..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçý, toplumda uzun çalýþma ve çabalardan sonra alnýnda ýþýðý ilk duyan insandýr. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Bayram Kaya
Bayram Kaya - Bayramlýk
Site Ýçi Arama:


Bilimsel
  Parçalý Yansýtma (Bayram Kaya) 2 Aðustos 2014 Felsefe 

Ýnsanlar dünyaya bakýþ tarzlarýný ve dünyayý yorumlama tarzlarýný, biraz bilinenin dýþýnda deðerlendirmeliler. Bu yazý, bu türden yorumlamaya bir örnektir. Gündeki cehaletin kalkmasý için bilginin kazanmasý lazým. Bilginin kazanmasý için de insanlarýn binlerce yýldýr kullana kullana küflendikleri at gözlüðünü deðiþtirmeleri lazým...

  Mamon'du Belirme 8 (Bayram Kaya) 29 Mayýs 2016 Felsefe 

Köleci sistem, ön ittifaký düþünce olan ortaklýktan kendisini tecrit etmiþti. Bu tecrit iþi köleci dönemi tek ayak üzerine inþa etme iþi gibi yansýtmakla bu tecrit köleci süreci tek kutuplu ve despot yapmýþtý.

  Manaca Sahiplik 4 (Bayram Kaya) 13 Þubat 2016 Felsefe 

Devamý yazý.

  Anlamak Gerek 32 (Bayram Kaya) 9 Aralýk 2019 Felsefe 

Ava ve meyve toplamaya giden avcý toplayýcý organizenin geride kalan yaþlý, genç, aciz, sakat grup üyelerine pay ayýrma sorumluluðu vardý. Yine bu organize yapý içinde geride kalana ve ava gidene savunma yapanlar ve savunma yapanlara da av getiren grup kiþilerinin bu tür karþýlýklý davranýþlarýnýn bu tür eylem ortaya koymalarýnýn grup üyeleri üzerinde mutlaka bir karþýlýðý vardýr. Veya þöyle de diyebiliriz. Ava gitmemekle geride kalýp; bakým, gözetim, savunma, eðitim yapma iþi ile avdan pay alanlarýn da mutlaka gruba verecekleri bu tür karþýlýk edimleri vardý. Týpký nesli tükenen su aygýrýný yaþatma ve korumaya almamýzýn doðal çevrim üzerinde bizlere bir karþýlýðýnýn olmasý gibi edimlerin keyfimizin üzerinde bir nedenleri vardýr.

  Sahiplik 9 (Bayram Kaya) 6 Aðustos 2018 Felsefe 

Birincilerin çýkarým dayanaklarý tarihi kesikli süreklilik içinde devamlýlýk oluþla; kolektif oluþla, kolektif üretim hareketi oluþla, somut ve nesneldi. Ýkincilerin suçlama çýkarýmlarý soyut temelsizdi. Örneðin sosyal oluþ, toplumsal oluþ ve üretim hareketi “kolektif hareketle” baþlamýþtý. Ama köleci mantalite ile hiç baþlamamýþtý.

  Sahiplik 6 (Bayram Kaya) 31 Temmuz 2018 Felsefe 

Neden boðuluyorlardý? Nuh’un mal mülk sahipliðine meþruiyet vermeyenler “boðuldular” söylemli anlatým içinde açýk açýk boðulmalarýna gerekçe olan nedenle “meþruiyetlik” kazanýyorlardý! Nuh’a verilen mala mülke ve gemilere doldurulan mala mülke iman yoluyla meþruiyet kazandýrmadýklarý için anlatým yolu hikayelerle suda boðuluyorlardý.

  Özneli Oluþmanýn Kimi Süreçleri 2 (Bayram Kaya) 12 Kasým 2015 Felsefe 

Özne içte zorunlu, kendisi olan bir inþa olmakla; dýþtan da kendisinden ve bilincinden baðýmsýz olmasýyla; tarihsel, zorunlu bir manadý inþaydý

  Sahiplik 5 (Bayram Kaya) 30 Temmuz 2018 Felsefe 

El sahipli parçalanan süreçler adeta totem yapý gibi o sahiplik etrafýnda gevþek bir monarþini yalýtýma içine çekildi. Kiþi sahipliðin þartlarý kendi sahipliðinin özelliklerine göre El mana ittifaký yaptýðý kiþilerle bu yapýlar içinde kendi El iman ahdini olgunlaþtýrdýlar. Düzenin çekirdek inþasý bu gevþek yalýtým içinde olmakla yürürlüðe koydular.

  Sahiplik 8 (Bayram Kaya) 5 Aðustos 2018 Felsefe 

Þu halde suda boðulanlarýn sapýklýðýna karþýn, sudan kurtulanlarýn hikayesi de El’e kulak verenlerin, El’e teslim olanlarýn, salihlerin, kölecilik ahitle dosdoðru yol üzerinde olanlarýn iman ahit hikayesi olmalýydý. Ki suda su da boðulanlarla kurtarýlanlarýn hikayesi kölelerin kulaðýna küpe olsundu. Köleci zulme isyan etmeyip durumlarýna sabýr etsinlerdi. Yoksa sonlarý suda boðulan imansýzlar gibi olurdu!

  Canlýlýðýn ve Hayatýn Kavranmasý1 (Bayram Kaya) 20 Þubat 2013 Felsefe 

Doða yaþamý destekler mi? Desteklemezse neden? Hayat, enerjinin kendi üzerine bir reaksiyonla, kendi üzerine fren etkisi diyeceðimiz aksamalý süreçlerin, dirençleþmesi ile oluþan bir yola koyuluþudur. Bu dirençleþme doðanýn kaostuk düzensizliðine karþý hayatýn düzenli enerji kullanma alaný olmasýdýr. Hayat ben denen öznelliðini ortaya koymuþtur. Bu öznellik doðanýn yansýmasý oluþla, seçme ayýklamanýn düþünce ve bilinç oluþmasýdýr.

  Canlýlýðýn ve Hayatýn Kavranmasý 2 (Bayram Kaya) 23 Þubat 2013 Felsefe 

Hayat bencilliði size yüklerken, bencilliðin yaþanmasýný size býrakmýþtý. O beliriyordu, siz; onu haz ve elem duygusu oluþlarla süreci yaþamanýn yollarýný arýyordunuz. Kimi kez zorunlu oluþla, kimi kez keyfi oluþlarla bencilliði sürüyordunuz. Size býrakýlan yaþanmalar; sizin özeliniz ve öznelliðinizin, bir yanýydý. Ve de, en temel yanýydý.

  Totemi Yapýnýn Bir Özelliðine, Büyüteç Tutmak (Bayram Kaya) 20 Þubat 2013 Felsefe 

Totem kavramý, gerek kendisinden sonraki dönemler içindeki, kendisinden zemin yansýmasýyla geliþip, sýnýfsal bir sosyo toplum zeminine hitap eden dinlerce ve gerekse de sýradan insan bilmezliðince hayli kirletilmiþ bir kavramdýr. Oysa bu kavram olmadan, ilkti hiçbir sosyal sistem, sonra da sosyo-tolumsa süreçler düzenli biçimde baþlatýlamazdý. Totem, dýþtan size yansýyan alan durumla, sizin bencil beniniz olan güdülerin, siz dýþýnda sizler gibi kiþiler alanýnda; eðilimler kesiþim düzenlenemesi oluþla; sosyal elliðin ilk þekil ve kalýp alma biçimidir. Totem ne elle yapýlan bir yontu, ne de bir puttur. Bunlar daha sonraki süreç çarpýtmalarýnýn ökülte anlayýþlarýyle bir zamanki sosyo nesnel olan gerçekliðin, unutulmasý söylemleridirler. Bkz: Totem ve tabu. Totemi alan. Totem bir din mi? vs. oluþla bu kabilden olan yazý dizilerim gözden geçirilebilr.

  Yaþanýlaþma 1 (Bayram Kaya) 23 Haziran 2013 Felsefe 

Yaþanýlaþma da, inanç mý, bilgi mi önceydi? Kuþkusuz ki arkaik bilgi, kategorize olmayan bilgiydi. Kiþi sosyal yapýlarla birlikte iki bilginin içinde doðuyordu. Ýki bilgide insandan öncedir. Birinci bilginin kaynaðý insandan önce oluþla arkaik olan, bio genetik devralýnan, duygular kaynaklýydý. Duygular da, asýl olan þey; bencilliðimizi tarif etmesiydi. Bilginin iikinci kaynaðý bencilliðimize sosyal iliþkilerlen dýþta tevhidçi (birleþtiricisi) oluyordu. Baþka benlerle bizim bencilliðimizi yine bencillik adýna, birlik özellikli kýlan þey; sosyal yapý kaynaklý duygudaþlýklardan, totemi aktarýmlý olan ve giderek inancý düzenlemeye dönüþen atalar deneyimli sosyo nesnel özneli, sosyal genetik aktarýmlý bilgidirler. Ýkinci tür bilgi inanç ve imani tutum gibi olsa da, erken dönem içinde bugünkü gibi bir inanç olmayýp; güvenilir pekin bir yol haritasý olmanýn, inancýydý. Ýçinde ne tanrý fikri vardý ne tanrý söylemi vardýr. Ne de söylemlerin doða dýþý bir kaynaktan geliyor olma, anlamasý vardýr.

  Masal Anlatýyorum (Bayram Kaya) 7 Temmuz 2013 Felsefe 

Tarihi bir gerçeði anlayamamak kusurumuzdan, insan muhayyilesinin dehasý olan, masal doðmuþtu. Bu ilkeye kusurdan doðan yarar ilkesi denir. Ýnsanlýk anlayamadýðý ama kendisine aktarýlan söylence destan türü þeylerin kurgu gibi gelen büyüsüne öykündü. Günceldeki olup bitenleri, masaldaki gibi hoþ gelen bir anlatýmýn (kurgu) tarzýyla, insanlar hayal gücünü harekete geçirmiþti. Kusurdaki güzellik buradaydý.

  Yurtta Sulh Cihanda Sulh (Bayram Kaya) 16 Temmuz 2013 Felsefe 

Bir sözü zamanlar üstü oluþla ileri görüþlü türünden göstermek, bu hezeyanýn kendisidir. Zamanýnýn olgularýyla anlaþýlmayan bir söz, baþka zamanlarýn pek pek ifadecisi olamazlar. Bu baðlamda güzide Ýslam dini de pek çok mustariptir.

  Yaþantýlaþma 2 (Bayram Kaya) 15 Temmuz 2013 Felsefe 

Þu halde egolu bilmelerin ötesine taþan karmaþan bilgiyi ortaya koyan güç, karþýlýklý yükümle gerektirmeler içinde oluþla, gerçekleþtiren toplumsal güçtür.

  Ýlham (Bayram Kaya) 22 Temmuz 2013 Biçimler 

Ýlham ne zaman gelir? Mesela, gülerken. Sözün geliþi, tuvaletteyken Örneðin, otururken Ama mutlaka o konulara uzun uzun angajman olmuþken.

  Toteme Ýliþkin 1 (Bayram Kaya) 25 Temmuz 2013 Felsefe 

Ýnsan iþlevini bilmeden anotomi bilinene deðin böbreðini taþýmýþ ve kullanmýþtý. Benzer kullaným anýþla, Semitikler de, mazdekiler de, Ýseviler'de totemi taþýmýþ ve kullanmýþlardý. Bir bilinç halinden diðer bilinç haline geçerken, semavi dinler; terk edilen bir önceki aþamayý, kendi içinde kavratýþla put diye tanýmlamýþlardýr. Totem kavramý bilinci olacak analitik düþünme, henüz gereken yoðunlukta deðildi. Put algýlý süreç, sosyo toplumlarýn dinsel düþünüþlerlen de süreçledikleri dönemlerin eseridirler. Ýnsanlar pozitif düþünmeyle birlikte, insanlýðýn totemi; bilim olmuþtur. Günümüzde cari olan totem, bilimdir.

  Toteme Ýliþkin 2 (Bayram Kaya) 27 Temmuz 2013 Felsefe 

Toteme iliþkin konulu yazýnýn devamý

  Bir Uygarlýða Dair 1 (Bayram Kaya) 29 Temmuz 2013 Felsefe 

Tarihe inaçlar doðrultusunda mý bakýyorsunuz? Yoksa kimi bilebildiðimiz baðýntýlarýn kesikli sürekliliði içinde mi bakýyorsunuz?

  Bir Uygarlýða Dair 9 (Bayram Kaya) 12 Aðustos 2013 Felsefe 

Devami yazý

  Bir Uygarlýða Dair 2 (Bayram Kaya) 31 Temmuz 2013 Felsefe 

Devam yazýsýdýr

  Bir Uygarlýða Dair 4 (Bayram Kaya) 4 Aðustos 2013 Felsefe 

Devamlý olan yazý çalýþmasý

  Bir Uygarlýða Dair 3 (Bayram Kaya) 2 Aðustos 2013 Felsefe 

Devam yazýlarý

  Toteme Ýliþkin 3 (Bayram Kaya) 3 Aðustos 2013 Felsefe 

Devam yazý dizisi.

  Toteme Ýliþkin 4 (Bayram Kaya) 5 Aðustos 2013 Felsefe 

devami yazý

  Bir Uygarlýða Dair 5 (Bayram Kaya) 7 Aðustos 2013 Felsefe 

Devamý olan yazý

  Bir Uygarlýða Dair 6 (Bayram Kaya) 8 Aðustos 2013 Felsefe 

devami yazý

  Bir Uygarlýða Dair 7 (Bayram Kaya) 10 Aðustos 2013 Felsefe 

Devami yazý

  Bir Uygarlýða Dair 8 (Bayram Kaya) 11 Aðustos 2013 Felsefe 

Devami olan yazý

  Ýnsan 1 (Bayram Kaya) 29 Aðustos 2013 Felsefe 

Ýnsan olmak bir ayrýcalýk mýydý, bir üstünlük mü? Ýnsan eþrefi mahluk mu? Ýnsan nerden geliyordu? Yoksa insan tarihselliði olan bir sosyo toplumsa kültür müydü?

  Ýnsan 2 (Bayram Kaya) 17 Eylül 2013 Felsefe 

Devam eden yazý dizisi.

  Bilimsel Olanla Bilimsel Düþünce (Bayram Kaya) 24 Ekim 2013 Felsefe 

Bilimsel olaný söyleyen biri bilimsel düþünce sahibi olmayabilmektedir.

  Atatürk Olmasaydý Atatürk'ler Olur Muydu? 1 (Bayram Kaya) 5 Kasým 2013 Felsefe 

Atatürk gibi olmak istemek duygu oluþla deðil de kibir olarak kendi bile olamamakla eþ deðerdir. Atatürk zamanýn ve tarihin insanlýða armaðan ettiði ender isimlerden biridir. Öncülün iþlerini tersine çevirerek büyük adam olunamadýðý gibi yeni bir þey söyleyememekle de hiç bir tarihi kiþilik olunamaz. Þartlarýn vukuunda Atatürk olunsaydý, baþta Vahdettin Atatürk olurdu!

  Art Alanda Br Çýðlýk 1 (Bayram Kaya) 6 Aralýk 2013 Felsefe 

Tarihi her bir anlatým düzeyi ile hepten mit görmek, bizleri yanýltan ve mantýki bakýþlarýmýzý köreltiþle büyüyen bir sürece dönüþmektedir. Mezopotamya ilahilerini ya da destan dediðimiz eserlerini çok çok iyi okumak gerekmektedir. Ayrý ayrý düeyin ayrý zaman zemin düzlemi içinin geliþmiþliði ve anlayýþlýk mantýðý içinde yazýlmýþ olmakla, ayný yazý içinin anlatým nüanslarýný çok iyi okumalýyýz. Aktarým ve anlatýmlarýn asýl anlamlarýný iliþkileyen sosyo toplucu politik baðýntýlarýn deðiþmiþ olmakla ileri süreçlerce anlaþýlamaz bir inisiye yöntemine dönüþeceði hiç unutulmamalýdýr.

  Ulusal Ýrade (Bayram Kaya) 6 Aralýk 2013 Felsefe 

Ulusal irade milli iradenin anlamdaþý mý, yoksa bir bilinç ayrýmý mý? Mili irade nasýl doðdu ve ne gibi bir rol üsleniþ kýrýlmasýyla, ulusal süreç hüviyetine büründü?

  Dýþ Dünyanýn Ýçe Aktarýlmasý (Bayram Kaya) 21 Aralýk 2013 Felsefe 

Biz olgu ve olaylarý semboller dünyasýnýn dili ile anlarýz. Anlama ve çeviri dünyamýz ancak ve ancak sembollerle eþleþtirilerek öðrenme ve anlama dünyasý olurlar. Ýç dünyamýz bunlarla bir düþünmedir. Týpký rakamlar gibi ilim, din ve totem bu baðlamda bir semboller dilidirler. Yine animizm dýþ dünyayý iç dünyaya aktarýp okuyup deðerlendirmenin, öznelliði olmalarýn bir sembolizm dilidir.

  Atatürk Olmasa Atatürkler Olur Muydu? 2 (Bayram Kaya) 5 Ocak 2014 Felsefe 

Devami yazý

  Yaþanýlaþan Entropi=ittifak=kültür+uygarlýk= Akan Enerji 2 (Bayram Kaya) 29 Ocak 2014 Felsefe 

Devam yazýsý. Kültür ve uygarlýk neydi? Ýnsanlýk kültürle mi yola çýkmýþtý, yoksa uygarlýkla mý? Sümer kültürüyle, Sümer uygarlýðý ayný þey midir? Kültür ve uygarlýklar ekstradan bir entropi salýnýmý mýdýr? Doðayla baðýntý, bir kültürse; doðayla baðýntýlý olan fareler de kültürlü müydü? Neden bir fare uygarlýðýdan bahsedemeyiz? Falan þarkýcý sanatçýnýn çocukluðunu ve hayatýný kutsal sure gibi ezbere biliriz de neden insaný ve onun ittifaklýðýnýn kýrýntýsýný bile bilemeyiz?

  Yaþanýlaþan Entropi=ittifak=kültür+uygarlýk= Akan Enerji 1 (Bayram Kaya) 29 Ocak 2014 Felsefe 

Kültür ve uygarlýk neydi? Ýnsanlýk kültürle mi yola çýkmýþtý, yoksa uygarlýkla mý? Sümer kültürüyle, Sümer uygarlýðý ayný þey midir? Kültür ve uygarlýklar ekstradan bir entropi salýnýmý mýdýr? Doðayla baðýntý, bir kültürse; doðayla baðýntýlý olan fareler de kültürlü müydü? Neden bir fare uygarlýðýdan bahsedemeyiz? Falan þarkýcý sanatçýnýn çocukluðunu ve hayatýný kutsal sure gibi ezbere biliriz de neden insaný ve onun ittifaklýðýnýn kýrýntýsýný bile bilemeyiz?

  Nesne Olgu ve Olaylar Büyüseldir (Bayram Kaya) 23 Þubat 2014 Felsefe 

Büyü kavramlý ifade, büyü yapmaktan mý ortaya konmuþtu; yoksa büyüsellik çevrenin insanýmýza bir algýlatmasý mýydý? Devinimin ve mucizenin, büyünün kaynaðý nedir? neden canlý çeþitliliði vardýr? Parada da, bir çok yansýmanýn efendiliði mi var?

  Yalan ve Doðru Bir Ýnþa Þeklidirler (Bayram Kaya) 1 Mart 2014 Felsefe 

Yalan doðrularla giriþtirilen bir mantýkiliktir. yalan olupta doðru olmayan pek bir þey yoktur. Doðruyu saptýran açýyý göremediðimiz zaman, yalan olan doðrultulmuþlarýn yani yalana göre doðru olanlarýn içindeyiz demektir.

  Eþit Davranmak Adil mi? 1 (Bayram Kaya) 5 Mart 2014 Felsefe 

Eþitlik; siyasi eþitlik, ekonomik eþitlik, hukuki eþitlik gibi bir çok alanda kendisini insan önünde konu eden bir açmaz olmaktadýr. Bunlardan biriside eðitimdeki eþitliðin dile getiriliþidir. Söz gelimi Özlem, Anýlý'ýn 10 kez de anladýðý bir konuyu beþ kez de anlýyorsa; Özlem'e göre Anýl'a beþ kez daha enerji ve daha fazla zaman harcamak adil mi? Ya da öðretmen eþitlik (!) ilkesine göre, Özlem'e harcanan süreyi Anýla da harcarsa, adil mi davranmýþ olmaktadýr?

  Toplum Birey Ýçin mi Birey Toplum Ýçin mi? (Bayram Kaya) 14 Mart 2014 Felsefe 

Bu soru bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmanýn en güzel örneðidir. Maþallah her konuya düþünmeden bir cevabýmýz olmaktadýr. Bu anlatýmým da doðru olmayabilir. Ancak somut, nesnel, baðýntýl, tarihsel ve tartýþýlabilir bir baðýntýlý giriþme ve tarihselliktir. toplum birey için ya da birey toplum için dediðinizde baþlangýç koþullarý giriþmeli inþaadan iz olmamakla süreç absürt olmaktadýr.

  Eþitlik Adil mi? 2 (Bayram Kaya) 10 Mart 2014 Felsefe 

devam eden yazý

  Totem Ýlke (Bayram Kaya) 24 Nisan 2014 Felsefe 

Günümüzde gizli özne olarak totem duygu ve totem düþünceler hala kullanýlmaktadýr. Kimi yerde bir ön yargý, kimi yerde bir hurafe gibi bir çok deviniþ þekliyle sürmektedir. Totem bir yol aracýdýr. Bir sürekliliði, bir sürekli algý biteviyeliðini, eylemsel kýlan; hol (boþluk) alan devinmelerine göçme iþidir. Totem alan içi hollere eylemsellik verir. Holler bu alan içinde aktive (eylemsel) olurlar. Açýkçasý totem olamý, olgu ve olaylara dönüþtürme iþidir. Totem var etmeden yola çýkamazsýnýz. Bunun yola çýkýþ þekli teori, teorem, hipotez, postüla, postülat , varsayým, tutki vs gibi kullaným giyiniþleriyle insicamý deneyselliðe geri etkileþimli enformasyonlara dönüþen sistem mantýk baðýntýlarýna doðru, niceleyim ve niteleyim vermiþtir.

  Panteoni Tarihselliðe Bakýþ 1 (Bayram Kaya) 5 Mayýs 2014 Felsefe 

MS. 7. yüz yýl Arap yarýmadasý iç sosyo-toplumsa habitat (fauna) alaný içinde; egemence sýnýfýn sosyal yaþantýlýmlý öznelce kullanýmlarý, dýþ ticari temaslar etkili oluþla; toplumsal yaþama göre öndeydi.

  Toplum Birey Ýçin mi? Birey Toplum Ýçin mi? (Bayram Kaya) 5 Haziran 2014 Felsefe 

Sunu: Toplum ve birey neyden ötürü varlar? Bu soruya cevap oluþturmadan bu tür sorular, sýrýtýk durmaz. Bu soru bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmanýn en güzel örneðidir. Maþallah her konuya düþünmeden bir cevabýmýz olmaktadýr. Bu anlatýmým da doðru olmayabilir. Ancak somut, nesnel, baðýntýl olan, tarihsel ve tartýþýlabilir bir referans baðýntýlý giriþme ve tarihselliktir. Toplum birey için ya da birey toplum için vardýr dediðinizde baþlangýç koþullarý giriþmeli inþadan iz olmamakla, süreç absürt olmaktadýr. Bir hava gibi, gölgesine sýðýnýlmýþ bir kaya gibi kullaným olmasý dýþýnda ve insan öznelliðinin diyalektik bilinci olmasý dýþýnda bilgisayarýn insan için olmadýðýný hiç anlayamayacak mýyýz? Ya da illa bir yaþam dünyasýna gidip bilgisayar kullanan týrtýllarý görünce mi, bilgisayarýn insan için olmadýðýný anlayacaðýz. Ne insan toplum içindi, ne toplum insan içindi. Toplum, özne-nesnel süreçler baðýntýsýyla üreten iliþkiler hamulesidir. Araçlý ve öznel bilgi birikimli; düzenli enrji kullanýr düzenle farklý kullaným deðeri üretmenin deðiþimler iliþkisini oluþturan her düzlemdeki canlý; toplum, iliþkisi içindedir. Bir toplum iliþkisi illa insan uygarlýk düzlemi gibi olmasý beklenmemelidir. Evrensel ölçekte insan toplumu standartlýk deðildir. Ýnsan toplumu toplumsal yollardan sadece bir tanesidir. Buradaki birey ego karakterli biyolojik birey deðildir. Üreten, nitelikli emek ortaya koyan; toplumda bir deðiþtirme deðeri üreten insandýr. ……

  Çevrenin Salýndýrma Etkisi 1 (Bayram Kaya) 7 Haziran 2014 Felsefe 

Totem düþünce, tarih sel olanýn anahtar kavramýdýr. Birbirini süreçleyen zorunluluklarý ve bunlarýn insan öznelliðiyle örgütlenmesinin alan içi baðýntýlarýna dönüþme evrelerini, adým adým anlayamazsak; süreci ve günümüzü de anlamamýz hep groteski olacaktýr.

  Totem Alanýn Dolgu Malzemesi Olabilme Konusu (Bayram Kaya) 27 Haziran 2014 Felsefe 

Totem alan nasýl kavranmalý? Totem alan günlük dilin bilmezlik bulaþmasý gibi bir faso fisolar alaný deðildir. Atomu, nasýl kullanýyorsanýz; totem alaný da öyle kullanýyorsunuz.

  Ýlk Çað Metin Çevrilerine Bir Hassasiyet (Bayram Kaya) 16 Temmuz 2014 Felsefe 

Sözcük var ön ittifaklarda hiç karþýlýðý ve yaþantýlaþma þekli yoktur. Ama sanki ön ittifaklarýn bir kullaným ve yaþam þekli gibi kullanýlýrlar' Sözcük var dünde de, bugünde de, sesteþ oluþla kullaným söyleniþi ayný fakat içerdikleri anlam oluþla çok farklýdýrlar.

  Sosyo Toplumsa Çekimin Merkezinde Ne Var? (Bayram Kaya) 19 Temmuz 2014 Felsefe 

Ýlk kez sosyo toplumu birbirinden akedemik bir kategorize ediþin ayýrýþýyla, yeniden baðýntýlayan ve kesikli süreklilerin özel baðýtýsý olmasý mantýðýyla bakan çalýþmalarýmdan bir yenisini de ayný duyarlýlýkla heyecan verici bulunacaðýndan eminim.

  Seçme Ayýklama (Bayram Kaya) 23 Ekim 2014 Felsefe 

Seleksiyon dediðimiz mekanizmayý nasýl anlamalýyýz? Bunu birim olaylara nasýl yaslamalýyýz? Doðanýn diyalektiði nasýl bilinçlenir. Bu yazýyý okuduðumuzda bunlarý anlayýp bunlarýn kývýlcýmlaþmalarýný oluþturmalýyýz.

  Ýnsanýn Ýnsanlýk Hastalýðý (Bayram Kaya) 14 Aralýk 2014 Felsefe 

Ýnsan nedir? insan kavramýnýn tarihselliðini nasýl izleki yapabiliriz? Ýnsan adlandýrmasý nasýl ortaya kondu?

  Ýdealize Etmek 1 (Bayram Kaya) 23 Ocak 2015 Felsefe 

Genel ve özel baðýntýlý düþünmeyi bilmeyen ya da görece olaný iliþkinlikleriyle yansýtamayan, bütüncül oluþtan kopuk düþünceler; günümüzde tek yanlý düþünce olmaktan öte gidemezler.

  Ýdealize Etmek 2 (Bayram Kaya) 24 Ocak 2015 Felsefe 

Bir enerji durumu olan elektron davranýþýyla sosyo toplumsa davranýþa gelen tarihsel düzlem baðýntýsýný ilk bakýþta ve ilk duyuþta kavramak zordur.

  Ýdealize Etmek 3 (Bayram Kaya) 27 Ocak 2015 Felsefe 

Bir giriþme içinde, firen etkili enerj dönüþüm biçimlerinden birisi de yine sürece dýþtan bir etki olan EMK'dýr.

  Ýdealize Etmek 4 (Bayram Kaya) 31 Ocak 2015 Felsefe 

Ömürü nasýl kavramalýyýz? Olay ufku nasýl bir baðýntýdýr?

  Ýdealize Etmek 7 (Bayram Kaya) 10 Þubat 2015 Felsefe 

Tarihsel süreçte takastý olan alan nasýl; mal, mülk, kâr, rant, kira, faiz gibi birçok köleci kazanýmlarý desteklemenin parçalý süreç baðýntýlarýna dönüþmüþtü?

  Ýdealize Etmek 5 (Bayram Kaya) 4 Þubat 2015 Felsefe 

Sosyo toplum içinde bir kýsým enerji taþýyýcý dalga özellikli enerji türü özelliði þekline çevriliþle; hem ortam salýnmasý yaptýrýlýr. Hem duraðan enerji gibi bir davranýþ skalasý kýlýnma karþýsýnda, siz ona göre çok daha hýzlý davranýp olay ufku süreçlerini geliþtirirsiniz. Hem de taþýyýcý ortam dalgalanma osilasyonlarý üzerine; modüle edilmiþ kodlanmýþ dalgayla ortamýnýzý kurallayan sosyo toplum egolu bilinci, iletime edersiniz.

  Ýdealize Etmek 6 (Bayram Kaya) 8 Þubat 2015 Felsefe 

Merhamet, acýma, sadaka gibi imani anlayýþlar; köleci üreten iliþkindi genel baðýntýyý, dinsel öznellik anlamýnda oluþla köleci süreci kesikli sürekli yapýþla köleci enerjiyi bu anlatýþlar üzerinde akýtmanýn imani yollarýdýr..

  Totem ve Ýlah 1 (Bayram Kaya) 12 Þubat 2015 Felsefe 

Düþünce zeminimizde tarih sellik vardýr. Tarihselliði baðýntý yapmayan düþünceler iflas olmaktan öte gitmez. Totem ve ilah kavramlarý da tarih sel oluþun ürünüdürler. Ýþte bu yazý bu tarih selliðe, tarihi bilinç oluþla panaromik bakan bir gayrettir.

  Totem ve Ýlah 2 (Bayram Kaya) 14 Þubat 2015 Felsefe 

Tarihi bilincin alt yapý kalýplarý ilah, totem gibi sosyal elci manalar içerenli birikmenin yaný sýra, üreten iliþkiler örgülü akýþla uygarlýða gelen deðiþme dönüþme ve geliþmelerdi.

  Totem ve Ýlah 3 (Bayram Kaya) 20 Þubat 2015 Felsefe 

Devam eden yazý

  Totem ve Ýlah 4 (Bayram Kaya) 17 Þubat 2015 Felsefe 

Devam eden yazý dizisi

  Totem ve Ýlah 5 (Bayram Kaya) 24 Þubat 2015 Felsefe 

Devam eden yazý dizisi.

  Totemden Kült Merkezlerine Dönüþ 1 (Bayram Kaya) 7 Mart 2015 Felsefe 

Her þey birden ortaya çýkmamýþtý. insanýn rahim içi bebeklik çocukluk delikanlýlýk yetiþkinlik yaþlýlýk ve çöküþ dönemi geçirmesi gibi insanlýk tarihi de bu türden dönemler içinde geçmiþtir. Ýþte bu anlatýlanlar bu dönemlere iliþkin süreçlinlerdir. Sürü dönemi totem döneme baþlamakla sosyal yaþam ay yuka çýkmýþtý. Totem dönem ön ittifaklarla kült merkezlerine dönüþmüþtü. Ve...

  Totemden Kült Merkezlerine Dönüþ 2 (Bayram Kaya) 10 Mart 2015 Felsefe 

devam eden yazý

  Yönetim Merkezinin Potansiyelli Oluþu (Bayram Kaya) 18 Nisan 2015 Felsefe 

Varlýk içte ve dýþta potansiyellidir. Bulut içte birikmeðe (þartlarýný oluþmaða), dýþta da þimþeklerini yýldýrýmlarýný savurmaða potansiyellidir. Yerin içi ýsýnmaða, yer kabuðu kýrýlmaða, magma da yeryüzüne fýþkýrmaya potansiyellidir. Çevre iniþli çýkýþlý, eðirilip bükülme ve düzleþmelerle topoðrafý alanlý olup; dýþtaki alanýn bu potansiyeli de sizi; yokuþta yorar. Ýniþte koþturur. Düzde bayar oluþuyla da bu alan durumlar sizleri her daimle, bu durumlar içinde üzerinize alan etkimeli kuvvet oluþlarýyla sizlere daima potansiyelli olurlar. Sular yayýlmaya ya da yayýlarak, ilerleyerek; akmaya, buz tutmaya potansiyellidirler. Bunlar bir özdeki özelliktirler. Özdeki özellikler zýtlarýn (karþýtlarýn) varlýðý ve birliði gereði oluþurlar. Söz gelimi, bir þey içine ýsý almaya ya da çevresine ýsý vermeye potansiyellidir. Yine þeyler dýþtan basýnç almaya ve dýþa da basýnç uygulamaya eðilimle, potansiyelli olurlar. Canlýlar bu kabil genel fiziksel kimyasal ortak potansiyel taþýmalarýna karþýn; istemli istemsiz oluþla da dýþa doðru ve içe doðru adeta kendilikten potansiyellidirler. Ýçte beliren cinsel bir potansiyele karþýn, dýþta bunu karþýlamaya yönelik davranýþlarý kotaran güdü ve güdüler de birer potansiyelliktirler. Ha keza duygu ve bilinç durumu olan bilgi ve ruhsallýkta sizde birer potansiyelli oluþturlar. Sabah iþe gidecek olmanýz da bir potansiyelliktir. Þartlanmalarýnýz da bir potansiyellktir. Sizi bekleyen dolmuþa müþteri oluþunuz da dolmuþçuya göre bir potansiyel durum oluþunuzdur. Otobüsün önüne atlamakta olan çocuðu tutmanýz da bir potansiyelliktir. Sizin hýrsýza yaðmacýlara iþtah oluþunuz, bir aslana av olmaða davetiyeniz de sizden çevreye karþý bir potansiyelliktirler. Bu belirtiþlerdeki amacým okura potansiyel oluþu sezdirmektir. Potansiyel oluþun sosyo toplumsal, ekonomik, ruhsal ve buhran sal oluþuyla birçok kriminal türünün derin analizlerine girip konuyu derinleþecek olan yüzüne deðinmeyeceðim bile. Bu tutum konum dýþý bir gayret olur.

  Kurtuluþun Felsefesi Ek 10 (Bayram Kaya) 4 Mayýs 2015 Felsefe 

Mustafa Kemal'i anlamak Ne kemale bakmak Ne anlayýþý kýta yazmak

  Sosyal Duygunun ve Bilincin Oluþmasý 1 (Bayram Kaya) 9 Mayýs 2015 Felsefe 

Her þey gibi duygu da bilgi de bir süreç iþidir. Kimyasal evrim biyolojiyi ortaya koymuþtu. Biyolojik evrim sosyal yaþamý güdümleyiþle bir sosyal evrimle neden olmuþtu. Sosyal evrim insanlarda totem kült yaþamlý bilinçlenmeyle totem mesleði olan ilk üretim hareketlerine dönüþmekle toplumsal evrime sýçramýþtý. Ýþte insan bilinci bu arkaikti seyrediþin bir izahý olmaktan kurtulamayacaktý.

  Meþruiyetlik 0 (Bayram Kaya) 19 Haziran 2015 Felsefe 

Geçmiþi (tarih selliði) bilmeyen þimdiyi anlayamaz.

  Soayal Duygu ve Bilincin Seçilimi 2 (Bayram Kaya) 13 Mayýs 2015 Felsefe 

Devam eden yazý.

  Meþruiyetlik 1 (Bayram Kaya) 15 Mayýs 2015 Felsefe 

Meþruiyetliðin öznel oluþtan önceki süreçlinliðini ele almanýn gayreti olan bir çalýþma düþündüm. bu çalýþma bu tür bir çalýþmadýr.

  Meþruiyetlik 2 (Bayram Kaya) 2 Haziran 2015 Felsefe 

Devam eden yazý

  Aitlik A (Bayram Kaya) 11 Temmuz 2015 Felsefe 

Aitlik kavramý da zamana zemine göre içine deðiþmeler almýþtýr. Þimdiki aitlik kavramý tarihsel olaný vermez. Geri bildiriþimi yoktur. Aitliðin bir mülkiyet iliþkisi olmazdan önceki dönemi vardýr. Bir de mülkiyet iliþkisi olan dönemi vardýr.

  Geri Ýletiþmeli Baðlaným Yasasý (Bayram Kaya) 11 Eylül 2015 Felsefe 

Süreçleri tek yanlý söyleyiþlerle nedensiz olarak ele alýþla söyleyiþ þeklimiz, baþta kendimize ve olaylara ve dünyaya yabancýlaþmak olmaktadýr.

  Büyü ve Büyücülük 8 (Bayram Kaya) 20 Ekim 2015 Felsefe 

Büyü sizden kuyruk çýkarýp, sizleri kurbaðaya dönüþtürme sanatý deðildir. Bir etkinin, etki olmayan bir mana kullanýmýyla yer deðiþtirilmesi sonucunda sürece bir süre asýl etki koyan gibi oluþuyla o duruma tesir etmesidir.

  Gücün Ýnþacý Olmasý ve Özel Durumla Davranmasý 2 (Bayram Kaya) 12 Kasým 2015 Felsefe 

Kýsaca: Güç, kendisini bilen, eylemli varlýk olan öznede; anlam (mana) iliþkisi oluyordu

  Özneli Oluþmanýn Kimi Süreçleri 1 (Bayram Kaya) 12 Kasým 2015 Felsefe 

Özne içte zorunlu, kendisi olan bir inþa olmakla; dýþtan da kendisinden ve bilincinden baðýmsýz olmasýyla; tarihsel, zorunlu bir manadý inþaydý.

  Gücün Ýnþacý Olmasý ve Gücün Parçalý Durumla Davranmasý 1 (Bayram Kaya) 1 Kasým 2015 Felsefe 

Genellik özel durumlarýna nasýl ve neden dönüþmektedir? Genel oluþ özel oluþ baðýntýsýyla davranamasaydý evrensel akýþ olasý mýydý?

  Gerçeklik ve Hakikat (Bayram Kaya) 29 Ekim 2015 Felsefe 

Geçeklik eþttir hakikat, diyen bir anlayýþla bu sunumu okuyacaksanýz bu yazýyý hiç okumayýn. Önce bu kavramlarýn anlam ayrýmlarýný edinin sonra bu yazýyý okuyun lütfen...

  Özneli Oluþmanýn Kimi Süreçleri 3 (Bayram Kaya) 14 Kasým 2015 Felsefe 

Devam eden yazý.

  Totemi Alan 1 (Bayram Kaya) 17 Kasým 2015 Felsefe 

Bencillik nereden parçalý süreç edilmiþti? Sosyal oluþ nereden parçalý ortak kesiþimli alandý? Totem alan neden sonra ve ne üzerine bir inþaydý?

  Özneli Oluþmanýn Kimi Süreçleri 4 (Bayram Kaya) 15 Kasým 2015 Felsefe 

Takdimi yapýlýp ta devam eden yazýnýn bölümüdür.

  Manadý Sahiplik 1 (Bayram Kaya) 2 Þubat 2016 Felsefe 

Mana anlamasý sosyal evrimle kýlýktan kýlýða girmiþti. Dört mana anlamasý saptamak olasý. Ýlki totemi mana anlamsý. Ýkincisi Ýlk ve ön ittifaaký mana anlamasý. Üçüncü olarak köleci mana anlamasý ve anamalcý mana anlamasýdýr. Ýlk kararlý mana anlamasý totem yapýlarla ortaya konacaktý.

  Ön Ýttifaký Mananýn Köleci Mana Ýliþkisiyle Kýrýlmasý 5 (Bayram Kaya) 26 Nisan 2016 Felsefe 

Devam eden yazý.

  Varoluþ ve Mana Baðýntýsý 1 (Bayram Kaya) 29 Ocak 2016 Felsefe 

Ýnsan sadece madde deðildir, insanýn mana olduðu da görülmelidir, diye baþlayan; genel baðýntýlardan kopuk bir çýkarým; inanç olmaktan öte gidemez. Her fikir gibi bu fikir de doðru olandan bir yan taþýr. Ama önümüzü gösteren; ufku açan; düþünme devinmesi yaptýran bir fikir olmayýp; aklý karartan ve orada durup duran bir düþünce olmaktan pek öte gidemez.

  Alan Etkisi ve Totemi Oluþ 1 (Bayram Kaya) 17 Ocak 2016 Felsefe 

Totem kavramý, özne sosyal alanlý tarihsel oluþun vaz geçilemez temel kavramýdýr. Totemi kýzýlderili totemi ya da put sapkýnlýðý sayýp çöp sepetine atmak; tarihsel olanda anlaþýlmaz ama kendisini her durumla duyurtan bir kara delik oluþturmaktýr.

  Mal mý, Ýnsan mý? (Bayram Kaya) 4 Mart 2016 Estetik 

Geçmiþi bilmez isek günümüzü kutsama dýþýnda anlamamýz olanaksýzdýr. Bu nedenle belli bir statükoya göre hep kurtarýcýlarýmýzý bekler, statüko içindeki kifayetsizlikleri ulularýz.

  Zýtlarýn Faz Geçiþi 2 (Bayram Kaya) 12 Þubat 2016 Felsefe 

devamý olan yazý.

  Manaca Sahiplik 2 (Bayram Kaya) 4 Þubat 2016 Felsefe 

Devami yazý.

  Zýtlarýn Faz Geçiþi 1 (Bayram Kaya) 6 Þubat 2016 Felsefe 

Karanlýktaki geliþmeler patlayýþla, aydýnlýðý verir. Aydýnlýkta nicelim veren kimi olaylarý ana babalarýn gece buluþmasý türünden, karanlýða gizlenirler. Bu nedenle karanlýkta görülemeyen þeyler, aydýnlýkta da aranabilir.

  Manaca Sahiplik 3 (Bayram Kaya) 7 Þubat 2016 Felsefe 

Mana anlamasý günümüze dek karakter oluþla hangi dönüþümleri yapmýþtý? Köleci mana anlayýþýyla burjuva demokratik devriminin ne farký vardý? Ýnsan haklarý evrensel bildirisi yen bir sentez mi?

  Zorunluluk 1 (Bayram Kaya) 10 Þubat 2016 Felsefe 

Sosyo toplumsa yapýlar, organik yapýlar ve inorganik yapýlar, türdeþ durumlardan ayrýtüreþlikoluþlara;oradan da yeniden türdeþ oluþlarýyla homojenliðin heterojenliðe dönüþtüðü bir çok farklý düzey düzlem iliþkilerine dönmektedir. Bu homojen, heterojen oluþlar; bir alan etkisi olmakla farklý faz geçiþli deriþimleriyle kaosu ve düzeni ele vermektedir.

  Ön Ýttifaký Mananýn Köleci Mana Ýliþkisiyle Kýrýlmasý 4 (Bayram Kaya) 23 Nisan 2016 Felsefe 

Devam eden yazý.

  Zýtlarýn Faz Geçiþi 3 (Bayram Kaya) 14 Þubat 2016 Felsefe 

Devam eden yazý.

  Maðara Süreçleri 1 (Bayram Kaya) 17 Þubat 2016 Felsefe 

Zekâya dek ruhsal evrimi, bencillik oluþ düzlemi dýþýnda; sosyal ve toplumsal evrimin diyalektiði içinde olmasýný göremeyen söyleþiler zekayý birden bire patlama olarak görüler. Zekâ olan yerde mutlaka sosyo toplumsa evrim yanyana ve baðýntýlýdýr. Mana anlamasý sosyo toplumsa oluþun zeka tetiklemesi olmakla beraber, her bir sosyo toplumsa oluþma da zekayý belirler. Bir diðeriyle at baþý olabilir.

  Köleci Sentez (Tevhit) 1 (Bayram Kaya) 18 Þubat 2016 Felsefe 

Yeni inþa, eskinin envanteri üzerine oturup eskinin envanterlerini tepesi üzerine döndürmekle tüm kötülüklerin ana kaynaðý olacaktý.

  Maðara Süreçleri 4 (Bayram Kaya) 1 Mart 2016 Felsefe 

Devam eden yazý

  Köleci Sürecin Uyarýcýlarý (Apilular) 1 (Bayram Kaya) 21 Þubat 2016 Felsefe 

Köleci sistem giderek tahammül edilmez oluyordu. Sistemin öncesi bilinmiyordu. Bu nedenle mevcut sistemin alternatifi düþünülmeden, sistemin böyle olurluðu zorunlu olurla algýlanýyordu.Sistemin içinde kalýp, sistemin imaný doðrultusunda sistemin vicdaný oluþacaktý.

  Manaca Sahiplik 5 (Bayram Kaya) 24 Þubat 2016 Felsefe 

Erken dönem zorunlu bir baþlangýç için tevhidi, ortaklýk üzerine inþa etmiþti. Ortaklaþan sistemin þimdiki geldiði yerle ortaklýk, þiddetle tevhidin düþmaný olmuþtu.

  Köleci Sentez (Tevhit) 2 (Bayram Kaya) 19 Þubat 2016 Felsefe 

Köleci ittifak öncesindeki; ön ittifaklý ve totem dönemli insanlarýn totem ve ilahlar üzerinde tek, çift olma; ya da birinin verdiði kararý, diðer birinin beðenmez olmasý gibi böylesi bir kaygýlarý hiç olmadý.

