..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hata! Klavye baðlý deðil. Devam etmek için F11'e basýn...
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Hakan Yozcu
Hakan Yozcu - Kendi Dünyam
Site Ýçi Arama:


Ýnceleme
  Kayacý Vadisi (Doktorun Yeri) (Hakan Yozcu) 17 Temmuz 2011 Anadolu Kültürü 

Yeðenim Murat Yozcu ve Deðerli Eþi Gülþah ile birlikte tek çocuklarý olan Abdullah da var. Onlar Bursa’dan geldiler. Biz de Kýbrýs’tan gelip Susanoðlu’nda buluþtuk. Hep birlikte bir gezi planý hazýrlýyoruz. Hedefte Limonlu var. Burada Kayacý Vadisi denilen yer müthiþ bir güzelliðe sahip. Burayý görünce, bunu çok daha iyi anlýyorsunuz.

  Kýba - Tek Edebiyat Sohbetleri (Hakan Yozcu) 29 Ocak 2011 Söyleþi 

Cuma akþamý Kýbatek Vakfý Salonunda, Kýbatek tarafýndan düzenlenen “Edebiyat Sohbetleri”ne katýldým. Konuþmacý, üniversiteden hocam olan Sayýn Prof. Dr Þerif Aktaþ idi.

  Bir Þiir Emekçisi: Ýhsan Tevfik Kýrca (Hakan Yozcu) 29 Ocak 2011 Yazarlar ve Yapýtlar 

Ýhsan, Su Þehri’nden bir arkadaþtý. Doðduðu þehre adeta âþýktý. Sözünün bir cümlesi mutlaka Su Þehri idi. Orayý anlatmakla bitiremezdi.

  "Bir Gün Belki" Üzerine (Hakan Yozcu) 29 Ocak 2011 Sanat ve Sanatçýlar 

Roman, bir aþk romaný. Bir Türk genci olan Mehmet ile Ýsagülü, Rum kýzý Nitsa’nýn yasak aþký anlatýlýyor. Roman, ilginç bir rastlantý ile baþlýyor. Birbirlerini gören gençler önce birbirlerine düþmanca bakýyor. Çünkü farklý iki soyu temsil ediyorlar. Biri Rum kýzý, diðeri Türk genci

  Prof Dr Necati Demir Konferans Verdi. (Hakan Yozcu) 29 Ocak 2011 Söyleþi 

Prof Dr Necati Demir, öðrencilere Atatürk’ün “Türk genci atasýný tanýdýkça daha önemli iþler yapacaktýr” deyiþini hatýrlatarak kendimizi tanýmadýðýmýzý, bu nedenle dünyanýn da bizi tanýmadýðýný belirtti. Eðitimimizin daha ziyade medyatik olduðunu, Türk Kültürünü yeteri kadar tanýmadýðýmýzý söyledi.

  Çukurovalý Þair Ya da Çukurova Çocuðu (Hakan Yozcu) 29 Ocak 2011 Sanat ve Sanatçýlar 

Ýnternette dolaþýrken, www.edebiyatdefteri.com adlý sitede bildiðim bir isim; fakat tanýmadýðým bir þair dosta rastladým. “Yozcu” mahlasýný taþýyordu. Yani benim soyadýmý taþýyan bir þair arkadaþtý. Hatta akraba dahi olabiliriz diye düþündüm. Araþtýrdým; ama pek de izine rastlayamadým doðrusu.

  "Gün Olur Asra Bedel" Üzerine Bir Ýnceleme (Hakan Yozcu) 29 Ocak 2011 Yazarlar ve Yapýtlar 

Akýcý bir üsluba sahip olan Aytmatov, olaylarý adeta bir zincir halkasý gibi ardý ardýna baðlayarak akan bir su gibi anlatmýþtýr. Dili son derece sade ve açýktýr. Bu nedenle okuyucu, onun eserlerini eline aldýðýnda, kitabýn kalýnlýðýna bakmadan, kitabý elinden býrakmak istememektedir. Bir an önce eseri bitirip sonuca ulaþmak istemektedir.

  Samsun'da Kktc Etkinliði (Hakan Yozcu) 17 Mart 2011 Sanat ve Sanatçýlar 

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlýðý ile Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti Kültür, Çevre ve Turizm Bakanlýðý tarafýndan imzalanan bir protokol ile 2011 Türkiye'de Kuzey Kýbrýs Yýlý olarak ilan edildi. Ýmzalanan protokol gereði Türkiye'de yýl boyu yapýlacak etkinliklerden ilki Samsun'da AKM'de yapýldý.

  Medoþ Lale Festivali"nin Öbür Yüzü (Hakan Yozcu) 20 Mart 2011 Sanat ve Sanatçýlar 

Önce Türkiye’nin çok tanýnmýþ ve çok sevilen bir þairesi çýktý kürsüye. “Kendini kürsüde politikacý gibi hissettiðini” söylese de okuduðu þiirleriyle bizi edebiyatýn cennetine taþýdý. Dizeler, dudaklarýndan, bir meleðin terennümü gibi dökülüyordu.

