sorun Politikalarý (M.Nazým Güler) 23 Eylül 2012 Politik Olaylar ve Görüþler 

Bölgede, gerçekte sadece iki parti vardýr, diyebiliriz artýk; Ak Parti ve PKK (Zaten BDP ayný taban zemini üzerinde ve onun gölgesinde faaliyet gösteriyor). PKK, devlet olarak, TC’yi hedefinden silmiþ olmalý ki, sadece AK Parti’yi asýl hedefi haline koymuþ görünüyor.

  Rotasýz Tezkerenin Rotasý Neresi Olabilir (M.Nazým Güler) 9 Ekim 2012 Politik Olaylar ve Görüþler 

Türkiye ise, sanki bu savaþa taraf olmaya çoktan razý bir istemle kollarýný erken sývamýþ ve kimi destek adýmlarý atmýþ da, müttefiklerinin rýzasý bir türlü çýkamadýðý için, bir çýkmaza düþmüþ gibidir.

  Ölüm Oruçlarý ve Baþbakan Ýnadý (M.Nazým Güler) 10 Kasým 2012 Politik Olaylar ve Görüþler 

Eskiden ýrkçý “faþistler”, Kürt devrimci ve demokratlarýný aþaðýlamak için; “Ermeni dölü”, “Moskof” vb. yakýþtýrma söylemler kullanýrlardý. Sayýn Erdoðan da, tutturmuþ ikide bir, “onlar Zerdüþt’türler” söylemiyle ayný ýrkçý ve köhnemiþ politik ahlaký sürdürmeðe çalýþýyor.

  Her Halk Ýçin Birlik ve Beraberlik (M.Nazým Güler) 2 Ocak 2013 Politik Olaylar ve Görüþler 

Birlik ve beraberlik, jargonu ne kadar anlamlý, önemli ve gerekli bir söylem olsa da; yakýn tarihimizde, bir o kadar da içi boþatýlmýþ ve gerçek anlamýndan uzaklaþtýrýlmýþ bir söylem haline sokulmuþtur.

  Barýþ Yolundaki En Ciddi Adým ve Paris Tuzaðý (M.Nazým Güler) 17 Ocak 2013 Politik Olaylar ve Görüþler 

Bu son Apo-MÝT görüþmesinin düðmesine nerede basýldýysa; bu sefer atýlan adým gayet ciddi görünüyor ve düðmeye basan el, her kimin eli ise, karþý konulamayacak kadar güçlü ve kararlý olduðu anlaþýlýyor. Bu kez, hiçbir provokasyon veya tezgâhýn bu süreci durduramayacaðýný umut ediyoruz. Durum bunu gösteriyor.

  Sürecin Hassasiyetinin Farkýnda Mýyýz? (M.Nazým Güler) 4 Þubat 2013 Politik Olaylar ve Görüþler 

“Ýmralý Süreci” yavaþ mý gidiyor; yoksa iyi ve doðru piþirilerek mi yürütülüyor, onu bilemiyoruz. Ancak bu nazik sürecin çok hassas dengelere dayalý olduðunun bilincinde davranmak gerektiði çok açýktýr.

  Erdoðan, Tüm Kürtlerin Hamisi Olabilir mi? (M.Nazým Güler) 7 Nisan 2013 Politik Olaylar ve Görüþler 

Erdoðan Hükümeti, Öcalan ile anlaþýrken, sadece Türkiye içindeki Kürtlerin sorunlarýyla ilgili tek deðil, tüm Kürdistan parçalarýyla ilgili bir plan ve proje etrafýnda yoðunlaþmýþ olabilir mi?. Özellikle Suriye ve Ýran Kürdistaný’ nýn geleceði açýsýndan… Görüþülen tüm konularý, kamuoyunun bilmesi gerekmiyor elbette; ama bölgenin geliþme seyri ve doðru öngörülerle bölgesel geliþmelere bakacak olursak, bütün bunlarýn olmasý gerektiðini düþünmek mantýklý bir tahmin olur.

  Aþtî, Go Çareserîyê Bixwere Bîne Watedar E (M.Nazým Güler) 20 Nisan 2013 Politik Olaylar ve Görüþler 

Kêþeya Kurd, pirsgirêkek girîft û pir mezin e; ji bo wê, ev sih salin go þerekî çekdarî tê dayîn û her du alî hêzên þervan jî, rawestîyan û betilîn û neçar man in. Ev roj, her du hêz hatine wê merhalê go dawî li vî þerî bîn in û çareserîyêkê derxînin holê. Gelên me û herêm jî bende vê mizgînîyê ye.

  Taksim - Gezi Parký Eylemi, Bir Halk Hareketi Deðildir (M.Nazým Güler) 13 Haziran 2013 Politik Olaylar ve Görüþler 

Görüntülerden çýkan manzarada, çevrecilerin masum ve haklý duyarlýlýklarý, polis teþkilatý içinden,( ya art niyetli, ya da bireysel sorunlu) kimi polislerin gerçekten aþýrý güç göstermesiyle, ortam radikalleþti. Ortalýk iyice karýþtý. Bu feci manzarayý gören, duyan sýradan halk kesimleri de bu öfkeye tepki gösterdiler ve haklý gördükleri “çevreci” gösteriye katýlým göstererek polisin bu orantýsýz güç uygulamalarýna karþý geldiler.