  Köleci Sürecin Uyarýcýlarý 2 (Bayram Kaya) 24 Þubat 2016 Felsefe 

Köleci sistem kendisinden kaynaklý; kendisinin iman takdirli kararlarýndan yansýmakla baþ etmesi gereken aðýr sorunlarý vardý

  Magara Süreçleri 3 (Bayram Kaya) 1 Mart 2016 Felsefe 

devam eden yazý

  Maðara Süreçleri 2 (Bayram Kaya) 27 Þubat 2016 Felsefe 

Devam eden yazý.

  Felsefenin Doðuþu 9 (Bayram Kaya) 1 Mayýs 2016 Felsefe 

Devam eden yazý.

  Felsefenin Doðuþu 2 (Bayram Kaya) 19 Mart 2016 Felsefe 

Devam eden yazý.

  Felsefenin Doðuþu 3 (Bayram Kaya) 4 Nisan 2016 Felsefe 

Devam eden yazý.

  Köleci Meþruiyeti (Köleci Meþruiyet Olan) 1 (Bayram Kaya) 2 Mart 2016 Felsefe 

Meþruiyetlik nasýl yola çýkmýþtý? Ve ne þekil alýþla sürmekteydi?

  Örtünme 1 (Kadýnlar Günü) (Bayram Kaya) 8 Mart 2016 Felsefe 

Sözlerimizin anlamýný düþünmemek yine kendi baþýmýzýn belasý olmaktadýr. Sözlerimiz bizi tarih bilmez, bilgi bilmez oluþla ele veriþtir. Siz kendinizi ne kadar heyheylerseniz heyheyleyin bu böyledir. Bundan kurtulamazsýnýz.

  Sunu Kültünü Oluþma (Bayram Kaya) 27 Nisan 2016 Felsefe 

Bilgiyi sevmek, bilgiye uzanmaktý. Þimdien geçmiþe; geçmiþten günümüze doðru uzanýp kavramak; bilgiye ileri geri öznel zaman geçiþleri yaptýrmaktý.

  Karar Verme ve Düzenlilik (Seçme Ayýklama) 1 (Bayram Kaya) 10 Mart 2016 Felsefe 

Seçme ayýklama konusunu biraz daha ayrýntýlý ve biraz daha teknik oluþuyla yeniden ele almayý önceledim.

  Felsefenin Doðuþu 1 (Bayram Kaya) 19 Mart 2016 Felsefe 

Düþüncedeki çok köklülük totemiler arasý karþýt düþüncelerle olan sentezlerin ortaya konmasý ile ancak farkýna varýlmýþtý. Her bir totemdi yapýnýn kendi alan daðýlýmý içinde, kendi kendisine fren etkili bir karþýtlýðý olsa da, her bir totemdi yapý kendi içinde tek salýnýmlý düþünceydi. Bu nedenle totemi bir alan içi, tam anlamýyla felsefe deðildi. O aþamasýyla giriþmeyen, temas etmeyen totemdi mana düþüncesi, çok köklülüðü ele vermiyordu. Oysa ön ittifaklarýn içi, her biri farklý yol yöntem ürünü olucu birçok totem mesleklerinden oluþmaya baþlamýþtý. Bu nedenle ön ittifaklarýn, her biri bir farklý düþünce ve duygularýn belirmesi oldular. Bu farklýlýklar totem temsilcilik olmakla, totem temsilciliklerin bir arada kavranýþý ilahlardý. Ön ittifaklý yapýlarýn içi her biri ayrý bir totemi mana anlayýþý içinde olmakla çoklu (pluraldi-politeisti-ilahtý) yapýydýlar. Politeisti bir çoðul yapý içindeki giriþmeler; her bir grubun, grup aitliði olan totemdi dediðimiz giriþicilerden oluþan að örgüsüydüler. Ön ittifaklar, çok köklü giriþmeler yapmasý nedeniyle çoklu giriþenle yapýydýlar. Çok yapýlý temsilciliðin mana inþa karþýlýðý ilahtý yapý olmalarýydý. Ön ittifakýn içinde yasa koyucu olanlar; ilahlar koalisyonuydu. Ýlahi düzen denen vurgular içindeki ön ittifaklar, çok köklü düþüncenin (felsefenin), ana giriþme kaynaðý oldular. Kýsaca totemdi düþünce; herhangi bir totem grubun, kendi kendisini yalýtýlmasý içinde olmasý ile totem gruplar; tek köklü ve tek yönlü düþüncenin disiplin kaynaðýydýlar. Totem gruplar arasýndaki giriþmeleriyle, totem gruplar, kendi üzerlerine kendi etkileri olan salt izole yaþamlý düþünce olmaktan çýkmýþtýlar. Bu ön ittifaklý giriþmenin baþarýsýydý. Böylece yeni olan inþa; totem düþüncelerin ön ittifak içinde hep bir arada, hep birlikte giriþme içinde kavranmalarýydý. Ýlahtý düþünce; totemdi gruplar arasý düþüncelerin bir arada, çok köklü, politeisti düþünceler olduklarýný bize belirtir. Politeist mesajýyla, ilah; zorunluluðun senteziyle politeistiydi. Ýlahlar; bileþen sosyo toplumsa yapýlardaki sentezin ortak kararlarýný almada, iradesi olan yöneticiler olmadaki tarihi bildiriþmeyi yapmanýn da kod adýdýrlar. 02.03.2016

  Felsefenin Doðuþu 6 (Bayram Kaya) 18 Nisan 2016 Felsefe 

Devam eden yazý.

  Felsefenin Doðuþu 4 (Bayram Kaya) 7 Nisan 2016 Felsefe 

Devam eden yazý,

  Ön Ýttifaký Mananýn Köleci Mana Ýliþkisiyle Kýrýlmasý 1 (Bayram Kaya) 15 Nisan 2016 Felsefe 

Bugünkü inþanýn temeli, tarihsel oluþla adým adým dünde inþa olmaya baþlayan süreçlerin; seçme ayýklamalarý yapýlan bir devamlýlýkla yansýmasýdýr.

  Ön Ýttifaký Mananýn Köleci Mana Ýliþkisiyle Kýrýlmasý 2 (Bayram Kaya) 17 Nisan 2016 Felsefe 

Devam eden yazý.

  Ön Ýttifaký Mananýn Köleci Mana Ýliþkisiyle Kýrýlmasý 6 (Bayram Kaya) 29 Nisan 2016 Felsefe 

Devam eden yazý.

  Felsefenin Doðuþu 8 (Bayram Kaya) 25 Nisan 2016 Felsefe 

Devam eden yazý.

  Ön Ýttifaký Mananýn Köleci Mana Ýliþkisiyle Kýrýlmasý 3 (Bayram Kaya) 19 Nisan 2016 Felsefe 

Devam eden yazý.

  Felsefenin Doðuþu 5 (Bayram Kaya) 16 Nisan 2016 Felsefe 

Devam eden yazý.

  Felsefenin Doðuþu 7 (Bayram Kaya) 20 Nisan 2016 Felsefe 

Devam eden yazý.

  Felsefenin Doðuþu 10 (Bayram Kaya) 2 Mayýs 2016 Felsefe 

Devam eden yazý.

  Hafýza Mantýk 3 (Bayram Kaya) 12 Mayýs 2016 Felsefe 

Ýklimi süreç bir organizmadýr. Ýnsan bir organizmadýr. Sosyal hayat toplum bir organizmadýr. Korunumlu bir yasayý (bencil oluþu), kendi davranýþý içindeki mantýkla hafýza edip çevreyle alýþ (in) veriþ (aut) yapmanýn diyalektikti ligidir.

  Hafýza Mantýk 6 (Bayram Kaya) 19 Mayýs 2016 Felsefe 

Devam eden yazý dizisi.

  Hafýza Mantýk 4 (Bayram Kaya) 15 Mayýs 2016 Felsefe 

Sistem içinde olup ta sistem dýþýnda olmayan þeyler de var mýydý?

  Hafýza Mantýk 2 (Bayram Kaya) 12 Mayýs 2016 Felsefe 

Devam eden yazý.

  Hafýza Mantýk 1 (Bayram Kaya) 10 Mayýs 2016 Felsefe 

Mantýk doðada vardý ve doðal sistemlerin entegresiyle bir iþleyiþ mantýðýydý. Ýnsan bu yansýmayý fark edip, buna uygun anlamalarýn soyutlama bilinci yapmakla mantýklý olmaktaydý.

  Hafýza Mantýk 5 (Bayram Kaya) 17 Mayýs 2016 Felsefe 

Devam eden yazý.

  Mamon'du Belirme 1 (Bayram Kaya) 20 Mayýs 2016 Estetik 

Bilginin izini sürmek; insan oluþun, uygarlýðýn ve bugünü anlamanýn izini sürüþtür. Mamon olmuþ bitmiþ deðildir. Kendi zaman zemin düzlemli kesikliliði içinde birbirine göre zýt temsilcilik olmakla beraber birbiri olan þeydir. Köleci mülkiyetçi sistem ürünü olmakla zahiri görüntülü mana imleçli bir meþrulþama ve baský unsurudur. Mamon tarihsel bir mülk edinmedeki manadý beliriþin devam edegelen sürelliðidir.

  Köleci Sistemin Uyarýcýlarý 2 (Bayram Kaya) 8 Haziran 2016 Felsefe 

Beklentileri oluþan bu yönle de, bir tarih yazýldý. Vaftizci Yahya gibi vaftizciler, köleci yapý içinde hýrýstýyanlýk gibi kurtuluþçu dinler, boy boy ortaya çýktý.

  Ýlah ve Mamon Totem miydi? (Bayram Kaya) 31 Mayýs 2016 Felsefe 

Ýlah totem olmadýðý gibi Mamon da ilah ve totem deðildi. Samiri’nin, Samiri’ye zenginlik ve güç veren boðasý ya da sarý ineði de, totem deðildi. Boða, Ýsrailli millet oluþun Rabbi gerisinde kalan bir Puttu.

  Mamon'du Belirme 3 (Bayram Kaya) 22 Mayýs 2016 Felsefe 

Ön ittifaklar mirasýný aldýklarý totem dönemi setezci kültürle yadsýmýþlardý. Köeci dnemde mirasýný aldýðý ön ittifaký dönemi özel mülkiyetçi inþa oluþun kaide ve kurallarý içindeki yadsýmalarla aþmýþtý ki bu yadsýyanýn yadsýnmasýydý

  Mamon'du Belirme 6 (Bayram Kaya) 26 Mayýs 2016 Felsefe 

Ön ittifaký zeminde fay hattý kýrýlmasý yapan köleci sistemin kendisi çok kýrýklý bir yapýydý. Bu kýrýklý yapý görece pek çok eþitsizlik adaletsizlik doðurmuþtu. Çeliþki ve mücadeleler tarihi olan sýnýflý sosyo toplumsa yapý burada firar etti. Üreten iliþkilerdi yapý içine Mamon'du bir sýnýf çeliþkisi inþa olmaya baþlamýþtý. Oligarþi ortaya çýkmýþtý.

  Mamon'du Belirme 9 (Bayram Kaya) 30 Mayýs 2016 Felsefe 

Baþta kimse Mamon’un yanýnda eþit deðildi. Bu nedenle keyfi takdir yapýyordu. Ama þimdi, araya giren onca zaman sonrasýnda herkes Mamon karþýsýnda eþitti! Mamon öyle söylüyordu.

  Mamon'du Belirme 2 (Bayram Kaya) 21 Mayýs 2016 Felsefe 

Her biçim bir özle, her öz (mana da) bir biçimlenme oluþla beraberdi. Bu baðýntý kopmaz bir yasal oluþtu. Bu nedenle totem dönemle ön ittifaký sistemin özü, köleci sistemin özünden ve biçimlenmesinden çok farklýydý. Ortaklaþa olana karþýn ortaklaþmayan özdü. Ýlahi biçimli görünüþe karþý köleci sistem mal sahipliði mülk sahipliði oluþlu sýnýfsal yapýnýn ezen ezilen biçimli Mamon'du görünüþtü.

  Ön Ýttfaký Manayý Köleci Mana Ýle Kýyaslama 1 (Bayram Kaya) 2 Haziran 2016 Felsefe 

Aþtan, Lahar anlatýmýnda Lahar çoban grup temsilcisi olmakla totem meslekli olunuþla totem dönem içinde grubu için yaptýðý çobanlýðý, þimdi ön ittifak içinde ön ittifakýn ortak "ilahý" adýna yapmaktadýr. Bunun gibi Aþtan da tarýmcý ya da çiftçi veya bitki meyve yetiþtirir olmasýný þimdi ittifakýn ortak "ilah" için yapmaktadýr.

  Mamon'du Belirme 5 (Bayram Kaya) 25 Mayýs 2016 Felsefe 

Sistem totem meslekli üreten iliþkiler üzerine kuruluydu. Farklý totem meslekli ürünler karþýlýklý takas ediliyordu. Ve sistem bir grubun; karþý grup için de kendi totem mesleði ürününden olan nesneleri de üretmeleri üzerine ant içen bir imanla inþa olmuþtu. Sistem dýþý anlayýþla inþa olan Mamon, üreten iliþkiler üzerine katýlmakla, imar eden bir anlama da deðildi. Pekiyi de sistem dýþý olan Mamon, sisteme nasýl dahil olacaktý? Hiç kuþkusuz mülkün sahibi olmakla güce kudrete sahibi olup mülkün hakký olur müdahalelerde bulunacaktý. Çünkü üreten iliþki baðýntýlý mülk, güçtü. Güç baþtan beri insanoðlunun boyun eðdiði bir baský ve basýnçtý.

  Köleci Sistemin Uyarýcýlarý 3 (Bayram Kaya) 9 Haziran 2016 Felsefe 

Bu kabil zorunlulukla doðuma hazýr koþullar içindeki bilinçli yapýlar, kendi içlerinde birini; ilgilisi olduðu kadarla oluþan bu türden bilinçle olur durumundan ödev çýkartmakla görevlendirirler. Ödev edinilen zorunlu süreci oluþan etki de ortalama olur fikir içinde, birlikte oluþuyorlardý.

  Kölesci Sistemin Ahlakçý ve Uyarýclarý 1 (Bayram Kaya) 6 Haziran 2016 Felsefe 

Tüzelin olan güç te dýþtaki kiþisel bencillikti eðilimlerin sentezinden ortaya çýkan sosyo toplumsa bilinçti. Tüzelindi güç (bilinç) ortaklaþan bencillik olmak zorundaydý. Ortaklaþan bencillik te kiþisi bencillik olmak zorundaydý. Bencillik (bilinç bilen ben) bu nedenle tüze ve tüzelin olmuþtu. Tüzelin olan da bu nedenle önce ortaklaþan bencillikti, sonra da kiþi sel bencillikti

  Mamon'du Belirme 10 (Bayram Kaya) 1 Haziran 2016 Felsefe 

Ön ittifaklar içinde gruplar arasý baðýntý nedenle patent ve meslek temsilciliði olan boða simgeli Bel ya da Baal köleci dönem baþlarýnda boðayý seçilmiþ kiþiye vermekle takdir eden efendi demektir. Deðilse boðayý ilah saymak deðildir.

  Mamon'du Belirme 4 (Bayram Kaya) 24 Mayýs 2016 Felsefe 

Mülkiyetçi iliþki El olan mana gücünün oluþmasýyla yola çýktý. El sahiplik vurgusuydu. Üretim gücü olan ve üretilen þeylerin sahibiydi. El'di. Al'dý, Ýl'di. Öyleki süreç boyunca tüm mülkiyetçi mana oluþmalý isimlerin baþýna vr sonuna kendi adýný ekleyip tüm çaðlara damgasýný vuruyordu. El'oh'tu (mülk sahibi güç. El'oha'ydý (diþi). El-Ohim'di (eril) Veya son eklerde Manu_El; Ýsma_Ýl,Cebra_Ýl gibi iþaret taþýyýcý anlam olmuþtu. Abdullah, Ýbadullah, Nurullah gibi.

  Ön Ýttifaklý Manayý Köleci Mana Ýle Kýyaslama 4 (Bayram Kaya) 5 Haziran 2016 Felsefe 

Dumuzi'nin totem kýz kardeþi Geþtinna'dýr. Ýnanna'nýn totem erkek kardeþi Enkidum'dur. Dumuzi, Ýnanna'nýn; Enkidum da Geþtinna'nýn ilah kardeþidir. Yeni yasayla ilah kardeþler temas edebilir

  Ön Ýttifaklý Manayý Köleci Mana Ýle Kýyaslama 3 (Bayram Kaya) 4 Haziran 2016 Felsefe 

Ýlahi yasa, totem meslekli giriþmeler nedenel; totem alanýn ve totem grubun dýþýnda; totemden ve totem bilinçten baðýmsýz oluþla gerçekleþen bir boþluk devinmesidir. Bu boþluk devinmesi totem meslekleri iriþmesine göre etkiyen alan gücüdür. Ýlah, ilahi alana göre oluþan totem temsilcilikler olmakla; totem temsilciler ilahi alana göre takdirce söylem ve kararlarda bulunanlardý. Ýlahý alan, totem grup temsilcisi ilahlarla doldurulacaktý. Bu baðlamda ilahi yasa olan alanla, ilahlarý karýitýrmamak gerekir. Yapýlan tüm hata ilahi yasayý ilah saymaktý.

  Mamon'du Belirme 7 (Bayram Kaya) 28 Mayýs 2016 Felsefe 

Devam eden yazý.

  Ön Ýttfaký Manayý Köleci Mana Ýle Kýyaslama 2 (Bayram Kaya) 3 Haziran 2016 Felsefe 

Fakat çevrenin sürekli deðiþme yapmasýyla canlýlarýn çevreye akýllýca uyum yapma süreçleri, tam bir uyumsuzluk oluþla baþarýsýzlýk olur. Hayata tutunma mekanizmasý hayata tutunamama mekanizmasý olmakla bir fiyaskoya dönüþür. Türler yok olur. Ýþte bu kuralýn öznel dünyadaki karþýlýðý da travmadýr.

  Yaygýn Mana Gücü 2 (Bayram Kaya) 13 Aðustos 2016 Felsefe 

Ve görece iliþkiler, görece yansýma baðýntýlý çekimleniþtirler. Özel baðýntý içinde olan bütün de, baðca ya da yansýma olmakla görece parçalardan oluþtuðu gibi; parçalar da, bütünden karekter yansýtmayla oluþurlar. Parçalar bütünden olmakla, bütüne yer zaman baðýntýlý uygunluðu da yansýtýrlar.

  Köleci Sistemin Uyarýcýlarý 4 (Bayram Kaya) 10 Haziran 2016 Felsefe 

Yaratma kavramý; her bir yeni durumla söylenirdi. Öncesi ortam içinde olmayýp ta sosyo toplumsa evrimli yeni ortam içinde beliren yansýma ve baðýntýlar karþýsýndaki mana hep yaratýlma oluþla söylenecekti.

  Köleci Sistemin Uyarýcýlarý 5 (Bayram Kaya) 11 Haziran 2016 Felsefe 

Kaderli olmak, bir nasip iþi; bir þans iþi talihti. Talih ya sizden yanaydý ya deðildi. Bu yeni þans herkese göre olur eski ilahýn yeni olan Mamon versiyonuyla El ve El Baal oluþla Mamon olmasýydý. Herkesin kaderi (talihi) kiþinin kendi Mamon'uydu. Mamon kiþinin kaderinin talihinin yaratýcýsý olmakla, felekti. Felek olan bir güçtü. Kader olan felek, çarký felek olmakla döne döne kaderleri belirliyordu.

  Erken Dönem Eþitliði 1 (Bayram Kaya) 4 Temmuz 2016 Felsefe 

Ön ittifaklý dönemin ve totem dönemin çaput baðlanan dilek aðaçlarý yoktu. Bu nedenle dilek aðacýna bez parçasý baðlamakla; þans, kader, kýsmet dilenen; iþsizine iþ, aþsýzýna aþ dileyen; evde kalmýþ kadýn erkek kýsmetsizlerine de þans açtýran totem dönemli dilek seanslarý yoktu. Nedendi acaba?

  Erken Dönem Eþitliði 2 (Bayram Kaya) 18 Temmuz 2016 Felsefe 

Ön ittifaký servet birikimi, týpký sevgili Gazi Mustafa Kemal'in yok olmak üzere olan bir envanteri ulusal servet haline getirmesi gibidir. Ön ittifaklarda grup emeði birikimi var. Ulusal servette emperyalizme karþý korunmalý lider denetimli ulusal emek bilinçli ve ulusal sermaye birikimi vardý.

  Yapýnýn Temelinde Ne Var? 1 (Bayram Kaya) 23 Temmuz 2016 Felsefe 

Erken dönemdeki ortaklaþan iliþki ve kamu sahipliði iliþkisi; köleci sistem içinde, köleci ve özel mülkiyetçi iliþkilerin oluþmasý karþýsýnda bir dirençtiler. Ve köleci dönem içinde özel mülkiyetçi iliþkilerin yükselen deðer olmasý karþýsýnda erken dönem ortklýðý bir zýtlýktý. Erken dönemli ön ittifakýn bu zýtlýðý nedenle de köleci dönem, erken dönem iliþkileri içindeki ortaklýða, þiddetle karþýydý. Köleci dönem, karþý bir inþayýdý. Yine köleci sistemin, özel mülk sahipliðini oluþturmasý ve bir diyalektiðe göre cevabýný inþa etmesinin nedeni; köleci sistemin kendisinden önceki kamusal sahipleniþli ortaklaþan inþanýn, köleci sistem içinde özel mülkiyet iliþkisi olmasýyla yansýtýlmasýydý. YANÝ KÖLECÝ ÝNÞA ORTAKLAÞAN MEVCUT ÝNÞAYA KARÞI, ORTAKLAÞMAYAN ÝNÞAYIDI. Kamusal ortaklýða karþýn, hiç mülkü olmayan geniþ yýðýnlarýn oluþturduðu eðilimlerin alan etkisi üzerine; özel mülk sahipliði giriþmesini inþa etmekti. Ýnþanýn alan etkisi olan kutuplaný, iki zýt durum giriþiyordu. Birisi zaten var olan ön ittifaký ortaklaþmaydý. Ýkincisi ise þimdi inþasýna baþlanan, ön ittifaklý ortaklaþmaya karþý olan; özel mülkiyet iliþkisiydi. Özel mülkiyet iliþksi de kendi içinde efendi-köle oluþmalý sýnýfsal zýtlýk ve kutuplanmayý ortaya koyacaktý. Bu nedenle köleci sistem; erken dönemin ortaklaþtýran ilahi aitliðine karþý her bir cevabýný; efendi-köle oluþmasýnýn zýt kutuplaþmasý içine sokmakla köleci süreci imleyip, ortaya koyabilmekteydiler. Bu nedenle köleci iddia ve cevaplardan ön ittifaký inþanýn bir kýsým ana verilerini ortaya çýkarmak, çok çok olasýdýr. Tabii ki köleci sürecin oluþmasýnda; ön ittifaký deðerlerin yol açtýðý yeni geliþme ve deðiþmelerin de rölü çok çok vardýr. Ön ittifaký geliþmelerin niceli seyrediþ süreci geliþmeyi birçok farklý aþamalarý olan nitelik deðiþtirmelerinin içine de getirdi. Bu nitelik deðiþtirici farklý yansýmalardan biri de köleci özel mülkiyetçi iliþkiydi. Sürecin köleci sisteme doðru geçiþen faz kaymasý sürece egemen olmaya baþladý. Köleciliðe kayan niteliksel deðiþmeyi veren salýnýmlarýn üzerine egemence kiþisel köleci duygular modüle (bindiriþme) ediliyordu.

  Erken Dönem Eþitliði 3 (Bayram Kaya) 21 Temmuz 2016 Felsefe 

Bu aþama itibarýyla grup tutumlarý kiþiler hünerli bilme oluþla, kiþilerin birkaç totem mesleði olan iþi bilmeleri oluþla da süreç kiþiler üzerine yansýyacaktý. Köleci sistem temel deðer olan eþit eylemseli durumun karþýlanma kýsmýný kiþilerin muhtaçlýðý kýldý. Kiþinin grubun hüneri ve emeði, çalýþmasýnýn karþýlýðý; yok sayýldý.

  Yapýnýn Temelinde Ne Var?2 (Bayram Kaya) 24 Temmuz 2016 Felsefe 

Saðlatan birliklerin ortaya koyduðu iþbirliðinin sonucu olan erek (amaç) kiþisel doyumla düzleþiyor, deþarj oluyor, yeniden dolmak için kutuplaþýyordu. Sosyal yapý bu temel referansa (ana fikre) atýfla inþa oluyordu.

  Mamon'u Anlama 1 (Bayram Kaya) 29 Temmuz 2016 Felsefe 

Geçmiþi, tarih sel olaný anlayýp bilemedikçe; þimdimizi anlamak boþ kuruntu (vehim sel) olmaktan öte gidemez. Çaðdaþ insan kavramý içinde; insaný anlamýn özü, kendisi ve sosyo toplumu olmak kaydýyla; kendisini, sosyo toplumunu aþan bir sorumluluktu kavrama olmakla, ortaya konmaktadýr. Ýlahi mana anlayýþýný ortaya koyan insan; o anlam üzerinde inþacý olan muktedirlikleriyle yeni anlama gelmiþtir.

  Yapýnýn Temelinde Ne Var? 3 (Bayram Kaya) 26 Temmuz 2016 Felsefe 

Görecelik bir çeliþme türüdür. Söz gelimi saf madde yoktur. Saf dediðimiz oksijen, altýn vs. ayný atom yapýsýna ait; belli enerji düzeyli oluþlarýndan ötürü, þeyler bu tür atom sal yapýlarýndan dolayý saftýrlar.

  Mamon'u Anlama 2 (Bayram Kaya) 29 Temmuz 2016 Felsefe 

Neydi Mamon’un ruhu? Herkesin olaný, bir kýsým seçilmiþ kullarýn özel malý mülkü yapý vermenin meþruiyet ligine çevirmekti. Güncel deyiþle; herkesin payý olmakla üretim iliþkileri olan toplum sal gücün eseri olan ürünleri ve müþtereken kullanýlan doðal kaynaklarý; kapitalizm adýna paraya, ranta, çevirmektir.

  Biz Deklarasyonu 3 (Bayram Kaya) 20 Aðustos 2016 Felsefe 

Köleci yapý ile birlikte kült merkezleri panteon olmaktan çýkmýþtý. "El beyt" olmakla El'in evi, El'in tapýnaðýydý. Bel'in evi, hübelin tapýnaðýydý.

  Yapýnýn Temelinde Ne Var? 4 (Bayram Kaya) 3 Aðustos 2016 Felsefe 

Sosyal öðrenme þimdi ve gelecek olan yönüyle; kural, kaide olan bir düzenlenirdir. Yeni devinmeyi ve geleceði oluþmakla akýþ yapar. Sosyal öðrenme gelecek olan yönüyle hep kesikli sürekli olup geleceðe uzar. Sosyal öðrenme hem geçmiþtir, hem gelecek. Sosyal öðrenme geçmiþ ve gelecek yönüyle de ikili bir baðýntýdýrlar.

  Yaygýn Mana Gücü 1 (Bayram Kaya) 12 Aðustos 2016 Felsefe 

Kendi yalýtýmlý ortamý içinde bencil olmakla korunan yasayý kiþiler kendi özlerinde tutarlar. Bununla beraber yine bunlarýn (birincil ve ikincil manalar modülesi); deðiþme, dönüþme mesajý olurlar. Pirimer ve sekonder olan manalar birlikte gidenle, farklý olan olmakla; evrensel sürece katýlýrlar.

  Biz Deklarasyonu 2 (Bayram Kaya) 19 Aðustos 2016 Felsefe 

Mal mülk iyelikle olan süreç giderek Mamon da denen birincilerin "biz" demeleri içinde istemedikleri kadarý malýn mülkün zimmetiyle, himmet etmeleri vardýr. Ýyelikle olan süreç oturmaya baþladýkça himmet etme iþi zenginlikle, fakirlik arasýnda gözü açýk oluþun ikamesi olacaktý.

  Tarihseli Köle ve Ýmaný 2 (Bayram Kaya) 14 Aðustos 2016 Felsefe 

Köleci sistem iman sorunu yaþýyordu. Mülkü olmayanlar, yoksulluklar, sefaletler mülkün tasallutu olan imaný yadsýyorlardý. Köleci iman ve köleci tevhit köleci iman üzerinde ittifaký amaçlamakla köleci sistemin getirdiði tevhit ön ittifakýn tevhidi gibi deðildi.

  Biz Deklarasyonu 1 (Bayram Kaya) 16 Aðustos 2016 Felsefe 

Günümüzde bile bir iyelik dayanýþmasý olan 17-25 Aralýk olan sürece “milat oldu” denecekti. Haksýzlýða, zulme, Ergenekon, kafes, casusluk, balyoz gibi akýl almaz kumpaslarýn düzmece kanýt ve iftiralarý nedeni ile oluþan hukuksuz yükün aðýrlýðýna dayanamayanlarýn ölümünü “milat” yapamayanlar; yani mal mülk sahipliðiyle sözü olanlar ; “Biz 17-25 Aralýðý milat aldýk” diyecekti. Bu tipik bir “biz” dayanýþmasýydý

  Biz Deklarasyonu 4 (Bayram Kaya) 21 Aðustos 2016 Felsefe 

Bir diðer Mamondu iradeli kontrol etme olan merhamet etme, acýma maðfiret adý altýnda beliren bu mamondu iradenin, himmet, þükretme dua türü kontrol ediciler sistem içinde meþru edilmiþlerdi.

  Tarihseli Köle ve Ýmaný 1 (Bayram Kaya) 12 Aðustos 2016 Felsefe 

Köleci imanýn tanýklýðý olan eþhedü de; ortaklýða þiddetle karþý olup; eþitsiz rýzk daðýlýmý içinde mülk sahipliðinin, mülksüzler üzerine baský basýncý olan köleliðe rýza olmasýyla kiþilerin mülk sahibi efendiye biat etmeleriydi. Köleci iman efendi köle iliþkisi içinde efendinin yüksek basýncýna karþý kölelerin kiþisi rýzasýna dayalýydý.

  Tarihi Köle ve Ýmaný 3 (Bayram Kaya) 24 Aðustos 2016 Felsefe 

Þeytan grup dediðimiz totem gruplar da ön ittifaký süreç içine girmekle insan aslýnda olmuþlardý. Ama bir kez olumsuzluklarýyla þeytan olmakla, örnek olmuþlardý. Mamon’un takdirine karþý olan þeytanlar asi, isyankâr olan iblislerdi.

  Alan Etkisi ve Ýnsan 1 (Bayram Kaya) 28 Aðustos 2016 Felsefe 

Yaptýðý iþin önünü, sonunu düþünmemek ve " insanoðlu yeryüzünde azgýnlýk bozgunculuk çýkardý" diye geri bundan þikâyet etmesi; Mamon'un bizatihi ligi olan muktedirliðine sýðmamýþtý.

  Alan Etkisi ve Ýnsan 2 (Bayram Kaya) 28 Aðustos 2016 Felsefe 

Oysa Mamon ortaklaþan alanýn kararlarýna karþý çýkmakla; ortaklaþma içinde sýký sýký kapalý olan her türlü duruma açýk olmanýn kapýsýný, açmýþtý. Mamon her türlü duruma açýk olma kapýsýný açmakla, cini þiþede çýkartmýþtý.

  Sahiplik Ýmaný 1 (Bayram Kaya) 29 Aðustos 2016 Tüze Felsefesi (Hukuk) 

Sýk sýk olmasa da zenginlerden fakir olanlar çýkacaðý gibi, fakirlerden de zengin olanlar çýkýyordu. Böylece ilerleyen süreç içinde deðiþmez olan kader, öngörülemeyen nedenleri içinde takdiri ve kaderleri de deðiþtirecekti. Ama bu ön görülmez ilikler münferit olmalarý nedeniyle asal olan özel mülk sahipliðini ve köleliði hiç deðiþtirmeyecekti! Buna köleci dinler de dahil.

  Sahiplik Ýmaný 2 (Bayram Kaya) 31 Aðustos 2016 Felsefe 

Artýk hayatýn garantisi birine kul-köle olmaktý. Ben falanýn kulu kölesiyim demek dokunulmazlýktý. Kul olmak baþlý baþýna hayat hakký deðildi. Ama kiþi, grup ve ittifak koruyuculuðundan yoksun olunca yeni koruyuculuðu “köle” olmakta veya kul olmakta; bulacaktý.

  Ýmaný Sahiplik 4 (Bayram Kaya) 7 Eylül 2016 Felsefe 

Özel mülkiyetin kutsal (dokunulmaz) oluþuna dek vaaz edilen vahi veya ilhamý da saldýranla saldýrýya uðrayanlar duyup ta unutmuþ ta deðildirler. Ya da saldýrýya uðrayan, saldýrgana o yerin tapusunu gösterememiþte onun için saldýrýya uðramýþ ta deðildir. Kýsacasý vahiy ya da ilhamla söyleyiþ köleci sistem öncesinin deðil, köleci sistemin buluþu ve inþasýdýr.

  Sahiplik Ýmaný 5 (Bayram Kaya) 9 Eylül 2016 Felsefe 

Böylece duygu seli de genel olan enerjiye, duygu seli gibi parçalý oluþ üzerinde özel baðýntýlý enerji türü oluþuyla akýþ yaptýrýr. Akýþ yapan evrensel enerji yeni bir olgu, olay aþmalardýr. Bunlar gibi binlerce madde sel ve mana sal alan dönüþüm etkili çevrimlerle çevrimlerin, o þeyler üzerinde akýþ yapýþ inþa aþmalar vardýr.

  Ýmaný Sahiplik 3 (Bayram Kaya) 4 Eylül 2016 Felsefe 

Uzaklaþmanýn nedeni insan öznelliðinin sosyo toplumsa sisteme ve baþlangýç koþullarýna yeni durum ve þartlarýn olanaklarý dâhilinde oluþmakla sisteme salt öznel müdahaledir.

  Alan Etkisi ve Ýnsan 1 (Bayram Kaya) 15 Eylül 2016 Felsefe 

Alan; yer, mekân, mevzi olmakla; saha da denen bir çevre olmanýn tanýmýdýr. Çevre; aþaðý-yukarý; büyük-küçük; kýsa-uzun, az-çok; birbiri olan ve zýttý olmak gibi süredurumlarýyla bir gerilimler alanýdýr. Çevre ve alan etkisi birbiri olan, ayný þeydirler. Alanýn bir etkisi olgu, olay ve akýþ ise diðer tür yüzünün yansýmasý da engel, kesikli, sýnýrlý sonlu devim etki olmaktý.

  Ýnþacý Olan Ben (Ruh - Bilinç - Öznellik) 1 (Bayram Kaya) 16 Ekim 2016 Felsefe 

Yalýn bencilik kendine göre olaný bilendir. Kendisine dýþtan saðlama yapmak için her þeyi emreder. Þimdiki anlayýþýmýza göre salt saðlama yapmak için bencillik eylemlerinize kötülükleri de emreder. Bencillik tutumu; som ben ile dýþ dünya arasýnda olan “ en az dýþ dünyanýn içeri alýnma” baðýntýsýnýn anlayýþýdýr

  Alan Etkisi ve Totemi Oluþ 8 (Bayram Kaya) 14 Aralýk 2016 Felsefe 

Totemi kiþi, totemiyle; çýnlama yapan düþüncesi arasýna koyduðu bu son noktadan itibaren düþüncesini geleceðe doðru çevrimli ve anlamlý kýlar.

  Alan Etkisi ve Totemi Oluþ 2 (Bayram Kaya) 8 Aralýk 2016 Felsefe 

Nasýl totem gruplar kendi içlerinde güçsüz yetiþkin kiþilerinin bakým, gözetim türü iþini de bu amaçlýlýk içinde kolektif olan totemi mana gücü üzerine aldýysa; totem gruplar bu yetkiyle doðanlarýn da bakým, gözetim gibi üslenmesini de kendi üzerine almýþtý.

  Alan Etkisi ve Totemi Oluþ 6 (Bayram Kaya) 12 Aralýk 2016 Felsefe 

Bu iki tür yoðun alan etkili düþünce ve tasavvurlarýn; kiþiler üzerine “aný yansýtmalý geri beslenme ve geri beslenmenin þimdiki tutum üzerine bir alan etkisi” vardýr. Bu tür alan etkilerine; “duyuþlu sosyal etki veya atalar etkisi” diyoruz. Totem edilen mana içeriðinde bu da vardý.

  Alan Etkisi ve Totemi Oluþ 3 (Bayram Kaya) 9 Aralýk 2016 Felsefe 

Totemi mana içinde doðuranlarýn deðil; grubun ortak sahipliði olan zekâ ve amaçlýlýktý. Yalýtým içindeki totem alan zekânýn yanýna amacý koymakla her þeyi grubu için yapmýþtý. Amaç totem alanýn görünmez imgeli, ruhu olmuþtu.

  Alan Etkisi ve Totemi Oluþ 10 (Bayram Kaya) 16 Aralýk 2016 Felsefe 

Kiþinin iç düzenli dünyasý, dýþa benzemekle; dýþýný hayal edici kurgulamalarda bulunmakla dýþta yönelimlerine denk düþen þeyleri bulmasý da bir lütuf olmayýp, zorunluluktu.

  Alan Etkisi ve Totemi Oluþ 4 (Bayram Kaya) 10 Aralýk 2016 Felsefe 

Yani anne tek baþýna kendi saðlama süreçlerini kolaylýkla ortaya koyamýyordu. Kaldý ki doðuran kadýn çocuðun saðlamasý olacak süreçleri tek baþýna ortaya koyabilsindi.

  Alan Etkisi ve Totemi Oluþ 7 (Bayram Kaya) 13 Aralýk 2016 Felsefe 

Totem alan içinde 75 kiþi varsa kabaca ve mekanikçe olmakla geri beslenim kaynaðý bunlarýn toplamý; alan içinde baðýntý giriþmesi yapan tekil kiþilerine yansýmýþ olan; her bir kiþi düzeyli geri belenme kaynaðýndan büyüktürler.

  Alan Etkisi ve Totemi Oluþ 1a (Bayram Kaya) 7 Aralýk 2016 Felsefe 

Nasýl vücudumuz gerektiði kadar en az dýþ dünya iliþkisini vücudumuz içine alýp yalýtmýþsa; totemi sosyal alan da gerektiði kadar en az dýþ dünya alan etkili koþullarý totemi alan içinde yalýtmýþtýr. Böylece totemi alan hem kaostan kaçýnmýþtýr. Hem de bu yalýtýlmýþ özel baðýntýlý totem alanlý iç süreci, düzenli çevrimler haline getirmiþtir. Totemi alan da týpký doðada olup bitenden bir parça yan taþýr olmakla; doða gibi davranmak zorundadýr. Bu nedenle “totem alan” da, “doðal alan” içerisinde kopardýðý “parça alandan” ötürü totem alan da, “bir alan” etkisine sahiptir.

  Alan Etkisi ve Totemi Oluþ 5 (Bayram Kaya) 11 Aralýk 2016 Felsefe 

Kutsal kadýn, yani þimdiki deyiþle kutsal fahiþeler gruplar arasý ilk temasýn baðlacý olmuþtular. Cinsel dokunumla oluþan kandaþlýk baðý, kutsal kadýnlar sayesinde kendi totemi sinde; dýþtaki totemilere doðru açýlan bir sosyal mana anlamasý olmuþtu.

  Alan Etkisi ve Totemi Oluþ 9 (Bayram Kaya) 15 Aralýk 2016 Felsefe 

Totem, bu gizemiyle sosyal alanýn çekim merkezindedir. Totemin merkez aðýrlýðý fetiþi bir dokunulmazlýktýr. Totemin fetiþti bir yansýma ve yansýtma yapmasý demek; totemden sosyo özneli mananýn etkili kaynaðýný; oluþturmak demekti.

  Alan Etkisi ve Totemi Oluþ 12 (Bayram Kaya) 18 Aralýk 2016 Felsefe 

Yaðan yaðmur; bastýran karanlýk türünden olan çevrenin her bir alan etkilerini kiþi ya da kiþiler; doðrudan kendilerine yönelik kasti ya da amaçlý bir yöneltme gibi de düþünürler

  Alan Etkisi ve Totemi Oluþ 11 (Bayram Kaya) 17 Aralýk 2016 Felsefe 

Bu nedenle kiþiler daha çok kendi ihtiyaçlarý kadarý olan dýþ dünya ile ilgilenirler. Girdiler ön yargýnýn kaynaðýdýrlar. Dýþ dünya bu kýsýtlý girdilere göre kiþi için bilinir bir izlek olurlar.

  Alan Etkisi ve Totemi Oluþ 13 (Bayram Kaya) 19 Aralýk 2016 Felsefe 

Genel baðýntý içinde bir þey her þeydir. Maddedir, manadýr, harekettir, zamandýr, mekândýr, hacimdir, boyutlardýr vs. olur. Özel baðýntý içinde ise bir þey çok az þeydir. Sýnýrlýdýr, tanýmlýdýr. Kesikli ve parçalýdýr. Genelliðin kýsýtlý özel hal ile iþlevle belirme þeklidirler.

  Somut Þeyler Soyut Oluyordu 5 (Bayram Kaya) 25 Aralýk 2016 Felsefe 

Bu nedenle köleci dönem içindeki iman, totem dönemi aþýp totem dönemi ýslah eden ittifakýn imaný olmaktan çoktan çýkmýþtý. Daha çok sýnýfsal çýkarla yansýma ve yansýtmalarý da iman üzerine bindiren sýnýfsal zümreler; bu iman çýkarlarý içindeki köleleri de sosyo toplum çýkarýna arkaikti özlem olan ortaklaþmanýn kolektif süreçli imgelerine ereksetiþin köleci imanýyla yeni bir iman olmanýn kulvarýna girmiþtiler.

  Totem Ýlah Mamon 1 (Bayram Kaya) 1 Ocak 2017 Felsefe 

Daha iyi saðlýk! Daha iyi eðitim! Diyen yutturmaca ve denetimsizliklerdi. Bu söylemler demokrasinin içinin ve demokrasinin altýnýn oyulmasýydý. Parayý ve paranýn satýn alma gücünü tek ve mutlaktý olan egemen güç yapmaktan baþka bir þey deðildi.

  Totem Ýlah Mamon 1 (Bayram Kaya) 1 Ocak 2017 Felsefe 

Sürü gücünden kopan serseri yapýlarýn içinde; ya da sürüden kopan öbek yapýlarýn içinde; kaba olan sürü gücünün yerine anlamlý bir soyut mana gücü ortaya kondu. Totem, öbeðin kendi davranýþlarýný sürü gücü yerine bu tür bir mana düþüncesi ile öbek alaný içinde, yalýtýlmýþ olmasýydý.

  Somut Þeyler Soyut Oluyordu 4 (Bayram Kaya) 24 Aralýk 2016 Felsefe 

Bu gereksinme ilahlar gibi addedilen; ilahlarmýþ gibi yerine geçen temsilcilerle çözülmeye baþlanacaktý. Ýlah temsilcisi olanlar kült merkezinin gören gözü, iþiten kulaðý, yapan eli ve yürüyen ayaðý olmalarý itibarýyla; süreç bu türden çeþitli temsilcilik oluþlarý ortaya koydu.

  Totem Ýlah Mamon 2 (Bayram Kaya) 1 Ocak 2017 Felsefe 

Süreç uzun aradan sonra köleci sisteme geçecekti. Totemi iradenin daha geliþkin þekli olan ilahi irade ile totemi irade etkileri özel mülk sahiplerinin eline geçecekti. Grup gücünden ve ittifaký güçten oluþan bu güç; özel mülk sahibinin El, gücü olacaktý.

  Totem Ýlah Mamon 4 (Bayram Kaya) 2 Ocak 2017 Felsefe 

Tarih boyunca mülk sahipliði bilgiyi ve bilgeliði de elinde tutmuþtur. Günümüzde dahi bu böyledir. Bu nedenle geniþ yýðýnlar bilgiden yoksun kýlýnýr. Ama geniþ yýðýnlar fevkalade imanlýdýrlar.

  Somut Þeyler Soyut Oluyordu 2 (Bayram Kaya) 24 Aralýk 2016 Felsefe 

Yani iman; kült merkezindeki totemdik gruplarýn temsilcisi ilahlarýn bileþmesi olan (tevhitleri olan) kurul kararlý hüküm ve yargýlardý. Bu hükümlerin geri beslenme kaynaðý her bir kiþi için totemi mana etkisiydi.

  Somut Þeyler Soyut Oluyordu 1 (Bayram Kaya) 24 Aralýk 2016 Felsefe 

Kült merkezi; yönetilen birçok melezlerden oluþan bir çevredir. Yani kült merkezi yeni yeni baðýntýlarsan giriþmenin merkezidirler.

  Somut Þeyler Soyut Oluyordu 3 (Bayram Kaya) 24 Aralýk 2016 Felsefe 

Kült merkezinin melez çevresi açýlýp kapanma yapan, kendi iç salýnýmlarýyla büyümeye baþladý. Büyüyen salýnýmlarýyla kült merkezinin melezi çevresi zaman mekân uzaklýðý oluþla kült merkezinden giderek ýradý.

  Somut Þeyler Soyut Oluyordu 7 (Bayram Kaya) 27 Aralýk 2016 Felsefe 

Somluðundan, somut oluþlarý görünüþünden soymak anlamýna gelen soyutlamalar; iliþkin olduklarý nesneyi özelliklerden ayýrarak düþünülen her hangi bir þeyin niteliðidir, soyutlama. Ansal, öznel bir özelliktir. Soyutlama yetisi geliþmenin en belirgin yanlarýndan biriydi.

  Somut Þeyler Soyut Oluyordu 6 (Bayram Kaya) 26 Aralýk 2016 Felsefe 

Kimi devletlerde bir kiþi; içinde insan yani kadýn erkek, yaþlý çocuk, canlý cansýz taþýnýrlarýyla; taþýnmaz olan her þeyin sahibi olmakla devletliydi. Yani devletli olan; mallý, mülklü kiþiydi.