  Noel Baba Türk Kültürünün Batýya Armaðanýdýr. (Hakan Yozcu) 7 Nisan 2011 Söyleþi 

Þimdi Noel Baba olarak resmedilen kiþiyi bir gözünüzde canlandýrýn. Uzun kaftaný, ayaðýnda çizmesi ve baþýnda börkü olan Noel Baba’nýn üzerindeki hangi giysinin Avrupa ile ilgisi vardýr. Kaftan, Börk ve Çizmenin Batý kültüründe ne iþi var? O dönemlerde Avrupa erkekleri etekli elbise giyiyordu. Ayaklarýnda ise sandalet vardý. Pantolon da Türk Kültürünün Batýya armaðanýdýr. Atý ehlileþtiren Türkler, ona binecek en uygun kýyafet olarak pantolonu icat ettiler.

  Þair Selçuk Üstün′ün Þiir Bahçesinden (Hakan Yozcu) 2 Mayýs 2011 Sanat ve Sanatçýlar 

Bu gün size Anavatanýmýz Türkiye′nin serhat þehri Edirne′de görev yapan bir þairimizi tanýtmak istiyorum. Selçuk Üstün. Selçuk Üstün, Edirne Anadolu Lisesi′nde Edebiyat öðretmenliði yapýyor, ayný zamanda müdür muavini. Selçuk Hoca′nýn anlatmaya deðer o kadar çok meziyetleri var ki þaþýrýyorum hangisinden baþlamaya… Her þeyden önce baþarýlý bir eðitim elemaný. Öyle ki Milli eðitim Bakanlýðýnca da birçok kez ödüllendirilmiþ. Azimle çalýþan bir arkadaþýmýz.

  Denizli ve Ahi Sinan (Hakan Yozcu) 2 Mayýs 2011 Tarihe Yön Verenler 

Ahilik, Selçuklu ve Osmanlý dönemlerinde Anadolu′da yaþayan halkýn sanat, ticaret, ekonomi gibi çeþitli meslek alanlarýnda yetiþmelerini saðlayan ve onlarý ahlaki yönden yetiþtiren, çalýþma yaþamýný, iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Ahiliðin Kendi kural ve kurullarý vardýr.

  Düzceli Öðrencilerle Beraberdik (Hakan Yozcu) 22 Mayýs 2011 Söyleþi 

Düzce’ye ilk defa bir konferans vermek için gittim. Üniversiteden sýnýf arkadaþým olan Türk Dili Ve Edebiyatý Öðretmeni arkadaþým Müzeyyen Bayrý Özcan beni davet etti

  Türksoy Tiyatro Toplantýsý (Hakan Yozcu) 30 Mayýs 2011 Toplumsal Olaylar 

Kurulun Türk Dünyasý Tiyatro Birliði oluþturmasý da kararlaþtýrýldý. Bu toplantýya katýlan tüm üyelerin de kurucu üye olduðu fikri benimsendi. Dolayýsýyla Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý da “Kurucu Üye” ünvanýný kazanmýþ oldu.

  Uður Böceði (Hakan Yozcu) 12 Temmuz 2011 Sanat ve Sanatçýlar 

Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Sanatçýsý Ertaç Hazer’in “Uður Böceði” isimli eseri geçtiðimiz günlerde Yeþil Barýþ Hareketi Yayýnlarý arasýnda tüm okuyucularýn beðenisine sunuldu.

  Kalbim Bakü"de Kaldý (Hakan Yozcu) 22 Ekim 2011 Sanat ve Sanatçýlar 

Önce uçaktan HAZAR’ý gördüm. Kafkasya’yý bir dev gibi saran, bir anne þefkatiyle kucaklayan ve küçüklüðümden beri hakkýnda birçok yazýlar okuduðum Hazar gözlerimin altýndaydý. Bir kuþ gibi izliyordum onu. Sevgiyle, muhabbetle, heyecanla… Artýk Bakü kanatlarýmýn altýndaydý. Pencereden onu gözlüyordum. Önce evler seyrek göründü. Büyük binalar yoktu. Geniþ araziler, bahçeler, tarlalar göze çarpýyordu. Bu durum bende fakir, yoksul bir þehir izlenimini uyandýrdý. Ama bunun doðru olmadýðýný þehre gidince anlayacaktým.

  Karanlýk Ýþler (Hakan Yozcu) 24 Aralýk 2011 Sanat ve Sanatçýlar 

Sýkýntýlar, yokluklar, çaresizlikler... Salon yok, kadro dar, bütçe yetersiz... Böyle þartlarda çalýþmak gerçekten zor. Zordan da öte. Mucizevi bir þey. Fakat ne olursa olsun parmaðýmýzýn arkasýna saklanmadýk

  Seni Asla Unutmayacaðýz (Hakan Yozcu) 24 Ocak 2012 Tarihe Yön Verenler 

Lefkoþa, Lefkoþa olalý bu kadar insaný baðrýna basmamýþtý. Bu kadar insaný dar sokaklarýnda aðýrlamamýþtý. Lefkoþa, Lefkoþa olalý bu kadar acý, bu kadar hüzünlü bir günü yaþamamýþtý.