  Kýzýltepe Ýçin Bir Fakülte Çok Mu Görülüyor? (M.Nazým Güler) 1 Temmuz 2013 Politik Olaylar ve Görüþler 

Kimse gönül koymasýn; içimizi acýtan bu ihmal ve sorumsuzluklar, yeter artýk, dedirtecek noktaya gelmiþtir. Herkes, dönüp, benim de ihmalim var mý, diye kendisine baksýn. Bu, özel ricamýzdýr.

  Kürtçeyi Seçmeli Ders Seçememe Tuzaðý ve Süreç (M.Nazým Güler) 2 Ekim 2013 Politik Olaylar ve Görüþler 

Bir “Süreç” in karanlýk tüneline sokulmuþuz; ne rotasý belli, ne de getirisi!… Atýlan her bir “demokratik” adým, bir iki adýmlýk ýrkçý tuzak eþliðinde yürüyor sanki. Niyetlerde þüpheler sýrýtýyor. Halkýn önüne ufaktan kýrýntýlar atýlýp, bir hayale çevrilen “çözüm süreci”, muðlaklaþtýrýlarak, süresi belirsiz bir zamana yayýlmaya çalýþýlýyor.

  Pêwîst E Her Kurdek Welatparêz Be (M.Nazým Güler) 21 Aralýk 2013 Politik Olaylar ve Görüþler 

Ma hêzek, yan partîyek, bi þîara "yek parti, yek serok, yek nerîn" a xwe, li ser netewekî û hemî partî û hêz û rêxistinên wî gelî de ferz bike, qey pir rewa ye û yan jî, ew çawa demoqratîk dibe?

  Yerel Seçim Dersi, Rojava ve Bdp’ Nin Sonu - 1 (M.Nazým Güler) 31 Mayýs 2014 Politik Olaylar ve Görüþler 

Lütfen, sakýn kimse beni yanlýþ anlamasýn; asla alay veya hakaret amaçlý da söylemiyorum. Benim, hiç kimsenin, hiçbir yapýnýn, þu veya bu þekildeki (bir derneðin bile olsa) düþüncesine karþý olmak gibi bir lüksüm yoktur, olamaz. Herkesin her söylemine (bize ne kadar ters gelse bile)saygýmýz olmalýdýr; en azýndan bir amaç uðruna, emek ve çaba ürünü olduðu için...

  Yerel Seçim Dersi, Rojava ve Bdp’ Nin Sonu - 2 (M.Nazým Güler) 13 Haziran 2014 Politik Olaylar ve Görüþler 

Otuz yýldýr, sürekli yeni partiler ve yeni oluþumlar kurularak, sanki Kürt halký, gereksiz yere oyalanýyor. Adeta Kürt halkýna, saðlýklý düþünme fýrsatý verilmek istenmiyor gibi. Bu mantýk, demokratik deðildir; vicdani de olabilir mi?

  Bölgemizdeki Elektrik Sorunu, Neden Kesin Bir Çözüme Kavuþamýyor? (M.Nazým Güler) 14 Temmuz 2014 Politik Olaylar ve Görüþler 

DEDAÞ, “Güneydoðu Anadolu” illerinde, herhangi bir arýza durumu yokken de, kasten elektrikleri sýk sýk kesince, her yerde sosyal patlamalara neden oldu. Birçok yerde tepkilerle halk, DEDAÞ binalarýný taþlýyor, hatta binayý ateþe verecek kadar ileri gidilebiliyor. Halk, hakkýný arýyor ve acilen çözüm istiyor.

  Yerel Seçim Dersi, Rojava ve Bdp’ Nin Sonu - 3 - Son - (M.Nazým Güler) 29 Haziran 2014 Politik Olaylar ve Görüþler 

Parti içi gerçek demokrasi uygulanabilirse; her kadro ve her delege, demokratik bir ahlak ile davranýþ sergileyebilir ise; her konu ve her karar, en demokratik bir tarzda konuþulup, tartýþýlabilir ise, hiç bir problem yaþanmadan, tüm sorunlarýn hakkýndan gelinebileceðine inanýyorum. Eleþtiri ve özeleþtiri mekanizmasý, en samimi duygularla, içtenlikle doðru bir þekilde iþletilebilirse, bu sosyal bilimsel yöntem sayesinde, sayýsýz donanýmlý insanýmýz, hýzla yetiþecek ve sonuçta kazanan toplumuz olacaktýr.

  Piþtgirîya Kurdên Îslamîst Ji Bo Xazze Û Welatparêzî (M.Nazým Güler) 27 Temmuz 2014 Politik Olaylar ve Görüþler 

Li himber zulm û zorê hatin, rewþek him Îslamî ye û him jî însanî ye.

 

 



Göðe çýnar gibi yükselir,
Dosta eðilen selamýmýz.



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.Nazým Güler, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 28.03.2024 10:39:00