  Somut Þeyler Soyut Oluyordu 8 (Bayram Kaya) 28 Aralýk 2016 Felsefe 

Bu kez de mal, mülk sahibi kýlýnan efendiler; malik olmanýn yeni hal tarzý; mevcut olagelene göre az çok soyut gelmiþti. Görünüþte somut insan biçimindeydiler. Ama bunlar yönetir olmakla, bunlar da ilah gibi karar alýcýydýlar.

  Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2) (Bayram Kaya) 5 Ocak 2017 Felsefe 

Ýþte Prens Sabahaddin þartlarý oluþmayan bu âdemi merkeziyetçiliði savunan; âdemi merkeziyetçiliði liberal mülkiyetçi ekonomi bazýna ve etnik kültürler bazýna indirgemekle; ayaklarý yerde olmayan bir düþüncenin kotarýcýsýydý (taraftarýydý).

  Kurtuluþun Felsefesi (Açký 1) (Bayram Kaya) 5 Ocak 2017 Felsefe 

Öz yönetimler genel iþleyiþle merkezin politikalarýna baðlý olma çerçevesindeki durumun, kendi teknik teknolojik hassaslýðýnýn yönetimi olan hýzlý kararlarýn çok özel ve özgün iradesi oluþtur. Ýþte merkezi yönetim, istese de buna karýþmaz.

  Özneli Ýzinli 1 (Bayram Kaya) 26 Mart 2017 Felsefe 

Toplumsal ittifak hýzla deðiþip geliþirken, sosyal özneli mantýk çok yavaþ ilerliyordu. Ve yavaþlýktan ötürü geriden geliþle yavaþ deðiþip geliþiyordu. Bu nedenle göz önüne alýp çýkarým yaptýðý þeyler, ortadan kalkýyordu. Ama çýkarýmlarý elinde kalýyordu.

  Ýttifaklarý Seremoni Mantýðýna Dönüþme 1 (Bayram Kaya) 8 Nisan 2017 Felsefe 

Totemi kiþi, kendi totem eþlerinden baþka; ittifaký gruplarýn; ittifaký kiþilerin de ruhunun dýþýnda olan ama kendi ittifakýnýn da içinde olanlara, saygý duyup; onlara da sorumluluk duyacaktý.

  Ýrade 1 (Bayram Kaya) 18 Nisan 2017 Felsefe 

Emekleri ve emeðin deðiþtirme deðerini, seçilmiþ kiþilerin malý mülkü yapan, El anlayýþýydý. El sistem dýþý (emek dýþý iradeydi. Mevcut üreten iradenin nesnel oluþunu gözlerden gizleyip, gözlere ve akla ilüzyon yapýyordu. El sistemi üreten emekler ve üreten emeklerin deðiþilmesi üzerine iþletirken; bunu görmezden gelmiþ; kiþilerin emeðine ve emek ürünlerine sahip çýkarak, mal mülk benim demiþtir.

  Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2 (Bayram Kaya) 3 Nisan 2017 Felsefe 

Bu birçok faz farký sentez; bir alan içinde yalýtýlýr. Yalýtýlanlarýn görece faz farklý giriþme veren düzenli çevrimleri oluþur. Bu çevrimler kendi içinde birbirine að etkili giriþ çýkýþ baðýntýsý olurlar. Çevrim içinde baþ ve son ayný yerdir. Yani önce olan sonra sonra olan önce olan gibi davranýþlara dönüþür.

  El Bel Baal 2 (Bayram Kaya) 19 Nisan 2017 Felsefe 

Yani El kendi ortak tanýmazlýðýna karþý ortak tanýr olan sürecin ikisini bir arada irade etmekle zýtlýðýn ikisi beraber gidiyordu. Bazen biri önde, bazen diðeri önde olmakla süreç alýyorlardý. El, tek kutuplu olmak yerine, süreç çeliþkileri içinde egemen sýnýf yararýna zýtlýklarý kontrol etmeyi öðrendi.

  El Baal Bel 1 (Bayram Kaya) 16 Nisan 2017 Felsefe 

Zengin ve fakir oluþa giden yol Ýttifak içinde önce fýsýltýyla konuþuldu. Fýsýltýlýlar zenginliklerini grup ya da kiþiler sahipliði üzerindeki oldubittilerini, ortaya karýþýk sunum tartýþmalarýný ortaya koymuþtu.

  Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 1 (Bayram Kaya) 1 Nisan 2017 Felsefe 

Ýhtiyaçlarýn saðlanmasý zorunluluðu, kiþi bünyesi dýþýnda kiþi-kiþi ya da kiþi kiþilerdi sosyal iliþkileri kurmanýn yansýmasýný vermiþti. Toplumsal sürece gidecek yol adýmýnýn baþýnda sosyal iliþkiler vardýr. Hiç bir sosyal iliþki kendisinden haberdar olmadýðý toplumsal iliþkiyi amaçlamamýþtý.

  El ve Geri Beslenim Yasasý 1 (Bayram Kaya) 23 Nisan 2017 Felsefe 

Kiþi mülkiyetiyle tekil ve ortak tanýmaz olan irade; geliþmenin ileri aþamasýnda oligarþik yapýlanma üzerinde danýþmalarýyla (meþveret etmesiyle ister istemez) ortak iradeyi; kiþi mülkiyeti üzerinde yönetim oluþuyla, yeniden ortaya koymuþtu.

  Totemi Alanýn Geri Baðlaným Yasasý 1 (Bayram Kaya) 25 Nisan 2017 Felsefe 

Yani kiþiler bu bir birimlik alanýn etkisini birbirine söyleþirken; herkes duygusunu çeþitli söyleyiþin davranýþlarýyla niceleyeceklerdir.

  Eþitsiz El'in Adil Olmasý 3 (Bayram Kaya) 8 Mayýs 2017 Felsefe 

El kendisini; totemi mana düþüncesi içinde ve ilahi mana düþüncesi içindeki ortaklýðýn üzerine olan bir etki mana anlayýþý kýldý. Bu mana anlayýþý kiþiyi kendisine ve sosyo toplumuna yabancýlaþtýrmaydý.

  Totemi Alanýn Geri Baðlaným Yasasý 2 (Bayram Kaya) 30 Nisan 2017 Felsefe 

Böylece kimi kiþilerce paylaþýlmayan stresler de (duyular da) paydaþça bir arada olmanýn “etki ile etkileme” yoluyla indirgenip, 4’ü nötr dengesine geleceklerdir.

  El Kavgalarý 02 (Bayram Kaya) 2 Haziran 2017 Felsefe 

Put kavramý El’in El ile savaþý olmakla þimdi olana göre, önce olaný. Þimdiki senteze (tevhide) göre, sentez ürünü (tevhit ürünü) olmayaný belirtir. Eskinin yaþam sal, geleneksel ve düþün sel baðlamlý sistem oluþunu sembolize eden anlam ve anlatýmdýr

  Eþitsiz El'in Adil Olmasý 5 (Bayram Kaya) 10 Mayýs 2017 Felsefe 

Bu kez de suya, elmaya ihtiyaç duymayan kaya düzleminde evrene bakarsak; evren yine baþka türlü olmakla yamulur.

  El Kavgalarý 01 (Bayram Kaya) 2 Haziran 2017 Felsefe 

Bunu niye anlattýk? El de insanlýk tarihinde olup biten gerçekliðin; sosyal elli semboller dilidir. El dili Matematik dili gibi doðaya genel kýlýnamaz. Ýnsanýn bir semboller dili daha vardýr ki o da bilimdir. Doðaya genelleþir. Matematik te bilimin içindedir. El bu haliyle bilimdýþýdýr. Ancak El sosyal alan içinde gerçeklikle anlatýlýr.

  Eþitsiz El'in Adil Olmasý 6 (Bayram Kaya) 11 Mayýs 2017 Felsefe 

Bizler erken dönem sahipliðinin ve meþruiyet liginin üzerine eklediðimiz, üreten skala deðerleriyle geliþtik. Üreten emek gücüne sahip oluþ iliþkisi içinde yolumuzu þaþýrýp; kendimize, emek gücümüze ve toplumumuza yabancýlaþtýk.

  Eþitsiz El'in Adil Olmasý 2 (Bayram Kaya) 8 Mayýs 2017 Felsefe 

Kiþi dýþýnda, kiþinin özüne doðru enerji saðlamasý olan karþýlanmalara sahiplik yönelmesi vardý. Bu meþruiyet olandý. Kiþiye meþruiyet olanýn dýþta saðlama yapma iþi çok zorluklarla karþýlanýr. Bu tür karþýlamalarýný yapmak için insan canýný diþine takar. Canýný diþine taktýðý çabalarýný kiþiler dýþta bir araya gelmenin dayanýþmasýyla kiþi-kiþi baðýntýlý sosyal olan, sosyal iliþkilerini ortaya korlar.

  Eþitsiz El'in Adil Olmasý 1 (Bayram Kaya) 5 Mayýs 2017 Felsefe 

Böylece El adaleti ortaklaþma denkliði içindeki eþitliði bozmuþtu. Bozulan eþitsizliðin de sürdürücüsü olmuþtu. Yani adalet kolektif eþitliði bozan ve sürdüren olmakla özel mülke temel meþruiyet olmuþtu.

  Eþitsiz El'in Adil Olmasý 7 (Bayram Kaya) 12 Mayýs 2017 Felsefe 

El “mülkün sahibi benim dediði eylemli söylemlerini kime karþý yapýyordu? Buyruklarýna uyulan, kime karþý ben sizin El ilahýnýz deðil miyim diyordu? Kuþkusuz ki Ýlah takdirine karþý ve ilahlara karþý kendi etrafýnda kümelenenlere ben sizin El olan El ilahýnýz, El mülkü olanýnýz; El malik, deðil miyim diyordu.

  Ekici ve Çoban Gruplarýn Diretiþi 15 (Bayram Kaya) 27 Mayýs 2017 Felsefe 

Üstelik El bu sahiplik olan malik oluþ söylemini çevresine, yeryüzü olan âleme ve suna buna da söylemiyordu. Sadece kendi süreçli, kendi ön ittifakýnýn içine söylüyordu. Mülkü olan El; mülkü olmayan El’lere (ilahlara) karþý çýkýp; ilahlarýn sözünün dinlenmez olduðunu söylüyordu.

  Eþitsiz El'in Adil Olmasý 4 (Bayram Kaya) 9 Mayýs 2017 Felsefe 

Kiþilerin, El sahipliði üzerinde mal, mülk sahibi olmasý; geri baðlaným yasasý olan som bencilliðimizin sahiplenmesi üzerinde kiþisi bencilliðin karþýlanma meþruiyetine çok uygundu. Buradaki çeliþki þuydu. Bu sahiplik üzerinde herkes çalýþsa, çalýþýrken kendisini paralasa da mal, mülk ve emek gücünün sahibi deðildi.

  Ekici ve Çoban Gruplarýn Diretiþi 13 (Bayram Kaya) 25 Mayýs 2017 Felsefe 

O toplu iðne baþýnýn içi ne çalkantý ve frekanslar salýnýmýyla dolu. Ýþte kendisi ile ayný þey olan enerji parçacýk içinde de böyle bir þeydir. Yani parçacýk bile homojen deðil. Bir El irade konusu bizi nerelere götürdü. O köprüyü siz irade kullanmakla geçmiyordunuz, o koordinatla o köprüden zorunlu olmakla geçiyordunuz. Kýzýlýrmak þartlarý size, üzerinde geçilmez bir durum olmakla yansýma yapmaktadýr.

  Ekici ve Çoban Gruplarýn Diretiþi 17 (Bayram Kaya) 29 Mayýs 2017 Felsefe 

Her þey deðiþiyordu. Yepyeni erdemler ortaya çýkýyordu. Daha önce ortaya konamayan; konmasý olasý olmayan; haset etmeme; fitne çýkarmama; baþkasýnýn malýnda gözü olmama; zina etmeme; iyilikte bulunma; günahtan kaçýnma; kâfir olmama gibi onlarca yeni erdem ortaya çýkýyordu.

  Ekici ve Çoban Gruplarýn Diretisi 4 (Bayram Kaya) 16 Mayýs 2017 Felsefe 

Bu nedenle Abraham'a mal mülk köle verip bu tarz El olucu yasal mal mülk sahipliðiyle Awram halklarýn babasý kýlýnýyordu. Dünyevi ve uhrevi yönetici oluyorlardý. Bu geçiþkenlikle Ab ra Ham, Ha mu-ra-ba'nýn tersten okunmasýyla uhrevi ve dünyevi yönetirlikle Ýsrail metinlerine geçen bir kayýttý.

  Ekici ve Çoban Gruplarýn Diretisi 9 (Bayram Kaya) 21 Mayýs 2017 Felsefe 

Üreten iliþkiler içindeki neyden oluþu; çok fazla çýðlýma yapmadan çok gerilere götürülür bir geri baðlaným olan yansýma deðildir. Öndeki aracý belli bir aralýkla takip etmek; dýþtan bir irade oluþla oraya sokulmuþ sýnýrla yasal oluþ deðildi. Þeylerin kendi giriþme baðýntýsýndan ötürü kendisine firen etkisi kesikli sürekli sýnýrlama olmasýydý.

  Ekici ve Çoban Gruplarýn Diretisi 1 (Bayram Kaya) 13 Mayýs 2017 Felsefe 

Süreç El ittifaklý egemence devlet ve imparatorluklar dönemindeki El egemenliðini; yakýndan uzaða doðru ihraç etti. Böylece El kendi çevresine egemen bir El ihracý malý anlayýþ olmakla El; emperyal bir hâkimiyet gücüyle ancak herkesçe bilinen El olmaya baþlayacaktý.

  El Kavgalarý 04 (Bayram Kaya) 5 Haziran 2017 Felsefe 

Kara delikler eski içinde bu etkileri ele verir. Ýþte bu yeni olanla eskiye geçiþmiþ olan yansýma eski olan tarafýndan kýrpýlmasý nedeniyle, yeniyi de ele veremez. Yeniyi de ele veremeyen yansýmanýn kalýntýsý eski olan içinde karadelik etkisidir. Ýçinde karadelik etkileri taþýyan düþünce putlarý bu haliyle dahi düþünce putlarýnýn geçmiþi ve þimdisi hakkýnda bize bilgi akýþý verir. Böyle olmakla mutlak zorunludur. Bunlar iþin zorunlu, doðal ve teknik oluþla bilimsel kýsmýdýrlar.

  Ekici ve Çoban Gruplarýn Diretisi 2 (Bayram Kaya) 14 Mayýs 2017 Felsefe 

El’in kendi öncesinin olgu ve olaylarýna ilahi süreç dendiðine göre El’i ilahi süreç ortaya koymuþtu. El’e göre de, kendi öncesi kendisi gibi özel mülkiyetçi süreç deðildi. Kendisi gibi özel mülkiyetçi olmayan döneme de; El olmayan anlamýna; El La-Ýl La diyordu. El, ilahi mana anlayýþýný Ýl La demekle köleci sistemin dýþýna atýyordu.

  Ekici ve Çoban Gruplarýn Diretisi 7 (Bayram Kaya) 21 Mayýs 2017 Felsefe 

Otsuz yeri sürüye yasaklamak ta çobanýn (El’in) bir baþka iradesi olur çýkardý! Bu her iki tasarruf üzerinde El ya da çoban iradesi alan eðimine uygun olurdu. Akýþa uygun olanlarý söylemekle El ve çoban kendi iradelerine uygun olaný söylemiþ olurlardý.

  Ekici ve Çoban Gruplarýn Diretisi 6 (Bayram Kaya) 18 Mayýs 2017 Felsefe 

Bu çobanýn ve El’in adaleti oluyordu. Adalet bir gerçekleþmeydi. Gerçekleþmenin nasýl olacaðý da kaderdi. Ne den kaderdi? Girilen yolun kendine özgü yola giren kiþinin istek ve bilinci olan iradesinden baðýmsýz bir var oluþu vardý. El bunu deðiþtiremiyordu. Onun için El’e göre kaderler vardý.

  Ekici ve Çoban Gruplarýn Diretiþi 16 (Bayram Kaya) 28 Mayýs 2017 Felsefe 

El’in de var olan duruma göre farklý bir þey söylüyormuþ algýsýný uyandýran tartýþtýrmasý; aslýnda kitlelerin sert tepkisini kýrýp yeni olan duruma kitleleri yavaþ yavaþ alýþtýrmaktý. Kurbaðayý yavaþ yavaþ suda ýsýtmak gibiydi.

  Denge ve Dengesizlik Süreçleri 19 (Bayram Kaya) 14 Ekim 2017 Felsefe 

Mars’a siz gitmiyordunuz. Mars’a siz gitmeyecektiniz. Toplumunuz üzerinde türünüz Mars’a gidecekti. Kolektif olan türsel oluþu da içerir. Oysa kiþisel olan kiþisel olaný; yalnýz kendisini içerir ile ben derdi. Siz kiþisi çýkar oluþ üzerinde kolektifi yok sayarak; kolektif baðýntýlý sinerji ile ürettirip ama bu sinerjiyi yok sayarak (ortaklar tanýmayýþla) ortaklýk eylemli sonuç üzerinde kâr diye ticaret diye kazanç diye ali cengiz oyunlarý oynuyordunuz.

  Ekici ve Çoban Gruplarýn Diretisi 5 (Bayram Kaya) 17 Mayýs 2017 Felsefe 

Devri sadet (sadet devri-mutluluk çaðý) bitmiþ; hýrs, tamah, kin, gözyaþý, içinde hasedin, fesadýn da sürece karýþtýðý toplumsal tedirginliklerle sarsýlan yeniçaðlar baþlamýþtý. Ýnsanýn insana tahakkümü baþlamýþtý. Tahakküm, adaletli ve adil olmayý söyleyen süreçti. Saltanat ve devletlû olmak baþlamýþtý.

  El Kavgalarý 18 (Bayram Kaya) 19 Haziran 2017 Felsefe 

El kavgalarý önce El’in mutlak bay erki (monark) olmasýyla, dýþtaki ilahlara karþý rekabeti olan kendi tekil irade sahipliðinin kavgasýydý. Ýkinci aþamada sentezci El’in, sentez içinde El’ler ile olan sen-ben kavgasýnda doðan gizli açýk çekiþmelerdi. El senteziyle takým erki dediðimiz oligarþi doðmuþtu. Üçüncü aþamada El’in yeryüzü (âlem) El’i olma istemesiyle cihan imparatoru olmasýnýn kavgasýydý. Her dönem El’in; kendi içinde; kendi ayak takýmýyla kavgasý; ayak takýmýnýn El olma iddiasý olan kavgayý da içerir.

  Ekici ve Çoban Gruplarýn Diretisi 3 (Bayram Kaya) 15 Mayýs 2017 Felsefe 

Ab-ra-ham, El (tanrý) sözcüsü apilu anlamýna genel bir isimdir. Halklarýn sahibi olmakla; halklarýn babasý, efendisi (Bael'i). Týpký Ham-mu-ra-ba'nýn (Hamurabi'nin ra-ba ) rabba- sözcüsü olmasý gibi.

  Ekici ve Çoban Gruplarýn Diretisi 10 (Bayram Kaya) 22 Mayýs 2017 Felsefe 

Bencilliðiniz, üreten iliþkilerinize doðrudan neden deðildirler. Hatta bencil oluþ üreten iliþkiler için de bir neden bile deðildir. Bencilliðinizin üreten iliþkilere aracý neden olmasý, bir kod çeviri dilli üzerinde eylem olmakla iþe baþlar. Eylem sosyo toplumsa güçle üreten iliþki olur. Üreten iliþkide toplumsa güç vardýr

  Ekici ve Çoban Gruplarýn Diretiþi 18 (Bayram Kaya) 30 Mayýs 2017 Felsefe 

Elbet çobanlar da yaðmurda, yaþta; sýcakta-soðukta oluyorlardý. Çoban sýk sýk oturup dinlenebiliyordu. Çoban kaval çalacak vakit buluyordu. Yine çoban sakin sakin düþünmeye zaman ayýrabiliyordu. Oysa kâfir çalýþmada arta kalan zamanda kendi koþum hayvanýný da kendi doyurmak zorunda.

  Ekici ve Çoban Gruplarýn Diretiþi 11 (Bayram Kaya) 23 Mayýs 2017 Felsefe 

Siz herkesi zengin yapacaðým dersiniz, de; emekler üzerinde üretim yapmanýn emekler üzerinde paylaþmasýnýn herkese göre olduðu gibi zenginlik herkese göre olur bir inþa þekli deðildir. O vakit “sen aða, ben aða; inekleri kim saða” kýsýr döngüsü içinde çýkamamanýn bu süreci kutsamasý ortaya çýkar.

  Ekici ve Çoban Gruplarýn Diretisi 8 (Bayram Kaya) 20 Mayýs 2017 Felsefe 

Öyleyse irade ve özgür irade neydi? Tabii ki bir yanýyla kuruntuydu. Bir yanýyla inþaydý. Zorunluluðun eþ deyiþle devamlý olmayan kesikli sürekliliðin ve zýtlarýn birbirine dönüþmesi karþýsýnda özgürlük bir kuruntuydu. Ama ancak ve ancak zorunlu olurla üreten iliþkiler üzerine de bir irade ve özgür oluþun; özgürlüðün ve özgür iradenin kullanýmýydý. Ýþte insanýn özgürlüðü düþünmesi buradan sonradýr.

  Ekici ve Çoban Gruplarýn Diretiþi 14 (Bayram Kaya) 26 Mayýs 2017 Felsefe 

Yönetilenleri sürü gören çobanlar bu çobanlýk öngörüleriyle El temsilcileriydiler. Bu dar ve ham olan baðlamlarý içinde haklýydýlar da! Asa, güden gücün dýþa uzanmasýyla; sürü üzerinde aracý bir yaptýran sahipliðin beyniydi. Yine salt bu nedenle, çoban El temsilcileri kendi alametifarikalarý olarak hep asa ile birlikte, akýllarda canlandýrýlýrdý.

  El Kavgalarý 07 (Bayram Kaya) 9 Haziran 2017 Felsefe 

Yeni olan kiþisi menfaati olaný kavratýyordu. Deðirmenin suyunun nerde gelir olduðunu deðildi. Bunu diyemediði için mal-mülk El’in; ümitsiz olmayýn El de mal mülk verir demekle deðirmenin suyunu tarif ediyordu. Korkmayýn aðýlda oðlak doðsa ýrmakta otu biter diyordu.

  Ekici ve Çoban Gruplarýn Diretiþi 12 (Bayram Kaya) 24 Mayýs 2017 Felsefe 

El kendisini sürece korutturur. Üreten iliþkilerin entegresi bir kez toplumsal inþayý ortaya koyunca, ortaya konan bu üreten iliþkisi üzerinde, kiþilerde kanat çýkarma düþüncesi kiþi konforu oluyorsa; kanat çýkarma þimdilik uçak olmakla zamaný gelince inþanýn içine girer.

  El Kavgalarý 03 (Bayram Kaya) 4 Haziran 2017 Felsefe 

Çeliþki þuydu. Yeni olaný eskiye göre anlýyordunuz. Bu durum yeni olaný, eski bilinene göre tarif eden anlama oluþuyla doðru bir süreç iken; eski olan yeni olanýn kontur ve boyutlarýyla bire bir örtüþemez. Kiþi yeni olaný eskiye göre, kýrpar. Yeni üzerinde, eskiye göre olan kýrpmalar nedeniyle yeni olan eski olana göre olur. Ve yeni olan eski olana göre anlaþýlmaz da olur

  Kesim Bölgesi 2 (Bayram Kaya) 8 Aðustos 2017 Felsefe 

Kesim yerleri, kendi içindeki eylemleri sýfýra yakýn deðerlerde durdurmakla birlikte bu yerler tehditten arýtýlan güvenli yer olukla ortaya çýkmýþ, bir boþluk devinim alanýydý. Kesim yerlerinin bu yeni beliren ikinci anlamý da, tapýnak iþleviydi. Kesim alaný gruplar arasý eylemsiz alan olmak yerine, yine ayný güveni vermek kaydýyla önce uzaktan; sonra da yüz yüze temaslarla olmanýn eylemlerini baþlatan alan olmuþtu.

  Tarihi Kulluk Sözleþmesi 3 (Bayram Kaya) 23 Haziran 2017 Felsefe 

Bu nesnel ve yasal yere oturan; buraya oturmakla eski inþa oluþun nesnel alan etkisini doðrudan kazanýr. Yani doðan görünümlü þahin olur. Þahin buraya oturmakla üzerine konduðu aðacýn alan etkili devinmesini de kazanmak gibi yeni bir devinim görünümü kazanýr. Kazandýðý bu devinim etkisiyle buraya oturan þey ön ittifaklý nesnel oluþa göre davranmanýn iradesini de kullanan bir meþruiyet olur.

  Tarihi Kulluk Sözleþmesi 5 (Bayram Kaya) 26 Haziran 2017 Felsefe 

Kýsaca yeryüzü söylemi ancak El muktediri sentezle köleci sahipliðin kendisinden çevresine doðru olan sahipliði geniþletmesiyle orta çaða doðru gelmeden yerküre sahipliði söylemine dönüþür. Mal mülk sahipliðinin yeryüzüne doðru yayýldýðý imparatorluklar aþamasýnda oluþmakla yeryüzü ve âlem söylemi ancak ve ancak bu dönemin söylemidir. Bu nedenle o ilk El oluþmalý dönemlerdeki söylemde yeryüzü geçemez. Geçerse de þimdiki yeryüzü (âlem) söylemi anlamýna olamaz.

  Tarihi Kulluk Sözleþmesi 7 (Bayram Kaya) 28 Haziran 2017 Felsefe 

Bu nedenle yunan düþünce dünyasý olan klasik felsefe Arapçaya çevrilip Arap coðrafyalý tevhit içinde muazzam bir düþünce patlamalarýna neden oldu. Karþýsýna da bir fikir özgürlüðü sanýlan, günümüzün ikinci cumhuriyetçileri gibi Gazali yobazlýðý dikildi. Gazali bir sürecin zirvesidir. Hasan Sabbah ta öyle.

  Hýl Hýl Fudul (Bayram Kaya) 19 Haziran 2017 Felsefe 

Býraktým “Bir gün kendinizi Savcý karþýsýnda görürseniz þaþmayýn” demeyi Kýl oldum abi “Ankara’dan Ýstanbul’a yürümeniz Bizim size bir lütfumuzdur” diyordu

  El Kavgalarý 16 (Bayram Kaya) 20 Haziran 2017 Felsefe 

Ýnsan miladi 1789 yýlýna gelene kadar bir daha insan olamayacaktý. Ýnsan, El ile birlikte; inþacý ve sentezci olan toplumsa kolektifin gücünü El’e kaptýrmýþtý. El’e kaptýrýlanla; insan olma özgürlüðünü de yitirmiþti.

  Adalet Mülkün Temelidir 1 (Bayram Kaya) 17 Haziran 2017 Felsefe 

El bize, sahibi olduðu mülkü sayesinde, takdir ve kader kavramlarýyla üzerimize öðrenilmiþ çaresizliði enjekte eder. Bununla kalmaz insanýn emeðine, insan bilincine yabancýlaþmasý üzerindeki kaybettirme korkusu olan rýzk, nasip kavramýyla üzerimize-üzerimize gelir. Yani El sistemi hep bizim kaybetmemiz üzerine sarmalayýþý inþa etmekle; adaleti de buna göre inþa eder. Þu halde El’in adaleti bize kaybetme korkularýmýzý öðrenmemizdir.

  El Kavgalarý 17 (Bayram Kaya) 19 Haziran 2017 Felsefe 

Bu El kavgalarýnýn kimi, El’in El’e üstünlüðü olan kavgalardý. Sentezci yapý içinde hangi El’den yana olacaklarýný bilememenin; hangi El’i destekleyeceklerini bilememenin sonucu sonrasýnda olup biten durumlar sanýyorlardý. Böylece çoðu Tüm süreci, El kavgalarýyla açýklýyorlardý.

  El Kavgalarý 08 (Bayram Kaya) 10 Haziran 2017 Felsefe 

Ganimetten pay alanlar içinde, senteze giren El’ler de olmakla; ganimetten pay verme iþi bu küçük El’lere bir iltimastý da. Yine ganimetten pay yeni köleler karþýsýnda kendi kölelerinin gösterdiði yararlýlýk olmakla azam olan El’in kendi kölelerine de takdimeydi.

  El Kavgalarý 14 (Bayram Kaya) 16 Haziran 2017 Felsefe 

Süreç kendi niþ alanlý boþluk devinmelerini ortaya koyuyordu. El bu tür lümpenlere; El adamlarý, El'in dostlarý diyordu. Bunlar rahip olmakla; El'in, din adamlarýydý.

  El Kavgalarý 05 (Bayram Kaya) 6 Haziran 2017 Felsefe 

Eski içinde yeni olanla örtüþen deyince okurun kafasý karýþabilir. Aslýnda çok nettir. Ortak olan üretim ve paylaþým hareketinin zýddý; ortak olmayan üretim ve paylaþýmdýr. Ýlahi dönem içinde ortak üretim ve ortak paylaþým var olan süreçtir. Zýddýyla da süreçle örtüþmeyendir. Bu da çok büyük sonuçlarýn doðurup yansýmasý olmakla, yeni bir giriþmenin inþasýdýr. Ýþte bunlar Yeni olan El'den eski olan (ilaha) geçiþme yapacak fark düþüncelerin, eski içinde yansýma geçiþmeleri olacaktý. El’in ilahla olan kavgasý olacaktý.

  El Kavgalarý 06 (Bayram Kaya) 9 Haziran 2017 Felsefe 

Özetleyelim. Siz bencil oluþla eylemlisiniz. Eyleminiz de kendi dýþýnýzda çok büyük zorluklarla baþ baþadýr. Siz bencillikle doðadaki saðlama yaptýðýnýz þeylerle; kendi eylemleriniz arasýna bu zorluklar nedeniyle; biz olan boþluk devinmesini; sonra da üreten iliþkilerinizi oluþmakla, alan salýnýmý üzerine inþasýnýz.

  El Kavgalarý 12 (Bayram Kaya) 14 Haziran 2017 Felsefe 

El kendisinin ortaya çýkmasýndan epey bir sonra; yeryüzü sahibi olmasý sýrasýnda hatýrlamakla; insan demeyi ara sýra anacaktý. Ýnsaný ön ittifaklý dönemdeki anlama benzerlikle kullanacaktý. Sanki insanýn emek gücüne; bu benim diyen kendisi deðilmiþ gibi insaný nankör oluþla itham edip suçlayýcý olacaktý.

  El Kavgalarý 11 (Bayram Kaya) 13 Haziran 2017 Felsefe 

Böylesi bir iddia sahibinin zelilliði sineði de vücuda getiremez olmasý demekti. Ki bu nedenle bu iddia sahibine de deli deniþle gülünüp geçilirdi. Çünkü o günkü kiþilerimiz El kavramýný da kendisi varlýðý ve yokluðuyla biliyordu. Deðilse El’i evreni yaratmasýyla bilmiyordular. Kiþi, El olaný kendi gibi duygu ve düþüncesiyle; kendisi gibi mal mülk sahibi olup olmamasýnýn gereksinilmiþi olmakla görüp tanýyordu

  Tarihi Kulluk Sözleþmesi 14 (Bayram Kaya) 5 Temmuz 2017 Felsefe 

Doðada tüm süreçler tekil oluþla (yalýtýmla) yola çýkýp tekil oluyordu. Çoðul oluþla yola çýkýp sentez ile tekil oluyordu. Bunlar birbirini doðuran, birbirine dönüþen; yansýma süreçler kesikli sürekliliði olmakla sürekliliktirler.

  El Kavgalarý 09 (Bayram Kaya) 11 Haziran 2017 Felsefe 

Tagut söylemi El söylemidir. El’in kendisi gibi takdir ede olmamasýnýn kavgasýdýr. El’in tek takdir içinde olma kavgasýnýn varyant görünümleridir. El’in, Ellerle olan kavga söylemidir. Tagut sözünde El’in, El ile olan kavga söylemi olmasý kadardan daha fazlasý da vardý. Bu fazlalýk içinde kullarýn da kendilerini El gibi görmelerini söylemeleri vardý. Hem cins olmakla kendisine benzeyen El’ler; mal-mülk sahipli irade ve davranýþ olmakla El, kul olanlarýn kendisine benzemiyordu.

  Adalet Mülkün Temelidir 2 (Bayram Kaya) 17 Haziran 2017 Felsefe 

Suç üreten sistem içinde olduðunuz sürece; siz ne anlamda söylerseniz söyleyin; herkese göre olan bir adalet herkese lazým olacaktýr. Herkese göre adaletle olmak, herkesin kafasýna göre keyfi adaletle olmasý deðildir. Ortak üretim deðeri olmayla fiili çalýþma üzerinde, üreten; karþýlýklý ortaklaþan emek deðeri üzerinde herkese göre olukla paylaþým yapan adaletinin kast edildiði her halde anlaþýlmaktadýr.

  El Kavgalarý 13 (Bayram Kaya) 15 Haziran 2017 Felsefe 

Ýlk El kendisini ortama ihale ederken olacak olanlar hakkýnda bir þeyi bilmiyordu. Yineleyen süreçler tersine dönerdi. Bir dalga leðeni içinde olan suda bir merkeze göre oluþturulan dalga; dalga leðenine çarparak geri döner. Yani dalga leðeni içinde git olan su dalgasý, dalga leðeni sýnýrýna çarpýp gerisin geri dönen ters dalgayla; gel oluyordu.

  El Kavgalarý 15 (Bayram Kaya) 17 Haziran 2017 Felsefe 

Bir totem mesleði içinde olmakla ittifak kararý alan hemcinslerimizin nesli, ancak ilahtý. Ýlah olmakla kendi aralarýnda iç cinsel iliþkilerini de yasaklayanlardý ve ittifakýn yaratýcýsý olanlardý. Tarým devrimini yapanlar da hemcinslerimiz deðildi, aksine insanlardý.

  El Baal Bel 10 (Bayram Kaya) 12 Haziran 2017 Felsefe 

Kýsaca köleci sürecin ya da daha doðrusu yöneten sürecin; ayak takýmý dediði yapýlarýn; azam El olan takdir karþýsýnda isteði olur iradede bulunmasý; Ayak takýmýnýn Azam El ‘e benzer özenti içinde mal, mülk, takdir sahibi olmak istemesi; tagut olmak deðildi de; neydi?

  Tarihi Kulluk Sözleþmesi 15 (Bayram Kaya) 6 Temmuz 2017 Felsefe 

Hiç bir özel yaþam kolektiften baðýmsýz olamamakla sýnýrsýz sorumsuz da olamaz. Köleci inþa; kolektif oluþum gücünü ve ortak üretim baðýntýlý entgre bilinçlerin, ortam içinde birden bire çevrim sürecine sokulma baðýntýsýný görmezden bilmezden gelmektedir. Bu görmezden geldiði þey kiþi üzerindeki amortisman olan toplumsa entegredir.

  Tarihi Kulluk Görevi 1 (Bayram Kaya) 21 Haziran 2017 Felsefe 

El manalý sosyal anlayýþ ta; “El’inizden baþkasýna kulluk etmeyin. Kulluðunuz, baþka El kulluðu gibi olmasýn” demekle totemi sosyal süreçlere benzer yansýma içindeydi. El mana anlayýþý kendi kendisine yeterli kalmamayý; en fazla olukla yerine getiren düþünce olmakla düþünce fýrtýnasý içine sokuluyordu. Ýttifaký geliþmiþlik süreci kendi kendisine kalmak isteyen ön ittifaka üstün gelerek, ittifaký El süreçli düþünce oluþla öne çýkardý.

  Tarihi Kulluk Sözleþmesi 2 (Bayram Kaya) 23 Haziran 2017 Felsefe 

Bir arabayý ortaya koyan vidayý, somunu yapmak; motor kalýbý dökmek, diþliler üretmek vs. gruba ait otomotiv olan sürecin; uzman sahiplik olukla sürecin parçalý durumu olmasýydý. Uzmanlýk olan parçalý iþler otomotiv içindedir. Tümü birden saðlýk sektörünü verecek olan; diþçi, radyolog, biyolog, ürolog, kardiyolog, dâhiliyesi, kulak burun boðazcýsý, kalp cerrahý vs. hepsi gruba ya da sektöre ait genel saðlýk içinde parçalý uzmanlýk iþidirler.

  Alanlarýn Düzenlenmesi Ýþi 2 (Bayram Kaya) 9 Temmuz 2017 Felsefe 

Artýk geçmiþin kolektif somutluk baðýntýsý, bu gözbaðý olan inancý soyut ve alakasýz mana ile anlaþýlýr olacaktý. Artýk soluk alýyorsanýz dahi, soluk alýþýnýz da nefesleriniz elinde olan El adýna olur söylem ve yeminler ile sözünüze baþlýyordunuz. Yellenip yellenmemeniz de El sayesindeydi. Baþýnýz aðrýyacaksa, da aðrýmayacaksa da hikmeti El’deydi. Ýþ bulup, bulamamak ta El’deydi. El sizin fýtratýnýzdý. Üretileni ve üreten iliþkiler sürecini, kendi nesnel standartlarýnýn üzerine inþa etmekle El kendisini de bu nesnel standartlar üzerine inþa ediyordu. Öznel mana anlayýþý El, kendisini üreten iliþki içine konumlamakla kendi mana anlayýþlý sembolizmini standartlar içinde kullanmýþtý.

  Tarihi Kulluk Sözleþmesi 4 (Bayram Kaya) 24 Haziran 2017 Felsefe 

Ýttifak dýþýnda zaten ilah yoktur. Ýttifak içinde ilahi grup kararý, bu nedenle temsili oluþ üzerinde ittifaký karar hem kendi totem grup kararý gibi anlaþýlmakla karar yeniden hem çokladýr hem tekleþir.

  Tarihi Kulluk Sözleþmesi 6 (Bayram Kaya) 27 Haziran 2017 Felsefe 

Burada bir parantez açayým. Biz Amerika uygarlýðýnýn özellikle Afrikalýlarý köle etmesini bilir ve kýnarýz. Bu doðrudur. Bunun kadar ortaçað uygarlýðýndan biri olan, Emevi, Abbasi halifeliði de köleci bir imparatorluk olmakla onlarca köle isyanlarýna sahne olmuþturlar.

  Tarihi Kulluk Sözleþmesi 9 (Bayram Kaya) 30 Haziran 2017 Felsefe 

Ama umulup beklenen vaadi kiþi salt kendileri üzerine doðacak bir vaat olmasýna kalpten inanan kiþi de Nemruttu. Çünkü Nemrutlar açýktan “benim olan benim, senin olan senin” derken kalplerinde olan çeliþki ile samimi deðildiler. Kalplerinde senin olan da benim diyorlardý. Bu nedenle El mana anlayýþý hep baðýþ lütuf, ele, geçirme, istimlak etme, ihale, komisyon, hediye, rüþvet alma rant edinme, kira saðlama gibi ihsanlar üzerine kayraydý. Ama niyet, akýbetle ayný olmayacaktý.

  Alanlarýn Düzenlenmesi Ýþi 1 (Bayram Kaya) 7 Temmuz 2017 Felsefe 

Önce patsi türü köylü sentezler, ortaya çýktý. Köy tipi sentezler birkaç bay erki yapýlarýn birleþti. Patsi, ensi gibi yapýsal hukuksal sahiplik yönetimi ortaya çýktý. Her biri El olmakla, bir tek EL senteziydi. Þehir tipi site yönetimleri de köy tipi oluþumlarýn yine bir baþka oligarþi sentezleriydi.

  Tarihi Kulluk Sözleþmesi 10 (Bayram Kaya) 1 Temmuz 2017 Felsefe 

Ön ittifaklý kolektif yapýyý, kiþi sahipli sürece çevirmek isteyenler; aðýzlarýyla açýk açýk anonim olanýn övgüsünü söylüyordular. Ama bu kiþiler içlerinde de sahipliði hep kendi üzerlerine olmanýn niyetlerle sahipliði hep kendi kendisine sahiplik olukla anýyordular.

  Tarihi Kulluk Sözleþmesi 12 (Bayram Kaya) 3 Temmuz 2017 Felsefe 

Bu sunu týpký kült merkezinde biriken sunu gibi kolektif olan bilince göre bir sunuydu. Aradaki fark þuydu. Burada tekil takdir vardý. Kolektif bilinç ve kolektif akýl bencilik yerine kiþisi bencilik vs. vardý. Kayra vardý. Kiþilerde kolektif olanda pay bekler gibi olmakla kayra nasip, rýzk bekliyorlardý. Sunularý bu gayretle ikili düþünce içinde olmakla yapýyorlardý.

  Tarihi Kulluk Sözleþmesi 11 (Bayram Kaya) 2 Temmuz 2017 Felsefe 

Kiþi mülkü olan topraklara dikitler konacaktý. Bu dikitler o mülkü o kiþiye veren El mantýðýnýn dikitiydi. Yontu konan yer El takdirli iktisaba istinaden bu tür El iktisapla El topraðýný koruyuculuktu. Koruyucu týlsým denen bu tarz taþ dolmenler özel mülk olan yerlere dikilecekti. Bu dikitler anonim olandan, anonim olmayan sürece geçiþteki hafýzalarý, þimdisi ile geçmiþe baðlýyordu da.

  Alanlarýn Düzenlenmesi Ýþi 3 (Bayram Kaya) 10 Temmuz 2017 Felsefe 

Her El diðerine "onun yaptýðý iþ iyi deðildi" diyordu. Bu nedenle kardeþler bile köleci öðreti içinde olmalarýna raðmen, birbirinin þeriatý içinde deðildiler. Bunlarý Yusuf hikâyesi gibi hikâyeler içinde süreç güçlü olana göre överek, yererek Mal sahibi olmanýn Malik oluþunu anlatýyordu. Zaman zaman kardeþ kavramý dahi deðiþikliðe uðramakla ayný iman içinde olanlara kardeþ deniyordu. Nuh'un oðlu onun ailesinden sayýlmýyordu. Çünkü o Nuh'un El þeriatýna uymuyordu. Ayný iman içinde deðildiler.

  Tarihi Kulluk Sözleþmesi 13 (Bayram Kaya) 4 Temmuz 2017 Felsefe 

Gebelik anonim olaný (ilahi ortaklýk olaný), anonim olmayana (ortaklýk olmayan-tekil takdir ve tekil sahipliðe) dönüþme olandý. Limited olacak olaný dölleme, gübreleme ve sulama yapmanýn gebeliði olan süreçti. Doðum, anonim olmayanla eylem, söylem ve anonim olmayan anlamýyla biçimlendi. El bu öznel anlayýþýnýn güdümle; üzerine transfer edilen El topraðýný kiþi topraðý yapmasýnýn doðumuydu.

  Denge ve Dengesizlik Süreçleri 3 (Bayram Kaya) 26 Eylül 2017 Felsefe 

Olay ve olgular özel baðýntýlý yasalarý kullanýp olay ve olgu haline gelirken; var oluþ tümden gelimle yasalarla özel baðýntýlý durumlara parçalanacak olan durumlarý ortaya koyar. Bu nedenle kiþi olukla sizde belirirse de siz ölseniz dahi var oluþ hayatý türünüz üzerinde, baþka baþka olay türler ya da oluþumlar üzerinde akýtmakla tilkiye yenmeniz duygusal olurla var oluþun umurunda bile deðildir

  Kesim Bölgesi 3 (Bayram Kaya) 9 Aðustos 2017 Felsefe 

Tapýnak buluþmasý dediðimiz seremoni içinde tapýnaklar doðurtaný belli olmayan kutsal doðumlara da sahne olacaktý. Gruba ait kimi kadýnlar (natidumlar) bu tapýnak alanlara gelecekti. Gece Ay doðmadan karþý taraftan gelen doðurtanlarla cinsel temasta bulunacaktýlar. Karanlýkta olan bu temas nedeniyle doðurtanýn totem aitten olup olmadýðý bilinmemekle, doðum kendi totem aitte sinden olmuþ gibi deðerlendirilecekti. Bu seremoni, sosyal mantýk içinde ilanen kardeþ olmanýn geçiþ ritüeliydi

  Köleci Yasalar 4 (Bayram Kaya) 17 Aðustos 2017 Felsefe 

Siz bir olanla, birlikte gideni; yani bir olan ve birlikte giden Nemrut’u da; Ýbrahim’i de; koþullarý içinde olukla kendinizde arayýnýz. Siz bir olanla, birlikte giden çoðu durumun içinde; Ýbrahim’i bir yana koyup umutsan oluþla kutsayaný olursanýz; Nemrut’u bir yana koyup sövenle döver oluþun lanetçisi olursanýz; Yalýn beklentiler boþ yeredir. Kaçýnýlmaz oluþla Ýbrahim’i nemrut yanýyla, Nemrut’u da Ýbrahim yanýyla kavga ettireceksiniz.

  Kesim Bölgesi 4 (Bayram Kaya) 10 Aðustos 2017 Felsefe 

Ön ittifaklara kadar olan süre içindeki tarih boyunca “kesim alaný, gruplar arasý ortak algýnýn oluþtuðu imleç alandýr”. Bu algýyý gruplar arasý yer ve besin kýtlýðýndan ötürü oluþan düþmanlýk ve yamyamlýk tehdidi oluþturmuþtu. Bu tehdidi olan “imleç alanýn”, “ortak algýyý” oluþan bir iki konusu þunlardýr.