  Susmaz Þiirler (Hakan Yozcu) 29 Þubat 2012 Modern Þiir 

þiirlerinde Fuzuli'yi örnek almýþ sanki. Onun gibi aþk acýsý var þiirinde. Acý, ayrýlýk, gam, keder, ateþ gibi sözcüklere sýlça yer verilmiþ. Aþk ve sevgi þiirlerinin ana temasý.

  Çýkmaz Sokak (Hakan Yozcu) 24 Nisan 2012 Sanat ve Sanatçýlar 

Oyunda içinde yaþadýðýmýz düzenin yanlýþ iþletilmesi eleþtiriliyor. Dönen çarkýn nasýl döndüðünü, saðlýksýz bir döngünün içinde olduðumuz anlatýlýyor. Ýnsanlarýn zayýflýklarý, geçmiþteki yaþananlar, insanlarýn görevlerini nasýl kötüye kullandýklarýný ve bunun ortaya çýkardýðý olumsuz etkiler ele alýnýyor.

  Çocukluðumuzu Yaþadýk (Hakan Yozcu) 25 Þubat 2013 Çocuk Eðitimi ve Yetiþtirilmesi 

Ve hepimiz bahçe kýsmýna alýndýk. Bu bahçede zamanýnda çocuklar oyun oynarmýþ. Bizden de kendi aramýzda gruplara ayrýlýp hazýrlayacaðýmýz oyunlarý oynamamýz istendi. Gülmeye baþladýk. Þaka mý ediliyordu? Þimdi buraya çocuklar gibi oyun oynamaya mý gelmiþtik? Önce küçük bir tereddüt yaþadýk. Veya ben öyle hissettim. Ama bu tereddüt kýsa bir süre sonra ortadan kalkacaktý. Çünkü Emine Haným, kesinlikle hiç kimsenin dýþarda kalmasýna izin vermiyor, o, sempatik, þirin ve sevecen haliyle çember dýþýnda kalan kiþiyi nazik bir dille kalabalýðýn içine davet ediyordu

  Yeni Bir Salon Yeni Bir Tiyatro (Hakan Yozcu) 5 Mart 2013 Sanat ve Sanatçýlar 

Hangisi Babasý” çok renkli ve hareketli bir komedi. Baþtan sona büyük bir tempo içinde geçiyor. Özellikle final kýsmý çok komik. Seyirci adeta gülmekten komaya giriyor.

  Alikko Ýle Caher'in Öyküsü (Hakan Yozcu) 6 Þubat 2014 Sanat ve Sanatçýlar 

Alikko ile Caher, Kýbrýs Türkü tarafýndan çok sevildi. Çok konuþuldu. Oyunlarý gerek skeç-parodi þeklinde, gerekse tiyatro oyunu þeklinde izleyenleri týka basa salonlara doldurdu. Kýbrýs’ta olduðu kadar Londra’da büyük ilgi gördü. Alikko Ýle Caher’in afiþlerinin asýlmasý bile çok önceden biletlerin satýlmasýna yetti

  Bir Tiyatro Sevdalýsý (Hakan Yozcu) 25 Þubat 2014 Sanat ve Sanatçýlar 

Ýþte orada tanýdým Dr Rasim Aþýn’ý. Ankara Devlet Tiyatrolarý’nda “Boðaç Han” adlý çocuk oyununun yönetmenliðini yapýyordu. Bizim grupla çok yakýn dost olmuþtu. Teknik elemanlarýmýz hep onu anlatýyordu bana. Þakacý, espirili, bilgili, kültürlü ve tiyatro alanýnda çok iyi yetiþmiþ bir akademisyendi. Manisa doðumluydu. Pedagog Rejisördü. Üniversitelerde hocalýk yapmýþ bir akademisyendi. Dostluðumuz orada baþladý.

  Yüz Görümlüðü (Hakan Yozcu) 25 Þubat 2014 Sanat ve Sanatçýlar 

Þair Murat Arýcý’nýn duygu dünyasýndan inci taneleri gibi dökülen, sevgisini, mutluluðunu, coþkusunu dile getiren þiirler. Büyük bir pýnardan akan coþkun su gibi kaleminden dökülen büyülü dizeler “Yüz Görümlüðü” YÜZ GÖRÜMLÜÐÜ Vuslata beþ kala titreyen eller, Geline takarmýþ yüz görümlüðü. Yoksa ses vermezmiþ þakýyan diller, Ýnadý yýkarmýþ yüz görümlüðü.

  Arapahmet Kültür Evi (Hakan Yozcu) 6 Mart 2014 Kültür Çatýþmalarý 

Kültür sayesinde bu gün bizler, geçmiþimiz hakkýnda bilgiler ediniyoruz. Her bir kültür mirasý, atalarýmýz hakkýnda bize bir bilgi kaynaðý oluþturuyor. Geliþmekte olan ülkeler, kültüre çok büyük önem vermektedir. Kültüre önem vermek, modernliðin, geliþmenin ve büyümenin bir göstergesidir.

  Denizli'deki Sanat Elçimiz (Hakan Yozcu) 19 Mart 2014 Sanat ve Sanatçýlar 

Ali Tuluk, kendini sürekli yenileyen, araþtýran ve merak eden bir sanatçý... Bu günlerde kýsa bir süreliðine Kýbrýs’a gelmiþ. Bir kaç gün kaldýktan sonra geri gidecekmiþ. Bir kafede oturup sohbet ediyoruz. Daha ziyade O’na Denizli’deki günlerini soruyorum. Neler yapýyor, nasýl yaþayýp gidiyor?