  Köleci Yasalar 6 (Bayram Kaya) 19 Aðustos 2017 Felsefe 

Ayþe’nin dua eylemi biterken, Zeynep’in duasý çoktan bitmiþti. Ama bu kez de Yasemin’in duasý henüz baþlamýþtýr. Ve dahi sýrada Gülcanlarýn duasýyla, dua etme süreci bu kesikli tek tek durumlarýn kendi tekrarý olan akýþlarýyla sürekliliktirler. Siz kesikli durumunuzla bir an hastasýnýzdýr ya da dua ediyorsunuzdur. Oysa hastaneye gittiðinizde hastalýk ve hasta hizmeti sürekli olukla bir akýþ içinde, devamlýlýk arz eder. Dua beyhudedir. Çünkü dua ne üretimin ne çalýþmanýn ne sahipliðin iliþkin nedeni deðildir. Ama böyle sandýrýlýr.

  Köleci Yasa 15 (Bayram Kaya) 28 Aðustos 2017 Felsefe 

Bu nedenle köleci sistem bu referans üzerine biat olan kendi geleneklerini, kutsama oluþla sürdürüp gidecekti. Bu alan tam bir "üzüm üzüme baka baka kararýr" özdeyiþine dönecekti. Eski iman ahitleri kiþiler geleneði içinde imaný müktesebat oluþla anýlýp; eylemli kýlýnýp; süre gelmeðe devam ederler.

  Köleci Yasa 19 (Bayram Kaya) 1 Eylül 2017 Felsefe 

Buradaki doðal bir seyrediþ olmayan emek güçleri ortaklaþmasýnýn gizlenmesiydi. Temel ve temel harcý olan emek gücü yerine, emek güçleri ortaklaþmasýnýn yerini asla tutmayacak olan; üretim hareketi içinde olmayan “mal sahipliði hakký” gibi uydurma ve kandýrma illüzyonun ortaya konmasýydý

  Köleci Yasalar 9 (Bayram Kaya) 22 Aðustos 2017 Felsefe 

Ama türkücüleri futbolcularý toplum içinden çekin toplumun kulaðý bile duymaz. Topluma deðer katanlarla; tolumun sömürü çarkýna katýlama olan süreçleri birbirinden ayýrýn. Elbet türkücünün þarký söylemesi bir geçim karþýlýðý olacaktýr. Ama bu toplum normu dýþýnda astronomik rakamlara ulaþan topluma yabancýlaþma da asla olmamalýdýr. Toplumun inþacý yasasý içinde sen bize þarký söyle, biz senin için geberesiye çalýþýrýz diyen bir ittifaký sözleþme vaki deðildir. Üretim deðeri olmayan katkýlarýn olmalarý deðil topluma egemen zenginlikler olmalarý yanlýþtýr. Egemen olmalarý bizim bilinçsiz oluþumuzdan baþka bir þey deðildir.

  Köleci Yasalar 2 (Bayram Kaya) 14 Aðustos 2017 Felsefe 

Kiþilerin köle olmasý ya da El'in köle sahipli muhtariyeti, bununla kalmazdý. Kölelere Her El'in kendi damgasý ya da kölelere her El’in iþareti (eni-mührü) vurulurdu. Bu iþaretler El sahipliði tanýnmasý olan damga ya da iþaretlerdi.

  Köleci Yasalar 7 (Bayram Kaya) 20 Aðustos 2017 Felsefe 

El oluþmasýný þöyle bir hatýrlayalým. Tüm süreçler bizden ve bizim bilincimizden baðýmsýz olukla nedenli oluþturlar. Kiþi aðaçta meyve toplamasýnýn nedenini, kiþinin kendi acýkmasýný karþýlar olmasý içinde nedenle açýklayabilmektedir. Ama kiþi acýkmasýný pek pek nedenle açýklayamamaktadýr. Bunu çabasýna baðlasa da sürecin nasýl olup bittiðini bilememektedir

  Köleci Yasalar 5 (Bayram Kaya) 18 Aðustos 2017 Felsefe 

Durum bu olacaðýna göre; kolektif üreten güç ancak kolektif sahipliði içinde elde edilenledir. Üretim; karþýlýðýný vermekle üretimi yapan her bir kiþi kullanýmlý ürün ve yarar olmasýnýn dýþýnda, iþiler nezdinde birikme yapmakla; biriken metanýn baský ve basýncý tek tek kiþiler üzerine olan meta hareketini yönelten, kiþi sahipliði olamazlar. Kolektif üretimin deðer yargýsý psikolojik

  Köleci Yasalar 8 (Bayram Kaya) 21 Aðustos 2017 Felsefe 

Toplum grup hareketi yerine yetenek ve ilgi alanlarýna göre kiþileri eðitip o sektör içine katmakla kiþiyi nitelikli emek haline getirmektedir. Sektörler totem meslekli grup hareketi gibidirler. Totem mesleði olmak yerine toplumsal üretim gücüne baðlý sektöre mesleklerdir.

  El Kavramý 9 (Bayram Kaya) 13 Eylül 2017 Felsefe 

El nesnel gerçeklik olan algýlar üzerinde kendisini eþletmektedir. O nesnel gerçekliðin algýsýný kendisini çaðrýþým yaptýrmaktadýr. Böylece El; soyut, öznel mana algýlý ama somut olanla koþullu bir öðrenmedir.

  Köleci Yasa 17 (Bayram Kaya) 30 Aðustos 2017 Felsefe 

El kendisinden önce meþruiyet olan kamu ortaklýðýný kiþi sahipliðine dönüþebilmenin anlam ve anlatýmý olan irade oluþla ortaya kondu. Ýlahi ve ittifaký olan bir yaþam biçiminden; zýttý olan yaþam biçimine geçiþin meþruiyet aracý olukla ortaya kondu. Ola gelen içinde, yeri olmayanýn yeri oluþmakla oluþan yere; nesnel olmayan sübjektif menfaatle, alan açma anlayýþýnýn ifadesidir.

  Köleci Yasa 12 (Bayram Kaya) 25 Aðustos 2017 Felsefe 

Yoksa üretilmiþ bir mýsýrý tüketiciye ulaþtýrmadan araya on kiþilik soðuk zincir halkasýnýn girmesi ne ad altýnda olursa olsun giriþimci, yatýrýmcý, tüccar, iþ bilenin vs. deðil, haydutluktur. Asalaklýktýr. Kan emiciliktir. Sömürüdür. Kurbanlarý oluþturmak için bu aðdalý ifadeler; kiþi iyelikle olan sistemin El’e göre meþru edilen adaletini saðlamaya çýkan yollar olmaktadýrlar. Yine El’in böbürlenerek; “ben size rýzk veriyorum. Ben size lütfediyorum. Ben himmeti bol olaným” dediði süredurum da; kiþinin kendi çalýþmasý olan kendi EMEÐÝ ve EMEK GÜCÜYDÜ. El emeðe bile lütuf, baðýþ himmet diyecek kadar vaatlerle bilmezlik biati üzerine illüzyon yapmanýn, içindeydi.

  Köleci Yasa 9 (Bayram Kaya) 24 Aðustos 2017 Felsefe 

Nasýl sektörler gücü (gruplar emek gücü) baðýntýsý olmadan toplumsal güç ve toplumsal bað enerjisi olmuyorsa; toplumsa iradeli baðýntý gücünü yansýtan oylar olmadan da, oylatma ve seçilim olamaz. Ama frensiz olan kara cahillik, der. Baþka kara cahillikte bunu alkýþlar. Size de için için yanmak düþer.

  Köleci Yasa 13 (Bayram Kaya) 26 Aðustos 2017 Felsefe 

Ama özel olan mal, mülk sahipliðini, genelin özel mal mülk sahipliðine dönüþür kýlmamakla ve özel mal mülk sahipliðini, salt kýlýp; özel mal mülk sahipliðini oksijen çadýrýna almakla, sürekli bir devlet gücünün kaynak korumasýyla, kendisini sürdürülebilir yapmýþ olmasý; sömürüydü ve doðru deðildi.

  Köleci Yasa 14 (Bayram Kaya) 27 Aðustos 2017 Felsefe 

Siyasetçilere bu haksýzlýklarý sorarsak, aynen lümpen propagandistlerin; “inancýn özünde bu yoktur. Bu inancýn (ihalenin) içine sonradan sokulmuþ olan bir bidattir (fesattýr) ” dedikleri gibi demezler mi? Bilmesinler ilik oyunu oynadýklarý gibi siyasetçiler de ayný kripto transkripsiyon taktikleriyle; “ böyle bir kayýrma; böyle bir þey olmaz” demezler mi? “Bak anayasamýz ne diyor; her kes yasalar karþýnda hür ve eþittir” demezler mi? Bu süreç ayný plânýn geliþen düzlem içinde her düzlemle uygulanýþýydý.

  Köleci Yasa 16 (Bayram Kaya) 29 Aðustos 2017 Felsefe 

Din denilen bu El’ler biati olan sentezin her biri aslýnda oligarþi yapýlý bu din içinde farklý mantýðýn ve düþünce tarzýnýn da bakýþ açýsýydý. Bu her biri baþka baþak El'e biatle salýným veren anlayýþýndan fýþkýran her biri farklý olan bakýþ açýsý; geleceðin din yorum farký ve mezhepleriydi.

  El'in Kiþisel Eþmesi 1 (Bayram Kaya) 11 Aðustos 2017 Felsefe 

Radyolu bir yapýnýn içine doðanlar yapýnýn, baþtan beri mi böyleydi; yoksa sonradan mý böyle oldu türü anlamalarýný pek pek analiz etmezler. Radyoyu merek edenler de radyoyu nedeni ile anlar olmaktan çok içinde ya küçük adamlar vardýr demekle bilme isteðini karþýlayýp kararlý duruma geçecektir. Ya da radyonun içinde þeytan konuþuyordur diyerek ayný kararlý sonucu elde edecektir.

  Köleci Yasalar 1 (Bayram Kaya) 13 Aðustos 2017 Felsefe 

Filtre edilen tevhit te; isteyerek ya da istemeyerek yapýlan kendi katýlýmlarý sonrasýnda biat edenlerin merkezi oligarþi sahipliðindeki tevhidi El'in süzgecinde geçiyordu. Tevhide aykýrý bay erki durumlar oligarþi sözleþmesi içinde deðil, halkýn belleði içinde kalýyordu. Yeni tevhit imaný filtre üzerinde geçen müþterekler üzerinde ahitti. Ama müþterekler zorunlu olurla melez imanlý düþüncelerle doðuyordu.

  Kesim Bölgesi 1 (Bayram Kaya) 6 Aðustos 2017 Felsefe 

Ýþte bu kesim yerleri sürecinde el vermesiyle yani totem meslekli gruplarýn totem meslekli bol ürün almalarýnýn zorunlu temaslarý nedeniyle bu yerler bu zorunlulukla tapýnak alanlar oluþuyla iþlev eþecekti. Grup kiþilerinden arýndýrýlmýþ bu yerler gruplarýn temas ettiði; gruplarýn birbiri eþiðine geldiði güvenli buluþma yerlerine dönüþecekti. Ýlk tapýnak ve kült yerleri ilk temasýn izlerini taþýr.

  El'in Kiþisel Eþmesi 2 (Bayram Kaya) 12 Aðustos 2017 Felsefe 

El mana anlayýþý, ön ittifaka göre ön ittifaktan kopup ayrýlmakla parça olan düþüncedir. Ama El mana anlayýþý uygulamaya konacak olan kendi El süreçlerine göre de bütün olmanýn kendisidir. Uygulamasý içinde her biri ayrý ayrý olan El süreci de bütün olan El mana anlayýþýna göre, parça ve çoklu olan El süreci olmak demektir. El mana anlayýþlý düþünce; ön ittifaktan kopmakla; kendisi de kendisi gibi parça düþünce þekline dönüþecekti. Böylece El mana anlayýþý da tam bir kiþi anlayýþlý mana içerikli düþünceye dönüþecekti. Yani þimdiki deyimle kiþi ilahý ya da kiþi tanrýsý; kiþi rabbi olacaktý.

  Denge ve Dengesizlik Süreçleri 10 (Bayram Kaya) 3 Ekim 2017 Felsefe 

Her bir grup, karþý grup için ürettiði emek üretim güçlerini kült merkezi depolarýna býrakýyorlardý. Süreç ayni üretim olukla (MALA karþý MAL karþýlýðýnda üretim olukla) eyleme döküldü. Eyleme dökülen bu tutum ve görülen; akýl edilen; yararlanýlan baðýntý olmakla gruplarýn birbirine karþý sorumluluk yüküm eþmesi olmakla sözleþme edilen ahitti. Bu emek gücünü sunanlar da gruplardý (sektörlerdi).

  Köleci Yasa 20 (Bayram Kaya) 3 Eylül 2017 Felsefe 

Kunduracýda kendi tüketeceði kunduradan fazlasýný üretmekle, emeðinden fazla olan zamanda emek gücünü buðday üretenler için çalýþýyordu. Ýþte El'in oynadýðý illüzyonlu oyun, kolektif bilinçle bilinen bu tarihi nesnel ve somut gerçekliklerin üzerineydi. Yani emeðe deðil, emek gücü üzerineydi.

  Köleci Yasalar 3 (Bayram Kaya) 15 Aðustos 2017 Felsefe 

Yani inþanýn merkezinde üreten gruplarýn çalýþmasý baðýntýsý vardý. Bu yine “çalýþma emek olukla korundu. Ama görmezden gelindi. Bu görmezden gelinen yerine kiþinin mal mülk sahipliði kondu. Mal mülk sahibi oluþ geliþen süreç içinde gidilmesi gereken yol süreçlerinden biriydi. Doðruydu. Ama mal, mülk sahipliðini üreten emek gibi bir illüzyona tabi kýlýnmasý da sürecin yamultulmasýydý.

  Köleci Yasa 18 (Bayram Kaya) 31 Aðustos 2017 Felsefe 

Kolektif bað sinerjili baðýntý içinde çekilen emek gücüyle siz eskiteceðinizden fazla kundura üretir oluyorsunuz ama fazla kundura karnýnýzý doyurmuyordu. Yine kolektif oluþun içinde çekilen emek gücünüzle doyacaðýnýzdan fazla buðday üretiyordunuz ama bu fazla buðday sýrtýnýza kumaþ; ayaðýnýza çarýk olmuyordu.

  El Kavramý 7 (Bayram Kaya) 11 Eylül 2017 Felsefe 

“Topluluklar” hýrsýz yaðmacý olabilirler. Ama toplum hýrsýz, yaðmacý, kapkaççý; olamaz. Çünkü bunlar topluluk, toplum deðil. Bunlar da birer meslek deðil. Toplum üreten meslektir. Siz hýrsýzlýða büyücülüðe komisyonculuða, rantçýlýða, kiracýlýða meslek derseniz bunun sonucu, sömürülen ülkeler kategorisinde olmaktýr.

  Ýþsizliði Gösterip Sömürüye Razý Etmek 1 (Bayram Kaya) 14 Ekim 2017 Felsefe 

Bir zamanlar da El rýzk sahiplerini gösterip; sizlerin mülk sahiplerine çalýþmanýzý hakkaniyet kýlmýþtý. Bu mütekabiliyet esasýný bozmuþtu. Mülk sahiplerine çalýþma karþýlýðýnda alýnan ücrette sizin "rýzkýnýzdý". Þimdi de sistem ayný yolda gidiyordu. Özel mal, mülk, iþletme ve üretim aracý sahipliðini size iþsizlik olukla göstermekle sizi sömürüye razý ediyordu.

  El Kavramý 3 (Bayram Kaya) 6 Eylül 2017 Felsefe 

Yehwe’nin yanýnda anýlmayacak olan put diye geçiþtirilip tarihi bilinci körelten mana, kiþinin El ilah adlarýydý. Teorik olarak Ýbrahim’in ilahý; Nemrut’un ilahý; Amon Ra; Aton; Ýsis; Oziris vs. dir. Yehwe 12 boy (oligarþisini) birleþtiriyordu. Yehwe oligarþinin El ilahýydý. Oysa El kiþisel mülklü çekirdek yapýnýn inþacýsýydý. Yehwe þeriatý kendisine Ýbrahim’i baba ve öncül kýlarak meþru oluyordu. Ýbrahim üzerinde “arzý mevut” ve “milletlerin babasý” olma gibi söylemiler ile Yehwe oligarþini ülküsünü inþa ediyordu

  Denge ve Dengesizlik Süreçleri 8 (Bayram Kaya) 1 Ekim 2017 Felsefe 

Arz-talep, ön talep toplama gibi sülük yapýþkanlý illet, üretim hareketinin kimi kiþiye göre olan bu kâr mantýklý sömürü anlayýþlý bu belirme düzeyi; köleci sistem içinde gelip bu zorunluluðun üzerine ilinekti takýlýp kaldý. Kapitalist kölecilik kendisini zorunluluk gibi ve kendisini o iþi özü gibi göstermekle kapitalist esaret afyonu ile bu kavramlar kendisini bize gözbaðý illüzyonu ettiler.

  El Kavramý 12 (Bayram Kaya) 16 Eylül 2017 Felsefe 

Daha önce, ön ittifakýn son dönemi içinde kendisinden bahsedilmiþ; kendisi tartýþýlmýþ olan El; kolektif olana karþýdýr. Kolektif olmayaný söyleyen bir tanýmdýr. El bu anýlma ile belleklerde yer alan kelimedir. Giderek El kavramý içindeki kolektif olmayan durum açýklanacaktý. Böylece El daha belli konturlarýna kavuþacaktýr.

  El Kavramý 4 (Bayram Kaya) 8 Eylül 2017 Felsefe 

Sizin emeðiniz amorti olmamakla; amorti olmamanýn bir kaybýna dönüþüyordu. Karþýlýðý üretilmiþ olmakla tüketim olmasý gereken; kullaným süresi uzun olan emek gücü birikimleri olan mal mülkte bu amortisman ve finansmanlarla amorti edilip sürekli emek gücü ürettiren bir kullanýma dönüþmekle baþlangýç baðýntýlý sisteme yabancýlaþma oluyordu. Amorti olanda amorti eden de yine sizin emek gücünüzdür. Amorti olanlar üreten bir emek gücü gibi amorti ettiði yeni kullaným süreciyle hiçbir emek gücü ortaya koymadan emek güçlerini sömürmeye devam ediyordu.

  El Kavramý 5 (Bayram Kaya) 9 Eylül 2017 Felsefe 

Üreten hareketli yasanýn temeli þudur. bir grubun emek gücü karþý grubun farklý kullanýmlý emek gücüdür. Bu süreçhem zorunlu hem ittifaký zorunludur. Her bir kiþi ya da grup emek gücü her bir kiþi ya da grup ihtiyacýnýn karþýlanmasýyla tüketime denk olup; yarýn yine üretim hareketi içinde olunacaðýndan birikmiþ olmasý bir anlam ifade etmez. Siz, elli somuna bir kundura üretiyorsanýz.

  Denge ve Dengesizlik Süreçleri 6 (Bayram Kaya) 29 Eylül 2017 Felsefe 

Bir bilgisayar da olan kopyalama tekniði; özne nesnel sürecin ýrasý olmakla bu ýra elektronik yolda ortaya konan kopyalama ve çoðalmadýr. Bilgisayar virüslerinin de bu iþi kolaylýkla baþardýðý bir þey. Bir bilgisayar virüsü nükleik asitlerle kopyalayýp tek yol DNA’dýr demez. Siz doðada olup biten süreçlerden ayrý ve farklý bir þey deðilsiniz.

  El Kavramý 1 (Bayram Kaya) 4 Eylül 2017 Felsefe 

Her bir bey erki kendi içinde yeni bir sosyo toplumsa kültürler olmakla, El anlayýþýnýn kendine özgü farklý düzenlenin seremonilerine sahiptiler. Yani bunlar oligarþi yapý içinde oligarþiye göre; eþ deyiþle panteonlar birliðine göre putlar olacaktý. El olan, kültürlerin ve ritüellerin varyasyonlarýydý. El anlayýþlý bay erki hep izole kalamazdý. Eþyanýn (olagelen sürecin dinamiðin) doðasýna aykýrýydý. El de kendi düzelenimi içinde dýþa açýlmak zorundaydý. El tipi bay erki yapýlar kaynak sömürüsü yapmakla. Hacim büyümesi yüzey alaný büyümesi olukla dýþa doðru yayýlmasýnýn giriþmeleri içindeki kavgalarla oligarþin sentezli süreçleri baþlatmýþtý.

  Denge ve Dengesizlik Süreçleri 4 (Bayram Kaya) 27 Eylül 2017 Felsefe 

Kutsal olan hayatýn ya da var oluþun çeþitli enerji düzenli özümleme süreçleri içinde olmasýydý. Kutsal olan sýkýþmýþ enerjiyi ya da hayatý veya var oluþun akýtýlmasýydý. Dinamik buydu. Varoluþ ya da hayat veya enerji geçmiþteki baþlangýç koþullarýna (farklý enerji düzenli iþlevlerin özelliklerine Güneþ'e, demire, bakteriye, tavuða) baðlý olukla geleceði var etmesiydi.

  Denge ve Dengesizlik Süreçleri 2 (Bayram Kaya) 25 Eylül 2017 Felsefe 

Ayný þekilde Hamlet'i yazan da; Hamlet'i yazan beyin yetenek olduðu için; hamlet yazmayý düþündüðü için; Hamlet'i yazmamýþtýr. Kiþi, Hamlet yazmayý hazýr eden kolektif bir yapý içine doðmakla hamlet yazacak ortamla tanýþýp, karþýlaþmakla ve toplumun da bir kýsým kiþilerini o yöne eðilimli yapmasýyla o kiþi Hamlet’i yazmýþtýr.

  Denge ve Dengesizlik Süreçleri 13 (Bayram Kaya) 6 Ekim 2017 Felsefe 

Çalýþmak kazanmak deðildi. Lütuftu. Çünkü üretim iliþkileri; üretime karþý üretim yapýp takaslarý içinde tüketim olamamaktan çýkmýþ; rýzk aramakla rýzk olmuþtu. Bunlarýn illüzyonu olan kazanç devreye girmiþti. Çalýþan deðil mal sahipliði kazanç için üretiyordu. Çalýþan nasibini lütuf olukla arayandý. Roller ve aktörler deðiþmiþti. Mal sahipliði kazanç için üretim yapmakla, köle de lütfa gark olmakla; her kes kazandýðýn kadarla tüketim içindeydi.

  Denge ve Dengesizlik Süreçleri 5 (Bayram Kaya) 28 Eylül 2017 Felsefe 

Tohum (öz) varsa, tohumu ortaya koyan; toprak ýsý nem de var demektir. Yani tohum zorunludur. Doðada tüm süreçler, çevrimle; tekrarla olup; kendi kendini tekrar etmenin kayýt ve bellek tutumlu kayýtlarýdýr. Bu sürecin kendisini bilmesidir. Kendisini bilmek için illa bir beyin öznelliði gerekmiyordu.

  Denge ve Dengesizlik Süreçleri 12 (Bayram Kaya) 5 Ekim 2017 Felsefe 

Kolektif emekle üretim yapan üretileni takas edip tüketen hareketin üst yapý anlayýþý ortaklaþtýran mana anlayýþý olukla; ÝLAHÝ mana anlayýþýdýr. Efendileri mal sahibi yapýp ta kazanmayla sömürünün öðretisini ortaya koyan mana anlayýþý EL mana anlayýþý olan dinlerdir. Dinler tüm stratejileri kar zarar üzerine kurar. Öyle ki sömürü dili olan kârý, zararý dinler kendi ideolojisine temel öðreti yapýp; kendisini köleci dilin mantýðý ve anlayýþý olukla ifþa etmekten de hiç çekinmezler.

  El Kavramý 2 (Bayram Kaya) 5 Eylül 2017 Felsefe 

Zaten mülkün sahibi olan; mülkü dilediðine dilediði gibi veren güç Malik El Mülkü Kadimdir (önceden beri mülkün sahibi olan El’dir). Yeryüzü “Mülkü Allah’týr” (Allah mülküdür). Durum bu olunca yeryüzü Mülkü Allah olacak diyen deklarasyonla Mülkü Allah kimsenin olmayan mülkünü kimden, kime karþý savaþarak geri alýr ki? Bir Yehwe inanýcýsý olmayanlarýn soyulmalarýnýn meþruiyet olmasý bizi nerelere getirdi.

  Denge ve Dengesizlik Süreçleri 11 (Bayram Kaya) 4 Ekim 2017 Felsefe 

Deðilse bir grup yaðý, yoðurdu, kazaðý biliyor olup ta onu aramaya çýkmamýþtý. Baþlangýçta böyle bir süreç ve böyle bir mantýk yok. Yað üretenin kundurayla kazak deðiþiminin zorluðunu göze almak diye bir süreç hiç yoktur. Bu süreç köleci sistemle birlikte; kâr için yapýlan üretimle ortaya konan süreçti.

  Denge ve Dengesizlik Süreçleri 7 (Bayram Kaya) 30 Eylül 2017 Felsefe 

Çevrim zaten depo ve kalýtýmsal miras bilgidir. Toplumun iþleyiþ yasasýdýr. Neyi, nasýl ve neye göre; kimler tarafýndan ne þekilde vs. iþleyiþse olmakla belirlenmiþ olmasý sizin ya da yöneticilerinizin aldanmamasýdýr. Çünkü toplum zekâsý kiþi zekâsý olmayýp kolektif zekâdýr vs. Böylesi bir söylem aslýnda þecaat arz ederken sirkatin söylemektir (masumluðu söylerken suçunu itiraf etmektir).

  El Kavramý 13 (Bayram Kaya) 16 Eylül 2017 Felsefe 

Köleye dönmeyen emek gücünün sömürüsüyle ancak artan, çoðalan serveti þimdi El’in Zaitlik olan sýfatý yapmýþ oluyordu! Zaitlik efendinin sömürü kaynaðýnýn üzerini örten gözbaðý oluyordu. Böylece bilginin ve bilincin de üzerini örtüyor. Bilme efendinin kendisinde kalýyordu. Fail de fiil de El’di! Bu gözbaðý olucu söylem El’in mülkü artýran ve azaltan olmasýnýn söylenmesiydi. Zenginliðiniz, fakirliðiniz ve köle oluþunuz El’dendi.

  Denge ve Dengesizlik Süreçleri 17 (Bayram Kaya) 12 Ekim 2017 Felsefe 

Oysa savaþ yýkým olduktan sonra yapýmdýr da, imardýr da. Sistem kârýn tutsaðý olduðundan avýný pençesi arasýnda tutmak isteyen aslan gibi köleleþip daha çok enerji harcayýp bunlarla kazanç hýrsýna maðluptur. Sizin için deðil ama sömürenler için sömürenlerin varlýklarý sömürüye baðlý olan zenginlik için yýkým ve yapým boþ boþuna deðil sömürenlerin saðlýklý cilt tazelemesidir. Az yukarýda söyledik. Sömürü çarký; sömürdüðünden daha fazlasýný elinde tutmak için boþ boþuna harcar. Size boþ boþuna harcama gelen þey; size göre sizin ters tarafýnýzdaki negatif var oluþla sömürenler için zorunlu bir gerekliliktir.

  Birincil Olan 1 (Bayram Kaya) 22 Eylül 2017 Felsefe 

Ön ittifaklý yapý, katýlýmcýlarý olan gruplarýn sayýsý kadar sayýdaki mesleði bilir bir toplumsal yapýydý. Bir süre sonra bu yapý; bildiði bu birkaç iþlevin bilgi ve bilincini önce sosyal kültürlü her bir gruplarýn üzerine yansýttý. Yani ittifaký yapý içindeki bir grup ve bir grubun üyeleri; birkaç totem mesleði yapar olmanýn ehliyetli bir toplumsal bilince sahip oldular.

  El Kavramý 10 (Bayram Kaya) 14 Eylül 2017 Felsefe 

El kime ve neden; kendisini tanýtmanýn gereðini duyuyordu? El kolektif olanlara kendisini tanýtma gereði duyuyordu. El, kolektife ait olan; üretim güçleri ve üretim hareketi sahipliði üzerinde yaptýðý katakulli ile emek gücüne kâr, ticaret adý altýnda sahip oluyordu. Bu sahip olma arzusuyla kendisini ortama “tanýnma”, ediyordu. El kolektif sahiplik olan duruma bir illüzyon yaptý.

  El Kavramý 8 (Bayram Kaya) 12 Eylül 2017 Felsefe 

Kolektife ait kolektif gücün, kolektif geçmiþin, kolektif mirasýn da sahibi olmasýndandý. Bir kere kolektif sahipliði ele geçiren kiþi ya da kiþiler; kolektif dolaþýmlar üzerinde, çalýþan kiþinin kendi üretmesiyle sahipliði olmasý gereken kendi emek güçlerinin de dolaylý sahibiydiler. Dolaylý oluþ çevrimi; kolektif olanýn üzerindeki toplumsal güç ve toplumsal bað enerjisinden ileri geliyordu. Bu çevrim yolu uzatmakla zamandan bir parça gecikme ortaya korsa da; çok çok katlanmýþ bir deðer saðlamasýný da ortaya koyar.

  Denge ve Dengesizlik Süreçleri 1 (Bayram Kaya) 25 Eylül 2017 Felsefe 

Ya da "bak ben saati buldum. Gidip bununla buðdayý deðiþeyim" diye de üretim hareketi süreci de baþlamamýþtý. Yahut ta kivi çok daha iyi "getiri" yapýyor; elma yetiþtirme ekiciliðini býrakayým da, kivi kazancý yapayým diyen bir ön envanterli süreç baþlatýcýlarý (!) baþlangýç koþullarý içinde hiç yoktu.

  El Kavramý 6 (Bayram Kaya) 10 Eylül 2017 Felsefe 

Traktörle üretim yapan totem meslekli kiþi becerisi vardýr da; traktörü, ekici hareketleri, emek gücü olmayý ve deðiþilmeyi kolektif oluþun dýþýnda sil baþtan üreten bir tek insan yoktur. Bu hususlarda bir tek insan sahipliði yoktur. Varsa bu baþka bir (EL) hiledir. Sürecin kiþi sahiple olmadýðýný olsa bile kolektif baðýntý olmadan geliþip süreçler ortaya koyamamakla zorunlu olamadýðýný gördük.

  El Kavramý 11 (Bayram Kaya) 15 Eylül 2017 Felsefe 

El, güya kendisinin olan mülkü, kiþilere rýzk olarak daðýtmanýn; "rýzk verme baðýntýsýndan" ötürü El, rýzk verdiklerinin üzerinde tasarrufu olmanýn hakkýydý. Bu nedenle mülkü (sahipliði) olup, rýzk veren El, “rýzk verdikleri üzerinde, tasarrufu (iradesi) olan El” olmakla da; "El haktý". Ýlk inþa oluþmasýnýn içindeki El Hak'ýn “tanýnmasý” ve “belirme baðýntýsý”; buydu. El'in bu görece yapýsal oluþ inþasý içinde "her zaman diri oluþu" diyen; evrene sahip olan elçi gönderen bir “El Hakk’ýn”; “anlam ve taným” olmasý, yoktu.

  Denge ve Dengesizlik Süreçleri 9 (Bayram Kaya) 3 Ekim 2017 Felsefe 

Bu nedenle aslan rutin yoldan türünü sürdürme yönünde akýþlý olan eðilimlere riayet etmekle daha çok “ürememe” iþinin içinde olmayý zorunlu yeðler olacaktýr. Tavþan masraflý olsun diye hýzlý üremeyi seçmemiþti. Aslan böylesi birçok hýzlý üreme yoluna girme zorunluluðu yokken; aslan hýzlý üremeden kaynaklý fazla masraflý olanda kaçýnacaktý. Hýzlý çoðalma düzenli enerji süreci aslanda tersine iþler. Aslanda üreme tavþana göre tersine bir durumla iþler.

  Denge ve Dengesizlik Süreçleri 20 (Bayram Kaya) 15 Ekim 2017 Felsefe 

Yani siz bir kundura üretirken, fiyatlama yapan para yüzünde bir liralýk deðiþtirme deðerinin 33 kuruþluk deðiþtirme ve kullanma deðerine sahip oluyordunuz. Bir liralýk ürettiðiniz deðiþtirme deðerinin 77 kuruþluk deðiþtirme deðeri de fiyatlama yüzünden buhar olup gidiyordu.

  Denge ve Dengesizlik Süreçleri 15 (Bayram Kaya) 10 Ekim 2017 Felsefe 

Sabaha kadar sanal ve illüzyonla on iki lira olan kundurayla siz, yine altý kiþi giydirirsiniz. Sabaha kadar hiç bir emek gücü üretilmemiþtir. Kunduranýn saklanmasý, ulaþým ya da nakliyesi zaten kundura üretimi içinde ya da sektör hareketi olukla karþýlýðý olan bir üretim hareketi formasyon kýlýnmasýdýr.

  Denge ve Dengesizlik Süreçleri 14 (Bayram Kaya) 9 Ekim 2017 Felsefe 

Burada bir baþka oyunun illüzyonlarýyla karþý karþýyayýz. Aslan payý herkeste mota mot 0.111 olarak alýnmaz. 0,50 ile 0,899 Aralýðý içindeki deðerlerle bu 100 birimlik aslan payý alýnýr. Kimin de 0.399 pay alýnýr, kiminde 0, 210; 0,300; 0,150 gibi bin bir tür dalavere ile muhtaçlýðý göreceli yaparlar. En az aslan payý alýnan da 0,111 pay alýnýr. Derece derece olan yoksulluðumuzla biz; bizden aþaðýda olanlara bakýp, þükrederiz bizden yukarýda olanlara da imreniriz! Neyse yine konumuza geçelim

  Denge ve Dengesizlik Süreçleri 16 (Bayram Kaya) 11 Ekim 2017 Ýnternet 

Yani üretim yapma ve üretim zamaný, kolektiftir. Dört koyun gütme güdememe türü sözü baþa kakar gibi söyleyenler de en çok sömürenler safýnda olanlardýr. Bu tarz akýl dýþý, deli saçmasý söylemlerle kolektif duyularýnýzý dumura uðratýrlar. Bu söylemle olanlar hep emek harcamayýp, bedava geçinen asalaklarladýr.

  Sistem Ýþsizliði Gösterip Sizi Sömürüye Razý Ediyordu 2 (Bayram Kaya) 16 Ekim 2017 Felsefe 

Sosyal yapýnýzýn; kiþiler üzerinde parçalý durumlarla kendi saðlamasýn yapmasý nedeniyle; sosyal yapý kiþileri sosyal yapýsýna karþý bir özveri ortaya koyarlar. Bu özveri kiþilerin kendi dýþýndaki nedenlerden ötürü “kendi dýþýndaki kiþilerine karþý kiþide baðlýlýk oluþturma” duygusudur. Yani özveri gruba baðlýlýktýr. Özveri de kiþi dýþýndaki nedenlerledir.

  Denge ve Dengesizlik Süreçleri 18 (Bayram Kaya) 13 Ekim 2017 Felsefe 

Bir grup hareketi içinde grubun nüfusu kadarla tüketim olacakla üretim de bu tüketime göre firenle sýnýrlarýna ulaþacaktýr. Bu doygunluktur. Doygunluk noktalý belirme; hareketin sýnýrlý sonlu oluþ eþiðine gelmesiyle, üretim hareketi bu sýnýrýndan daha fazla geniþleyip; daha az durumlarýný oluþamazdý. Buðdayýný üretmediðiniz kunduranýn üretilmesini de yaptýramazdýnýz. Kundura üretimi tam da buðday üretenlerin sayýsý kadar tüketim olmakla sýnýrlý olur. Daha fazlasýna kimse yorulmak istemez.

  Denge ve Dengesizlik Süreçleri 26 (Bayram Kaya) 29 Ekim 2017 Felsefe 

Bir insan; insanlýk ailesi mirasý olan bu günkü teknik ve teknolojik süreçlerin sahipliðini ele geçirip her þeyini saðlasa dahi; bu kez de sürecin sürekliliðinin saðlatýlmasý baðlamýnda süreç yine kolektif olmak zorundadýr. Süreci ne kadar özel kýlarsanýz kýlýn; parça o kadar aslýna çekmekle kolektif belirir.

  Sistem Ýþszliði Gösterip Sizi Sömürüye Razý Ediyordu 5 (Bayram Kaya) 22 Ekim 2017 Felsefe 

Oysa ilk üretim hareketine giriþen atalarýmýza, kimse iþ vermiyordu. Atalarýmýzýn iþvereni ve patronlarý yoktu! Doðumlar herkes için mallý mülklü doðumlar da, deðildi. Öyle olsaydý zaten; El sürecine ve bunca illüzyona gerek kalmazdý. Ama El; El yasasýyla rýzklarýnýzý daha siz ana rahmine düþmeden önce veriyordu. Böylesi özel ve bencil bir gayret yoktu. Ama yine de kiþiler bu rýzk ve nasipleriyle, doðduruluyorlardý. Yani El Kayralýlar anadan babadan mallý mülklü özgür doðuyordular!

  Sistem Ýþszliði Gösterip Sizi Sömürüye Razý Ediyordu 5 (Bayram Kaya) 21 Ekim 2017 Felsefe 

El takdirli sistem, üretim hareketi içinde tek kontrol edendi. Bu süreç içindeki zorunluluklarýn üzerini örttü. Bu enfeksiyon öznel kontroldeki sahipliðin pozitifliðini, artýrýldý. Emeðin pozitifliðini negatifliðe kaydýrdý. Kiþinin üreten emek gücü sahipliðini deðersizleþtirirseniz emek; mal-mülk sahipliði olanlara boyun eðer. Emek gücü El’e ve efendilere ram olur. Hem de bir daha kolay kolay uyanmamak üzere damardan afyonlu ilaçlarla El’e boyun eðer.

  Denge ve Dengesizlik Süreçleri 25 (Bayram Kaya) 28 Ekim 2017 Felsefe 

Bütünsel baðýntý içinde olan ana süreç, kiþi sahipli baðýntý biçimine dönüþürken kopan kolektif polar baðlar nedeniyle; kiþi sahipliði olan süreç kolektif sahiplik gibi dalgalanma veya salýným yapamaz olacaðýný da, göremiyorlardý. Ýþte kopan polar baðlý boþluk devinmesinin içi, kiþi sahipli irade ile dolacaktý. Kolektif baþlayýp kolektif süren süreçte kiþi sahipliði yalancý bir enfeksiyondu. Sistem kolektif polarla davrandýrmaya devam edecekti. Ürün de kolektif olan yerine kiþi sahiplere akacaktý.

  Sistem Ýþszliði Gösterip Sizi Sömürüye Razý Ediyordu 3 (Bayram Kaya) 18 Ekim 2017 Felsefe 

El yasasý ve dinler ile birlikte bir anlayýþ doðmuþtu. Bu anlayýþ köleci sistemdi. Köleci sistem illüzyonlu olan çevriminin ekseniydi. Bu mana anlayýþýna göre kimi kiþiler ana karnýna düþmeden önce El tarafýndan verilen rýzklara sahiptiler.

  Denge ve Dengesizlik Süreçleri 21 (Bayram Kaya) 22 Ekim 2017 Felsefe 

Siz de Kendi Tanrý anlayýþýnýzý baþkasýna ayar yapmak için söyleyip; Yüce Tanrý teveccühümüzü aldatma ve ýskat üzerine söylemeyeceðiz. Yüce Tanrý ile aldatan alçaklardan olmayacaðýz. Yüce Tanrý duygu ve düþüncesi karanlýðýnýza aydýnlýk; aydýnlýk sandýðýnýz yerlere de karanlýk noktalar (bilinmezlikler) oluþturmalýdýr ki Yüce Tanrý düþünülü duygu ve mutluluðu tadanlardan olabilelim.

  Denge ve Dengesizlik Süreçleri 23 (Bayram Kaya) 25 Ekim 2017 Felsefe 

Sömürü içinde ya da mütekabiliyet siz oluþ içinde görülmesi gereken þey; sürecin MAL+PARA +MAL olmasýydý. Üreten iliþkili üretim hareketi yasasýna uygundur. Para sürece bambaþka yansýma verir. Para, týpký kiþisi mal mülk sahipliði gibi sömürünün hilenin (burjuvazinin) ortaya konacaðý enstrümana dönüþmüþtür. Bu durumda süreç, baþlangýç koþullarýna uymaz

  Sistem Ýþszliði Gösterip Sizi Sömürüye Razý Ediyordu 4 (Bayram Kaya) 19 Ekim 2017 Felsefe 

Üretim hareketi bu baðýl hareketlerle bir üretim iþi olur. Bunun boþluk devinme kalýbý da toplumla, toplumun içindedir. Toplum, parçalý ön süreçlerle entegre olandý. Ön süreçler de son süreçlere gider. Toplum son süreçleri ile de; baþlangýçtaki parçalý oluþun kendisidir.

  Hatýrlama 1 (Bayram Kaya) 31 Ekim 2017 Estetik 

Yani biz, düþünme yaparken geri beslenim süreçlerine baðýntý kuran düþünce sistemine kapýldýðýmýz halde.; daðarcýðý yokladýðýmýz halde bilinçli þekilde anlamaya gelince sanki bunu anlayýp anlatmaya kapalýyýzdýr. Bu anýmsamalar ve bilinç oluþ yerine iman konmuþtur. Bütün geri baðlanýmla meþruiyet yasalarýmýz, imana çýkar. Bu da yeterli olmaz.

  Denge ve Dengesizlik Süreçleri 22 (Bayram Kaya) 23 Ekim 2017 Felsefe 

Ve süreç siz beþ birim de, on birim de üretseniz; üreten sektöre göre olmakla on birim içinde tüketeceðiniz yine bir birimdir. Dokuz birim mütekabiliyet payý deðil; El payý olukla asalak efendilerindir. Üreten sektörler on birim üretmekle; üreten sektörün kullanýmý on birime çýkmýyordu. Üreten sektör yine bir birimle doygunluða eriþiyordu.

  Denge ve Dengesizlik Süreçleri 27 (Bayram Kaya) 30 Ekim 2017 Felsefe 

Hayatýn, evrenin, var oluþun; bin bir kýlýða giren kullaným ve baðýntýlý enerji düzey ve düzen iliþkileri olduðunu unutan bilmezlik; böylesi cennetin üreticisi ve tüketicisi olmayý býrakýp; bedava ve sömürü olan cennetin peþine düþer. Sömürüldüðü gibi sömürmek ister. Sömürüyü insan olma ilkesine aykýrý olduðu için deðil sömüremediði için lanetler.

  Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24 (Bayram Kaya) 27 Ekim 2017 Kimya 

Yani paranýn deðiþtirme deðerli olma ALGISI, somut olarak hep gözünüz önündedir. Açýkçasý takas ve tüketimle para ortada kalkmaz. Görünmez, olmaz. Aksine para hep alým gücü veren algý hali içindeki görünümle karþýnýzda olur. Somut algý olmakla sizi etkilemeye devam eder.

  Müruru Zaman 3 (Bayram Kaya) 17 Mart 2018 Politika 

Kýsaca doða, sosyo toplum, kolektif güç; kolektif miras; kolektif sahiplik gibi çevresinde salt olanlar; kimsenin olmamakla var bulunanlardýr. Siz bunun içine doðarsýnýz. Siz kendinizi bu temel zorunluluk içinde bulursunuz. Çevredekiler, ortaklaþma ve ortak yararlanýn iliþkisidirler. Toplum sal oluþ bir üreten iliþkidir. Ama enerji saðlama, enerji düzenleme ve enerji kullanma; iþ üretme, iletime yapma, geri baðlanýmla olma gibi sosyo toplumsa süreçler ortaklaþma içinde hücre ve organla benzeþirler.

  Müruru Zaman 2 (Bayram Kaya) 15 Mart 2018 Felsefe 

Mütekabiliyet esasý olan denklik totem meslekli “üretim hareketi” ile “grup sektör hareketi içinde” ittifaký belirlemiþti. Kolektif lige göre belirleniyordu. Kamusaldý. Kiþi sahipliði yine bir grup içi kolektif üretim olan “üretim iliþkisi içinde” kiþinin “yeteneðine göre olan kiþi emek ve emek gücü” sahipliðiydi.

  Müruru Zaman 4 (Bayram Kaya) 18 Mart 2018 Felsefe 

Kiþi hep öyle olurlunu, saltýðý veren duygusuyla anlar. Sosyo toplumlar saltý kendi olurlunla; kendisinin kendisine etkimesi olan saltýyla anlar. Salt oluþ kararlý oluþa en yakýn geçiþ süreci olmakla mantýksal bir kullanýmdýr. Mantýksal kýsa yoldur.

  Müruru Zaman 5 (Bayram Kaya) 20 Mart 2018 Felsefe 

Kolektif sahiplikten yoksun kýlýnan mülksüzler, kolektif olaný zenginlik diye verilen efendilere sorgusuz sualsiz, biat ediyordu. Mülk sahipleri kendisine çalýþýlan, kendisine, sýðýnýlan kiþiydi. Sürecin yeni ekseni; malý, mülkü, sahiplerin takdir hakký olmakla ortaya koydu.

  Totem, Ýlah, El, Neye Göreydi? (Bayram Kaya) 24 Mart 2018 Felsefe 

Totem doðada saðlama iliþkisi olan bilinçle vardý. Ýlah üreten iliþki bilinciyle vardý. Ýlah, toteme neden karþýydý? Totem on binlerce yýldýr sosyal grubu çevresinde yalýtmýþtý. Totem grubun çevreye açýlmasýný istemiyordu. Totem grubun dýþla temas kurmasýný yasaklayan tabulardý.

  Müruru Zaman 6 (Bayram Kaya) 20 Mart 2018 Felsefe 

Artýk üretim hareketi zorunlu ve mütekabiliyetle olan giriþme deðildi. Mal sahiplerinin size acýyýp çalýþmanýz ve rýzkýnýzý çýkarmanýz için size acýyýp lütuf yaptýklarý bir durum olmanýn kertesine inmiþti.