  Mart Dokuzu ve Nevruz (Hakan Yozcu) 21 Mart 2014 Anadolu Kültürü 

Türklerin (Göktürklerin) Ergenekon'dan demirden daðý eritip çýkmalarýný, baharýn geliþini, doðanýn uyanýþýný temsil eder Nevruz. Doðu Türkistan'dan Balkanlara kadar tüm Türk kavimleri ve topluluklarý tarafýndan, MÖ 8 yüzyýldan günümüze kadar her yýl 21 Mart’ta kutlanýr. Bu güne Nevruz Bayramý derler. 21 Mart Divan-ý Lügat Ýt Türk’te ilkbaharýn geliþi olarak belirtilir.

  Bir Oyun Yazarýmýz (Hakan Yozcu) 21 Nisan 2014 Sanat ve Sanatçýlar 

Ýbrahim Türkey Öztiðin Kýbrýs’ta bir ilke imza atmýþ: Dede Korkut Hikayeleri’nden biri olan “Kan Turalý” adlý öyküyü oyunlaþtýrmýþ. Bu konuda “ Dede Korkut Hikayeleri’nin kendine özgü bir dili ve anlatýmý var. Türk Kültürünü en iyi biçimde anlatýyor. Verdiði mesajlar çok önemli. Bu nedenle kitaptaki 12 hikayenin hepsini okuyup, inceledim. Ýçinden en çok “Kan Turalý”yý beðendim.

  Osmanlýca Türkçesi Üzerine (Hakan Yozcu) 10 Aralýk 2014 Anadolu Kültürü 

Osmanlýca denilen dil, ki bu, bana göre yanlýþ bir deyimdir, doðrusu Osmanlý Türkçesi olacaktýr, baðýmsýz bir dil deðildir. Yani öyle herkesin sandýðý ayrý veya farklý bir dil deðildir. Arapça ve Farsçanýn yoðun olarak kullanýldýðý Türkçedir. O dönemde Türkçeye verilen addýr. Dediðim gibi, bu dönemi farklý kýlan özellik, o dönemde Arapçadan ve Farsçadan istila biçiminde Türkçeye giren yabancý sözcüklerin olmasýdýr. Bu durum da yanlýþ anlaþýlmaya sebebiyet vermiþ, bu dilin ayrý bir dil, yabancý bir dil gibi algýlanmasýna yol açmýþtýr.

  Eroðlu Maraþ Halkýný Bilgilendirdi (Hakan Yozcu) 14 Aralýk 2014 Tarihe Yön Verenler 

“Kýbrýs Türk Halkýnýn adýna, müzakerelere oturan birinin dik durmasý gerekir. Verelim de anlaþalým, kurtulalým diye masaya oturanlarýn baþýmýza neler getirebileceðini bilmemiz gerekir. Masaya oturan kiþi, Kýbrýs Türk Halkýnýn haklarýný sonuna kadar savunmasý gerekir. Türkleri ikiye bölmek istiyorlar. Aramýza nifak sokmak istiyorlar. Verelim de kurtulalým dememizi bekliyorlar. Bu oyuna gelmeyeceðiz”

  Marka Þehir Kadirli (Hakan Yozcu) 29 Ocak 2015 Anadolu Kültürü 

Küçük bir belde olan Kadirli, yapýlan çalýþmalarla geliþmiþ ve büyük bir ilçe olmuþtur. Sosyal hayat, son derece geliþmiþ, ekonomide kalkýnma saðlanmýþtýr. Ýþ ve çalýþma hayatý, baþta tarýmsal faaliyetlere, daha sonra memurluk, esnaflýk ve tüccarlýða dayalýdýr. Bu þehirde okuma oraný yüksek olduðundan devlet memuru sayýsý da oldukça fazladýr. Bundan dolayý birçok memur da ülkenin birçok þehrine yayýlmýþtýr.

  Benim Gözümden "Tutunamayanlar" (Hakan Yozcu) 24 Mart 2015 Sanat ve Sanatçýlar 

Romanda kahraman olarak Selim Ýleri verilmiþ. Turgut Özben, Süleyman Kargý, Metin Kutbay, Nermin Özben, Günseli Ediz diðer kahramanlar. Bunlarýn dýþýnda da birçok kiþiden söz ediliyor yer yer, kýsa kýsa… Yani kalabalýk bir kadrosu vardýr romanýn. Kimileri geniþ yer alýrken, kimileri de çok silik kalýr. Okuyucu, bunlarýn hepsini aklýnda tutamamaktadýr. Öyle ki roman sonunda birçok kiþi akýlda tutulamaz… Roman, Turgut Özben tarafýndan anlatýlmaktadýr. Kahramanlar tutunanlar ve tutunamayanlar olarak verilmiþ. Uzun bir eser… Ýlk etapta insanýn gözü korkuyor kalýn ebadý görünce. Hele ilk okuma anlarýnda elinden býrakýp atasý geliyor. Çünkü farklý bir kitap. Alýþýlmýþýn dýþýnda… Bir olaydan ziyade taþlamalara, ruh tahlillerine yer veriliyor. Kahramanlarýn iç dünyasý anlatýlýyor…

  Tarihimizin Mirasý Þehir (Hakan Yozcu) 4 Mart 2015 Türkiye 

Þehre girince bir Türk þehri olduðu hemen göze çarpýyor. Tarih her taraftan fýþkýrýyor Bursa'da. Hanlar, hamamlar, konaklar hep tarihin yadigarlarý olarak göze çarpýyor. Burada Osmanlý Türkü mimarisinin en güzel örneklerini görüyorsunuz.

  Dikili'de Bir Kýbrýslý Türk (Hakan Yozcu) 4 Mart 2015 Türkiye 

Bademliköyü, 1600 nüfusa sahip, küçük ama geliþmiþ bir köy. Köyün hemen dýþýndaki plaj, burayý deðerli kýlmýþ. Burasý iç turizme hizmet ediyor. Genellikle Türkiye’nin çeþitli yerlerinden gelen çadýrcý tatilciler bulunuyor. Bademli Köyü’n tam karþýsýnda Midilli Adasý var. Ada, köye o kadar yakýn ki adeta köy ile iç içe. Akþamlarý Midilli’nin ýþýklarýný görebiliyorsunuz. Bademliköy’ün en büyük özelliklerinden birisi, burada doðanýn bakir kalmasý. Adeta hiç el deðmemiþ. Betonlaþma hemen hemen hiç yok. Çevre, tamamen doðal güzellikler ile sarýlmýþ. Her taraf zeytin aðaçlarý ile çevrili.

  "Empati" Romaný Üzerine (Hakan Yozcu) 25 Þubat 2015 Sanat ve Sanatçýlar 

Kitabýn arka kapaðýnda bulunan tanýtým yazýsýnda þöyle deniyor:“Yaþamýnýzýn kontrolü sizde deðil! Öyle olduðunu düþünebilirsiniz, ama yanýlýyorsunuz. Elbette ki kendi kararlarýnýzý kendiniz vermekte özgürsünüz. Bu kitabý kapatabilirsiniz. O sandalyede oturmaya devam edebilirsiniz. Ya da gözlerinizi oymak gibi çýlgýnca bir þey yapabilirsiniz. Ne isterseniz yapabilirsiniz. Ama sorun þurada: Ne isteyeceðinizi kontrol edemezsiniz. Her davranýþýnýzý önceden belirleyen arzularýnýz ruhunuzun o kadar derinlerine iþlemiþtir ki, onlara dikkat bile etmezsiniz. Ve bu da sizi mükemmel bir köle yapar. Bu nedenle, hayatýnýzý yaþamaya devam edin. Ne isterseniz yapýn. Sadece 'isteklerinizin' tümüyle sizin kontrolünüzde olmadýðý gerçeði üzerine kafanýzý çok fazla yormamaya çalýþýn.”.

  dýþarýda Deli Dalgalar: Sinop (Hakan Yozcu) 4 Mart 2015 Türkiye 

Sinop, önce Gerze, geçince görüldü. Uzaktan el sallýyordu bize. Burnu, denize doðru ilerliyordu. Pinokyo gelmiþti aklýma. Hani þu masal kahramaný. Hani her yalan söylediðinde burnu uzayýp giden tahta kahraman. Ýþte Sinop’un burnu da öylece uzayýp gidiyordu engin dalgalarý yararak, Karadeniz’e…

  Bir Bodrum Hikayesi (Hakan Yozcu) 4 Mart 2015 Türkiye 

Minicik bir kapýdan cennete giriveriyorsunuz adeta. Sizi bahçede muz aðaçlarý karþýlýyor. Bu muz aðaçlarýnýn gölgesinde bir amerikan bar yer alýyor. Hemen kenarýnda yüzme havuzu. Þezlonglar yan yana sýralanmýþ. Masalar da selamlamaya durmuþ. Turistler, gün boyu bu havuzda serinliyor. Bahçenin etrafý çift katlý apartman daireleri ile dolu. Yuvarlak biçimde yan yana, bahçeyi sarýyor. Odalar da oldukça görkemli.

  Trabzon’da Bir Gün (Hakan Yozcu) 4 Mart 2015 Türkiye 

Önce cennet gibi bir manzara görmek için Boðaztepe’ye çýkmalýsýnýz. Burada bulunan çay bahçelerinden birinde oturup, Karadeniz’e has çaylardan içmelisiniz. Size mis gibi semaver getirirler. Bütün Karadeniz’i ayaklarýnýzýn altýna seriverirler. Ilýk ýlýk esen rüzgar altýnda yudumlarsýnýz mis gibi tavþan kaný çaylarýnýzý. Sonra þehre gezmeye inersiniz. Caddeler temizdir. Dilerseniz meydanda Atapark’a oturup dinlenirsiniz. Burasý günün her aný kalabalýktýr. Zannedersiniz ki bütün Trabzon halký burada oturmuþ dinleniyor. Sýcak almýþsanýz eðer burada buz gibi içecek meþrubatlar bulabilirsiniz.