  Muvazaa 1 (Bayram Kaya) 29 Mart 2018 Felsefe 

Genel baðýntýnýn, özel baðýntýya oraný; öznel dünya içinde algý deðiþmesi ve dönüþmesi olmakla oluþ; az öncesi ile az sonrasý arasýndaki farkýn algýsýydý. Biz çevrede olup biteni buna göre algýlýyorduk. Toplumsal üretim hareketi gerçekleþmesi genel baðýntýydý. Genel baðýntýyla gerçekleþen üretimin kiþisi emek gücüne göre olan paylaþýmý da özel baðýntýydý. Özel baðýntýyý, bu farktan anlýyoruz.

  Muvazaa 2 (Bayram Kaya) 30 Mart 2018 Felsefe 

El zihniyeti içinde kimi kiþilerin mal mülk sahipliði vardýr. Kurnazlýðý, kiþisi tapuya çevirme vardýr. Kolektifin malýný iç etme vardýr. Ýlahi dönemin nesnelliði ve aklý fikri yoktu. Aksine bu mal mülk iliþkisi olan sömürü sorgulanmasýn diye zikir vardý. Ýman vardý. Ýman sömürü sözleþmesinin köle ve sahiplik mantalitesiydi.

  Muvazaa 6 (Bayram Kaya) 4 Nisan 2018 Felsefe 

Yani bilinç eliniz gibi eliniz de bilinç gibi yansýyordu. El dýþarý uzanmýþ bir beyinin biçim þekli ve beyin biçimlenmesidir. Bencillik meyvesiyle, avýyla verili düzleme göre istek bir saðlamaydý. Yalýn iradenin kendi baþýna bir varlýðý yoktu. Yani yalýn iradenin nitelikli bir emek gücü yoktu. Sadece kas gücü olan niteliksiz emek vermenin emek gücü iradesi vardý. Ýþte El nitelikli emek gücünden kaynaklý irade olan emek gücünün sahibi yapýlmakla, rýzký keyfine göre daðýtmýþtý. Muvazaa da buradaydý

  Muvazaa 3 (Bayram Kaya) 1 Nisan 2018 Felsefe 

Deðilse Ne El, ne Rab doðru olmanýn kendisi deðildi. Sömürü gibi doðru olmayan bir yol içindeydi. Doðru olmayan yol üzerinde gidiyordu. Gidiþi rahat kýlmak için biraz doðru uca yönelen belirimler veriyordu.

  Muvazaa 4 (Bayram Kaya) 2 Nisan 2018 Felsefe 

Kendisinin bile yadsýyamayacaðý sebebiyetinin, nedence gerçekleri karþýsýnda, kendine göre söylem yapacaðý durumla nefis sözcüðünü çok kullanacaktý. Neden sel oluþlarda bilgi gidecek, her þey nefis oluþ ve tahrik oluþla anlatýlacaktý. Kendisi kolektif ortaklýðý bozmaya vesile neden olmuþtu.

  Muvazaa 5 (Bayram Kaya) 3 Nisan 2018 Felsefe 

Çalýþmanýz üzerinde El sizin karnýnýzý doyuracak olmakla El size rýzk verecekti. El efendiye sahiplik iradesi veriyordu. Sizi de bu iradeyi tanýmaya ve onun malý olmaya davet ediyordu. Bu tutum, mülk sahibi El ile mülksüz kölelerin ahit eþmesiydi. Bu ahde göre; kolektif sahipliðiniz El’in mülküydü. Kolektif içinde kolektif saðlatma olacak karþýlanmalar da El mülkünde çalýþmanýz karþýlýðýnda karnýnýzýn doymasý olan, rýzk olacaktý.

  Bir Hikâyenin Tarihi Nesnel Verileri 2 (Bayram Kaya) 11 Nisan 2018 Felsefe 

El anlayýþlý düþüncenin, kolektif ittifaký parçalamasýndan sonra kendisinin izole bir ihsas ve ihdaslarýný ortaya koymuþtu. Kendini ihsas ve ihdasla oluþan El süreci sonrasýndaki dönem El tevhitçi oligarþiler dönemidirler.

  Muvazaa (Bayram Kaya) 5 Nisan 2018 Felsefe 

Ýttifaklar, totem mantýðý aþýp ittifak içine geçebilmek için karþý gruptan kurban edilen kiþilerin canýný kanýný yiyordu. Böylece karþý grup kiþisinin canýný kanýný içip yiyenler ziyafet veren tarafla ayný candan kandan oluyordu. Bu nedenle ittifaký sosyal mantaliteye uygun bir ritüel yapýyorlardý. Ziyafet veren grubun kendi kanýndan canýndan olan kaynamýþ etin yenmesine sesiz olmakla içinde buðuz eden bir tepki gösteriyordu. "Kazan kaynatma þölenleri" içinde insan eti yeme seanslarý ortaya konmuþtu.

  Muvazaa 7 (Bayram Kaya) 5 Nisan 2018 Felsefe 

Gerçi El irade sahibiydi. Ama tek olduðunu söylemiyordu. Bu nedenle ilk oluþumu esnasýnda farklý farklý kiþilerin farklý farklý El’i olmakla; El’in zengin ettiði kiþi sayýsý kadarla El birçoktu. El, O kiþinin El’i ya da Rabbi olmakla da tekti. Kiþiye göre kiþi iradesi olmakla birçok tek olan El ya da Rab vardý.

  Muvazaa 8 (Bayram Kaya) 6 Nisan 2018 Felsefe 

Bir ceylan aslandan aslan olduðu için kaçmaz. Tehdit olduðu için kaçar. Çevresinde en çok karþýlaþtýðý tehdit olmakla aslanýn duyulan kokusunda bile kaçar. Üreten mesleklerin gruplar arasý giriþtirme olmuþtu. Gruplar arasý bu giriþme giriþtiren ürün nesne üzerinde anlaþma, ittifak oldu. Ýttifak edenler benzer kendi totem sosyal anlayýþlarýný aþmalarý gerekiyordu.

  Müruru Zaman 1 (Bayram Kaya) 21 Nisan 2018 Felsefe 

El kolektif sistem içine meþru olamadýðý için Elohim gibi Adl veya adaletli, acýyan, merhamet eden, lütfeden vs. olmuþtur. Ýlahýn acýyacaðý, merhamet edeceði, adaletli olacaðý, lütuf edeceði durumlar söz konusu deðildir. Ya da El’in Adl. olduðu konular, ilahýn konusu olmamakla zaten farkýnda olunmayan adaleti bir durumdurlar.

  Bir Hikâyenin Tarihi Nesnel Verileri 1 (Bayram Kaya) 10 Nisan 2018 Felsefe 

Böylece kült merkezinde ittifak eden El sayýsý kadar sayý le yontu sayýsý çoðaldý. Yontular diðer Nemrut (EL) aitlerini temsilendi. Panteondaydýlar. Köleci ittifakýn katýlýmcý sayýsýna göre panteonda 10-20-100 200 -1500 tane irade ve sahiplik temsilcisi El’in yontu heykel konuyordu. Bu nedenle de tapýnaklar büyük ve ihtiþamlýydý.

  Varlýklý El Yoksul El 1 (Bayram Kaya) 8 Nisan 2018 Felsefe 

Daha sonra bunu böyle yapanýn kendisi olduðunu unutan El'in öfke içinde olmakla kendi yaptýðýný unutmuþ gibidir. "onlar fitne içinde nefislerini ilahlaþtýrdýlar" diyecekti. Aslýnda El mülkünü "kendi nefsine uyanlarýn sahipliðine" veriyordu. Ýlk El böyleydi. Ýlk El mülkü olup mülkünü keyfince daðýtan kolektif üzerinde zengin bir El'di.

  Muvazaa 9 (Bayram Kaya) 7 Nisan 2018 Felsefe 

Ýnanna’nýn "göðü (uzayý) gezmesi" söylemi Niburu gezegeni gibi absürt bir mekân içini gezmesi deðildi. Tarýmcý Sümerler; yerdeki Ýnanna’nýn karþýtý olan Akatlý Ýnanna’ya "göðün ineði” diyordu. Göðün ineði olan Akatlý çoban Ýnanna yere inip Eridu'yu geziyordu. Eridu’lulara göre yukarý topraklarda oturan çoban Ýnanna yukarý yer topraðýný (göðü) çoban olarak geziyordu.

  Müruru Zaman 10 (Bayram Kaya) 22 Nisan 2018 Felsefe 

Suyu oluþan hidrojen ve oksijenin her birinin kendine özel yansýmasý ve davranýþ akýþý vardý. Hidrojen ve oksijen olan her birinin enerji akýþý ve enerji düzenlenmeli valans bandý süreçleriyle birbirine ortak özellikle bir baðýntý giriþmesidirler. Su bu giriþme ve baðýntýnýn ürünü olan ortak bileþkenin hükümdür.

  Müruru Zaman 9 (Bayram Kaya) 20 Nisan 2018 Felsefe 

Bu tür uðrak ve geçiþ alanlý boþluk devinmeleri içindeyken siz; kendisini duyurtan boþlukla, boþluðun baðýntý merkezli çekim nedenlerini birbirine iliþkin kýlmak istersiniz. Neden sel olanla, neden olanýn özellik yansýmalarý olan boþluk devinmelerinin arasýný; "kurmakla, kurguyla" tamamlarsýnýz. Böylece gerçek olmayan kurgusal neden sel baðýnýz, gizemliliðe dönüþür. Gizemli olan da artýk, yalancý neden gibi davranýr.

  23 Nisan Sonrasý 24 Nisan Yazýsý (Bayram Kaya) 24 Nisan 2018 Felsefe 

23 Nisan, tarihsel serüveni içinde kaybolan insanlýðýn kaybolduðu yerde aranmasýdýr. Ve sahipliðin ve egemenliðin yokluðunu kendisinde duyan eylemin, bilincidir. Sahiplik gücünden doðan sömürüden kaynaklý, baský ve saltanatçý basýncýn; oligarþi taraflý tabanýna doðru yayýlmasýnýn erdemidir. Sömürü ve egemenliði bir takým kurum mekanizmalarýyla eliyle yürüten yetkilerin inþa bilincidir. Bu süreç yeni senfoniye baþlangýç olmanýn adýmý olmakla senfoninin bitmemiþ en ön halidir.

  Müruru Zaman 14 (Bayram Kaya) 25 Nisan 2018 Politika 

Nasýl saða sola kontrol edilemez bir durumla yumruk savuran bir eylemli ile kontrolcü durumla neþter sallayan eylemler; amaçlý amaçsýz eylem olmakla ikisi ayný eylem deðilse; müruru zaman gerisinde sisler ardýnda olup biteni günümüzle iliþkilenen kiþi fikriyle bundan bihaber kiþi fikri ayný deðildir. Bi haber kiþinin söylemi fikirse; fikir özgürlüðüyse; haberli kiþinin söylemi nedir?

  Müruru Zaman 13 (Bayram Kaya) 24 Nisan 2018 Felsefe 

Efendiye taat ve itaatte bulunmayan iþkenceyi, aç býrakýlmayý, öldürülmeyi hak eder mi etmez mi? Tartýþýlýyordu. Yani efendilik ve kölelik hazmedilmiþ. Bunda bir sakýnca duyulmuyordu! Kölenin efendiye saygýsýzlýðý taat, itaat, ibadet, kurbiyet üzerinde ince nakýþ gibi çalýþýlarak yasa, yol, þeriat, düzenlemesi yapýlýyordu.

  Kolektif Etki ve El 1 (Bayram Kaya) 14 Nisan 2018 Felsefe 

Þu halde kas gücünüz toplumsal gücün niceli, niteli ve yönelten katkýsý kadarla KOLEKTÝF emek ve KOLEKTÝF emek gücüdür. Kiþinin emek gücü hem kiþisi hem kolektiftir. Kiþinin ev sahipliði, otomobil sahipliði kiþisidir. Parklar yollar kolektiftir. Kiþinin üretim olmayan tercihleri kiþisidir. Döðer biçer, iþ makinasý gibi üretim gücü kolektiftir.

  Bir Hikâyenin Tarihi Nesnel Verileri 3 (Bayram Kaya) 12 Nisan 2018 Felsefe 

Put o günkü mal mülk sahiplik belgeniz olmasýnýn, im, iz, iþaret, damgasý olmakla sahiplik ve koruma hakkýnýzý tescil eden meþruiyet ilikti. Put, mülkünüzün görünür yerlerine konmakla sahipliðiniz; irade sahibi olan hükmünüz okunsun, anlaþýlsýn, sahiplik ve koruyuculuk olan teslimiyetiniz bilinsin diye konuyordu.

  Müruru Zaman 16 (Bayram Kaya) 27 Nisan 2018 Felsefe 

Ne var ki günceldeki deðiþen þartlar içinde eski yaþantýdan eser kalmaz. Eser kalmayan eski yaþantýlarý destekleyip anlatan sözlerin karþýlýðý olan mana devinmesi içinde ki anlamlar þimdinin yaþantý iliþkileri ile anlaþýlmaz olurlar. Böylece eski yaþam içinde kullanýlan anlam dili olmakla aktarýlan eskinin gerçek manalý düþünceleri; þimdinin anlam dili içinde anlaþýlýr olmamakla; eski dil kendilikten þifreli oluyordu.

  Müruru Zaman 12 (Bayram Kaya) 23 Nisan 2018 Felsefe 

Bu kendi mantýðý içinde çaresizce tam bir sýkýþmýþlýktýr. Tescil transferi yaptýðýnýz sahipliðiniz ile yoksulluklara sadakayý, köle azat etmeyi vs. El’i anarak yapmanýz da yanlýþý doðru kýlmaz. Kolektif oluþa göre sadaka, zekât verdirme iþ meþruiyetsizliði, zaten El’in ecel teri döktüðü bir meþru olma mantýðýdýr.

  Kolektif Etki ve El 2 (Bayram Kaya) 15 Nisan 2018 Felsefe 

Siz nilüferi çöle götürürseniz bunu kim dilerse dilesin bu haliyle çölde nilüferin bir yaþamý olmaz. Çöle yaðmur da pek pek yaðmaz. Bu sizi cezalandýrma filan deðildir. Nilüferin çölde, kaktüsün de ýrmak suyu tropikal yerde yetiþme zorunluluðu yok. Dua da etseniz; kendinizi de paralasanýz; bu böyle.

  Müruru Zaman 17 (Bayram Kaya) 28 Nisan 2018 Felsefe 

Olgu ve olaylardaki deneyden gelen pekin bilgiler; sosyo yaþamsa toplumsa yaþanýþlar evrimi aslýna sadakatle öznel aktarýmlarla saklanan bilgiler anlatýmý oluyorlarsa; bunlar müruru zamana iliþkin diyalektikti bilgiler içerir. Bunlar baðýntýlý bilgi gücünüze baðlý anlama ve anlatýmlara az çok kanýt oluþu ele verirler.

  Müruru Zaman 7 (Bayram Kaya) 18 Nisan 2018 Politika 

El mana düþüncesi bir sömürü, aldatma ve illüzyondu. Sizi El ile istiskaldi (El ile korkutup susturmaktý. Sizi El ile konuþamaz yapmaktý). Ve sahipliði olanlara karþý sizi, daima boynunuzda boza piþirir þekille uygun olmanýzý isterdi. Sizi bu kývamla tutmayý kotaran ve yöneten irade olmanýn mana sistemiydi.

  Kolektif Etki ve El 3 (Bayram Kaya) 17 Nisan 2018 Felsefe 

Ýlk atalar deðil hurma; her tür fazla yiyecek ifsadýndan ölüyordular. Aksine hurma olan ortamda hurma yiye yiye hurma sindirici süreçleri ve enzimlerini geliþtirmekle; bunlar bir birine göre tanýmlar ve birbirine dönüþen zorunlu var oluþlarýn tanýmlarýydý. Yokuþunu oluþturan alanýn iniþini oluþturmasý gibi zýtlarýn varlýðý ve birliðiydiler.

  Kolektif Etki ve El 3 (Bayram Kaya) 17 Nisan 2018 Felsefe 

Ýlk atalar deðil hurma; her tür fazla yiyecek ifsadýndan ölüyordular. Aksine hurma olan ortamda hurma yiye yiye hurma sindirici süreçleri ve enzimlerini geliþtirmekle; bunlar bir birine göre tanýmlar ve birbirine dönüþen zorunlu var oluþlarýn tanýmlarýydý. Yokuþunu oluþturan alanýn iniþini oluþturmasý gibi zýtlarýn varlýðý ve birliðiydiler.

  Bir Hikâyenin Tarihi Nesnel Verileri 4 (Bayram Kaya) 13 Nisan 2018 Felsefe 

Hâlbuki ki dinler içindeki her El, olup bitenle Güneþ’i doðuda doðdurup, batýda batýrýr olmanýn irade sahipliðiydi. Bunun aksini söyleyen bir El yoktur. Ama Ýbrahim Ýnanýrlarýna Ýllüzyonu böyle yapacaktý. Oysa Ýbrahim demeliydi ki " Bak doðuda doðan Güneþ’i; benim Rabbim batýda doðduracak, doðuda da batýracak deyip olup bitene göre konuþan diðer El'ler hilafýna kendi gerçekliðini ispat etmeliydi, demeniz de boþunadýr.

  Kardeþlik ve Ýhanet 1 (Bayram Kaya) 17 Nisan 2018 Felsefe 

Üstelik köleci sistem, takdirce kaderi olan mal mülk sahipleri efendilerle; takdirce kadersiz olan maldan mülkten yoksun kölelerden oluþmakla; erken dönemden beri inþalaþan insan kardeþliðine karþý bu ihanetçe olan efendi-köle esaslý enstrümanlara sahip olmuþlardý.

  Müruru Zaman 11 (Bayram Kaya) 22 Nisan 2018 Felsefe 

Zorunlu olup iþleyiþine devam eden ama adýný bile anmayý yasaklamakla (ortaklarý þirk saymakla) davranan kiþi; hala kolektif oluþun manevi baský ve basýncýný da duyuyordu. “El’iniz kararlarýný alýrken kimseye ihtiyaç duymaz” diye kolektife ihtiyaç duymamanýn kiþisi, kendi tekil irade oluþunu söylüyordu. Bu nedenle nefsani olan kiþi kolektife filan ihtiyaçla deðil de "her þeyin ve kendisinin, kendisi olduðu El gibi böylesi bir mutlak güce ihtiyaç duyuyordu".

  Eksen Çaðý 4 (Bayram Kaya) 9 Mayýs 2018 Felsefe 

Þimdi ittifaký giriþme nedenle þimdiye kadar kendisine hayati derecede anlam olanlar önem deðildi. Þimdiye kadar kendisine "hayati olan anlam"; "tanýmýn kendisi, taným yapmanýn merkezi" oldu. Bölge ve bölgedeki anlam kendisiyle özdeþ "ben" olmuþtu.

  Müruru Zaman 18 (Bayram Kaya) 29 Nisan 2018 Felsefe 

Bankerlerden finans kredilerini çeken uygarlýðýn yaratýcýsý ilk insan atalarýmýz; bu teþvik kredilerle koyunu evcilleþtirip; yününü kýrpýp dokuma tezgâhlarýný kurmamýþtýlar. Uygarlýðýn temelinde üretim hareketi ve üretim iliþkisi vardýr. Ama asla para, banka, finansman, kâr, ticaret, teþvik pirimi, faiz, ihale vs. yoktu. Uygarlýðýn yaratýcýsý tarýmcý insan atalar öküz satýn alarak kâfirlik (çiftçilik) yapmadýlar.

  Müruru Zaman 8 (Bayram Kaya) 19 Nisan 2018 Felsefe 

Kýsaca, ilk bir iki ön ittifaklar sýrasýnda "Minerva'nýn baykuþu gece uçar" söylemli bir kapsam içinde geçerli olacaktý. Yani bu gibi ilklerde; "önce olaylar yaþanacak, sonra da bunun bilgisi (öngörüleri-deneyimleri) edinilecekti". Ýlk deneyimlerden sonra daha ittifaka baþlamadan anlak alýrlarýmýz içinde öngörülerimiz, tasarýmlarýmýz tomurcuklanýp çiçeklenecekti. Bunlar hep müruru zaman birikimiydi.

  Müruru Zaman 15 (Bayram Kaya) 26 Nisan 2018 Felsefe 

Gel gör ki "yeni sürecin öncesine devam olmayý anarak meþrulaþma" içindeki gök kavramýnýn eski hafýzadaki anlatýmý müruru zaman nedenle þimdiki anlama ve anlatým diline göre oligarþiyi öyküleme diline göre anlatýlan aktarýmda eskinin gerçek iliþki olan mana dili kaybolmuþtu. Kaybolan ön ittifaklý gök kavramýndaki geri baðlaným olmasý gereken mana süreci ya da eski mananýn bek raundu izafe edilirken eski gök "yeni gök kavramý" oligarþini süreçteki anlatýmýn diliyle þimdiki yýldýza kaymýþtý.

  Eksen Çaðý 1 (Bayram Kaya) 5 Mayýs 2018 Felsefe 

Böylece ilk kolektif süreçli oluþma ve öðrenme yaþantý aþmasý kiþi benci donanýmlara dönüþmekle kiþi sahipli benciliðin güdümüne girdi. Kolektif ilik sürecin deðiþmez yapý taþýydý. Ama kullanýmý kiþi özeline indirgenmiþti. Emeðin sistem belirleyiciliðini eksene aldýkça sakýncasý yoktu. Kolektif ilik kendi kendisini öðrenmekle; kendisini düþünsel anlayýþlý imge süreçler içinde kiþiye aktarmaya baþladý.

  Eksen Çaðý 2 (Bayram Kaya) 6 Mayýs 2018 Felsefe 

Bu nedenle insanýmsýnýn, toteminin ve ön ittifaklý insan olan kiþinin "yaratýcý mana düþünceli betimlemesi yoktur". Risk veren anlayýþça düþüncesi yoktur. Kaderleri belirleyen anlayýþla düþüncesi, merhameti, acýmasý vs. yoktur.

  Eksen Çaðý 3 (Bayram Kaya) 7 Mayýs 2018 Felsefe 

Kiþi kendi katýlýmýyladýr ki toplumsa kolektörle kolektif gücü anlamýþtý. Kiþi kolektif kolektörle anladýðý gücü kendi anlamasýna aracý bakýþ yapmýþtý. Bu kolektifi çoðul gücü kiþiler kendisine trans edip kuplaj yaparken kiþi süzeni “anlama prizmasý” bu çoðul modülasyonu beyaz ýþýk gibi tekil görülü algý yapýyordu.

  Eksen Çaðý 6 (Bayram Kaya) 18 Mayýs 2018 Felsefe 

Köleci süreç içindeki aile anlayýþý giderek sosyal ve toplumsal kurumlar olarak, oluþtu. Ön ittifaklar içinde olmayan aile kurumu nedenle; gelenekti anlatanlardaki ön ittifaklý özneler köleci inþadaki tekil ve çoðul özneler üzerinde anlaþýlacaktý. Bu aktarýmlar köleci mantýklý dille yazýlmakla çok amorfturlar.

  Eksen Çaðý 5 (Bayram Kaya) 18 Mayýs 2018 Felsefe 

Ýki deniz dil oluyordu, kýstak oluyordu, engel (berzah) oluyordu. Yasak oluyordu. Görünmez perde oluyordu. Hele de en uçuðu; tuzlu, tatlý sular yorumunu þuur-bilinç-beden sayanlar, hýzýný alamamakla bunlarý orijin benlik sayýyordu. Daha tanýmlamanýn hayvan diye belirtilmediði dönemde, kendisini hayvana göre tanýmlamanýn anlatýmý olmayan dönemde, “insani mana; tuzlu suyu kendisini hayvani hayvani beden sayan, “hicri mahcur” ile zýtlýk, düþmanlýk vs. saymakla bir yandan yorum yapan izah; cehalet karþýnda cehaleti bir hayranlýk olmakla birlikte; gerçek tarihi bilgi karþýsýnda bir akýl tutulmasý olmaktadýr.

  Eksen Çaðý 5a (Bayram Kaya) 18 Mayýs 2018 Felsefe 

Gizleme iþinde kolektif oluþ bilincinin üzeri El mana anlayýþlý þal ile örtüldü. Yani kiþisi sahipli bencil oluþ heyecaný ile iyi bir illüzyon veya göz baðý kurnazlýðý yapýlacaktý. El mana anlayýþý içinde de birbirini takiben ilahlardan yansýmayla, ilah yerine monark El mana anlayýþlý El'ler ortaya çýkacaktý.

  Eksen Çaðý 7 (Bayram Kaya) 19 Mayýs 2018 Felsefe 

Velayet olarak gruplar arasýnda paylaþýlanlar (neflimler-titan soylar) bu ilk kuþak melezlerdi. Bugünkü anlayýþýmýza göre velayet paylaþýmý yoluyla iki kardeþten biri YER’E diðeri GÖÐE veriliyordu. Ýlahlar etnikti. Ýlahýn melezleri olan ilk kuþak artýk etnik deðildi. Melezler ilk çapraz kuþaktý.

  Eksen Çaðý 8 (Bayram Kaya) 20 Mayýs 2018 Felsefe 

Bu ardýþýk ikizleþmeler nedenle Marduk; elli kollu. Elli kulaklý. Elli gözlüdür. Bu söylem hem tekil olmanýn hem de tekil oluþtaki sentez katkýnýn söylemidirler.

  Tarih ve Hikâye 1 (Bayram Kaya) 26 Mayýs 2018 Felsefe 

Ön ittifaklarýný sürdüren hayli geliþmiþ yapýlar içinde kiþisi sahiplik bilincini içinde taþýyan Ubartutu, Nuh gibi simge isimler vardý. Ýçte tutulan düþünce, içte belli bir uygulanabilirlik düzeyine kadar olgunlaþtýrýldý. Aslýnda bu düþünce akýp gelen tarihi nesnelliðe karþý münafýkça olan bir düþünceydi.

  Tarih ve Hikâye 2 (Bayram Kaya) 27 Mayýs 2018 Felsefe 

Bugünün demokrasisi içindeki politikacýlar verdikleri vaat ile seçilip, iktidara gelirler. Ýnsanýn kaptýrdýðý tarihsel zorunluluklarý, demokrasi içinde vaade dönüþmüþtü. Dini anlayýþlar içinde de zekâta, fitreye, sadakaya, yardýma, himmete, lütfa vs. dönüþmüþtü. Vaatler genelde yoksulaydý. Siz zengine maaþ ek gösterge sayýsýný 3600 çýkaracaðým diye vaatte bulunamazdýnýz deðil mi?

  Elde Var Bir ve Bir Elde 1 (Bayram Kaya) 7 Haziran 2018 Felsefe 

Ýlahi mana anlayýþý temelde içinizdeki groteski meþruiyetin; sosyal alanla biçimlenip, totemi çevrim merkezi olmak yanýnda; bir de üretim alaný ile de biçimleniþi içinde ortaya konan bir kontrol ve geri beslen imli çevrim merkezi olmasýndan baþka bir þey deðildir.

  Elde Var Bir ve Bir Elde 2 (Bayram Kaya) 9 Haziran 2018 Felsefe 

Elde bir; sizin bütünden yaptýðýnýz seleksiyondu nedenle sizi, bütünün duyuþ sal yükünden kurtarýyor ve bütüne karþý sizlerle sizin kendi dünyanýz içinde olabiliyordu. Ama yine de geride ve dýþýnýzda kalan dokuzun; kendi içinizde olan parçalardan kaynaklý menfi groteski yansýmasýndan kurtulamýyordunuz.

  Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 2 (Bayram Kaya) 20 Haziran 2018 Felsefe 

Yani eksen merkezi ile çevresi içinde tümselen gruplarýn merkezden çevreye doðru karmaþýklaþmakla artan iç hacimli itmeleri nedenle sosyo toplumsa yüzey gerilimi oluþmaktadýr. Açýkçasý toplumun üreten iç hacimli büyümesi ile toplumun bir önceki hacme göre olan eski yöneten iliþkileri arasýndaki yüzey gerilimi (yöneten sýnýrlama gerilimi) farký çeliþmektedir.

  Sistem 11 (Bayram Kaya) 7 Eylül 2018 Ruhbilim 

Evren içi evrensel akýþ, evrensel zarf hareketiyle (evrensel palet hareketiyle) hem akýþ hem de engellenmedir. Engelleme, engellenenin temadan olan; temayý tamamlayan imge boþluk eksikliðini evrene özgü zýt karakterleriyle dönüþür. Evrenin dengesizliði; akýþ halindeki dengesizlikle, evren içinde yeniden gel git hareketinin rezonanslarýna dönüþür. Her rezonans yeni bir rezonansýz niceleyiþine dönüþmekle süreç karþýlýklý ikili karakterine döner. Evren kendi rezonans salýnýmlarýyla sünme, kýsalma salýnýmýn eylemi olmakla kesikli sürekli titreþim veya tiril hareketidir.

  Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 5 (Bayram Kaya) 23 Haziran 2018 Felsefe 

Kiþi ister zengin olsun ister fakir olsun bu iki belirimle birlikte yansýyordu. Kiþinin sahipliði varsa zýt belirimin birisi zenginlik olarak tümselirken diðer zýt belirimle olan fakir uç fakir olma belirimi verememekle beliremiyordu. Oyuk devimli boþluk alan etkisine dönüþüyordu. Zengin ve fakir oluþ durumu bir kiþi üzerinde ayný anda üst üste oluþabilen zamandýrlar.

  Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 8 (Bayram Kaya) 27 Haziran 2018 Felsefe 

Ýlahi dönemli kiþilerin yüz yüze görüþmelerinden algý olan somut meþruiyet ilik; Ýbrahim’in kendi El’i ile görüþmesini Ýbrahim’in söylüyor olmasýna tanýklýk etmeye dönüþecekti. Söyleyen de söylenende somut deðildi ama “söyleneni söyleyen aracý Ýbrahimler” somuttu, bu da iknaa olmanýza yeterdi! Yetmezse açlýk, iþsizlik ve zorbalýk belirecekti. Tarihsel hafýzayý kaybeden tarihsel olmayan hafýzayý buluyordu. Gerçeði kaybeden gerçek olmayaný buluyordu. Sahipliðin kendi üzerine kendi etkisiyle iç düþünmesi yapan Ýbrahimler, Nemrutlar; dýþta sahipliði kendisine verenin olmanýn sözcüsü olmakla aracý konumda konuþan sahiplerdi.

  Sahiplik 12 (Bayram Kaya) 9 Aðustos 2018 Felsefe 

Kolektif güce dönüþen kiþi sahipli, kiþi emek gücü; ne üzerinde kolektif güce dönüþür? Ortak sahipli sosyal alan içindeki üretim nesnesi vardý. Üretim nesnesi kiþinin eksiði olaný tamamlama baðýntýsýný verdi. Tamlama yansýma ile giriþen üretim hareketleri nedenle kiþi emek gücü kolektif güce dönüþür.

  Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 3 (Bayram Kaya) 20 Haziran 2018 Felsefe 

Yoksunluða karþý (mahrumiyet iliðe karþý), yokluðun (fukaralýðýn) varlýða (zengine) karþý olan eðimini sömürerek kullanýyordu. Fakire vermiyordu ama zengine mirasçý (muhtaç köle) yapýyordu! “Fakirler zenginin mirasçýsýdýrlar”. Veya “fakirin zengin üzerinde bir hakký (rýzký) var” diyerek yoksunu kiþisi sahipliði olan iradenin tahakkümü altýna veriyordu.

  Tarihi Olan Ýlahi Adalet1 (Bayram Kaya) 9 Temmuz 2018 Kimya 

Ýþte El kiþinin bencillik gibi sinir uçlarýna dokunan hitabý ile kiþilere aksi yönden öngörülebilir bir yapý, anlayýþý sunuyordu. Bu kes kiþi köleliði ile efendi gibi olmanýn düþlerini görme anlayýþýndan doðan tevekkül etmenin istikrarýný, meþruiyet olarak görüyordu.

  Sahiplik 13 (Bayram Kaya) 10 Aðustos 2018 Felsefe 

Yalýtým büyüdükçe yalýtmasý gereken enerji ihtiyacý artar. Enerji ihtiyacý arttýkça da girdi enerji büyür. Bu bir kýsýr döngüdür. Kýsýr döngüler tekdüze bir kesikli sürekli oluþla davranýr. Birbirine baðýntýlý uyum süreçleri ortaya koymaktan ve organizeni bir düzenli yapýlar oluþmaktan hep yavaþ kalýr. Bozulana karþý düzeni saðlamakta yavaþ kalma eylemi kaosu artýracaðýndan, kýsýr döngüler pek geliþemez.

  Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 1 (Bayram Kaya) 17 Haziran 2018 Felsefe 

Hâlbuki ki tarihin hiçbir döneminde biat kavramý sosyo toplumun inþa temeli olmamýþtýr. Ve köleci sistem ortaya çýkana kadar da biat kavramý yoktur. Biat, üretim yapan gücün kendisini boyun eðmeðe zorlayan zorba güce boyun eðip, emperyalist bir güce teslim olmasýydý.

  Tarihi Olan Ýlahi Adalet 6 (Bayram Kaya) 18 Temmuz 2018 Felsefe 

Þimdi insanýn nasýl köle olduðunun cevabýný verelim. El’in “rýzký ben takdir ettim. Takdirde kiminize bol bol pay vardýr. Kiminize paydan hiç kýsmet yoktur” demiþti. Böyle demekle kýsmetsizleri kýsmeti olanlara köle eden kendisi deðilmiþ gibi kendindeki suçu bir baþka yere transfer edip sýçratýyordu.

  Sistem 10 (Bayram Kaya) 6 Eylül 2018 Felsefe 

Gel titreþimli salýným üzerinde parçalanmakla git gele veya çekme itme ikili zýt karakterlere dönüþür. Böylece bambaþka bir var oluþun dünyasýna adým atýlýr. Hiçbir oluþum hali ile geri baðlanýmýný oluþan tekillikteki tekilliðin temasýný bulamayan oluþmalar, gelip geçici denge içinde olsalar da hep istikrarsýz olmakla bu çeliþkileri içinde dinamiktirler.

  Sistem 9 (Bayram Kaya) 4 Eylül 2018 Felsefe 

Yani parçalý oluþ, bütün dediðimiz tekilliðin temasýndan kopan durumun eksiðini zýddýyla tamamlayan imgenin yapýsalcý anlamla okunuþuydu. Bu parça ve her bir parça kendisini eksikli yapý ile çaðýrýyordu. Geri baðlaným tekillikteki temaya ait bilgi ile doluluk kadar patlamasýyla birlikte temaya ait eksikliðin kendisini çaðrýþmasýný taþýyan boþluk yük yapýsýný da taþýyordu. Evrenimiz içindeki parçalar hem tekilliðe ait tema eksikliðini taþýyordu. Hem kendi evrenimiz içinde evrenimizde parçalanan saf enerjideki bütünlükten yoksun oluþun eksiliðini taþýyordu.

  Groteski Ýlikten El'e Kadar Olan Aitlik 1 (Bayram Kaya) 24 Haziran 2018 Felsefe 

El mana anlayýþý; kolektif üreten iliþki çevrimi içinde, bu çevrimi "mülk sahibi olana biat etme imaný üzerinde sahiplerin paylaþtýrma yapmasýna razý olmaktý (tevekküldü). Üreten yapý üzerinde kimi bencil bilincin, yeniden aitlik bilinciydi. Kolektif üretmenin tarih bilinci olmasa, El anlayýþý ortaya konamazdý.

  Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 10 (Bayram Kaya) 29 Haziran 2018 Felsefe 

Genelde bir hayat türü çalýþma, üretmeyi köleleþtiren asalak olmak dýþýnda, kendi kendisinin asalaðý olmamaktadýr. Bir hayat olan insan da kendi yeteneði kadar payla toplumun kendisi ve toplumun inþacýsýdýr. Ýnsan, insan olmanýn tarih bilinciyle, inþa bilinciyle asalak olabilse de ahlaken (mana en) toplumun asalaðý olmamalýdýr.

  Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 19 (Bayram Kaya) 8 Temmuz 2018 Felsefe 

“Kullarým” diyen Osmanlý padiþahý da bir köle sahibi olan ya “seyitti”. Ya efendi ya sahibim” demekti. Egemen güç, ne zaman bir uyuþturan ortama; kitleleri biat yönünde senkronize eden bir söylemlere gerek duyduysa lümpenler (hiçbir deðiþilen emek deðeri üretmeyen büyücüler, medyumlar, fal bakýcýlarý, kader kýsmet çiler, hýrsýzlar, mafya ve çoðu din adamlarý) hemen orada boy vermiþtiler.

  Elde Var Bir ve Bir Elde 3 (Bayram Kaya) 12 Haziran 2018 Felsefe 

Osmanlýnýn yakasýný kaptýrdýðý egemenlik, galata bankerleri de denen para sahipliði; buydu. Egemenlikte buydu. Osmanlý borç bataðý altýnda siyaseten kontrol ediliyordu. Günümüzdeki Sarraf hikayesi bununla bire bir benzeþir gibidir.

  Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 7 (Bayram Kaya) 25 Haziran 2018 Felsefe 

El manalý inþa sistemi içinde toplum kolektif olarak üretimini yapar. Kolektif olarak üreten toplum bu kes de üreten yetenek ve ihtiyacýna göre pay alamaz. Üretenlerin üreten yetenek ve ihtiyacýna göre pay alamamasýyla sistem El manalý anlayýþ içine sýçrar. Çalýþanlarýn payý, ölmeyip te yarýn yeniden çalýþacak durumda olabilmenin en az beslenmesi içinde olur. Bu nedenle kölenin payý zorunlu bir en az sahiplik koþulu içinde aldýðý rýzk, boðaz tokluðu veya yarý aç yarý tok durumdur.

  Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 12 (Bayram Kaya) 1 Temmuz 2018 Felsefe 

Bizzat Yehova diyordu ki; "siz ki Yahova'yý kendinize Elohim seçtiniz; O da sizi dünyanýn bütün diðer kavimlerinden ayýrýp, kendisine sizi kendi kavmi seçti."

  Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 4 (Bayram Kaya) 21 Haziran 2018 Felsefe 

Açlýðý beliren kiþinin tokluðu yok olur (kaybolur). Tok olan kiþi de açlýðý hissetmez. Yani tok kiþinin de açlýðý yoktur. Çeliþki þu; beliren açlýk karþýsýnda tokluk belirimi oluþamaz. Açlýk tokluðun; tokluk ta açlýðýn üzerine bir eðimdir. Ve açlýk tokluðun; tokluk ta açlýðýn üzerine bir akýþ olmanýn baský ve basýncýdýrlar.

  Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 6 (Bayram Kaya) 23 Haziran 2018 Felsefe 

Köleci yapý ile insan vahþete düþmüþtü. Erdemliler erdemsizler bir tarafa çekilmiþ; ahlaksýzlýk gemi azýya almýþtý. Düþene bakan yoktu. Kulaklar çýðlýklara kapanmýþtý. Olup biten karþýsýndaki baský ve yýlgýlar içindeki insanda aðýzlarý býçak açmýyordu. Tedirginlikte hiç hýz kesmiyordu. Bu ahval üzerine insanlar iman üzerinde ahlaka çaðrýlýyordu.

  Avraham 1 (Bayram Kaya) 29 Aðustos 2018 Felsefe 

Abram ya da Avram adý (olasý ki Aramdý-Aramiydi); Abraham ya da Avraham olmakla kolektif inþadan kopup biçimlenen yeni ve inanýcý, imaný olan monarþin yapý inþasý olan El'e dek statüyle söylenip anlam edildi.

  Sahiplik 3 (Bayram Kaya) 28 Temmuz 2018 Felsefe 

Siz de gözünüzdeki gözbaðý olan illüzyon nedenle üretim hareketi içindeki kolektif ligi hiç göremezsiniz. Gördüðünüzü de açýklama söyleme bilincinde olamamakla hiçbir anlam veremezsiniz. Bu nedenle olup bitene sýrf cahilce öðreti ile "Allah razý olsun" demekten baþka amentü gücünüz yoktur. Bu da sizi sömürenleri kutsamaktýr.

  Tarihi Olan Ýlahi Adalet 8 (Bayram Kaya) 20 Temmuz 2018 Felsefe 

Deredeki akar su kesikli ve sürekli olmasý ile ancak vardýr. Kesikli durumlar: 1- Kaynak suyu. 2-Kaynak sularýnýn birleþip derede akmasý. 3-Derde akan suyun buharlaþmasý. 4-Buharlaþan suyun yaðýþ olarak geri yeryüzüne dönmesi. 5-Yaðýþlarýn toprak tarafýndan emilip, yeniden kaynak suyu olarak yer altýnda birikip bir artezyen ile yer yüzüne kaynak suyu olarak çýkmasýyla. 6-Kaynaktan çýkan suyun derede akýþýna devam etmesi ile bir çevrimdi. Otomatik süreçti. Kendi kendisine baþlayan kendi kendisine duran süreçti.

  Tarihi Olan Ýlahi Adalet 7 (Bayram Kaya) 19 Temmuz 2018 Felsefe 

Ýþte Mustafa Kemal Atatürk, inþada âtýl kalan enerjiyi kendi alaný içinde dönüt yapacaðý bir alanlarla sýnýrladý. Yalýtýma etti. Fetih üzerine, ganimet üzerine, kapitülasyonlar üzerine olmayan; köleliði yücelten söylemle deðil, emeði efendi yapan üreten bir bilimsel iliþkili enerji dönüþümlü enerji üreten enerji santrallerini (kurumlarý) geri beslenim ile inþa ve organize etmiþtir.

  Sistem 5 (Bayram Kaya) 31 Aðustos 2018 Felsefe 

Mülk bir kez sizin olduktan sonra, beslenme yapacak olan mülksüzler; sizlerdeki çalýþma nesneleri ile çalýþmak için sizin sahipliðinizde olan mülke, araç gerece ve depo enerjiye yönelmekle iradenizden emir almaya gelecektiler. Bu hayal ve vaat ile köle siz olmadýkça, bir baþkasýnýn mülksüz olmasý nedenle kiþilerin sizde iþ, çalýþma ve emir almasýyla köle olmasýnda hiçbir sakýnca görmeyecektiniz!

  Tarihi Olan Ýlahi Adalet 4 (Bayram Kaya) 16 Temmuz 2018 Felsefe 

Mülk sahibinin size lütfedip karnýnýzý doyurmasý için (ücret- maaþ- taþeronluk, sözleþmeli ücret vs.) vermesi inayettir. Himmettir. Azamettir. Ali cenaplýnla "veli nimet" oluþtur! Buna karþýn size gözünüzü toprak doyursun. Nankör olmayýn deniyordu. Ýþte El anlayýþlý anlý þanlý adalet ve meþruiyet budur. Sürece yabancýlaþma nerelere gelmiþti.

  Tarihi Olan Ýlahi Adalet 3 (Bayram Kaya) 15 Temmuz 2018 Felsefe 

Ama kendi kolektif çevrimli ve düzenli süreçlerinizin; sosyo toplum gibi yalýtýmlý durumlarý içinde iyi-kötü bir seleksiyon olarak çalýþýr. Sosyo toplumsal yapý çekirdeði korunan kiþi bene göre olduðu için yapý ben merkezlidir. Sosyo toplumlar da davranýþlar çekirdeðe doðru gittikçe sýnýrlanýr ve çekirdeðe göre olur. Çekirdekten uzaklaþtýkça genelleþir çekirdeðe göre olmayan tutumlarla bile var olmak zorundadýr.

  Tarihi Oluþuyla Ýlahi Adalet 5 (Bayram Kaya) 17 Temmuz 2018 Felsefe 

Bencil ben içte ve dýþta harcadýðý enerji ile yardýmlaþma eksenli kolektif yapý üzerindeki kaynaklarýndan enerji saðladý. Saðladýðý enerjinin bir kýsmýný yine bu kolektif katkýya vermekle yeniden kolektif çevrimi beslemiþ oldu. Kýsaca kiþi eyleme baþlarken tüm her þey gibi sahip olduðu enerji paketiyle kendisini çaðýran eylem oluþa hazýrdý.

  El Ýle Gelen Ýyi Huy 2 (Bayram Kaya) 25 Temmuz 2018 Felsefe 

Fýkýh ta yetmedi. Düþünsel tartýþmalar baþladý (kelam). Kutsal metnin açýk anlamlarý yanýnda alt anlamlar aramaya baþlandý (bâtinilik). Fýkýh, kelam da yetmedi bu kes de kutsal metinleri yorumlama (tefsir) baþladý! Bu da yetmeyince kutsal metinlerin boþluklarý, Musa'nýn, Ýsa'nýn sözleriyle (hadislerle) doldurdular...

  El Ýle Gelen Ýyi Huy 1 (Bayram Kaya) 24 Temmuz 2018 Felsefe 

Ayný þekilde güvenlikçi de aðaç bakýmýna ayýracaðý zamaný, çocuk bakýmýna ayýracaðý zamaný bakýcý ve meyve üretici sayesinde güvenlik iþlerine ayýrýr. Ha keza çocuk bakýcýsý da ayný gerekçelerle kolektif belirlenir. Yani aðaca bakým iþinde bir kolektiflik vardýr. Korunmada bir kolektiflik vardýr. Yavru bakýmýnda istesek te istemesek te bir kolektif katký ve sinerji vardýr.

  Sahiplik 15 (Bayram Kaya) 12 Aðustos 2018 Felsefe 

Kiþi sahipli dil tümden sömrülen güdülmeyi taat ve ibadete çeviren anlam ve söylemler yüklü düþünmeler ilüzyono olmakla bu düþünme dýþýna çýkamamaydý. Kâr dediði sömrüyü, sömürüye tevekkül eden cehaleti kutsatma baþarýsý içinde sömürüye gidenler olmakla köleci dili sömürülenlere karþý bomboþ söz ve lakýrdýlardýr.