  Buyduk Buyduk! (Hakan Yozcu) 4 Mart 2015 Türkiye 

Bizi, þehre girerken üniversitede beraber olduðumuz, ekmeðimizi, derdimizi, acýmýzý paylaþtýðýmýz kardeþim Yakup Yayla karþýlýyor. Kucaklaþýyoruz. Evinde iki gün misafir oluyoruz. Karadeniz insanýnýn en sýcak sevgisini sunuyor bize. Misafirperverliðin en yücesini gösteriyor. Hanýmý Halime Haným, adeta etrafýmýzda pervane kesiliyor. Kýzlarý Þeyma ile Maide hizmet için birbirleriyle yarýþýyor. Bir misafire ilgi, ancak bu kadar gösterilebilir. Rahat etmemiz için her þeyi saðlýyorlar bize. Gerçekten de rahatýz. Çünkü dost bir evdeyiz.

  Bursa Kanatlarýmýn Altýnda (Hakan Yozcu) 4 Mart 2015 Türkiye 

Bursa'nýn gerçek güzelliðini ve büyüklüðünü görmek istiyorsanýz mutlaka buraya çýkmalýsýnýz. Tüm þehir ayaklarýnýzýn altýnda kalýyor. Etrafý daðlarla sarýlmýþ. Aðaçlar bu güzelliðe eþlik ediyor. Evlerin büyük oraný kiremitli. Bu nedenle þehir alevler içinde yanýyor gibi görülüyor. Her taraf kýpkýrmýzý. Tepenin bir baþka özelliði de Osmangazi ve Orhangazi türbelerinin burada yer almasý. Ayrýca Tophane Saat Kulesi de burada bulunuyor.

  Tekirdað Ýzlenimlerim (Hakan Yozcu) 4 Mart 2015 Türkiye 

Tekirdað'da akþam oluyor. Hava kapalý. Bize göre buz gibi. Üþüyoruz. Ama burada yaþayanlar hiç öyle demiyor. Onlara göre bahardan kalma bir havaymýþ. Þanslýymýþýz. Oysa bu zamanlarda karýn düþmesi gerekiyormuþ. Ben titriyorum. Üþüyorum. Ama keþke kar da yaðsa diyorum. Çünkü senelerdir karýn yaðmasýna hasretim. Tekirdað'da güneþ batýyor, akþam oluyor. Biz Kýbrýslýlar, bizim için özgürlüðün abidesi olan vatan þairi Namýk Kemal'in memleketinde, O'nu anmak için bekliyoruz. Sabah ola hayrola...

  Eskimeyen Dostluklar (Hakan Yozcu) 4 Mart 2015 Türkiye 

Rukiye Haným, oldukça yaþlanmýþ. Ama yaþýna raðmen dinç duruyor. Cengiz'i tanýmakta hiç de zorluk çekmedim. Kýzýl saçlarý ve gülümseyen beyaz yüzü kendini hemen ele veriyor. Kucaklaþýyoruz. Eee kolay deðil. Otuz beþ yýlýn hasreti var. Hacý Bey Amcayý soruyorum. "Geçen yýl sizlere ömür" diyor. Babasýnýn ölümünü paylaþýyor benimle. Belli ki hala unutamamýþ. Hatýrladýðým kadarýyla çok iyi niyetli, dürüst, temiz, yardýmsever bir insandý Hacý Amca.

  Ýstanbul'da Bir Gün (Hakan Yozcu) 4 Mart 2015 Türkiye 

Neler yok ki burada ki maketlerde? Anýtkabir, Topkapý Sarayý, Mevlana, Erzurum Çifteminare, Pamukkale, Efes harebeleri, Boðaziçi Köprüsü, Yerebatan sarayý... Türkiye'nin her yerindeki en önemli yapýlarýn hepsi de burada boy gösteriyor. Saatlerce gezmekle bitiremiyorsunuz.

  Gözlerim Kapalý Ýstanbul'u Dinliyorum (Hakan Yozcu) 4 Mart 2015 Türkiye 

Necip Fazýl, bir þiirinde illa da Ýstanbul derken,Yahya Kemal Ýstanbul'un bir semtini bile sevmek bir ömre bedeldir diyor; ve Ýstanbul'u hep Aziz Ýstanbul olarak deðerlendiriyor. Orhan Veli Ýstanbul'da gözlerini kapatarak bir musiki dinler gibi Ýstanbul'u dinliyor. Ýþte biz de þimdi Ýstanbul'un tam göbeðinde, Orhan Veli gibi gözlerimizi kapatýp, Eminönü'nden Ýstanbul'u dinliyoruz. Yüksekçe bir tepeye çýkýp, Yahya Kemal gibi Aziz Ýstanbul'un Yeditepe'sini seyrediyoruz.

  Stratejik Bir Türk Eli: Artvin (Hakan Yozcu) 4 Mart 2015 Türkiye 

Doruklarý karlarla kaplý daðlarý; ilgi çekici ahþap mimari yapý tarzýyla yeþil yaylalarý; anýt aðaçlarý ile bozulmamýþ doðal ormanlarý; yüksek daðlarýnýn doruklarýnda krater gölleri, karagölleri; Çoruh Vadisi ve kanyonlarý gibi çok çeþitli doðal deðerleri içinde barýndýran Artvin, doða turizmi zenginliði ile Türkiye’nin sayýlý illeri arasýnda yer alýyor.

  Cennet ve Cehennem (Hakan Yozcu) 5 Mart 2015 Türkiye 

Önce Cehennem Çukuru’nu gezmenizi tavsiye ederim. Çünkü Cennet’e giderseniz burasýný yorgunluktan gezemezsiniz. Yüzlerce merdiven inip çýktýktan sonra yürümeye takatiniz kalmaz. Biz de önce Cehennem Çukuru’nu geziyoruz. Mitolojiye göre, Tanrýlarýn babasý Zeus, burada Alevler saçan bin bir baþlý ejderha ile savaþmýþ. Zeus, ejderhayý yenmiþ. Ve onu buraya hapsetmiþ.

  Maçka Yollarý Artýk Taþlý Deðil (Hakan Yozcu) 5 Mart 2015 Türkiye 

Maçka’nýn merkezinden, yukarý doðru hiç sapmadan giderseniz, 15 km sonra Manastýra ulaþýrsýnýz. Yolda ilerlerken, yemyeþil aðaçlarla kaplý daðlar, size eþlik eder. Dereler, akarsular da sizi hiç yalnýz býrakmaz. Altýndere Köyü’ne geldiðinizde Karadað’ýn eteklerinde bir vadiye rastlarsýnýz. Burasý, Altýndere Vadisi. Ýþte Sümela Manastýrý bu vadi içinde kurulmuþ. Daðlarýn yamacýnda, kayalýklarýn üzerinde, görkemli bir yapý olarak karþýnýza çýkar. Halk, buraya “Meryem Ana” adýný vermiþ.

  Yine Yeþillendi Fýndýk Dallarý (Hakan Yozcu) 5 Mart 2015 Türkiye 

Karadenizin eþsiz güzelliði ile birlikte Ordu’ya doðru ilerliyoruz. Az sonra Türkiye’nin en büyük tünelinden geçiyoruz. Ünye ile Fatsa arasýnda 3 bin metre uzunluðunda olan Ordu Nefise Akçelik Tüneli. Kýsa bir süre sonra Ordu’ya giriyoruz. Karadeniz Bölgesinin muhteþem doðasýný bozulmadan korunduðu Ordu ili temizliði, yeþili ve deniziyle dikkatleri çekiyor.

  Çay ve Þenlikler Diyarý Rize (Hakan Yozcu) 5 Mart 2015 Türkiye 

Rize, ayaklarýnýzýn altýnda kalýyor. Bir ayaðýnýz Karadeniz’e uzanýyor, bir ayaðýnýz da daðlara doðru týrmanan çay bitkilerine. Burada çay, o kadar çok ki alabildiðince gidiyor. Hiç boþ alan göremezsiniz. En küçük bir alan bile deðerlendirilmiþ.

  bir Güneþin Yeniden Doðduðu Yer: Samsun (Hakan Yozcu) 5 Mart 2015 Türkiye 

Samsun’a girerken dikkatlerimizi hemen sað tarafýmýzda bulunan ve bir parka yerleþtirilmiþ siyah bir gemi çekiyor. Bu “Bandýrma Gemisi”. Samsun Büyükþehir Belediyesi tarafýndan onartýlmýþ, iç kýsýmlarý tamamen yenilenmiþ ve 19 Mayýs 2006 tarihinde ziyarete açýlmýþ.

  Bir Uzungöl Hatýrasý (Hakan Yozcu) 5 Mart 2015 Türkiye 

Uzungöl, Karadeniz Daðlarý’ndan gelen derelerle besleniyor. Her taraf dere ve akarsu yataklarý ile dolu. Göl, dupduru. Çarþaf gibi dümdüz. Tüm yapýlar ahþap. Karþý yamaçta bir köy görünüyor. Buraya Büyükköy deniliyor. Köy, biraz yukarda olduðu için turistik alanla pek fazla ilgilenmiyor. Adeta kendi dünyalarýnda yaþýyorlar. Göle dinlenmeye, tatile gelenler lüks, pahalý bir yaþam sürdürürlerken, onlarýn haberi dahi olmuyor nerdeyse.

  Ara Çayhaneler (Hakan Yozcu) 5 Mart 2015 Türkiye 

“Ben buranýn en eski esnafýyým” diyor. Tabii burayý önce eski durumu ile karþýlaþtýrýyor. Artýk eskisi gibi tadý kalmadýðýný belirtiyor. “Buralarýn eskisi gibi tadý yok. Önceden bütün halk, buraya gelirdi. Sohbet ederdi. Oyun yoktu. Gazetelerini okurlardý. Ocaklarda bütün gazeteler alýnýrdý. Þimdilerde oyunlu kahvehaneler açýldý. Sohbeti ve okumayý öldürdü. Gençler daha ziyade oyunlu kahvehaneleri tercih ediyor.

  Ýki VIzdan, Bir Bizden (Hakan Yozcu) 5 Mart 2015 Türkiye 

Karatepe’de tarih ve doða iç içedir. Doyumsuz bir güzellik karþýlar sizi. Kendinizi cennetin bir bahçesinde hissedersiniz. Yeþillik, mavilik ve tarih… Bütünleþerek bir aile oluþturmuþlar. Karatepe MÖ 8. yüzyýla ait Geç Hititlerden kalma kalýntýlarýn bulunduðu tarihi bir mekan. 1840’larda keþfedilmiþ. Günümüzde Milli Park haline getirilmiþ.