  Sahiplik 10 (Bayram Kaya) 7 Aðustos 2018 Felsefe 

Al, sat yeter deniyor. Ya da çalýþmak bir rýzksa çalýþanýn sýrtýnda, onun çalýþtýðýn da doymak en az dokuz türlüdür demeyle ne anlarsan hem de dokuz kez satmakla siz; çalýþandan “dokuz kat fazla kazanýp rýzk edinirdiniz!!! Bakýnýz sömürü rýzk diye nasýl gizlenip, gözlerden uzak tutulmakla; din iman içinde öteden beri gelenle töre illüzyonu yapýlýyordu.

  Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 18 (Bayram Kaya) 28 Haziran 2018 Felsefe 

Sosyo toplumsa ruh ile bencillik arasýndaki farka raðmen sosyo toplumsa ruh, bencil zekayý da içerir. Sosyo toplumsa ruhun inþacýsý bencillikti. Ama bencillik sosyo toplumsa ruh tarafýndan içeriliyordu. Sosyo toplum esasen benciliðe özgü durumla üreten inþa iken sosyo toplum bencillikten çok fazla bir þeydir. Bencillik sosyo tolumun asýl konusu ama üreten sosyo toplum, bencil oluþun tez canlýlýðýný kendi ilkelerinin gerisine almýþtýr. Sosyo toplumun bencillikten fazla olan taraflarýndan biri de budur. Bencil zekâ da bu bilinçle oluyordu. Bunun ilk örnek tutumu kiþinin ya da bencilliðin sosyal alan içinde sosyalleþmesiydi. Bencillik eksiðini dýþta eklemek; ya da kimi eksiði ile dýþta tamamlanma, ilkesiyle; kendi dýþýndaki zorunluluklar nedenle önce sosyal oluþ içinde sonra da üreten toplum içinde olabilmiþtir. Kiþiler kendi bencilliði gibi ama gelip geçici durumlarla, sosyo toplumsa iliþkileri de dýþta ikinci bir sakýným yasasý etmekle dýþtaki bu sakýnýmý da sosyo toplumsa bilinç yapmýþtýlar. Dýþtaki bu ikinci bilinç, benci düzleme göre olmak kaydýyla, ben olmayana doðru temas kurmak için dýþa açýlýyordu. Bencil zekâ, dýþta kavranan sosyal zekâ üzerinde kendisinin de sosyo toplumla olan ruhsal var oluþunu ortaya koymuþtu. Hayat kendisini, var oluþ alanlarý arasýnda da oluþan, olanak enerji düzenleyici koþullar içinde; yeni niþ alanlarý doldurmakla var oluyordu. El neden ve nasýl var oldu derken ayný konuyu belirtmiþtik. Bencil hayat en temel düzlem içinde üretemiyorsa; üretemeyenler üreten organizmayý enfekte edecekti. Üreten organizma üzerinde asalak olmakla onu sömürerek yaþayacaktý. Bu tutum olanak enerji düzenleme tutumlarý içinde olmaktý. Varlýðýn var oluþuyla ortaya koyduðu niþ alanlarýný doldurmak, esastý. Hayat ta hayatýn niþ (oyuk) alanlarýný dolduruyordu. Sömürme de asalaklýk ta, sülüklük te hayatýn niþ alanlarýný doldurmaydý. Sömürü; üretim alanlarýnýn boþluk yapýlarýný kiþisi sahipliklerle dolduran fenalýkla sömürmeydi. Burada mutlaka sömürü yansýmasýný vermenin anlamý çýkarýlmamalýdýr. Ýnsan nasýl üreten yapý alanlý kimi boþluklarý “ben nasýl varým” gibi sorularýn bilgi araþtýrmasýna ayýrýp ta düzenliyorsa, sömürü alaný olan boþluklar da yabanýl hayatlarýn niþ alanýna dönüþmelere cevaz verebilirdir. Çünkü biz, üretim hareketi içinde bu yabanýl hayatlarýn niþ alanýný da kendimize kolektif mülk edinmiþe benzemekle bu duyuþ ve bu bilgiyle böyle olmak zorunludur. Bunlar bizim irade alanýmýz içindedirler. Yani sömürme üreten iliþkiler için her durumla olasýysa da üreten yapýnýn iradesi biz olduðumuza göre ve üreten olabildiðimize göre sömüren olmamýz zorunlu deðildi. Doðal seleksiyon mekanizmalarý sizin elinizde deðildi. Ama üreten alan insan özneli süreçlerin kontrol düzenlemesi içinde olmakla, seçme ayýklamalarý kontrol etmek kendi irade bilincimiz altýndaydý. Karþýtý üreten anlayýþla yok edilebilirdi. Sömürü üreten yapý alan içinde, yapýnýn boþluklu tanecikli olmasý nedenle bir niþ alan eylemliliði ise de sizin üreten güç olmanýzla üretenin bu alaný sömürüyle doldurmasý, üreten iliþkiler içinde zorunlu deðildi. Ne var ki inþanýn kendi kolektif baþlangýcý kendi zorunlu týkaçlarýyla sömürüye giden alanlarý týkýyordu. Ama insan kendi groteski düþüncesini ne kadar týkaçlarsa týkaç yapsýndý. Týkaç sürtünmesi nedenle oluþan sürtünme enerjisi týkacý sýzýntý olarak geçecekti. Kolektif koþul içindeki yansýmalardan birisi, “insanýn kendi kendisine düþünmesine uygun olmakla”, mutlaka groteski fantezili bir ide baðýntýsýný ortaya koyacaktý. Yani sosyo toplumsa ruhunuzla bencil ruhunuzda sýr ve garip bir mana yoktu. Kiþiler bencil düþünmesinden ötürü, dýþta kazandýðý gizli bir endeksle sosyo toplumsa ruh biçiminden soyunacaktý. Ve bu groteski fantezili düþünmesini yapacaktý. Fantezi olan düþünmeyi “kendi kendisine düþünmesinin ekseni” yapacaktý. Ve bu fantezi eksene de “kendisini-bencilliðini” koyacaktý. Kiþinin bu tür kendi kendisine düþünmeleri olacaktý. Atomu yok ederseniz tuzu yok edersiniz. Sosyo toplumsa ruhu yok etseniz de bencilliði yok edemiyordunuz. Bir hayata göre dýþ dünya kontrol edilemez enerji durumlu masifler ve ýþýn hava türü seyreltilerdir. Yani dýþ dünya hayat için bir çeþit dalgalý ya da asi elektrik akýmý çarpmasý gibidirler. Hayat bu asi ya da dalgalý akýmý önce yalýtým içindeki iþlevlerle düzenler. Yani doðru enerji akýmýna çevirir. Sonra da hayat türe göre sosyal yapý üzerinde dalgalý ve korkunç ta olan; bozucu da olan bu enerjiyi düzenlerler. Dalgalý enerjiyi o hayatýn kullanabileceði doðru akýmlý hale getirirler. Dalgalý olan enerjiyi de kullanacaðý bir dalgalý düzeye indirger. Sosyo toplumlar bu baðlamla dýþtaki enerjiyi indirgeyip düzenleyen enerji düzenleyici (konnektör) idiler. Ýþlev durumlar olmadan enerji düzenleme iþi tek baþýna olasý olmuyordu. Ýþlev durumlar yalýtým içinde organ ve organellerdi. Sosyal alan içinde her bir kiþilerdi. Toplum içinde de üretim nesnesi olan çalýþma araç gereçleri ve insan emeðiydi. Ýnsanlar sosyo toplumuyla dýþtaki dalgalý ya da asi enerji akýmýný indirgeyip kullanabileceði asi ya da dalgalý akým veya doðrultulmuþ düzgün akýma çeviren konnektör (enerji düzenleyici) konvektördüler (enerjiyi düzenli daðýtýcýlar). Kaçak sýzýntýlar da bu dönüþmeler esnasýndadýrlar. Üstelik ilk konnekter ve kolektif sistem bu tür sömürme ya da groteski oluþla düþünmelerin henüz her tür baðýþýklýk sistemini oluþturamamýþtý. Bir öncesi olan totemi sistemde üretim hareketi olmadýðý için bu tür fanteziye uygun bir fark edilirliði de yansýtýp deneyim edinememiþlerdi. Bir önceki zeminin içi groteski olabilen kiþisi sahipliðin fantezilerini üretmeye de uygun deðildi. Ne var ki kolektif yaþamýn ortaya koyduðu üreten verimlilik üzerinde bu tür fantezi yansýmalar ortaya koyma iþi, çok uygun bir belirme ve düzenleme þekli olmaya müsaitti. Yani kuvveyi fiile yani gerçekleþen bir eylem durumuna geçirmenize üreten ortam alabildiðine uygundu. Þöyle de söyleyebiliriz. Düþüncede fantezi olan kiþisi sahipliðe veya akýlda fantezi olaný kiþisi sahipliðe; ya da akýlda fantezi olmakla gizlenen kiþisi sahipliðe üreten ortam alabildiðine uygundu. Konnektör oluþ konnekter oluþ birleþen ortaklýkla zorunlu bir kolektifi iliktir. Sentez ya da birleþme; bir arada oluþ zorunlu bir kolektifi iliktir. Ýþte üreten süreç içinde konnekter aðla, kolektif oluþun üreten enerji düzenlemesi vardý. Var oluþun temelinde gelen bir boþluklu tanecikli yapý vardý. Kolektif oluþun da zorunlu boþluklu tanecikli yapýsý olmakla kolektif iliðin pek çok boþluk devim alanlarý vardý. Bu nedenle;” kolektif sahip oluþun” karþýsýnda ve özneler dünyasýnýn içinde bunun zýt yansýmasý olan “kiþisi sahiple olmanýn” fantezisi vardý. Kiþisi sahipli fantezi içinde oluþ düþüncesi kolektif iliþkili alan içi boþluklarýnda verimli þekilde fanteziler üretmeye baþladý. Kiþi sahipli buyuran bir irade içinde olmanýn düþünsel fantezisi; kolektif oluþun boþluklu kýsýmlarý içinde kendisine eylem yapma alaný buldu. Bu alan kiþinin alabildiðine at koþturma hayaline iliþkin eylem alanýydý. Bu nedenle kiþi üretim alaný içinde at koþturmakla dizginsiz olabileceði pek çok boþluk eylem alaný buldu. Yani kolektif üreten ve kolektif paylaþan süre durum içinde, kolektif olmayan yansýmalara ev sahipliði yapacak pek çok boþluk alanlar vardý. Kolektif olmayan bu düþünce Neydi? Üretme ve ürettirme kolektifti. Ama üretilen üzerinde kolektif sahipliðe karþý da kiþisi sahiplikti. Kolektif iradeye karþý kiþisi irade. Kolektif güce karþý kolektif gücü ele geçiren kiþisi güçtü vs. Kolektife göre kolektifle baþlayýp; kolektife göre enerji düzenlemesi edilen sistemin konnekter að üzerinde (ortak að üzerinde), konnektör yapýlý (enerji düzen yapýlý) tiryaklarýnda düzensiz salýným çýkýþlarý oluþur (düzgün enerji çýkýþlarý yapan kapýlarýnda düzensiz salýným çýkýþlarý oluþur). Böylece ortamýn düzensizliði (stresi) çok çok artmýþtý. Zengin fakir bu düzensizliðin temel kaynaklarýydý. Yukarýda söyledik kiþi bu fanteziyi kurarken; kurulan fantezinin eksen merkezinde, hep kiþinin kendisi vardýr. Bu nedenle düzensiz enerjiyi oluþan bu sahiplik, herkesin kiþisel sahipliði deðildi. Yani kimini sahiplikten yoksun kýlarak, yoksun kýlýnanlarýn muhtaçlýðýný kullanýp sömüren bir kiþisi sahiplikti, Zaten “herkesin sahipliði olan” bir yerde kiþisi sahiplik anýlmaz bile bu kolektif iliktir. Kýsaca kolektif süreçli boþluklu devim alanlarýnýn içinde kiþisi sahipliðini düþünen fanteziler ortaya koymak; bu baðlamda eþyanýn doðasýna uygundu. Ne var ki süreç, üreten kolektif bilgileri kiþilere donaným yapýyordu. Kiþilerin kolektif güçle donanmasý, bilginin patent kaynaðý olan grup meslekleri içinde çýkma yansýmasýna da uygundu. Bu nedenle kolektif ortam kiþi sahipliðini sahneye koymaya ve uygulamaya pek elveriþliydi. Ama bu elveriþlilik geri baðlanýmla üreten emek gücünün doðasýna uygun deðildi. Bencilliðe uygun olan kolektif üretime uygun deðildi. Ýþte groteski ilik içinde saklý geliþen düþüncelerle fantezi olan kiþisi sahiplik bu yansýmalarýyla uygulamaya kondu. Ne var ki kiþisi sahiplik geri baðlaným yasalarý referansý içinde olmakla meþru olmuyordu. Üreten süreç olmamakla sürdürülebilir olmuyordu. Þu hâlde ortamýn düzensiz enerji stresini artýran bu fantezi düþünceye önce meþruiyet kazandýrmak ve sonra da sürdürüle bilirlik çevrimleri kazandýrmak gerekiyordu! Kiþisi fantezili düþünsel mana anlamasý; nesnel, somut ve neden sel dayanaklardan yoksundu. Hiçbir þey kiþisel sahipli bir tutumla baþlayýp bu düzleme gelmiþ olmadýðý için fantastik düþünceli bu tür uygulamanýn doðru dürüst hiçbir nedeni bulunamýyordu. Kolektif oluþun geri beslenici, referanslarý ve meþruiyeti somut ve nesnel oluþlarla gruplar arasý ittifak antlarýyla çevrimliydi. O halde kiþisel sahipliðin geri beslenilir, referanslarý ve meþruiyet ekseni de kendisi gibi fantezi (ütopik) düþünceyle, yine kendisi gibi hayali soyut ve öznel olmak zorundaydý. Üreten grup sahipliði yerine hayali bir El sahipliði söylendi. Üretme meslek sahipliði yerine yaratma söylendi. Üreten gruplarýn ittifak yapan irade kararý gibi El’in de sahipliði nedenle irade ve takdiri vardý. Gruplar arasý ant içen ittifaklar yerine de El ile ahit inancý üzerinde iman sözleþmesi yapýlmýþtý. El anlayýþý, El malik El Mülk tanýmlamasýyla; El mülkün sahibi yapýlýnca, gruplarýn ne sahipliði kaldý ne iradesi kaldý. Ne meslek patent bilgisi kaldý. Ne de üreten iliþkiler içinde üretim hareketinin nesnel ve somut oluþu kaldý. Tarihsel oluþ, tarihi bilinç ve kolektif hafýza berhava olmuþtu. Bilgi sýfýrlanmýþtý. Geçmiþ; zorunlu ve nesnel etkileri nedenle bilinmemekle, görünmez bir karadeliðe dönüþmüþtü. Sistemin enerji düzensizliði artmakla, düzensiz enerji þimþeklerini çakýp; yýldýrýmlarýn koy veren bir alan ortamda, ortam çok çatýþmalýydý. Fantastik düþüncenin düþüncede olan birinci mana aþamasýnýn akabindeki uygulamayla ikinci aþamaya geçilmiþti. Kolektif oluþ üretim aþamasýndan sonra çekim ve çevrimin ekseni olmaktan çýkarýldý. Aktarýlan kolektif güç yerine El mana anlayýþý kondu. Artýk bütün olup bitenler yani kolektif oluþ dahi El mana anlayýþýyla anlatýlýp anlaþýlýyordu. Unutturulan; baþlangýç olan, geçmiþin þimdiye neden sel olmasýnýn hafýzalarda silinmesi ile hafýza travmasý yaþanandý. Tufanlar yaþanandý. Tufanlar bu travmalarýn anlatým biçimiydi. Sürecin odaðýna somut olan yerine soyut El mana anlayýþý kondu. El’in sözü neden yerine geçen bir neden olmuþtu.

  Tarihi Olan Ýlahi Adalet 11 (Bayram Kaya) 23 Temmuz 2018 Felsefe 

Kiþi mülk sahipliðinin her iki belireninden biri yani kiþi mülk sahipliðinin olumlu belireni El ya da efendilerdi. Olumsuz belireni de köleler ve kölelikti. Kiþi sahipli mantýk ve kölelik, kolektif sahipli mantýðýn karþýtýydý. Ýþte El bu haline bakmadan köleliði ve kendisini kutsamak için kolektifi iliðe azma sapma deyip küfredecekti. Yani El ilaha söverek, ilahý kötüleyerek meþru oluyordu.

  Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 20 (Bayram Kaya) 9 Temmuz 2018 Kimya 

Yeterince kurumlaþamayan yöneten irade, fetih topraklarýnda organize olup kurum ve kurallar bir türlü gereði gibi devreye girmiyordu. Arap yönetimi yeterince bürokrasi bilmiyordu. Arabýn ganimeti fetih ruhu yöneten irade bilincinin önünde gitti. Fetih hýzlý gidiyor fakat yönetim tökezliyordu. Fetihle yönetim birlikte giden uyum deðildi.

  Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 14 (Bayram Kaya) 3 Temmuz 2018 Felsefe 

Ýhtiyaçlarýný karþýlama eðiliminde olan fakir ihtiyaçlarýnýn çalýþma nesnesini (enerji kaynaðýný)elinde tutanlara doðru çalýþmak için eðimledir. Bu eðim kendisinde beliremeyene zenginliðe göre beliren fakirlikle aktiflikti. Bu aktiflik dýþtaki zengine göre pasiflik olmakla sýðýnma ve teslimiyettir.

  Sahiplik 2 (Bayram Kaya) 27 Temmuz 2018 Felsefe 

Var oluþ kendisinin beliren bir durumu karþýsýnda, var olup ta beliremeyen birçok oyuk alanlarý üzerinde de yine kendi zýddýyla birlikte, bir ve çok oluþla bir arada beliriþti. Bu bir asalaðýn oluþmasýndaki “oyuk alan etkisiydi” de. Ve eylemler karþýlýk oyuk alan etkisiyle (zýddýyla) var oluþtu. Yani var oluþ çoklu “alan etkili” bir belirme durumuyla bir ve bir çoktu. Kolektifi ilik üreten bað enerjisiyle TEKÝL, paylaþan enerji ile ÇOÐULDUR.

  Sistem 2 (Bayram Kaya) 24 Aðustos 2018 Felsefe 

Havasýz bir ortamý ses olarak geçemeyen enerji her tür yalýtýmlarý nötrüno, radyasyon, elektrikti manyetik enerjiler geçiþi ile geçmektedir. Bu nedenle sistem inþasý için ortamýnýn saydam olup olmamasý da genel olarak pek bir önem deðildir. Yeter ki o yalýtýmýn inþa þekli, baþlangýç inþanýn seçilim yasasý içinde olsun. Yalýtým içini ne ile baðýntý kýlmýþsanýz o inþa gelecekte artýk o baðýntýyla kesikli sürekli olmakla o inþaya göre modüler bir modülasyona açýk oluþtur.

  Tarihi Olan Ýlahi Adalet 10 (Bayram Kaya) 22 Temmuz 2018 Felsefe 

Unutmayýn ki kolektifi kolektif yapan sanat yapan temel üretim hareketi olmadan, sanatýn ve hizmetin düþüncesini varlýðýný bile ortaya koyamazsýnýz. Snop ve küçük daðlarý ben yaratým diyenler. Kendisini “sanat” diye, her þeyin üzerinde gören banal, yozluklar. Bir iyi düþünmeli! Bu nedenle üreten hizmet hareketi dýþýndakiler; ancak ve ancak sosyo toplumsa güçle ortaya konan sair hizmetler; temel hizmetlere baðýtlanýr. Ve böylece temel hizmetler gibi görülen uygarlaþma olurlar.

  Sistem 1 (Bayram Kaya) 23 Aðustos 2018 Felsefe 

“Ýþlev enerji düzenini” oluþan bað durumlar, bu bað durumlarýn girdi çýktýsýnýn dýþtan aktif ve pasif yolla edinilirler. Aktif seleksiyonlu sistemlere oto kontrollü canlý sistemler diyoruz. Bütün sistemler az çok pasif durumla edilgin olabilmektedirler. Dýþta temin edilen bu enerji; bað enerjiyi oluþan elemen ter öðeler üzerinde farklý farklý giriþimlerle farklý farklý belirimle olurlar.

  Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 13 (Bayram Kaya) 2 Temmuz 2018 Felsefe 

El mantýðý her seferinde size kaybettiren süreçlerle olmasý üzerinde, günümüze gelmiþti. Bencillik üzerindeki hoþlanýþý dümenlerle ortak mirasa sahip çýkmýþ; mülk hakký diye size çalýþmalarýnýzý ve emek gücünüzü kaybettirmiþti. Günümüzde de aynen sürmektedir. Müteþebbis hakký, yatýrýmcý hakký. Giriþimci ve ticaret kâr payý. Hizmet kâr payý. Aracý komisyonu. Amortisman gibi kata küllilerle sürer.

  Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 17 (Bayram Kaya) 6 Temmuz 2018 Felsefe 

Öyleyse fakir kiþi içselinde zenginlik belirim verememekle bir boþluk devinmesidir. Zengin kiþide de fakirlik belirim verememekle etkin bir boþluk alan devinmesidir. Fakirliðin kendi zenginliðiyle bir arada olmasý demek diðerinin belirim veremeyen varlýðý ile bir diðerine boþluk devinmesi gibi davranýr olmasýdýr.

  Sahiplik 4 (Bayram Kaya) 29 Temmuz 2018 Felsefe 

Bu ortak tanýr olana karþý ortak tanýmaz olan en az iki tane ayrý ayrý takdir ve iradenin çarpýþmasýydý. Kolektifi iliði söyleyen irade ile kolektifi iliðe karþý olan iradeydi. Karþýtýna göre inþa ve düþünce olmakla bu tecelli El’in bir çokluk karþýsýnda belirmesidir.

  Tarihi Olan Ýlahi Adalet 9 (Bayram Kaya) 21 Temmuz 2018 Felsefe 

Tekrarlarsak bu oluþumlar var oluþun, akýþýn, kesikli sürekli durumlarý içinde olmasý ile olgu ve oluþlardaki süre durumlarýn yasasýydý. Klorofil enerji bandý içinde mitokondri olamýyordunuz. Lityum atomu içinde alüminyum enerji bant seviyesiyle iþlev durum olamýyordunuz. Atom ve moleküler de polimerler de enzimler de hücre de doku ve organlar da sosyo toplumlar da böyle zýt ve yansýma iþlev entegrelerle oluþuyordu.

  Sahiplik 1 (Bayram Kaya) 26 Temmuz 2018 Felsefe 

Ýlk kolektif geliþmiþlik içinde, kolektif mülkiyete karþý, kiþi mülkiyetini dillendiren düþünce ve söylemler kolektif olana karþý kolektif olmayanýn zýddý söylem olmakla akla geldi. Kolektif olana karþý kolektif olmayan düþünceler kolektif alan içinde boy vermiþ olmakla tartýþýlýyordu. Fakat bir açmaz (handikap) vardý. Kolektif alan içindeki bir topraðýn, bir aðacýn, bir araç-gerecini bir bilgi ve deneyimlerin, söylene gelen gelenek yasalarýn içinde “bu Ýbrahim’indir” diyen ya da “bu Ýbrahim’indir” diyebilecek bir sav söylemin nesnel bir gerçek dayanaðý hiç yoktu.

  Sahiplik 7 (Bayram Kaya) 1 Aðustos 2018 Felsefe 

Tarih sahnesinde silinecek olan temel yapýlar için özel mülkiyetçi köleci El yapýlarý da “bunlar bizim yüzümüzden yok oldular” demeyecekti. Bu nedenle kolektif yapýlar kendi yok edicilerini hikâye edip anlatacaklardý. Köleci sistem bu durumdaki (yok oluþtaki) kendi suçluluðunu üste çýkarak anlatacaktý.

  Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 16 (Bayram Kaya) 5 Temmuz 2018 Felsefe 

Üreten yapý içinde üretenler fakir ve köle durumuyla iyonize olan pasif aktifi iliklerdir. Kiþi sahipler de zenginlik ile dýþtaki pasif aktifi olan iyonlara karþý aktiftirler. Bu durumda zýtlar kendi üzerlerinde nötr bir belirme gibi iken zýtlar daha çok dýþta olan iki ve daha fazla þeyler arasýnda baðýntýyla beliren ve beliremeyen yanlar olmakla çok daha aktiftirler.

  Bir Uygarlýða Basit Bir Analiz 1 (Bayram Kaya) 29 Temmuz 2018 Felsefe 

Bir seriye hücumuna ya da bir savaþa çýkýlýrken sosyolojik tabana tüccar bilinciyle “cennet karþýlýðýnda canlarýnýz ve mallarýnýz satýn alýnmýþtýr” deniyordu. Hatta “yaptýðýnýz bu alýþveriþten dolayý size müjdeler olsun! Budur gerçekten çok büyük kazançla çok büyük baþarýdýr", diyorlardý cengâverlere.

  Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 11 (Bayram Kaya) 30 Haziran 2018 Felsefe 

Bu nedenle sahipliði olmayan kölelerin çalýþmasýnýn zýttý olan yansýmadan ötürü efendilerin de çalýþmama eðilimi vardý. Köledeki "çalýþma eðilimi" efendi de çalýþma olarak beliremeyen bir yansýmaydý. Her þey zýtlarýn varlýðý ve birliðiyle olasýydý.

  Tarihi Olan Ýlahi Adalet 2 (Bayram Kaya) 14 Temmuz 2018 Felsefe 

Ya da sýnýrlanma veya sorumluluk içindeki tutumunuzla siz doyduktan sonra çevreye nötr durumla oluþunuzdur. Siz kolektifin mülk yaptýðý baðýntý durumlara benim demekle kiþinin kendi baþýna yapamaz olacaðý bir þeyi sahiplenmesi ve dengenin bu sahipliðe göre eðilmesi sistemin çok fena bozulmasýydý.

  Düet 1 (Bayram Kaya) 7 Temmuz 2018 Felsefe 

"Dýþ dünyanýn baský ve basýncýyla özne arasýna"; en az durumuyla yalýtýmlý bir vücut girmiþti. Yalýtýmlý bir en az dýþ dünya baðýntýsý olan sosyo toplum girmiþti. Bunlar dýþ dünyanýn baský ve basýncýna supaptýlar. Bu supap durumlar nedeniyle artýk kiþi interdi, üniversaldýr.

  Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 15 (Bayram Kaya) 4 Temmuz 2018 Felsefe 

Ýþte oligarþin teokratik iradesiyle üretimden gelen güce sahip olmanýn kýsmi iradesi; yöneten egemen iliðe kýsmi sahipti. Üretimden gelen gücün egemenliði kýsmi olduðu kadar paylaþmakla, yöneten irade cumhur olan halkýn cumhuriyet iradesine dönüþmüþtü. Halk perdeleyen söylemdi. “Üreten emek sahipli kýsmi iradeyi sürece referans yapmayý gizliyordu”.

  Sistem 6 (Bayram Kaya) 31 Aðustos 2018 Felsefe 

Hücreler, organizmalar, toplumlar kapalý sistemdirler. Yani seçiciliði ve geçirgenliði hayli artmýþ, yükseltgenmiþ, kýsýtlanmýþ olmakla; hayli geliþkin bir yalýtýmladýrlar.

  Sahiplik 11 (Bayram Kaya) 8 Aðustos 2018 Felsefe 

Mütekabiliyeti olandan tacirler kâr kazancý çýkardýlar. Hiç çalýþmadan dokuz birim ürünü dokuz kiþi yiyecekti. Bu El’in rýzk daðýtma adaletiydi (hilesiydi). Kâra hile diyemediði için adalet diyen þaþýrtma ve uyuþturma olan bu tür sözcükleri kullanýyorlardý. Adalet üzerine olan iþlere bir bakýn hepsi alabildiðine hile ve tuzaklarla dolu. Çünkü bidayetinden beri kurulan El sistemi bir sömürü sistemidir.

  Sistem 4 (Bayram Kaya) 29 Aðustos 2018 Felsefe 

Mantýken kolektif oluþumla senin kolektif yatýrým ve kolektif garanti (amortisman) verdiðin þeyi zaten sen yapýyorsun demektir. Nitekim de öyledir. Zaten birinci, ikinci boðaz köprüsünü sen, yani kolektif güç yapmýþtýr. Tüm bu cin fikirler sömürmenin maskesidir. Köprüde para ile geçme de hikayedir. Efendim yolu kullanan parasýný versin? Tüm bu söylemler sömürü mantýðýna hizmet olan bilgi ve bilinç karatmalarýdýr. Yani kolektif senin yatýrýmcýn, iþ adamýn, donaným ortaya koyucun vs.dir.

  Sistem 3 (Bayram Kaya) 25 Aðustos 2018 Felsefe 

Þeyler çok yoðun ortamdan az yoðun ortama doðru (niceli farktan ötürü) kendilik bir hareket geçiþiyle enerji kullanmadan geçiþme olurlar. Yani büyüðün küçüðe; yükseðin alçaða doðru olan baský ve alan basýncýna dönüþürler. Ýþte ozmos türü geçiþken ilik te bu türden bir baský ve basýncýn doðurduðu bir belirlenimler olmaktadýr.

  Sahiplik 14 (Bayram Kaya) 11 Aðustos 2018 Felsefe 

GDO'lu sahipliðin ikinci tür köleli sahipler anlaþmasýný vermenin nizasýný veren çekiþmeler içinde yeni gemiye binmekle tufanda kurtulacak olup, kurtuluþlu olacaklar kimlerdi? Hiç kuþkunuz olmasýn ki Mustafa Kemal, Saddam ve Kaddafi olmayacaktý. Irak, Libya, Afganistan, Pakistan gibi ülkelerde demokratik yollardan iktidara gelip te iþbirlikçi olmakla görevli olanlar, kurtulacak kiþilerdi.

  Tarih Yazma 1 (Bayram Kaya) 6 Eylül 2018 Felsefe 

Sürecin yön veren iliþkisi olan totemi anlama; üreten iliþkiyle birlikte sürecin yön veren anlamasý olmaktan çýkmýþtý. Artýk sürecin yön veren mana anlamasý üretim hareketi olmuþtu. Totemi mana da üreten iliþki giriþmesi sayesinde biraz daha ayaklarý yere basan bir anlamalardan olacaktý. Artýk mana bilimsel oluþtan da yansýyacaktý. Totemi mana ve üreten iliþkiler giriþmesi kâh birbirini sürdürecekti. Kâh ta birbirini frenleyecekti. Üretim hareketi altyapýyý oluþtu. Daha çok hipotetik bir mana iliþkisiyle birlikte pekin bilgi de üst yapýyý oluþmuþtu.

  Sistem 7 (Bayram Kaya) 2 Eylül 2018 Felsefe 

Parça ve dalga; temadan yüklü, dolaþýk oluþuyla enerji bu yükle +- durumlarýyla veya var yok olan durumlarla veya yoðun olma deriþme ile olma vs. durumlarladýrlar. Söz gelimi ýsý hareketi olarak çok olan ýsýdan, az olan ýsýya doðru eðimle vs. olma yanýnda çekme itme difüzyonlarý ile seleksiyonlarýný ortaya koyacaktý.

  Sistem 8 (Bayram Kaya) 3 Eylül 2018 Felsefe 

Dengesizlik zýddýyla denge oluþtu. Zýddýyla denge oluþ aþaðýnýn yukarý olmasý, yukarýnýn da aþaðý olma baðýntýsýydý. Çekilen itilen baðýntýsýydý, itilen çekilen baðýntýsýydý. Yani birinin ittiði diðerinin çektiðiydi. Elektrik yükü gibi, büyük küçük gibi parçacýklar bütünden baðýntý olan kýsýmdýlar. Ýþte hayat ta bundan ötürü vardý. Sýnama yanýma bu akla düþen temadan ötürü vardý. Tüm mesele bu temaydý!

  Sistem 12 (Bayram Kaya) 8 Eylül 2018 Felsefe 

Sistem dönmeye baþlarken merkezle merkez arasý alanda oluþan merkezkaç kuvveti nedenle element er yükler ve bað enerjisi epey bir gerilir. Gerilme ekseni alan çevreyi eksen etrafýnda büker. Bükme eksenin alan çevresini merkeze doðru çekip sýkýþtýrmadýr. Aðýrlaþan sistemin merkezi, aðýrlaþmanýn bað enerjili burgaçlarýyla döner.

  Sistem 13 (Bayram Kaya) 11 Eylül 2018 Felsefe 

Parça görece iþlev durum yansýmalý olan enerji parçalý kuantuma durumun biçimi olmakla, fiziðiydi. Parça tema olanýn kendisi deðil temaya aitle, temada alt bileþenleydi Dalga temaya aitlerin toplam bileþkesi ile parçalarda dalga olarak bulunan ikili enerji türünden parçanýn özünü oluþan deriþimle, ayný kuantumla olan enerjiden niceli durumsalýndan ötürü görece yansýmaydýlar.

  Sistem 13 (Bayram Kaya) 12 Eylül 2018 Felsefe 

Kiþi enerji eksiklik (boþalmýþ) ve boþalmýþ oluþun boþalana özlemi olaný stresli yüküyle belirmiþ ise kiþi çevreyle giriþir. Kiþi boþalan yer eksikliði olan yükle tamamlanmakla, eksiklik dolmaktadýr. Kiþi o girdiye karþý kapanma tepkisi ortaya koyar.

  Sistem 15 (Bayram Kaya) 13 Eylül 2018 Kimya 

Evren ve sistem baðýntýlý bir bütünlük olan süreçti. Baðýntý her þeyin her þeyle olan iliþkisiydi. Evrenimiz içindeki sistemler kendi içini kesikli sürekli kýlmakla evrene göre kýsmen her þeyin her þeyle olan baðýntýsýný sýnýrlayan kontrollü düzenli yapýlarýn kaostan kaçýnma stratejisiydi. Evrende diðer evrenlere göre yalýtýmlý bir sistemdir.

  Bað Enerjisi 1 (Bayram Kaya) 1 Ekim 2018 Estetik 

Dalga parçacýk kesikli sürekliliði içindeki dönüþme, belirme ve baðýtlanma; parçacýða göre dalgayý hatýrlama dalgaya göre parçacýðý çaðýran tekrar ediþtir. Demek ki zekâ bir tekrar ediþtir. Bir kendisini çaðýrmadýr. Bir kendisini hatýrlamadýr.

  Alan, Alan Etkisi ve Alan Yönü 1 (Bayram Kaya) 12 Kasým 2018 Felsefe 

Özne-özne; nesne-nesne; özne nesnel ile oluþ ve olgu olay baðýntýlarýnýn her biri bir alan iliþkisi ortaya korlar. Ve bu etki alan içinde olan her bir durumla, her bir durumun, her birinin birbirine eðim ile birbirinin direncini de oluþurlar.

  Alan, Alan Etkisi ve Alan Yönü 2 (Bayram Kaya) 13 Kasým 2018 Felsefe 

Boþluk ta doluluk ta bir alandý. Ve alan etkisi ortaya koyarlardý. Biri dolma yönünde alan etkisi ortaya korken; diðeri doldurma ya da boþalma, yönünde alan etkisi ortaya koyuyordu. Boþalmanýn alan yönü doldurmaya doðru etkin akýþtý. Boþ olanýn alan yönü dolmaya ve doldurulmaya karþý koyan pasif dirençti.

  Alan, Alan Etkisi ve Alan Yönü 6 (Bayram Kaya) 22 Kasým 2018 Felsefe 

Hak ediþ diye kolektif yarar içinde alýnan kiþisi pay, þimdi mülk hakký diye alýnýp, mülk hakkýnýn iradesi olarak karar alýp efendinin mülkünde istediði gibi tasarruf ile takdirde bulunmasýydý. Böylece yeni hak köleci sistem içinde kolektif sahipli iyeliðin ele geçirilmesi için kullanýlan güç ve zor kullanma karþýsýnda doðan bir dirençlerden oluþan direnme ile köleci tarihi süreç belireniydi.

  Alan, Alan Etkisi Alan Yönü 4 (Bayram Kaya) 19 Kasým 2018 Felsefe 

El özel mülk sahipliðini meþru etmek için kolektifi oluþa (kolektif iliðe) karþýydý. Ama oligarþin içinde El, Eller arasý bir yöneten irade ortaklýðýydý. Oligarþi içinde El, Eller arasýnda bir yönetim ortaklýðýydý. Günümüzde de bir ortaklýk (kolektiflik) demek olan komanditi, limitet mal mülk ortaklýklarýydý (þirkettiler). Ýþte kölelerin El’e kaptýrdýklarý kolektif ligin kendisi olan kolektif emeði, kolektif mirasý ve ortak emek güçlerini þimdiki bu süreç içinde gýdým gýdým ve söke söke El’den alma mücadeleleri, demokratik mücadele içinde algýlanýyordu.

  Alan, Alan Etkisi ve Alan Yönü 7 (Bayram Kaya) 24 Kasým 2018 Felsefe 

Yani kolektif üretimden sonra, tüketimi ortaya koyan kolektif paylaþma aþamasýnda paylaþým emek gücüne göre olmamakla alanýn yönü kolektif alan yönüne göre zýttý. Alan yönü öznel alan etkisiyle köleci ahit olan mantýða göre iliþkilendi. Bu efendi özneli yeni bir alan yönüydü. Bu efendi özneli yön yeni alan yönünün de meþruiyet ligiydi!

  Alan, Alan Etkisi, Alan Yöneticisi 8 (Bayram Kaya) 26 Kasým 2018 Felsefe 

Hak kavramý daha önceki kolektif yaþantý düzenli iliþkilerinizden edinilen izlenim ve deneyden gelen referanslara göre, þimdiki köleci yapý içindeki her bir sapma ve deðiþmeye gösterilen dirençti. Bu hak noktasý olan direnç “hak arama, hak ediþ, hakkýnýz olaný isteme, haklý olma, haksýz olaný ifade etme” gibi söylemlerle kolektife göre olandan kaynaklý direncinizin dile getiriliþ þekliydi.

  Alan, Alan Etkisi ve Alan Yönü 5 (Bayram Kaya) 19 Kasým 2018 Felsefe 

Gerçek durumu gerçek olmayan durumla söylemeyi baþtacý yapmanýn yanýlmasý içine girilmiþti. Bir üretim grup içi kolektif bir üretim iliþkisi iken (tekil olmayan üretim iliþkisiyken), giriþen temaslarla karþý gruplar tarafýnda üretilen farklý kullaným deðeri bir üretimin iken; farklý kullaným deðerli grup emek güçleriyle deðiþilen mütekabiliyeti bir üretime-tüketme hareketiydi. Temel deðer yargýlarý ve referans buydu.

  Alan, Alan Etkisi ve Alan Yönü 3 (Bayram Kaya) 18 Kasým 2018 Felsefe 

Köleci yapý içindeki kul veya yeni mücadelesi içindeki kulluða karþý hayýr diyen insan, özde neye karþý demokrasi mücadelesi verdiðinin ve neye karþý demokrasi anlayýþ birliði yaptýðý sýnýf mücadeleli bir bilinci oluþmadýkça; herkesin kendi dini, herkesin kendi demokrasisi vardý!

  Alan, Alan Etkisi ve Alan Yönü 10 (Bayram Kaya) 1 Aralýk 2018 Felsefe 

Zýddýyla beliren yasalar bizim bilincimizde ve bizden baðýmsýzdýlar. Üretim hareketi ve tüketim bu yasaya göre zorunlu bir var oluþtular. Enfeksiyon üretmeden paylaþým aþamasýna çöreklenecekti. Çöreklenmesini meþru kýlmak içinde kolektif sahipliðin karþýsýnda El marifetli söylem enerji ile kiþi sahipliðini dikecekti. Kolektif etkili üretim içinde kiþi sahipli emek gücünün tüketen pay almasý yerine, mal sahipliðinin takdir ve lütfu olan akýl oyunlarý ortaya kondu. Bu sübjektif ve ilinekti bir mana söylemli bir enerji akýþýnýn etki alanýnýn ortaya konmasýydý.

  Alan Alan Etkisi ve Alan Yönü 9 (Bayram Kaya) 29 Kasým 2018 Felsefe 

Sanal oluþ ta bir enerji düzenlenim türüydü. Sizin yer ve gök nasýl böyle duruyor demenizle soran zihinsel enerjili belirme biçimi olan ide enerji kiþiye rahatsýzlýk veren, düzensizlik veren ide enerjidir. Cevap bulamamakla sizin akli kaoslarýnýza dönüþür

  Yatkýnlýk 1 (Bayram Kaya) 19 Þubat 2019 Felsefe 

El tarzý yönetimler, meslek sahiplerinin deðil; mülk sahibinin yönetimidir. Bu nedenle mülk sahiplerinin yönetimi monarþi gibi tekil ve oligarþi gibi çoðul yönetimlerdir. Her ikisi, El tarzý paylaþým ve El tarzý yönetimdirler.

  Üretim ve Ahlak (Bayram Kaya) 19 Ocak 2019 Felsefe 

Bu yanýlgý yine bir mantýk hatasý olan paradokstan ileri gelir. Bu paradoksta þudur; üretim ancak ve ancak insan biçimli anatomiye uygun olmakla olasýdýr demenin kibridir.

  El Ýle Gelen Azamet 1 (Bayram Kaya) 25 Aralýk 2018 Felsefe 

Boþa bu caka, suçluluðun telaþý, tasa Nebiyi nübüvvetle çýksan, tarihi hasa Sen garip bir tarihin ürünüsün Süleyman Bu çarpýðý düzeltmenin telaþýyla feyman

  Ýnsanýn Kendisi ve Bilinci Dýþýnda Varoluþ 1 (Bayram Kaya) 17 Aralýk 2018 Felsefe 

Ýnsanýn en temel yanýlgýlarýndan birisi de kendi dýþýnda olmasý gereken bir mana anlayýþýna karþýn kendi mana anlayýþlarýný evrensel mana anlayýþý yapmalarýdýr. “Bina ve zinaya endeksli 7,4” evrenin kullandýðý bir dil ve mana anlayýþý deðildir.

  Paranýn Ýcadý 5 (Bayram Kaya) 19 Þubat 2019 Felsefe 

Söz gelimi asalak lümpenler "devlet kasap olmaz" diyen propaganda yapýyor. Zihinleri bu algýya hazýrlayýp bilgi yerine inanç oluþturuyordu. Bu ön hazýrlýklar devletin iþleyiþini oluþan egemen sýnýftan yana olan siyasetçilerin iþini kolaylaþtýrýyordu. Söz gelimi bu anlayýþ içinde sessizce et balýðý özelleþtiriyorlardý.

  Yatkýnlýk 2 (Bayram Kaya) 20 Þubat 2019 Felsefe 

Böylece sürecin geliþmesine baðlý yeni durumlarla hiç beklenmedik biçimde öznel ve nesnel yeni eðim alanlarý ortaya konuyordu. Bu eðim alanlarýndan birisi mülk daðýtma yetkisiyse; diðeri de bu “mülk daðýtmayý kendisinde güç olarak görmenin haþmetini oluþan yönetici kuruntularýydý.

  Etki Yansýma 1_2_3 (Bayram Kaya) 22 Þubat 2019 Felsefe 

Ama ahit yaptýðý kendi inanç grubu içindeki El, dýþtaki kolektif yapýya dönüp, kolektif yapýyý düþmanlaþtýrýp sapýklýk sayýp; bu tutum içinde iki bakýmdan kolektif sisteme þeytan diyordu.

  Geçmiþ Anlamaksa Gelecekse Yaþamaktý 1 (Bayram Kaya) 5 Þubat 2019 Felsefe 

Yani köleci sisteme gelene kadar dýþ baskýlar olan enerji sosyo toplumsa sinerjinin (görevdeþliðin) kontrollü salýnýmlarýyla, düzenli bir sosyo toplum sal enerji salýnýmlarýna dönüþüyordu. Sosyo toplumsa basýnçlý enerji kolektif geliþmeler içinde olmakla ilahi dönem sonuna kadar karalý yapýlar içinde kendi düzenini oluþtu.

  Geçmiþ Anlamaksa Gelecek Yaþamaktýr 2 (Bayram Kaya) 6 Þubat 2019 Felsefe 

Yani kiþi çalýþsa bile kiþi nafakasý verilen nafakasý saðlanan acizlikti. Neden bu böyleydi?

  Paranýn Ýcadý 4 (Bayram Kaya) 17 Þubat 2019 Felsefe 

Aksi durum içinde olan barbar grup, sunu yapmayýp ta; sadece sunudan yararlanan kýrým yapýcý süreç olmasýyla geliþmeyi bir süreliðine sýnýrlayan süreç olacaktý. Ama evrensel zamanýn yönü enerji düzenlemeli baðýntý süreçler nedeniyle hep deðiþmede ileride olmadan yanaydý.

  Paranýn Ýcadý 1 (Bayram Kaya) 14 Þubat 2019 Felsefe 

Takas: zorunlu ihtiyaçlarýn saðlanmasýna karþýlýktý. Takas edilenler farklý kullaným ve tüketim deðeri olmasýyla, gruplar ekseninde üretiliyordu. Bu tür ürünler gruplar kullanýmý için karþýlýklý deðiþ tokuþla tapýnak beyanlý mütekabiliyeti yükümlülüklerdi. Karþý grup için üretmenin taahhüdünden kaynaklý deðiþ tokuþtu. Takas en az yedi baðlaþma ve baðýntýdan oluþur

  Paranýn Ýcadý 2 (Bayram Kaya) 15 Þubat 2019 Felsefe 

Burada tüketenler asalak bir tüketiciler deðildi. Karþýlýk olan üretime karþý verileni tüketmeydi. Yani bir üretim karþýlýðý mütekabili olan denkliði vermekle "üreten tüketiciydi". Ve yine tüketilecek olan mukabili denklikte bir karþýlýðý vermekle "tüketen üreticiydiler

  Paranýn Ýcadý 3 (Bayram Kaya) 16 Þubat 2019 Felsefe 

En kýsa yol en az enerji harcatan en az yorucu olan yoldu. Bu da yiyecek için kendilerini yemeye kendilerini av yapmaya gelen tehdit gruba karþý totem meslekli ürünleri sunmaktý. Zamanla bu sunu yapýcý davranýþ tekrarlarýný akýl etmiþtiler.

  Geçmiþ Anlamaksa Gelecek Yaþamaktýr 3 (Bayram Kaya) 7 Þubat 2019 Felsefe 

Kolektif yapýnýn inþacýsý da finansmaný da yararlanmasý da depo enerji saðlamalý amortismaný da kolektif gücün kendisiydi. Bankayý tarlanýn üzerine de kursanýz tarla üretmek, ekilip dikilmek, hasat edilmek için para istemiyordu. Emek, üzerinde çalýþacak “kolektif emek gücü” istiyordu.

  Evren 5 (Bayram Kaya) 24 Þubat 2019 Felsefe 

Ýþte biz uzaya bu toplumsa boyutla gideriz. Kolektif olaný sentezden ayýran budur. Bilerek, tasarlayarak baþlangýç enerjisini depolayýp start veren yeni bir dünyadýr.

  Evren 5a (Bayram Kaya) 25 Þubat 2019 Felsefe 

Oysa evren hapis olduðu tekillikten kendi saçýndan kendisini çekip çýkaracaktý. Evren kendi olayýnýn kendi baþlatýcýsý olmakla bütünün olmanýn da, ilk olmanýn da kendisidir.

  Gerilim [stres] 1 (Bayram Kaya) 2 Mart 2019 Felsefe 

Büyük dünyada olup biten þeyler, büyük oranda neden seldirler. Ve makro dünyada “olgu ve olaylar çok küçük durumlarýyla ya da istisna durumlarýyla olup bitenler neden sel olmayan durumdurlar”.

  Gerilim [stres] 2 (Bayram Kaya) 2 Mart 2019 Felsefe 

Yani bir süredurum da üst üste zamanlar (parçacýk, dalga ya da davranýþ zamanlarý) vardýr. Yani bir süredurum (anne) direnç gibi (abla diyen gibi) “özel baðýntýlý parça giriþmeleri” oluþmadan “akýþ veya akým ya da akma” eylemi oluþamaz.

  Gerilim 3 (Bayram Kaya) 3 Mart 2019 Felsefe 

Filiz üst üste durumlarla var olmasa nasýl teyze olacak, nasýl doktor olacak, nasýl eþ, dost, düþman, kötü kiþi vs. olacak. Anlaþýlýr olsun diye anneyi (özdeði-Filizi) dört süper durumla sýnýrlayalým.

  Gerilim 4 (Bayram Kaya) 4 Mart 2019 Felsefe 

Ayný þekilde Barýþ’ta anneye (özdeðe) abla, anne, teyze diyememekle yok olan bu baðýntýyla bir stres yüklenecek. Barýþ’ýn enerji düzenleþimi olan akýþ yollarý týkanmakla Barýþ gerilim ya da stres yüklenecektir.

  Ýþ ve Ýþsizlik 1 (Bayram Kaya) 31 Mart 2019 Felsefe 

Toplumun, nüfus artýþýnýn sizin dýþýnýzda, sizden baðýmsýz olmakla "zorunlu bir doðal ve kolektif olan karakteri" vardýr. Kolektif karakter kolektif iþ demekti. Kolektif olmayaný içermemektir. Süreç yapý, iþi olmak ve iþi olmamak gibi bir ikilem ile inþa olmamýþtý. Süreç inþa baþladýðýnda böylesi bir ikilem belirememiþti.

  Aitlik Ýþlemleri 1 (Bayram Kaya) 19 Nisan 2019 Felsefe 

Elinde alýnan somut paya payýn zýttý olan negatif durumla rýzk dendi. Payý veren mülk kolektif iliðinin yerine de neden olaraktan kolektif iliðin negatif zýddý olan “ortak tanýmaz iradenin imajýna da mülk EL malik dendi. Yani mülkün rýzk olarak tek takdir edici sahibi, El’di.

  Groteski Olan Totemi Olan 1 (Bayram Kaya) 31 Mayýs 2019 Felsefe 

Bu tür niceli ilikler içinde akýcý, geçiþken durumlara kolaylýk içinde bulunan süre durumlarýn, deriþimle veya engelliyle beliren durumlarýndan ötürü de özdek kendilik bir hep durumlu ve polarmalý oluþturlar.

  Groteski Olan Totemi Olan 2 (Bayram Kaya) 2 Haziran 2019 Felsefe 

Groteski olanýn ölçüsü kiþi ve kiþisi bencillik iken; totemi olanýn ölçüsü ortaklaþma olan sosyal oluþ ve özgecilikti. Açýkçasý bencil olan groteski anlamalar zamanla özgecil olan totem mana anlamasýna bürünecekti.

  Groteski Olan Totemi Olan 3 (Bayram Kaya) 4 Haziran 2019 Felsefe 

Ýçe açýk dýþa kapalý çevre etkisinin sosyal ortamlý ORTAK dili TOTEMDÝR. Totem; karmaþýk olan çevre etkisini anlamlý ve yalýn kýlar. Totem o müþterekliðin ya da iþtirakin (ortaklýðýn), anlam birliði eylem birliði ve saðlatma birliði olan bað iliþkisidir.

  Kurtuluþun Felsefesi 150 (Bayram Kaya) 15 Haziran 2019 Felsefe 

Sosyalizm olgusu kurtuluþa dek yeni baþlangýç koþullarýndan biriydi. Sosyalizm olgusunu veren dayanýþma, seyir halindeki bizim baðýmsýzlýk savaþý denen tarihi oluþun reostasý olmasýyla yeni baþlangýcýn yeni koþullarý içine girmesi gereken yeni bir durumdu.

  Kurtuluþun Felsefesi 155 (Bayram Kaya) 22 Haziran 2019 Felsefe 

Þimdi ezilen kesimlerin mülksüz olmalarý, geçmiþteki kolektif yaþayýþ içinde olduklarý zamaný gizemli bir varlýðýn çekimini, düþünce dünyasý içinde çaðrýþýyordular. Kendisini belli edip, kendisini çaðrýþan çekim; kolektif birim zamanlý, kolektif bir irade olan EGEMENLÝKTÝ. Kayýp üreten bileþenli kolektif paydaþlýktý. Kaybedilen kolektif oluþtu. Kayýp yeni fark edilmiþti.

  Kurtuluþun Felsefesi 151 (Bayram Kaya) 18 Haziran 2019 Felsefe 

Siz bilmeseniz de "kolektif egemenlik sizin dýþýnýzdadýr." iþte Osmanlýdaki ilk Meclisi Mebbusan, tam da arkaik olan bu kolektif bilinçti. Arkaik kolektif bilinç, güncel içindeki karþýtlarýyla; yeni koþullarda yeni durumuyla ve yeni duruma baðlý konjonktürde yeniden bir dirimle vakti gelmiþ zorunluluðun belirmesiydi.

  Kurtuluþun Felsefesi 152 (Bayram Kaya) 20 Haziran 2019 Felsefe 

Aslýnda her þeyi dini kalýpla anlayýp, anlatmakta da tarifsiz sýkýntý ve yanlýþlýklar vardý. Yüzlerce yýl boyunca kendisine kulum diyen sultanýn seslenmesi kulaðýnda çýnlayan sayýn ahalinin; kulluk içinde yaþayan ahalinin, içinde olduðu köleliði anlamasý kolay mýydý? "O mahi ki derya içredir, deryayý bilmez" misali

  Kurtuluþun Felsefesi 154 (Bayram Kaya) 21 Haziran 2019 Felsefe 

Kolektif zamanlý tutum ve kolektif birim zamanlý süreçlerden önce ne sahiplik vardý. Ne de mal-mülk vardý. Kolektif mülk sahipliðine karþý EL ne diyordu? ” Mülk benim. Ben mülkü dilediðime dilediðim kadar rýzk diye verdim. Kiminin de rýzkýný kýstým” diyordu.

  Kurtuluþun Felsefesi 153 (Bayram Kaya) 20 Haziran 2019 Felsefe 

Egemenlik Osmanlýdaki gibi taat, itaat, biat ve ibadet üzerine deðildi. Daha sonradan anlayacaðýmýz gibi Mustafa Kemal'in egemenlik anlayýþlý özü "köylü milletin efendisidir" sözünden çýkaracaktýr.

  Kurtuluþun Felsefesi 156 (Bayram Kaya) 23 Haziran 2019 Felsefe 

Vücudun içinde her biri kendi bir birimlik süresi içindeki kendi iþlevi içinde birbirine baðýntý olup biten kalp, karaciðer, börekler, mide, immünolojik sistem, hematol, hematol basýnç, enzimler, nöron sistemi, PH ortamý, hormonsal sistem gibi eþ anlý birçok parça iþler ayrý ayrý organ birimler üzerinde bir anda olup biterler.

  Kurtuluþun Felsefesi 157 (Bayram Kaya) 24 Haziran 2019 Felsefe 

Yani toplum içinde tüm olup bitenlerimiz adeta kuantum birim zamanlý, kolektif birimli süreçlerdir. Kuantum düzlemli acayip süreçlerin var oluþ belirmesinin makro düzlemde beliren analojisi nedeni ile olan süreç içinde hemcinslerimiz KOLEKTÝF oldular. Kolektif süreç bir birimlik zamaný birçok türlü kýlmakla bunu E=mc2 olmakla söylüyordu.

  Kurtuluþun Felsefesi 158 (Bayram Kaya) 25 Haziran 2019 Felsefe 

Ýttifak içinde totemi çatýþma, etnik çatýþmaydý. Etnik çatýþmaya karþýn, üreten yapýlarýn birleþme çekimi vardý. Farklý kullaným ve farklý tüketim olanaðý veren totem mesleki ürünler, gruplarýn kendi aralarýnda birleþmenin paydasý oluyordu. Paydaþlýk nedenle farklý etnik gruplar aiti olan hemcinsler ittifak içinde sosyo toplumsa irade ile ÝNSAN olmuþtular.

  Kurtuluþun Felsefesi 159 (Bayram Kaya) 1 Temmuz 2019 Felsefe 

Kendinse mutlak diyen; mutlak irade diyen, iradesinin yanýnda yöresinde irade tanýmayan El, þimdi meclisi dinlemeyi vaat ediyordu. Bu vaat argümanýyla El kendisinin mutlak olmadýðýný aþikar etmesiyle El, kendisinin mutlaklýk alanýný koruyan surda, gedik açtýrmýþtý.

  Kurtuluþun Felsefesi 160 (Bayram Kaya) 2 Temmuz 2019 Felsefe 

Düþünce, eylem, bilgi, üretim þimdiki gibi kolektif bilgi, kolektif düþünce, kolektif üretim olmadýkça uygarlýk, þimdiki süreç düzeyi olanakla deðildi. Günümüzdeki sosyo toplumun ve uygarlýðýn mevcudiyetinde hep kolektif birim zamanlý inþa vardýr. Kiþi düþünmesi bile kolektif bazlýdýr.

  Kurtuluþun Felsefesi 161 (Bayram Kaya) 2 Temmuz 2019 Ýnternet 

Bu tarz egemenlikler eðriliði önceden gözetmekle, eðrilmeyi doðrultucu bir berhava oluþun ikna tarzýdýrlar. Üreten toplumun yaðmalanmasýný ve sýnýf çatýþmasýný doðrudan doðruya destekleyen bir ezilmeden yanallýkla güçlüden, zenginden yanallýktýr.

  Kurtuluþun Felsefesi 162 (Bayram Kaya) 4 Temmuz 2019 Felsefe 

Egemenler, mücadele tarihi dýþýnda kalan alanlardaki cehaletin egemenliðini ahaliye halk egemenliði saydýrýyorlardý. Egemenliðin üreten bir inþacý sahiplik olduðunu gözlerden gizleyen cavalacozular halka, "siz isterseniz saltanatý ve hilafeti bile getirtirsiniz" diyorlardý.

  Kurtuluþun Felsefesi 164 (Bayram Kaya) 6 Temmuz 2019 Felsefe 

Ýþte payitahttýn direnmeyin diyen bu çaðrýsý karþýsýnda oluþacak olan asi tutum YENÝ ÝLKEYDÝ. Kadro hareketiydi. Oluþan bu seyir ediþ içinde halkýn kutlu davaya inandýrýlmasý ve halkýn yeni ilkeye ikna edilmesi gerekiyordu. Bu gerekiþ düþüncesi içinde olunduðu andan itibaren bu güzide kadro; MEÞRU OLMAK ve MEÞRUÝYETLE olmak için bu halk hareketine HAKÝMÝYETÝ MÝLLÝYE, diyordular.

  Kurtuluþun Felsefesi 163 (Bayram Kaya) 5 Temmuz 2019 Felsefe 

Ve egemen kolektiflik kapsamýnda haklarý korumanýn parçalý beliriþiydi egemen irade. Üreten egemen irade bütünden kiþiye doðru hak ve hakkýn korunma iradesi olurken; kiþiden bütüne doðru, kolektif egemenlik ve kolektif irade oluyordu.

  Kurtuluþun Felsefesi 165 (Bayram Kaya) 7 Temmuz 2019 Felsefe 

Kýsacasý konjonktür sel dünyanýn geldiði bu aþamada Mohaç Savaþýna çýkýyor gibi çýkamazdýnýz. Güncel þartlar çok deðiþmiþti. Mohaç Savaþýna gider gibi iþgale yeltenenlerin iþgalci tutumu karþýsýnda kadronun hakimiyeti milliye gibi çok akýlcý kotarýlmýþ bir düstur olmadan süreç baþarýlamazdý.

  Ortak Akýl ve Ön Kabul 1 (Bayram Kaya) 8 Temmuz 2019 Felsefe 

Daha açýðý çevrenin bir anda çok türlü bir makro kuantum belirmesinin; özneler dünyasýndaki ayna nöronlar yansýmalý karþý cevabý kolektif oluþtu. Kolektif oluþ ta kuantum oluþa giden makro bir kuantum zamandý.

  Ortak Akýl ve Ön Kabul 2 (Bayram Kaya) 10 Temmuz 2019 Felsefe 

Ýlk kolektif var saný, ilk kolektif yaþamlý var saný olmakla; kendisinin önünde kolektif bir geçmiþ yoktu. Önünde kolektif geçmiþ olmayýnca ön kabulün kritiðinin yapýlmasý da olanaksýzdý.

  Ortak Akýl ve Ön Kabul 3 (Bayram Kaya) 11 Temmuz 2019 Felsefe 

Hemcinsimiz gibi evrimsel bir biyolojik geliþmeye sahip organizmalar üzerindeki totemi sosyal etki bu ortak akýlla totemi süreci kolektif birim zamanlý; kolektif totem etki ile totemi süre durumu üreten totem yapý içine geliþtirmiþtir. Atalarýmýz bu totem etkilerle sürü sosyal yaþamý içinde ayrýlmýþlardý.

  Ortak Akýl ve Ön Kabul 4 (Bayram Kaya) 12 Temmuz 2019 Felsefe 

Bir geliþme kendisinden sonraki süreçlerden habersizdir. Üreten ilahi dönem, önceden öngörülemeyen akýl almaz süreçlerin baþlangýcý olmuþtu. Örneðin ilahi dönem en az iki totem kültürün birleþme sentezinden oluþan uygarlýðý baþlatan süreçti. Ýnsan oluþun ön kabulüydü.

  Hayat Nasýl Var ve Neden Ölürüz 1 (Bayram Kaya) 24 Temmuz 2019 Felsefe 

"Her can ölümü tadacaktý"; kiþinin kendisi ölümü yaþamadýðý halde ölümü yaþamýþçasýna belirten (!) bu söz halk folkloru içinde ki gözlemsel (gözleme dayalý) bir sözdür.

  Ortak Akýl ve Ön Koþul 5 (Bayram Kaya) 24 Temmuz 2019 Felsefe 

Bunlara cevap oluþacaksak, yani hayatý koruyacaksak; gelecekte de ve daima kolektif güce kolektif gücün koruyuculuðuna muhtaçlýðýmýz vardý. Kolektif güç vaz geçilmez bir “üçüncü ortak akýldýr.

  Ortak Akýl ve Ön Koþul 6 (Bayram Kaya) 31 Temmuz 2019 Felsefe 

Toplumsal akýl kiþiden, kiþinin isteðinden ve kiþinin bilincinden baðýmsýz bir var oluþtur. Böyle olduðu için inþacý temel toplumsal ortak akýl sizin isteminizle, sizin oylamanýzla deðiþecek bir þey deðildir.

  Ortak Akýl ve Ön Koþul 7 (Bayram Kaya) 9 Aðustos 2019 Felsefe 

Oysa ayný tekil kiþimiz þimdi sosyal yaþam içindeydi. Sosyal yaþam ortak yaþamdý. Þimdi kiþimiz ortak ve dayanýþan bir ortak akýl içinde olmasýyla, artýk bulduðu besini kendisi yiyemiyor grubun barýnma yerine getiriyordu. Bu hem yük taþýmakla kiþiye eziyetti. Hem kiþinin tüketim yapmakta gecikmeydi. Ýþte bunlar kiþinin yaþam saðlamalarýný garanti eden sosyal yaþama karþý kayýplardý. Ödenen faturaydý.

  Ortak Akýl ve Ön Koþul 8 (Bayram Kaya) 9 Aðustos 2019 Felsefe 

El kendi üzerindeki tekil durumuyla kolektif olamamanýn meþruiyet siz ligi, inþaca olmaz lýðý, üretmez ligi, iradesiz oluþu vs. hep vaatçe olan bir enfeksiyonla ve kura çekimiyle (keyfi rýzk daðýtýmýyla) kiþileri bencillikleri etrafýna kendisine çekip, kiþileri vaat ile tehdit ile kendisine inanýr ve mürit yapacaktý.

  Nasýl Yaþar ve Neden Ölürüz 20 (Bayram Kaya) 21 Aðustos 2019 Felsefe 

Varlýk yoklukla olasýdýr. Düzen düzensizlikle olasýdýr. Tümlük eksikle olasýdýr. Gel olan git olanla olasýdýr. Yokluðun yerine ölümü koyun. Düzensizliðin yerine ölümü koyun.

  Nasýl Yaþar ve Neden Ölürüz 21 (Bayram Kaya) 21 Aðustos 2019 Felsefe 

Elinizi birbirine sürttüðünüzde hareket enerjisi ýsý enerjisine dönüþürken avcunuz canýnýz yanacak denli ýsýnýr. Hareket enerjisi avuçlarýn sürtünmesi yani firen etkisi nedenle ters yönde ýsý enerjisine dönüþmekle hareket enerjisinde enerji kayýplarý ve enerji azalmalarý yaþanýr.

  Nasýl Yaþar ve Nasýl Ölürüz 19 (Bayram Kaya) 21 Aðustos 2019 Felsefe 

Eðer boþluk bir birim, dolulukta bir birime kýl payý kadar yakýn durumla 0,99988 deðerinde olsun. Yani bu durumda doluluk boþluktan 0,00012 sayýsý kadar eksik veya azdýr veya küçüktür ya da hafiftir. Sýcaklýktýr, soðukluktur. Daha yoðundur az yoðundur vs.

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 4 (Bayram Kaya) 29 Aðustos 2019 Felsefe 

Yaþam; içinde olduðu, içinde olmak zorunda olduðu çevreye etki-tepki zýtlýðýný koymakla, çok basit bir biçimde sürecine baþladý. Bu daha hayat deðildi! Kendisini ve eylemini yineledi. Kendisini kopyaladý (çoðaldý). Bu hal ile kesikli sürekli oldu. Canlýydý, canlanmaydý ama daha hayat deðildi!

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 3 (Bayram Kaya) 29 Aðustos 2019 Felsefe 

3-Hayat çevreden çok az bir kýsmý yalýtmakla vardýr (daha az dýþ çevre veya dýþ dünya iliþkisi olmakla vardýr).

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 1 (Bayram Kaya) 29 Aðustos 2019 Felsefe 

Teori her zaman yüzde yüze yakýn doðrulukla ama hep yüzde yüz olmayan deðerle örneðin %99,99 deðeri aþamayan bir doðruluk olarak görülür. Ki mutlaka öyle olmalý. Teori bir yasanýn, neden ve nasýl öyle oluþunu açýklar.

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 2 (Bayram Kaya) 29 Aðustos 2019 Felsefe 

Kendi farklý ömrü ile çevreyi oluþan bu deðiþkenlerin deðiþmesi halinde çevre içindeki bir olayý var da edebiliyorlardý yok ta edebiliyordu.

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 6 (Bayram Kaya) 31 Aðustos 2019 Felsefe 

Bir hücre en az dýþ dünya ilkesi ile sýnýrlý sonlu yeterli iken, en az dýþ dünya ilkesini birleþen hücre sentezleri içinde özelleþen hücrelerle biraz daha çok dýþ dünya ilkesi biçiminde yapýlarla canlýlýðý hayat denen inþa içinde düzenli hale getiriyorlard

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 5 (Bayram Kaya) 30 Aðustos 2019 Felsefe 

Bir arada olan süreçlerle, kendisini yineleyen. Kendi eylemini tekrarlayýp kopya hareketlerle; kendisini eþleyen. Kendisini çoðaltan tepkileriyle iliþkin süreçli sentezlerin organizasyonu ile bir aradaydýlar.

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 7 (Bayram Kaya) 1 Eylül 2019 Felsefe 

Simbiyoz yaþamýn getirdiði bu avantaja karþýn özelleþen ve özel baðýntý durum içinde olan hücre kendi baþýna tüm kendi hayat sal olaylarýný gerçekleþtirme iþinden vaz geçmekle hücre; simbiyoz dezavantajý göze almýþtý. Hayat olmuþ bitmiþ bir donaným deðil, içte ve dýþta sürekli yen donanýmlarla olmanýn evrimiydi.

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 8 (Bayram Kaya) 2 Eylül 2019 Felsefe 

Bunlarýn hepsi 48i verir ama bunlarýn her birinin iliþkisi ve iliþki düzeni ve baðýntýsý, çekme itme; özellik ortaya koyma, özellik kazanma baðýntýlarý hiçbir zaman ayný deðildir. 44+4=48 baðýntýsý, 34+14 = 48 baðýntýsýný çekmez.

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 9 (Bayram Kaya) 3 Eylül 2019 Felsefe 

Hayat nasýl vardý? Zýtlarýn varlýðý ve birliði evrensel bir yasaydý, örneðin eylemsizlik yasasý duraðanla devimli olan zýtlarýn varlýðý ve birliði oluþla beliriyordu. Eylemin eylemsizliðe, eylemsizliðin eyleme dönüþme zýtlýðý ile direnç firen iliþkisiydi. Hayatla bunlar bir sýra bir düzen iliþkisiydi.

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 10 (Bayram Kaya) 5 Eylül 2019 Felsefe 

Tek hücreli, ölümsüz bakteri yaþamlý düzlem içinde simbiyoz yaþam kendisine, hücre sentezine doðru giden yeni bir alan açmýþtý. Bakteri yaþamlý teorik ölümsüzlük insan gibi ölümle bilgisayarlý hayatý tadýyordu. Ýþte kazanç buydu. Bu kazanç geleceðe ne getirir ne götürür bilenmez.

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 11 (Bayram Kaya) 5 Eylül 2019 Felsefe 

Vücudumuzda on trilyon hücre de olsa, kök hücreler sýnýrsýz olanýn sýnýrlý olanýydý. Bu birinci kýsýtlanmaydý. Vücudumuz da her sayýda kök hücreyi içine alacak bir büyüklük olmamakla on trilyon kök hücreyi içine de alsa bu kök hücrenin vücudumuz içinde sýnýrlý olacaðý anlamýndaydý. Yani bu durum ikinci bir sýnýrlanma olmakla kök hücrelerin kanser gibi çoðalma þansý bastýrýlmýþtý.

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 12 (Bayram Kaya) 7 Eylül 2019 Felsefe 

Buna raðmen bizler (kolektif bilinç ve kolektif yetenekli zekâ olan bizler) þimdiki hal ile bile simülasyonu yapan yeterlilik deðildik. Simülasyon içinde olan tekillikler de zaten simülasyonu hazýrlayanlar deðildi.

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 13 (Bayram Kaya) 8 Eylül 2019 Felsefe 

Ölüm hayat sürecinde eþey hücrelerini ve çok hücreliliði ortaya koyan evrimin etkisi olan baþlangýç koþuluyla ortaya çýkmýþtý. Ýþin burasý çok hücreliliðe geçiþe tekabül eden konudur.

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 14 / 3 (Bayram Kaya) 9 Eylül 2019 Felsefe 

Bir birim bað enerjili baðýntý veren dizilim nedenle 2+3=1+1+1+1+1 ile ayný baðýntýyý ve tepki cevap ile ayný özelliði oluþmazlar, Bunlarýn hepsi beþi verir ama beþi veren her dizilimleri de ayný dizilim görmeyin lütfen.

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 14 / 2 (Bayram Kaya) 10 Eylül 2019 Felsefe 

Elbette su olmasaydý suyun boþluk alanýný dolduran olanak durumla ot ta olmazdý ama ne ot ne su salt boþluk doldurma var oluþu olmak kadar zorunlu bir enerji dönüþlü akýþýn durumu olmakla da vardýlar. Yani oksijen de su da ot ta birçok üst üste durum baðýntýsýyla vardýla

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 14 / 3 (Bayram Kaya) 11 Eylül 2019 Felsefe 

Hayat suyun eseri deðil üst üste kuantum birim zamanlý süreçlerin eseriydi. Su hayatýn yeðlediði seçenek enstrümanlardan sadece biriydi. Bu seçilimle de en önemli biriydi. Su hayat için hayatýn seçmesine önemli olan deðildi. Aksine su hayat tarafýndan seçildiði için hayat kendisini bu seçimle sýnýrlamasýyla önemli olandý.

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 18 (Bayram Kaya) 19 Eylül 2019 Felsefe 

Bu çevre hayat için, hayat çevre için gibi kör bir anlayýþ ortaya konmamalýdýr. Böyle bir þey yok. Bir deðiþme bir akýþ kendisinden sonrasýndan haberi yokken dahi çevresel koþullu belirme þartlarýyla kendisinden sonrasýný belirler.

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürz 15 (Bayram Kaya) 15 Eylül 2019 Felsefe 

Bir durum deðiþmesi, karþý deðiþmeyi ortaya koyar. Ortaya konan bileþik ya da çözünen süreçlerden birisi olmakla ya çevresinden enerji alýr. Ya da deðiþen kýsmýyla bir miktar enerjisini çevreye verir.

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürz 15 (Bayram Kaya) 15 Eylül 2019 Felsefe 

Bir durum deðiþmesi, karþý deðiþmeyi ortaya koyar. Ortaya konan bileþik ya da çözünen süreçlerden birisi olmakla ya çevresinden enerji alýr. Ya da deðiþen kýsmýyla bir miktar enerjisini çevreye verir.

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 16 (Bayram Kaya) 17 Eylül 2019 Felsefe 

Hücrenin yalýtým içerikleri kadar giriþmesinin toplamý kadar etki sel duyum alýþmasý, hücrenin kendi bilinci olmasýydý. Yine en az bu iç duyum kadar hücreyle az çok giriþen çevrenin de hücrede yaptýðý dýþ alýþmalar da hücre bilinci, olmuþtu. Ýþlevler, fiziki iþlevi kadarla kendisinin bilinciydi.

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 17 (Bayram Kaya) 18 Eylül 2019 Felsefe 

Oksijensiz soluma mý oksijenli soluma mý hangisi bir karar üzerine bir kes de olan yaratýlmýþ canlýlardý? Oksijeni olmayan dönemde oksijenli soluyan canlý oluþun kararýný almýþ olmak hem olasý deðildir hem de bir karar üzerine yaratýlmýþ olma tezinin olup bitene göre geçersiz oluþudur. Böyle olunca canlýya ve hayata bakýþýmýz çok farklý olacaktýr.

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 49 50 (Bayram Kaya) 24 Eylül 2019 Felsefe 

Hatta alan yönüne zýt durumla pecede bacada girmek gibi duvara bir delik açýp içeri gireceksiniz. Göreceksiniz ki alan yönüne ters olmanýza raðmen kapýda itiþip omuz verenlerin birçoðundan daha önce içeri gireceksiniz.

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 22 (Bayram Kaya) 21 Eylül 2019 Felsefe 

Deðerli okurlar benzer davranýþlarýn çekici itici olmasýný anlamakta haklý olarak zorlanabilirler. Örneðin 15 bin yýl öncesinin doðal ortamda iki kiþi doðanýn ezici ve baskýn gücü karþýsýnda bir araya gelip güç birliði yapma eðilimi ile birbirine karþý çekimli olurlar.

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 23 (Bayram Kaya) 21 Eylül 2019 Felsefe 

Evrensel kritik deðerler bu düðüm noktasý olan tek enerji yerleri olmakla pek çok alanda kritik tek deðerlerdi. Altýnda baþka bir bit yeniði aranacak noktalar deðildi. Düðüm enerjisi olan nokta git olanýn geri sýçrayýp geri yansýdýðý ya da gel olanýn kesikli olup geri yansýyan dönütü olmakla bu düðüm enerji kritik eþik deðerini ortaya kor.

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 24 (Bayram Kaya) 22 Eylül 2019 Felsefe 

Bir uyarý sinyali geldiðinde denge durumu ters polarmalý duruma dönüþür. Yani bu kes dýþ zar gerilimi – polarmalý, iç zar gerilimi de + polarmalý olur. Ýlk durum + – yönlü polarite iken gönderilen sinyal impulusu ile zar gerilimi - + yönlü potansiyele dönüþür.

  Nasýl Yaþar Nasýl Öçürüz 51 (Bayram Kaya) 25 Eylül 2019 Felsefe 

Ama hiçbiri geçiþ formu þimdilik insan gibi kolektif düzenli çok çok daha ekstra enerji düzenli bir toplum yaþamýnýn içine geçememiþtiler. Türümüz dýþtan organik devimli ekstra enerji düzenli kolektif üreten bir alan içinde, kolektif bir ruh ve kolektif bir yetenekle düzenlenen kolektif zekâ enerjisi içinde örgütlenmiþ

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 52 (Bayram Kaya) 29 Eylül 2019 Felsefe 

Var oluþ birinci faz inorganikten ikinci faz organiðe doðru çok kes ekstrem enerji tüketimli çevrimlerle bin bir türlü durum içinde var oluþtur. Yine var oluþ üreten kolektif akýl ve kolektif yetenekli bilinçle diðer yandan üçüncü bir fazý ortaya koymuþtur. Ve biz hangisine hayat hangisine hayat deðil, demekten; hayli zorlanýrýz. Üçü bir arada, üçü birbirine giriþme içindedir. Bu giriþ meyle önce olan sonuç, sonuç olan baþlangýç bir dalga parçacýk giriþmesidir.

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 53 (Bayram Kaya) 30 Eylül 2019 Felsefe 

Sizde de olan bu durum, kesikli sürekli imajlarý içinde olamayan taþýn sýgasý içinde yoktu. Taþa göre, taþ ta (taþ içinde) olamayýp ta; sizde olan bu fark, sizin taþa göre önce bireysel, sonra türsel ve daha sonra da kolektif bir çevresel ilik içinde can ve hayat bulmanýzdý.

  Teslimiyet 11 (Bayram Kaya) 20 Ekim 2019 Felsefe 

Kýsacasý davranýþsal biliþ, kiþinin hafýzasýydý. Kiþi bu hafýzayla davranýyordu. Adres tanýþ aný bu hafýzaydý. El ahdi bu hafýza yerine konuyordu. Hafýza El ahitli sözleþme oluyordu. Sözleþme de yol haritasý hafýzaydý.

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 54 (Bayram Kaya) 1 Ekim 2019 Felsefe 

Taþ düzenli enerji kristali imajlý alt yapý yansýmasýnýn molekül transferi de kendisinden sorasýyla vardý ama kendisinden sonrasýndan haberi yoktu Bu hal transferleri ile en alt yapý bir üst yapýya dönüþüyordu. Bir üst yapý kendisinden sonraki üst yapýya göre alt yapý olmakla giderek kolektif süreçleri ortaya koyacaktý.

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 56 (Bayram Kaya) 3 Ekim 2019 Felsefe 

Taþ da ayný birkaç zamanla birlikte sizden kat kat daha fazla sürelerle var olup parçalar halinde kaya olmanýn iç enerji düzenini, entropiye karþý korurlar. Üstelik te taþ dýþtan hemen hemen hiçbir takviye enerji almadan bu iþi yapar.

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 55 (Bayram Kaya) 2 Ekim 2019 Felsefe 

Her bileþen paydaþlýk var oluþlu yaþam ise her birleþme içinde kaçýnýlmaz olukla yokuþ aþaðý olan durum kapsamýnda ayrýlýk ve daðýlma olmakla; zýt durumla, ölümdü.

  Teslimiyet 1 (Bayram Kaya) 4 Ekim 2019 Felsefe 

Teslimiyetçi bir algýsý, bir eylemi ve bir düþünmesi olmayan insanýn; pençe ile kaçýp kurtulma mücadelesi arasýna "ne yapayým bu benim kaderim. Kaderime razý olmalýyým" reçeteli, virüslü teslimiyet düþünmesini kim ve ne zaman kiþi aklýna sokmuþtu?

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 58 (Bayram Kaya) 6 Ekim 2019 Felsefe 

Ýþte Ali ve Barýþ'ýn olmadýðý durumla onlar varmýþ gibi onlara kýyasla siz hem uzun hem kýs imajlý boyutla üst üste zamanlar içindesiniz. Ölçme, belirleme olmakla; sürecin dalga boyutunu bu üst üste zamanlardan birine, parçacýk olarak çöktürmeydi.

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 57 (Bayram Kaya) 5 Ekim 2019 Felsefe 

Ýþte çoklu durumlarla, boyutla, özelliklerle vs. süreç kontrollüydü. Sürekli olana bakýlan yerin dað eteði ya da dað zirvesi olan yerde sürekli olana bakýlýyor olmasý dahi görece durumdur. Görecelik hem süreci parçalý durumlar bileþkesi haline getiriyordu. Hem de zýt oluþun foyasýný ortaya çýkarýyordu.

  Teslimiyet 5 (Bayram Kaya) 15 Ekim 2019 Felsefe 

Beklentiyi oluþan kiþiyi (Ýbrahim-i-Nemrut-u) beklentinin kendisi gibi görüyorlardý. El gibi sanallýk izafesi, Firavun gibi Yakup gibi somutluða dönüp; beklenti, beklentiyi müjdeleyenle, beklentiyi mesaj kýlanla somutun kendisine izafe oluyordu

  Beyin Bilgisayar Toplum Nasýl Çalýþýr (Bayram Kaya) 15 Ekim 2019 Felsefe 

Aslýnda vücudumuzda metabolizma sentez analiz süreçleri, beynin düþünmesi, Dýþýmýzda toplumsal yapý. Bilgisayar ýþýk hýzýnda belkide düþünce olarak ýþýk hýzýndan da fazla çalýþýr. Pekiyi ama bu olasý mý?

  Teslimiyet 2 (Bayram Kaya) 15 Ekim 2019 Felsefe 

Ve teslimiyetçi reçetenin iþe yaramadýðý bu avcý toplayýcý ve totem dönem sonuna kadar olan dönem içinde bu tarz virüslerin yaþama ve bulaþma þanslarýnýn da hiç olmayacaðý pek bir açýktýr.

  Teslimiyet 3 (Bayram Kaya) 15 Ekim 2019 Felsefe 

Geçmiþ birkaç bin yýldan beri gelen gerçeklik içinde mülkün sahibi olan, söz söyleyen ve iradesi olan kolektif bir yapý vardý. Kolektif yapý sahipliði karþýsýnda; kolektif sahipliðin doðru söylemi karþýsýnda El doðru sözlü olamýyordu.

  Teslimiyet 4 (Bayram Kaya) 15 Ekim 2019 Felsefe 

Þimdi ahittiler olduklarý El 'in söylemine göre özel malý mülkü almalarý gelecekti. Bir sorun vardý. Mülkün sahibi olan El ortada yoktu. Zaten baþtan beri yoktu. Ama biri onu varmýþ gibi konuþuyordu. Onlar da El 'i kült merkezinde kendisini saklayan içlerinden biri olan ilahlardan tasavvur ediyorlardý.

  Nasýlz Yaþar Nasýl Ölürü 59 (Bayram Kaya) 15 Ekim 2019 Felsefe 

Bu yýldýzýn büyüklüðü de madde inþasýný ksenondan öte götürememekle yakýtý bitip parçalanýr. Burada daha büyük cüsseleriyle süper novalar kendisine kadar oluþan maddenin külleri ile doðar. Kendisine kadar oluþan maddenin küllerini kendisine yakýt yapan.

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 60 (Bayram Kaya) 15 Ekim 2019 Felsefe 

Yine siz salt kendi hayatýnýzý hayat saymanýz yanýlsamasýndan ötürü, sizinle oldurulan; bir denen süre durum içinde bir dediðiniz anda, doðum ve ölümler birbirini kontrol eden; birlikte beliren; birbirini destekleyen; kaynak kýtlýðý gibi nedenle birbirini frenleyen süreklilikle, her zaman olan süreçler deðildirler öyle mi?

  Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 61 (Bayram Kaya) 15 Ekim 2019 Felsefe 

Kýsaca sürekliliði ve bir çokluðu içinde insan yaþamý gibi bir duruma biz iþte hayat budur dersek, hayat dediðimizin sentezi süreklilik içinde hiç te hayat olmadýðýný görürüz. Ya da hayat deðil dediklerimizin de süreklilik içinde hem de vaz geçilmez bir hayat olduðunu görürüz.

  Teslimiyet 7 (Bayram Kaya) 16 Ekim 2019 Felsefe 

Oysa dýþ dünyada 1 teneke buðday = 1 koyundu. Yani 1 koyun bir lira ve bir teneke buðday da bir liraydý. Siz bir koyun ile bir teneke buðday almak için sizin iki lranýz olacaktý ve siz bir koyun ile bir teneke buðdaya iki lira ödeyecektiniz.

  Teslimiyet 9 (Bayram Kaya) 18 Ekim 2019 Felsefe 

Pabucu dama atýlan feodaller iþ görebilmek için bankerlerden (burjuvadan) borç alýyordu. Bu nedenle feodaller faiz kýskacýnda inim inim inliyordu. El zamanýnda faiz olmadýðý için faizi ahit yasalarý içine konmamýþtý. Yani feodaller El ‘in ürünü olmakla dini ahitler de feodal iliþkilerin ürünüydü.

  Teslimiyet 8 (Bayram Kaya) 18 Ekim 2019 Felsefe 

Ýþte baþarýnýn sýrrý buradaydý. herkesin hýrsýz olduðu yerde hýrsýz olamazdýnýz çünkü çalacaðýnýz bir þey yoktur. Ama herkesin doðru olduðu yerde doðru ile olanlar hýrsýzýn çalacaðý þeylerdir. Siz doðru olun ki hýrsýz eðri olabilsin.

  Teslimiyet 10 (Bayram Kaya) 19 Ekim 2019 Felsefe 

yi de enflasyon oraný neydi? Bunu kim belirliyordu? enflasyon neyin nesiydi? enflasyon nerede çýkmýþtý? Neye göre enflasyondu? Ýlk inþanýn ve üreten hareketin içinde enflasyon mu vardý. Enflasyon kadar faiz caizdir derken bilinç altýna enflasyon gibi bir sömürü aracýný meþru edilmiyorr muydu? Enflasyonu ekonominin olmazsa olmaz bir vaz geçilmezi kýlmanýn mesajý, bilinç altýna gönderilmiyor muydu?

  Teslimiyet 12 (Bayram Kaya) 21 Ekim 2019 Felsefe 

Karartýlan o yerde güya "El este birabbikum" demiþti. Ýn, cin ve El ‘in olduðu bir ahit meclisinde (toplantýsýnda) El; cin ve ins’e "ben sizin saygý duyduðunuz tapýlacak olan deðil miyim? diyor. Bu tür diyaloglarýn yaþandýðý süreç içinde ahdi söyleþi uzayýp gidiyordu. Yani bu ahitle karartýlan yere kulluk söylemi oturtulmuþtu. kul oluþ sonradan ihdas olmamýþ, aksine yaratýlýþla ortaya konmuþ oluyordu!

  Tesliimiyet 13 (Bayram Kaya) 22 Ekim 2019 Felsefe 

Evvel emir olan, hafýza olan; üreten, savunan, mal mülk araç gereç sahipliði olan bir ORTAKLIKTI-Paydaþlýktý. Ýþte El hem bu ortak hafýza yerine oturmak istiyor hemde mülkü dilediði kiþiye vermek için tekil iirade sahibi olmak için ortaklar tanýmýyordu.

  Teslimiyet 14 (Bayram Kaya) 23 Ekim 2019 Felsefe 

Artan nüfus; çeþitlenen insan tüketimiyle, hem hýzlý bir kaynak tüketimiydi. Hem de çevreyi yaþanmaz kalmaydý. Doðanýn kendisini yenileme hýzý; insan tüketim hýzýna ve insanýn doðayý kirletme hýzýna, yetiþemiyordu. Söz gelimi artan nüfusla birlikte buz dolabý kullanýmý da artýyordu. Bu da kaynak tükenmesini hýzlandýrýyordu. Metal, plastik, ozonu delen gaz kullanýmlý atýklar da çevreyi kirletiyor; kirli çevre yaþanmaz ortamý oluþuyordu.

  Teslimiyet 15 (Bayram Kaya) 24 Ekim 2019 Felsefe 

Bu gerekçeyle batý baþkentlerinde bir nüfus kýrýmý hesaplanmaktadýr. Bu durum baþtan beri planlý olunacak bir süreç içinde hiç olmamasý gerekirken þimdi vahþi bir yýkýmla ya kendi elimizle kendi boðazýmýzý sýkacaktýk. Ya da 150° dereceye týrmanmýþ sýcaklýðý ile bizler doðanýn elinde geri döndürülemez bir süreç olmanýn kýrýmlý bir dramý olarak gerçekleþecekti. Ýhmal olan buydu.

  Teslimiyet 16 (Bayram Kaya) 25 Ekim 2019 Felsefe 

Kutsal sözler Feyi, El ‘in ve El adamlarýnýn, El adamý yakýnlarýnýn sayar. Gerekçesi de þudur. Karþý taraf korku nedenle yerini yurdunu býrakýp kaçmasýndan ötürü sizler düþmana kýlýç sallamamýþ, deve sürmemiþ, at koþturmamýþ oluyordunuz! Ýyi de El ve El adamý; El adamýnýn akrabalarý kýlýç sallamýþ at koþturmuþ deve sürmüþ oluyor muydu?

  Uygarlýk ve Ýnsan 1 (Bayram Kaya) 26 Ekim 2019 Felsefe 

Oysa barbarlar kendi barbarlarýna karþý ayný tutumla yanýt verememekle, hep diken üstünde savunmacý bir tetikte olmak zorundaydý. Üreten yapýlar veren bir kültür iken yamyamlarda bu üreten kültürü bulmanýz olanaksýzdýr.

  Uygarlýk ve Ýnsan 2 (Bayram Kaya) 27 Ekim 2019 Felsefe 

Ancak bu zorunluluk sosyal anlayýþa takýlýyordu. Grubun sosyal anlayýþlý nedenleriyle kendi grubu dýþýndakilerle temas etmemesinin tabusu vardý. Grubu dýþýndakinin dokunduðunu yememek gibi bir yýðýn sosyal manalý totemdik tabucu yasalarý vardý.

  Uygarlýk ve Ýnsan 4 (Bayram Kaya) 29 Ekim 2019 Felsefe 

Totem yasaya karþý ittifakýn yasasý ne diyordu? "Totem eþlerinle veya totem kardeþinle yatmayacaksýn". Demek ki melez çocuk, hangi tarafýn velayetine verildi ise o taraf verilenler çocuðun, totem eþleri olacaðýndan; çocuk totem eþi olan kendisini emzirenlerle, yatamayacaktý.

  Uygarlýk ve Ýnsan 3 (Bayram Kaya) 28 Ekim 2019 Felsefe 

Sosyal birlikti kaide ve kurallar, "benzer ortak özellikli tutum ve benzer ortak özellikli yapýlarýn birbirini çekme itme yasalarý ile oluþtu. Ýçinde doðaya karþý direnç koyan, güç birliðini oluþan direncin; çekme itme yasalarý" da vardý.

  Uygarlýk ve Ýnsan 6 (Bayram Kaya) 31 Ekim 2019 Felsefe 

Kolektif birim zamanlar üreten, avcý toplayýcý süreci; balýkçý, tarýmcý, çoban, maden iþleyen gruplar gibi ÜRETEN TOTEM MESLEKLÝ GRUPLAR HALÝNE GETÝRMÝÞTÝ. Ýþte “uygarlýðý” baþlatacak olan ayak sesleri de bu ve bunlardý.

  Uygarlýk ve Ýnsan 7 (Bayram Kaya) 1 Kasým 2019 Felsefe 

Üretim hareketi merkezli giriþtirmeler çevrimi içinde biyo kültürel temasý ve biyo kültürel temasýn çatýþma sentezini ortaya koydu. Yeni oluþan giriþme ve çatýþmanýn “ÜRETEN ÝLÝÞKÝLER tabanlý biyo kültürel temaslý SENTEZÝN” aþýlmasý olan “rastlantý UYGARLIKTI”.

  Uygarlýk ve Ýnsan 9 (Bayram Kaya) 5 Kasým 2019 Felsefe 

Sanayi toplumu içinde, yalnýz biçimsel olarak köleliðe karþý olunuyordu. Köleliðe karþý oluþ köleleri feodal ya da derebeyleri dediðimiz sürecin toprak köleliðinden kurtarýyordu. Ancak toprak köleleri bu kez de parça baþýna ücret gibi ucuz iþçiliklerle sanayinin kölesi yapýlýyordu.

  Uygarlýk ve Ýnsan 8 (Bayram Kaya) 3 Kasým 2019 Felsefe 

Ýþte ön ittifaklý muazzam güç te üreten iliþkiler yasasýna baðlý kolektif süreçli kolektif birim zamanlý kolektif paydaþlý nesnel somut yasalarla çevrim oluyordu. Ýlahlar trans Atlantik'in mühendisleri gibi bu iþi iyi biliyorlardý.

  Uygarlýk ve Ýnsan 10 (Bayram Kaya) 6 Kasým 2019 Felsefe 

El mana anlayýþlý düþünme mantýðýný oluþan zehirli söylem ve anlayýþlar günümüze kadar hep efendiler egemenlikle PAYLAÞTIRMA savaþlarý ve PAYLAÞTIRMA mücadelelerine dönüþmüþtür.

  Uygarlýk ve Ýnsan 11 (Bayram Kaya) 7 Kasým 2019 Felsefe 

Yani kolektif birim zamanlý bir sosyal süreç, üreten hareketli kapasite ile taçlanmadýkça; sosyal anlayýþlý kolektif birimli zamanlý süreç, avcý toplayýcý süreç olanaklarýný ortaya koymaktan öte dönüþemeyecek olmakla sürece deðiþtirici dönüþtürücü fazla bir güç katmýyordu

  Yalan (Anlamak Gerek) 1 (Bayram Kaya) 8 Kasým 2019 Felsefe 

Bu koþullandýrmalar çevrimi üzerinde düþünmeyi de fikir özgürlüðü veya düþünce üretme sanýrýz. Þunu özellikle belirteyim. Bizler nasýl bir durumla neyin içinde, nasýl yaþýyor ve yaþatýlýyorsak, sürecin reþidi ve sürecin mümeyyizi olaraktan bu süreci deðiþtirene kadar en zorunlu durumla sürece göre düþünmek ve ona göre olmak zorundayýz.

  Yalan (Anlamak Gerek) 2 (Bayram Kaya) 10 Kasým 2019 Felsefe 

Oysa kolektif sistem her þeyi ile az çok bilinen bir yol, yöntem olmuþtu. Adresliydi. Kütle çekimi gibi kiþileri bir araya çekiyordu. Bir araya çekilen kiþilerdi kütle ile yapý çevrimi hýzlanýyordu. Yapý çevriminin hýzlanmasý her bir kiþi ile kiþisi birim zamaný çok daha fazla parçalý yapý haline getiriyordu. Birim zamandaki parçalý süre durum sayýsýný veren kiþi sayýsý yani kütle arttýkça çevrim; artan kütle oranýnda hýzlanýyordu. .

  Anlamak Gerek 3 (Bayram Kaya) 10 Kasým 2019 Felsefe 

Beslenme veya enerji saðlama iþi neden ise; av-avcýlýk, kolektifi oluþ ve üreten iliþki, paylaþma, kolektif sahiplik; beslenme ve enerji saðlamaya baðlý sonuçtu. Yansýmaydý. Yani kolektif bir avcý toplayýcý hayat olmadan, paydaþlý olma ve kolektif sahiplik te olanaklý deðildir.

  Anlamak Gerek 4 (Bayram Kaya) 11 Kasým 2019 Felsefe 

Özgecil bir davranýþlar da kiþimizi; kiþimizin kendisini, kendi grubu için feda oluþa götürüyordu. Çünkü kiþiler burada sen yoksan veya grup yoksa ben de yokum türünden algýlarý ortaya koyuyordu. Kendisini feda etme tutumlu sonuç, özgecil oluþ nedenleydi. Að iliþkisi içinde özgecil oluþ, fedakâr olmaya, fedakâr olmanýn bir sosyal duyuþu da köleci sistem içinde ana olmanýn baský ve basýncýna neden olmuþtu. Bu baský ve basýncý oluþan köleci etkili güzel sözlerden birisi de “ananýn bastýðý yavru ölmez” deniþle olan söylemdi. Hâlbuki ki özgecil olucu fedakârlýk, kolektif davranmanýn sonucunda edinilen paydaþlý bir bilgi olmanýn sonucuydu.

  Anlamak Gerek 5 (Bayram Kaya) 12 Kasým 2019 Felsefe 

Köleci ahlak inþanýn temelinde olan gerçeklikler üstü örtülmesi pahasýna ve köleci akýþý sürdüren akýþ kolaylýðýný veren anlama oluþlarý nedenle içinde çýkýlamaz að giriþmelerini veren söylemler oluyordu.

  Anlamak Gerek 6 (Bayram Kaya) 14 Kasým 2019 Felsefe 

Mülke sahip olmak iþi ilk sistemle birlikte belli bir arazi mülkiyeti ile feodal oluþu belirlemiþti. Mülkü olanýn otlaðý hayvaný da oluyordu. Veya mülk sahibine pay vererek göçer hayvan sahiplikleri de oluyordu.

  Anlamak Gerek 9 (Bayram Kaya) 15 Kasým 2019 Felsefe 

Yani kolektif birimli süre durum olduðu müddetçe fedakarlýðýn kolektif süreç içindeki geri baðlaným koþullarýna, sürekli kýlýcý bir etki yapýyor demektir. Fedakâr oluþun sadakatin vs. baþlangýç koþullarýný çevrime sokmakta bir geri etkimesi vardýr.

  Anlamak Gerk 17 - 18 (Bayram Kaya) 1 Aralýk 2019 Felsefe 

Yapýnýn kiþiye otomobil vermesiyle kiþiye verilen otomobil kiþinin kendi kapasite, kendi yeti ve kendi çeþitlilik kapasitesi içinde yaptýðý otomobil deðildi. Kiþiye otomobil verilme nedeni bu deðildi. Kiþinin 24 saatle sýnýrlý olan emeðinin veya çalýþmasýnýn 24 saatle sýnýrlý olmayan bir üretim tüketim gücü ortaya koymasýnýn refah payýydý.

  Anlamak Gerek 7 (Bayram Kaya) 18 Kasým 2019 Felsefe 

Türümüz bu türden yeme içme savunma gibi doðal bir temel referans içinde olmanýn eðimi ile beslenme, savunma, cinsellik gibi yaklaþýmlarý, totem yapýlar içinde yalýtmýþtý. Yalýtýmý yapýlan ortak konular, kolektif çevrimli dolaþým üzerinde herkes için ortak bir saðlattýrma, oldu. Kolektif oluþun kiþi ve kiþiler üzerine olan ÖZNEL baský ve basýncý vardý. Bu öznel baský ve basýnç grup algýsýydý. Grup kiþinin çevresindeydi. Onu gözetenlerdi. Onu savunup beleyenlerdi. Süt emdirenlerdi. Öznellik grup algýsýný oluþan kolektif lige ve grup algýsýný veren herhangi birilerine karþý duyulan vefa, minnet, sadakat duygusuydu. Bunlar kolektif oluþun ortaya koyduðu öznel oluþlardý.

  Anlamak Gerek 8 (Bayram Kaya) 18 Kasým 2019 Felsefe 

Bu tür koordinasyon (eþgüdüm) ortaya koyucu oluþ eðilimleri çekim alanýnýn özeðini (ekseninin) oluþur. Doða (bütünlük) güdümü içindeki kiþiler, bu eþgüdümle doðaya doðru yönelim birliði içinde olurlar. Bu tür zorlu durum içindeki kiþiler senkronu tutturmanýn git gel sürecini yaþarlar. Yani senkron ortaya koyan ve senkron olmayan git gel oluþlar, kolektif öznenin seçme ayýklamasýyla süreç tekrarlarý deneyimleri yaþanýr. Adeta zaman hayatýn düþe kalka olma deneyimleri için vardýr. Burada bilen özneler anlaðý deneysel zamaný azaltýr ve hýzlandýrýr.

  Anlamak Gerek 10 - 11 (Bayram Kaya) 19 Kasým 2019 Felsefe 

Bu tür birlik içinde yapýlan eylemler, birlik içinde gösterilecek akýllar ve kullanýlacak teknik donanýmlar; birleþmenin gücünü büyütüyordu. Yalýn olan her bir tutum yan yana konmakla birikir. Biriken yan yana þablon þema ve onun öznel imajlarý, að gözü baðýntýsý içinde birbiri ile bir arada giriþir. Yan yana ve iliþkin her bir kalýp sentezli parça süreçler giderek diðeriyle birlikte yanýna yeni baðýntýlar almakla eylem kýlavuzu bilinç olacaktý.

  Anlamak Gerek 20 (Bayram Kaya) 28 Kasým 2019 Felsefe 

Hemcinslerin bir günü üretim ya da çalýþmayla, dinlenmeyle, uykuyla ve günlük özel yaþantýlarý içinde oluþan etkinlikleri dahil 24 saat ile sýnýrlýydý. Ancak üretimini yaptýklarý dokuma kundura gibi kimi ürünlerin kullaným ve tüketim süresi 24 saat ile sýnýrlý olmayabiliyordu.

  Anlamak Gerek 16 (Bayram Kaya) 28 Kasým 2019 Felsefe 

Üretirken de tüketirken de temel referanslar içinde kiþinin kolektif etkiyi almasý mutlak zorunludur. Bu durum keyfi bir temenni deðil baþlangýçtaki kolektif yasalarýn vaz geçilmez zorunluluðudur.

  Anlamak Gerek 12 (Bayram Kaya) 1 Aralýk 2019 Felsefe 

Üreten yapýlar, toplumdu. Ya da toplum üreten yapýydý. Toplumlar avcý toplayýcý olan eski yapýsýný geride býrakmakla üreten bir yapý içindeydi. Üreten yapý, avcý toplayýcý dönemdeki; ayný zorunlu bað enerjilerini esas almanýn iliþkisi içindeydiler. Ýþ bölüþmeli organize oluþu kendisine temel referans yapmasýyla zorunlu ve saðlatan bir yapýydý.

  Anlamak Gerek 22 - 23 (Bayram Kaya) 1 Aralýk 2019 Felsefe 

Eðer grup fazla ürünü saklama becerisini geliþtirmiþse, fazla ürünü elde tutmak isteyebilirdi. Davranýþçý yaþanmasý olasý kýtlýk gibi, savunma gibi nedenle, ürünü elde tutmak isteyebilir. Ürünü elde tutma veya saklama becerisi o ürünü saklama süresiyle sýnýrlý koþut olmak üzere o ürün, o grupta bir depo enerji birikmesi yapar. Normal þartlarda ve genelde grubun üretim gücü, gayri ihtiyari olarak (elinden olmadan) grubun tükettiðinden biraz fazlasýný üretir olmasýdýr.

  Anlamak Gerek 19 (Bayram Kaya) 1 Aralýk 2019 Felsefe 

Bu söylemler ezme, ezilme karþýsýndaki dirençleri kýrýcý "yatýþtýrýcý" söylemlerdi. "Karþýlýk beklemeden iyilik yapacaksýn" gibi afyonlu, kölece söyleþili düþünceler, þu türden sözle aþacaktý. "Almadan vermek, Allah’a mahsustur". Bundan daha sofistike ide sel bir söz olur muydu?

  Anlamak Gerek 13 (Bayram Kaya) 1 Aralýk 2019 Felsefe 

Bunu kolektif sahipli somutluða karþý bu somutluðun tersi ve zýddý olmasý ile "mülk benim" diye seslenen bir soyut anlayýþa yaptýracaktý. Bu soyut seslenme, gizli niyetin kendisiydi. "Mülkümü dilediðime, dilediðim kadar vermekle kimine nasibini kýstým. Mülkümden kiminize az, kiminize çok pay var. Kimine de paydan hiç vermedik" diyecekti.

  Anlamak Gerek 14 - 15 (Bayram Kaya) 1 Aralýk 2019 Felsefe 

Örneðin, sistem içinde yaþayacak kadarla zorunlu olan saðlatmalarý kýstýðýnýz kadar kýsabilirsiniz. Bunlar kolektif birim zamanlý giriþmeler içinde mutlaka olmasý gereken kiþisi hak ediþlerdir. Bir de ikincil durumla kiþisi refahý veren kimi yaþamsal saðlamalar vardýr. Ekmek, temel durumla yaþamsal olan birincil saðlamadýr. Savunma, güvenlik ha keza yine birincil durum içinde olan bir saðlatmadýrlar. Ama baklava ikinci durumla mutlak olmayan bir karþýlanmadýr.

  Anlamak Gerek 21 (Bayram Kaya) 1 Aralýk 2019 Felsefe 

Farklý kullaným ve farklý tüketim deðeri olan ürünlerin karþýlýklý takasý da üretim hareketiydi. Böylece kolektif birim zamanlý olan kolektif artýk zamanýn üreten iliþkiye dönüþen yansýmasý; gruplar arasýnda da dolaþýma (tedavüle) çýkan yeni bir yansýmaydý. Grup biriktirmiyor bir baþka grup için deðiþtirilebilir emekleri üretiyordu.

  Anlamak Gerek 25 (Bayram Kaya) 2 Aralýk 2019 Felsefe 

Sunu ile, kurban ile rüþvet ile grup canýný kurtarýyor diðer yandan da kendisini, yamyam hayatýn içinde çekiyordu. Üreten grup yeni durumla bu yeni tutumun doðumu ve eþiði içindeydi. Bu doðumun gebelik süreci ve ayaðýný basacaðý eþiðin gerçek olmakla belirmesi ön ittifaklarla ortaya çýkacak olan uygarlýktý.

  Anlamak Gerek 24 (Bayram Kaya) 3 Aralýk 2019 Felsefe 

Karþý grup üretim sürecine girmiþti. Üreten süreç içine giren ikinci grup bir önceki zamanlardan beri tek yanlý olarak kendisine sunu yapýlan gruptu. Tek yanlý durumla sunu alan grup üretim yapmakla yeni bir yansýma ve yeni bir yapabilirlik donanýmý içine girmiþti.

  Anlamak Gerek 26 (Bayram Kaya) 3 Aralýk 2019 Kimya 

Sunu da bulunma iþi kurban rüþvet olmak kadar hediyeleþme kültürü yansýmasý da olacaktý. Üreten grup, fazladan ve depo ürün gibi elinde olmayan nedenlerle karþýlaþmýþtý. O aþamada gruplar genellikle ve ilke olarak henüz bir türlü bir ürünün üretimi içinde olmalarý güçlü olasýlýktý.

  Anlamak Gerek 28 (Bayram Kaya) 5 Aralýk 2019 Felsefe 

Yamyam grup açýsýnda sürece baktýðýnýzda yamyamlarýn amacý besin elde etmekti. Yine yamyamlara göre saldýrdýklarý grup alanýnda yaðmasý yapýlacak yiyecekler varken; gruba saldýrmasý demek yamyam grubun kendisinin de ölmesi demekti. Amacýný elde eden yamyam grup, savunma içindeki gruba gereksiz yere üstelik dýþa býrakýlan yiyecek ile doymuþ iken ölümüne saldýrmayý göze almaz. Gereksiz bir saldýrý yorulma, zorluða karþý direnme olmakla bu tür boþ boþuna enerji harcamama iþi, kiþi benci korunan yasa içinde enerji sakýným kanununa aykýrýydý.

  Anlamak Gerek 27 (Bayram Kaya) 4 Aralýk 2019 Felsefe 

Her yol olasýydý. Her iki yol da doðru, gerçekçi ve inþacýydý. Her iki yolda biri grubun birinde süreci akýl etme ile baþlatýrken diðerin de yaðmalanan ürün alanlarý nedenle, grubun kendilerine dokunmamayý gruba ders edecekti. Neden?

  Anlamak Gerek 29 (Bayram Kaya) 6 Aralýk 2019 Felsefe 

Bu alakasýz süreçlerden birisi de doðanýn kiþiler üzerine yapacaðý baský ve basýnçlardý. Yani doðanýn kiþiye gösterdiði zorluklardý. Doðanýn kiþiye gösterdiði zorluklarýn doðrudan beslenmeyle ilgisi yoktu. Kiþiler zorluklarý aþmak için zamanla bir araya gelip dayanýþtýlar. Kiþiler dayanýþma içinde kolektif birim gücü de ortaya koydular. Kolektif gücün de beslenmeyle doðrudan alakasý yoktu. Týpký dayanýþma gibi kolektif güç te kendi mecrasýnda kendisine göre olan süreçlerle akýp gidiyordu. Bu yatak akýþlý savunma içinde (mecra akýþý içinde) kolektif güç ile kiþiler davranýþý içinde ve doðaya karþý verilen tepkice mücadele süreçleri içinde kýrmalar, dönüþmeler uzama ve kýsaltmalar oluþmuþtu.

  Anlamak Gerek 30 (Bayram Kaya) 7 Aralýk 2019 Felsefe 

Yine ava gidenin yan savunmasý yapýlmadan, yancý savunmacýlara da geride kalmakla barýnma alanýndaki savunma yapanlara da avdan pay saðlamadan (garanti-sigorta-güvence edilmeden) kolektif giriþme olasý bile olmazdý. Sosyal grubun aciz ve güçsüzlerine bakma gibi bu türden garantilerini (sigortalarý) oluþmadan kolektif senkronu ve kolektif senkronu oluþacak seçme ayýklama süreçlerini ortaya koymanýz, olanaksýz olurdu. Kolektif yapýlar zaten bu sigortayla (bu garantiyle) vardý.

  Anlamak Gerek 31 (Bayram Kaya) 8 Aralýk 2019 Felsefe 

Oyun, eðlence tarzý bu gibi boþ zaman etkinlikleri sizinle birlikte ve sizin dýþýnýzda sayýlan nedenler içinde belirir olan durumlardý. Kolektif birim zaman, boþ zaman, boþ zaman etkinlikleri gibi bu türden sair zamanlar gerçekleþmeden sýrf temel referanslar var diyen bir geliþme içinde olamýyordunuz. Temel referanslar geliþmeyi deðil kolektif oluþu ortaya koyuyordu. Kolektif oluþ ta kendi dýþýndaki nedenle, kendi dýþýndaki süreçleri ortaya koyuyordu. Köleci sistemin dediði gibi üretimi, arz-talep baþlatmamýþtý. Dýþýnýzdaki eylemden, dýþýnýzdaki deneyden, dýþýnýzdaki izlenim ve gözlemden önce düþünce (keyfi istek) yoktu. Bir kez, deneyden gelen düþünceler oluþtu mu, artýk deneyden gelen düþünceler de eylemleri etkiliyordu. Bu giriþme içinde artýk eylemden, gözlemden, depo bilinçten gelen düþünceler; düzenli, çevrimli eylemlerin baþýna konabiliyordu. Bu diyalektikti.

  Anlamak Gerek 33 (Bayram Kaya) 10 Aralýk 2019 Felsefe 

Karþýlýklý yüküm içinde üreten gruplarýn yaptýklarý takas süreci, gruplarý birbirine karþý yeniden ve yeniden üretime yükümlülüðü içine soktu. Böylesi bir yükümlülüðü ön gören üretim hareketi içinde köleci sistemin dediði gibi bir arz ve talep giriþmesi nerede, nasýl yapacaktý? Unutmayýn ki ne açlýk ne savunma ne cinsellik arzda deðildi, talep te deðildi.

  Anlamak Gerek 34 (Bayram Kaya) 11 Aralýk 2019 Felsefe 

Köleci sistem gibi belli bir geliþmiþlik aþamasý içindeki süre durumlar özne olaný nesne gibi nesne olaný da özne gibi göstermenin olanaklarýný ortaya koyacaktý. Bu algý içinde özne olan neden, nesne olan sonuç gibi söylenecekti. Baþta olan sonda, sonda olan da sanki baþta varmýþ gibi söylenecekti. Üreten iliþki kolektif güç ile birlikte kiþileri üreten bir özne yapmýþtý.

  Anlamak Gerek 35 (Bayram Kaya) 12 Aralýk 2019 Felsefe 

Ýþte olup biten þuydu. Pratiðin verdiði bilgi imajý içinde üretim yapmanýn imajý daha çok baskýndý. Temel geliþtirici ve temel beyinsel dönüþtürücü olan sürdürülebilirlik, üretimden gelen imajýn soyutlamalarýydý. Sisteme kolektif iliði veren anlayýþ þuydu; grubu yaþat ki yaþayasýn. Bu imaj þimdi de zýddý durumla; gemisini kurtaran kaptan, deme imajýna, dönüþmüþtü.

  Anlamak Gerek 36 (Bayram Kaya) 13 Aralýk 2019 Felsefe 

Bu saldýrýlar üretme olanaðý içindeki gruba da yapýlýyordu. Üreten grup ta saldýrganlarýna karþý ürettiði bu ürünlerden takdimeler de bulunmayý, o ürünü yamyam gruba sunmayý tutum edinmiþti. Saldýrganlar için önemli olan ölümü göze alýp illa bir kiþiyi yemek deðildi.

  Anlamak Gerek 37 (Bayram Kaya) 14 Aralýk 2019 Felsefe 

Ýlk baþlangýç koþulu içinde bir kolektifi oluþun için fedakarlýðýn, özgeciliðin ortaya çýkmasýna gerek yoktu. Bir araya gelen süreç giriþmeleri, kendisini kýrpan, kendisini sýnýrlayan, kendisini kesime götüren yasalarla oluþurlar. Ýþte kolektif yapýlarda kopan köleci sistem de kendisi anlayýþlý, kendi süreçlerini monarþi denilen yalýn bir yalýtma alanlarý içinde baþlattýlar. Yalýn baþlayan süreç, kendisini giderek umulmadýk karmaþýk süreç içinde buluyordu.

  Anlamak Gerek 38 (Bayram Kaya) 15 Aralýk 2019 Kimya 

Köleci sistem böylece analitik olmayan bu yanýlsamalarla, tevekkül etme fedakarlýðýyla açýklandý. Taat, itaat, fedakarlýðýyla taçlanan bir vaade dönüþtü. Fedakarlýklar þöyleydi. Baþýnýza ne gelirse gelsindi. Baþ kaldýrmayýn. "Sabýrla dileyin; El sabredenlerle beraberdir"; "El sizi açlýk, korku, maldan eksiltmeyle sýnav eder. Sabýr gösterenleri müjdele".

  Anlamak Gerek39 (Bayram Kaya) 16 Aralýk 2019 Felsefe 

Ýþte bu örneklerde de olduðu gibi ilahlar üreten iliþkilerin bir sonucuydu. Grup eðiliminin dýþa dönük iradesiydi. Üreten iliþkilerin grup iradesiydi. Ýlah ön ittifakýn yapýlmasýný belirten grup kararýný almaktan doðuyordu. Ýlah, grup içinde üreten iliþki sonucu kazanýlan bir özellik olmak dýþýnda sistem dýþý bir güç ve anlama hiç deðildi.

  Anlamak Gerek 41 (Bayram Kaya) 18 Aralýk 2019 Felsefe 

Bir nedenin kendi gerçekleþmesi oluþmadan, içinde sonucu yoktu. Sonuç belli bir aþamaya kadar neden içinde sonuç olarak yoktu. Sonuç, neden içinde belirdiði zaman da eðer sonuç dýþta kendi yansýma baðýntýlarýný oluþmadýysa sonuç neden ile yer ve sýra deðiþebilir deðildi. Oysa köleci sistem içinde dýþ baðýntýlarýný oluþan sonuçlar, neden gibi davranýp neden ile yerini ve yer sýralamalarýný deðiþebiliyordu.

  Anlamak Gerek 40 (Bayram Kaya) 17 Aralýk 2019 Felsefe 

Hile içinde kurguladýðýnýz düþünmelerle siz birine ya da birilerine; yarýn beraber gidelim, diyordunuz. Kurgunuza göre siz gidilecek yola tuzak kurup o kiþiyi darp ettireceksiniz. El sözüne uyulup, sözüne mutlak gözü ile bakýlandý. El kiþileri darp edicinizdi. Hileniz buydu. Ama gidelim dediðiniz kiþiye göre gitme eyleminin darp türü bir eylem olacaðýný düþünememesi elbette o kiþinin ya da o kiþilerin körlüðü olacaktý.

  Ýttfaklardan Ne Anlamalýyýz 1 (Bayram Kaya) 18 Aralýk 2019 Felsefe 

Ýttifaký giriþmeyi baþlatacak olan gruplarý birbirine yaklaþtýrýcýsý olan her bir süre durumlar, birbiri ile alakasýz olan alakalýlardý. Üreten iliþkileri, yaklaþtýran bir hareketti. Ama üreten bir iliþki, kendisini yaklaþtýran iliþki için ortaya konmamýþtý. Yamyamlýk ta hem yaklaþtýran bir iliþki hem kaçýndýran, kaçýnýlan bir iliþkiydi. Bir tilkinin açlýðý tilkiye vereceðiniz yiyecek tekrarlarý ile giderek tilki ile sizin dostluðunuza dönüþür. Açlýk, açlýða yönelim hareketi, tilkinin kürkünü size teslim edeceði hem zaafý hem sizinle dostluðuydu. Açlýk nedendi. Ve açlýk bir yansýma baðýntýsý oluþla; zaaftý, dostluktu.

  Ýttifaklardan Ne Anlamalýyýz 2 (Bayram Kaya) 19 Aralýk 2019 Felsefe 

Zýt durumlu, birbirine dönüþlü bu esaslar içinde ýsý hareketi mekanik harekete, kimyasal harekete, bazal ve biyolojik harekete vs. dönüþüyordu. Yani bizim dýþýmýzda bize nimet olmasa da bizsiz de bu dönüþmeler zaten vardý.

  Anlamak Gerek 42 (Bayram Kaya) 19 Aralýk 2019 Felsefe 

Bunlar, bu türden referanslý eyleme yönelimli tutumlar bilinçli, tercihli, istekli tercihli tutum olmamasý ile analýk, babalýk da olamayacaðýna göre kendi dýþýnda referans nedenlerle güdülü bir varlýk nasýl iyi ana baba olur ki? Hem de dünyanýn en iyi ana babasý olacaktý. Ayaklarý yere basmayan düþünceler sýnýr tanýmýyordu.

  Ýttifaklardan Ne Anlamalýyýz 3 (Bayram Kaya) 21 Aralýk 2019 Felsefe 

Ýttifaklarý dört kategorize kalýp içinde deðerlendirmeliyiz. 1-Ýlk ittifaklar ilahi ittifaklardý. Üretim iliþkili, üretim hareketini ve hemcinsler arasý ilk temasý baþlatan ittifaklardý. Üreten iliþki sahipli, iradi ittifaklardý. Üretim iliþkisini ve üretim hareketini kendisine referans alan ittifaklardý. Politeisttiler.

  Anlamak Gerek 43 (Bayram Kaya) 21 Aralýk 2019 Felsefe 

Doðum sonrasýnda geçen süreçle birlikte giderek hormon tepileri kaybolan doðuranýmýzýn, dýþtan edindiði duygu baðý giderek zayýflayýp, kopar. Hatta yavruyu baþýnda savma, duygularýyla yavruya yaklaþýr. Bu nedenle doðuran endeksli analýk söylemi bizim söz konusu ettiðimiz analýk davranýþý deðildir.

  Anlamak Gerek 44 (Bayram Kaya) 22 Aralýk 2019 Felsefe 

Yine toplum sal zaman içinde ve toplum sal zaman üzerinde biriken þarjlar, istisnasýz toplumun tüm kiþilerine paydaþlý olan bir yol üzerinde daðýlmaktadýr. Þar oluþ kiþiye göre deðil, topluma göreydi.

  Anlamak Gerek 45 (Bayram Kaya) 23 Aralýk 2019 Felsefe 

Hâlbuki ki kolektif birim zamanlý süre durum içinde kiþi hem kendisinin savunma mücadelesini verirken hem kendisini hem de diðerlerini koruyordu. Diðerleri de savunma yapan için savunma yapana yiyecek buluyordu.

  Ýttifaklardan Ne Anlamalýyýz 4 (Bayram Kaya) 24 Aralýk 2019 Felsefe 

Kiþiler kolektif üretim hareketi içinde gördükleri bu tür kolektif üretim gücü nedeniyle, kiþi sahipli bir üretim gücünü kurguluyordular. Böylece kiþi sahipli kurgu anlayýþýna sarýlan kiþiler, ortamýn egemeni olacak monarþin bir kiþi anlayýþýný ön plana aldýlar. Ýkinci ittifaklar monarþin ittifaklardý.

  Anlamak Gerek 46 (Bayram Kaya) 25 Aralýk 2019 Felsefe 

Binlerce yýl kolektif yapýnýn iyi analýk, iyi babalýk, hayýrlý evlat gibi anlayýþý ve algýsý yoktu. Yine dul, yetim, öksüz kalan kiþileri, yoktu. Miras kavgasý nedenle, ana babanýn evladý; evladýn ana babayý öldürmesi yoktu. Bana harçlýk vermedi diye torunun ebeveyni öldürmesi yoktu. Ve bile bunlara dek psikolojik takýntýlar ve ruh çökkünlükleri yoktu.

  Anlamak Gerek 47 (Bayram Kaya) 26 Aralýk 2019 Felsefe 

Binlerce yýl kolektif yapýnýn iyi analýk, iyi babalýk, hayýrlý evlat gibi anlayýþý ve algýsý yoktu. Yine dul, yetim, öksüz kalan kiþileri, yoktu. Miras kavgasý nedenle, ana babanýn evladý; evladýn ana babayý öldürmesi yoktu. Bana harçlýk vermedi diye torunun ebeveyni öldürmesi yoktu. Ve bile bunlara dek psikolojik takýntýlar ve ruh çökkünlükleri yoktu.

  Anlamak Gerek 48 (Bayram Kaya) 27 Aralýk 2019 Felsefe 

O günler koþulunda sosyo toplumsal yükümlülük içinde olan ana konular köleci sistemin üretim ve paylaþým iradesi içinde kiþiler ve ailelerin omuzlarýna yüklenmesi ortaya konur. Bu konular, yýllarýn kanaðan lýðý içinde bize hiç deðiþmez bir gerçeklik gibi gelen doðrular olarak yansýr.

  Anlamak Gerek 56 (Bayram Kaya) 4 Ocak 2020 Felsefe 

Totem alan içinde ortaya konan iþ birliði temel düzlem iliþkileri iþ birliðiydi. Ve böylece totem alan içi iþ birliði nedenle kolektif birim zamanýn avantajlarý ortaya kondu. Bu avantajý nedenle totem grup büyük hayvanlar avlayabiliyordu. Bu fazladan bir av veya yiyecek artýsý ve fazlasýydý. Grup üyelerinin aklý geride kalmadan ve daha güvenli þekilde biraz daha uzun süreli bir meyve, ot, kök, börtü, böcek toplamanýn, salýným büyütmekle biraz daha uzaklara gitmenin artýsýný ortaya koyma olanaðýný elde etmiþti.

  Anlamak Gerek 49 (Bayram Kaya) 4 Ocak 2020 Felsefe 

Ve bizler kaldýramayacaklarý kolektif yükü kiþiler aileler omuzuna yükle-diðimiz halde bu gerçek karþýsýnda bile kiþilere iyi ahlaklý ol diyorduk. Tüm mesele bu çýplaklýkta olmakla, buydu. Bunlarý kolektif tutum içinde çözümlemek yerine biz kiþilere iyi ana baba olacaksýnýz diyorduk.

  Anlamak Gerek 50 (Bayram Kaya) 4 Ocak 2020 Felsefe 

El mantýðý kolektif iþleyiþ üzerinde kiþisi sahiplik iradesiydi. Bu irade ko-lektif iradeyi susturmuþtu. El mantýðý baþta olmayandý. Ama baþta ola-nýn yerine kondu. Ne getireceði ne götüreceði hesaplanamayandý. Bi-linemeyendi. Gerçek olanýn yerine kiþi özneli anlayýþ ve anlatýmlarý ko-yan tuzak söylemlerdi. Ancak vaatleri ile kiþilere cazip gelen anlatým ahitleriydi.

  Anlamak Gerek 52 (Bayram Kaya) 4 Ocak 2020 Felsefe 

Dahasý köleci yabancýlaþma içindeki yaklaþmaz lýðýn analitik düþünce-den yoksun yobazlýðýný sürdürmek için "cenneti analarýn ayaðýnýn al-týnda" sayan zorlama ve güzel söz oluðun söylemleriyle bu anlayýþla-rýmýzý bir iyice pekiþiriz.

  Anlamak Gerek 53 (Bayram Kaya) 4 Ocak 2020 Felsefe 

Ýþte temel referanslar bunlarladýr. Doðurma, doðurtma, üreme, yavru bakýmý, kendisini tekrarlama ve görüleni tekrarlama temel referanslar içinde görülendi. Ama temel referans içinde iyi bir evlat olma iyi bir ana baba olmanýn yetiþme ve yetiþtirmesi içinde olma yoktu. Kolektif yü-küm, köleci sistem içinde ana baba omuzuna yüklenirken iyi ana iyi baba olma diye ajite edilerek yansýtýlmýþtý.

  Anlamak Gerek 54 (Bayram Kaya) 4 Ocak 2020 Felsefe 

Bu durumda ineðin ne doðurmasý kendindendi. Ne inek üreten iliþki içindeydi. Ne ineðin üreten iliþki üzerine olan inþasý vardý. Ne de ineðin yavruya bakýp, yavruyu gözeten bilgi sel yönelimi kendisindendi. Böyle olunca da hiçbir inek buzaðýsýna veya danasýna "iki elim yakanda” gibi böylesi vahþi ve manevi cebir ile bir baský ve basýnç uygulamaz.

  Anlamak Gerek 55 (Bayram Kaya) 4 Ocak 2020 Felsefe 

Küçük bir grup içinde de sürü salýnýmýyla olunamýyordu. Küçük grup kendi aralarýndaki kendi iliþkileriyleydi. Kendi yaþamlarýný kendi ortak anýlý duygularýyla paylaþýyorlardý. Ortak aný kalýbý üzerindeki anlatým biçimi, dilin belirgin bir iþaretçisiydi.

  Anlamak Gerek 57 (Bayram Kaya) 5 Ocak 2020 Felsefe 

Kýsaca ilk düzenli totem yapýlar içine geçiþte türümüze ait zorunlu olan kimi doðal referanslar totem yapýlar içine eksen, çevrimi oldular. Ýþin özü iþin bað enerjisi bu temel saðlatmalardý. Sosyal duygudaþlýk, ortak özellikli seçilim yasasý bu iþe katkýndý. Referans eylemleri hýzlan-dýran etkiydi. Zaman zaman ekseni çevrimin zihinsel izahý yerine kon-dular.

  Anlamak Gerek 58 (Bayram Kaya) 6 Ocak 2020 Felsefe 

Doðadaki üreme içinde bakýmý yapýlan bir yavru; uf demeden ebeveyni sýrtýmda taþýmalýyým, demenin minneti içinde deðildir. Bakýmdan kesi-len yavru da kimsenin deðildir. Bunun gibi totem alan içinde de týpký doðadaki gibi doðal yol ile doðumlar oluyordu. Kolektif birim zamandan ötürü yavru doðuranýn ve doðurtanýn bakým aitliði olmuyor o yapý aitli-ðinin bakým gözetim ve beslenme aitliði oluyordu.

  Anlamak Gerek 59 (Bayram Kaya) 7 Ocak 2020 Felsefe 

Ýttifak giriþmesiyle ilk kes dile getirilen kýyamet, tufan gibi kavramlarýn bundan öte bir anlamý yoktu. Üreten meslekler nedenle yavaþ yavaþ unutulmaða, terk edilmeðe yüz tutan yamyamlýk ittifak seremonisi içinde taraflarýn ittifakýyla bir kes ve meþru olarak son kes tekrarlanýyordu.

  Anlamak Gerek 60 (Bayram Kaya) 8 Ocak 2020 Felsefe 

Kurban eti yiyen gruplar, kurban veren grubun canýyla kanýyla ruhuyla doluyordu. Karþý grubun caný kaný; kurban etini yiyen gruba geçiyordu. Böylece gruplar can kan kardeþi oluyordular. Ritüelin esasý buydu. Bu tutum ön ittifakýn sosyal mantýðýydý. Bu mantýk totem mantýðýydý. Ön ittifakýn içine sokulan sosyal mantýklý bu ritüeldi. Bu ritüel ittifak içine sokulan bir totem hukuku olmakla ittifakta da totemi kardeþlik yürürdeydi.

  Anlamak Gerek 61 (Bayram Kaya) 9 Ocak 2020 Felsefe 

Kýsacasý ön ittifaklar üreten iliþki nedeniyle; birisi üreten iliþkinin kendisi olmak üzere sosyal mantýklý ikinci bir giriþme seremonisini, öngörüyordu. Üreten iliþkinin kendisi iradeni, zorunlu, somut ve gerçekçi bir giriþmeydi. Burada sosyal tabanlý ritüelin ikna edici kaynaðý totemi mana anlayýþýydý. Ve totemi hafýzada var olan animizmdi (canlýcýlýktý).

  Anlamak Gerek 62 (Bayram Kaya) 10 Ocak 2020 Felsefe 

Tarýmcý grup da çoban grubun sorunlarýný anlama ve anlatma baðlamý içinde çoban gruba göre yavaþ olacaktý. Her meslek uðraþýsý ve meslek dili o grup ya da sektör kiþileri üzerinde öznel bir belirlenme olmakla bedensel uzluðu olan bir yetenekti.

  Biyo Dizel 63 (Bayram Kaya) 11 Ocak 2020 Felsefe 

Spritüal akým Platon sembolizmiyle anýlacaktý. Spritüaline Platon’un bulduðu bir düþünce deðildi ama spritüaliler olan tüm düþünce Platonla bilinecekti. Platon'un idealar öðretisine göre bu dünya simülasyonlardan ve illüzyonlardan ibaretti. Dünya gölgeler alemiydi. Ýmmanuel Kant bu spritüali neyi "biz rüyanýn rüyasýný görmekteyiz" diye belirtecekti. Rüyamý deðiþtiremiyorum diyecekti.

  Anlamak Gerek 64 (Bayram Kaya) 12 Ocak 2020 Felsefe 

Köleci sistemle birlikte, kolektif etki içinde basit olmayan ve sistemin paydaþlýðýný kökten sarsan bir yer deðiþtirmeler yapýldý. Kolektif etkiyi veren kiþilerdi. Kiþi, kolektif etki deðildi. Kiþiler baðdaþla olan durumun içindeki bir kiþi, ancak bir kolektif etkiydi.

  Anlamak Gerek 65 (Bayram Kaya) 13 Ocak 2020 Felsefe 

Avcý toplayýcý ve ittifaký kolektif birim zamanlar içinde doðal ve tekil za-mana ait kiþisi zorluklar, kiþisi kaygýlarýndan olabildikçe arýndýrýlmýþtý. Þimdi ortam kiþiyi, kiþisi zorluklarýndan arýndýrýlabildiði kadar KOLEK-TÝFTÝ. Ve kiþi de kiþisi zorluklarýndan arýndýrýlabildiði kadarla, kolektifti. Kiþiyi zorluklarýndan arýndýrýlabildiði kadarla ortam kiþiye kolektif etkiydi.

  Anlamak Gerek 66 (Bayram Kaya) 14 Ocak 2020 Felsefe 

Her sistemin sabit sayýlan çekim noktalarý vardý. Ortaklaþan av ve avcýlýk gibi iþ bölüþmesi gibi sabit noktalar totem dönemin tekrar eden kendi çevrim eksenlerini oluþuyordu.

  Anlamak Gerek 67 (Bayram Kaya) 15 Ocak 2020 Felsefe 

Makro dünya içine kuantum dünya uzantýlý etkiler olmalýydý. Bu etkiler mikro dünyadaki gibi ayný anda olmasý gerekip te makro dünyada ayný anda oluþamayan Planck zamanlardý. Ýþte makro dünya içinde olup ta beliremeyen Planck özelliði veremeyen belirip yok olan kontrolsüz zihin devimli imajlar zihin deposu içinde oluþabilir.

  Kültür 1 (Bayram Kaya) 16 Ocak 2020 Felsefe 

Çokluk olmadan, birlik veya teklik olasý deðildir. Birlik olmadan da çokluk bilinir deðildir. Biri diðerinin var olaný ve yok olaný olmakla geri baðlaným iliþkisi içinde birbirinin çaðrýlanlarýdýr.

  Anlamak Gerek 68 (Bayram Kaya) 16 Ocak 2020 Felsefe 

Enuma Eliþ te anlatýlan gök söylemini þimdiki söylem gibi uzay zaman diye yorumlarsanýz: yerin ürettiði, göðün ürettiði nimetleri de: yerin göðün nimetleri sizin için, dersiniz. Gülünçlükler de kaçýnýlmaz olurdu.

  Kültür 2 (Bayram Kaya) 17 Ocak 2020 Felsefe 

Ýçimizdeki ve dýþýmýzdaki etki alaný birbirine doðru; dýþýn içe, için de dýþa doðru bariyerli bir giriþme belirmesi vardýr. Kültüre gidecek yolda, sosyal oluþa gidecek yolda, kolektif oluþa gidecek yolda bu giriþim ilk belirmedir.

  Anlamak Gerek 69 (Bayram Kaya) 17 Ocak 2020 Felsefe 

Yýldýzlý göðün gözlem gerçeði olan groteski duygu ve izlenimler Enuma Eliþ anlatýmlarý olan zamanýn içinde, sözcük olarak taným dahi deðildi. Ýnsanlýk baþýnýn üzerinde bulunan göðün, kiþilerde uyandýrdýðý groteski imajlarý kiþilerde oluþmak dýþýnda kiþiler, göðü söylem olarak belirten bir yaklaþýmla deðildiler.

  Anlamak Gerek 70 (Bayram Kaya) 21 Ocak 2020 Felsefe 

Su içindeki balýða yüzmeyi öðrendi deme kavramý olur mu? Ýþte emperyalist süreç içinde emperyalistlerin yeryüzüne duhul etmiþlerdi, Zaten emperyalizmin alemlere sokulmalarýyla bu durum emperyalistlerin alem içinde olmalarýydý.

  Anlamak Gerek 71 (Bayram Kaya) 21 Ocak 2020 Felsefe 

Ýþte tarihsel gerçekliðin seyrediþi olan gerçek hikayesi olan filim burada kopuyordu. Burada El aksiyonu devreye giriyordu. Kolektif birim zamanlý kolektif bir artýk güç donanýmý olmadan, nimetlerden yararlanmak ta (!) ne rýzk vardý. Ne rýzk veren vardý. Bunlar ancak kolektif bir güçle olasýydý. Kolektif hareketin iþ bölüþümü içindeki kolektif birim zamaný size ilk depo enerjiyi vermiþti.

  Tarihsel 1 (Bayram Kaya) 22 Ocak 2020 Felsefe 

Okur þunu iyi bilmelidir. Tarih salt geçmiþten oluþan (ibaret) bir olgu ve olay deðildir. Tarih hem olgudur. Hem yaþanandýr. Hem yaþanacak olan olaylardýr. Geçmiþtir. Þimdidir. Her an ile gelecektir. Tarih, geçen, geçmekte olan ve geçecek olandýr. Tarih yaþayandýr! Ama öyle yaþayandýr ki geçmiþiyle ölmüþ ama bugünde. Bugün ile yaþayan ama sizin dýþýnýzdadýr. Sizin dýþýnýzda hem geçmiþ ile ölmüþ hem þimdi ile doðmuþ hem de az sonrasý için sürekli gebelik ile sürekli doðacak olandýr.

  Tarihsel 2 (Bayram Kaya) 25 Ocak 2020 Felsefe 

Köleci sisteme gelene kadar doðada alçak ayý, salak kertenkele, namussuz maymun, þerefsiz arý, müfteri inek, vicdansýz bir sincap, çok vicdanlý bir kurt gibi en aþýrý uçlar içinde alçalan; en aþýrý uç içinde yükselen veya yalancý olan hemcinslerimiz de yoktu.

 

 



Siz duymasanýz da, kaçak yapýlar; yýkým esnasýnda ses çýkarmýþ mýdýr?

Siz ne kadar az dünya iliþkisiyle inþa olursanýz olunuzdu; elbette bu hal, dünyayý bilme ve anlamadaki sýnýrlanýþýnýz olacaktýr.

Ne var ki inþanýn, enerjiyi bir formdan diðer forma geçiriþiyle evren, bilinir olmaktadýr. Ve yine evrenin bilinmesindeki en temel katký; toplumsal güçtür.

Bir toplumunuz olmasaydý; uçaðý kullanma, ya da bilgisayarý kullanýp kullanmama özgürlüðünüz; uzaya gitme özgürlüðünüz; genetik malzemeyle oynama özgürlüðünüz vs. olur muydu?

Özgürlük kiþi serbestlikleri olmayýp; toplumsal güçle baðýntýlý bir kavramdýr. Kiþisi serbestlikleri olan giyim, gözün çapaðýný ayýklama da, ne sosyal baðýntý, ne toplumsal baðýntý, olmayýþla; özgürlük deðildir.

Laiklik vicdani kanaat serbestliði midir? Eðer öyleyse hoþgörü niye vardýr?

Halksal (sosyal) yapýyla, toplumsal yapý, ayný þey midirler?

Bir Sümer kralý, bir Hitit kralý; bir Mýsýr fravunu; bir Yunan Zeus'u vs. neden kýz kardeþleri olan kiþilerle evlenirlerdi? Sapýk mýydýlar?

Siz gerçekten babanýzýn beþiðini sallayabilir misiniz?



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 29.03.2024 09:57:42