  Soprano Laden Ýnce (Hakan Yozcu) 13 Mart 2015 Sanat ve Sanatçýlar 

Genç ve güzel bir sanatçý olan Laden Ýnce, özellikle þu son günlerde, adýndan, gerek ülkemizde ve gerekse Dünyanýn birçok ülkesinde söz ettiriyor. Birçok ülkede konserler veriyor. Fransa, Almanya, Türkî Devletler gibi daha birçok ülkede sahne alýyor. 1986 yýlýnda Lefkoþa’da dünyaya geldi. 7 yaþlarýnda müzik çalýþmalarýna baþladý. Zehra Topçuoðlu ve Yýltan Birand’dan piyano dersleri aldý. Þarký söylemeyi çok seven Laden Ýnce zaman içerisinde Yýltan Biran’dýn dramatik sesinden çok etkilenerek operaya yöneldi.

  Angela'nýn Külleri Üzerine (Hakan Yozcu) 12 Mayýs 2015 Sanat ve Sanatçýlar 

Ailesi yeni umutlarla Yeni Dünya denilen Amerika’ya göç etmiþtir. Yazar, New York’ta dünyaya gelir. Ancak babasýnýn içkiye düþkünlüðünden dolayý iþ bulamamasý ve çalýþamamasý yüzünden daha iyi bir yaþam geçirmek düþüncesiyle kendi ana vatanlarý olan Ýrlanda'ya geri dönerler.

  Güven Arýklý’dan Yeni Bir Kitap (Hakan Yozcu) 5 Mayýs 2015 Sanat ve Sanatçýlar 

Yrd Doç Dr Güven Arýklý 1976 yýlýnda Ýstanbul’da doðdu. Burada, Üniversite okuyarak Türk Dili Ve Edebiyatý Bölümü’nden mezun oldu. Daha sonra Eðitim Yönetimi üzerine Yüksek Lisans yaptý. Girne Amerikan Üniversitesi Ýletiþim Fakültesi Ýletiþim ve Medya bölümünde doktorasýný bitiren Güven ARIKLI, KKTC’nin çeþitli yerel televizyon kanallarýnda programlar hazýrlayýp sundu.

  Arap Ali Türküsü (Hakan Yozcu) 10 Aðustos 2015 Toplumsal Olaylar 

Arap Ali, Limasol’un Arnavut Mahallesi’nde oturan Zenci Arap Mahmut Efendi ile beyaz ýrktan Hatice Haným’ýn oðludur. Arap Ali’nin bir erkek, iki de kýz kardeþi vardýr. Arap Ali oldukça mert ve cesur bir Türk gencidir. O, yemeyi ve içmeyi seven birisidir. Maðusa’da gümrükte çalýþýr.

  Aykýrý Oyuncular Topluluðu (Hakan Yozcu) 12 Aðustos 2015 Sanat ve Sanatçýlar 

Grup, 2011-2012 Tiyatro Sezonunda derleme bir oyun olan “Tükenmez Tebeþir” oyunuyla seyirciyle ilk defa buluþmuþ. Oyun, ilkokul ve lise öðrencilerini hedef kitlesi saymýþ ve amaçlarýna ulaþarak iyi bir seyirci sayýsý yakalamýþ. Sivas Ýl Milli Eðitim Müdürlüðü’nün de özel izinlerinin alýnmasýyla il ve ilçelerdeki bütün öðrencilere oynama þansý yakalanmýþ.

  trabzon Buluþmasý (Hakan Yozcu) 30 Temmuz 2015 Anadolu Kültürü 

Bir kez daha vuslata kucak açmýþtýk. Murat Arýcý’nýn deyimiyle “Vuslatýn ateþini beþinci kez yakmýþtýk” Aradan bunca yýl geçmesine raðmen o sevgi, o dostluk, o kardeþlik duygularý hala canlýlýðýný koruyordu. Herkeste bir heyecan vardý. Bunu görebiliyorduk. Bu sene ilk kez katýlanlar oldu. Sýnýfýmýzýn kurmaylarýndan kabul edilen Mesut Akben bunlardan biriydi. 5 yýl sonra ilk defa buluþmaya geliyordu. Ertesi gün de Yakup Yayla eþiyle birlikte katýldý bizlere…

  Angela’nýn Külleri (Hakan Yozcu) 12 Kasým 2015 Yazarlar ve Yapýtlar 

Roman yazarý Frank McCourt, ailesi ile birlikte, o yýllar bütün dünyada yaþanan büyük ekonomik krizin pençesi altýndadýr. Yoksulluk ve yokluk nereye giderlerse onlarla beraberdir. Ailesi, yeni umutlarla “Yeni Dünya” denilen Amerika’ya göç etmiþtir. Yazar, New York’ta dünyaya gelir. Ancak babasýnýn içkiye düþkünlüðünden dolayý iþ bulamamasý ve çalýþamamasý yüzünden daha iyi bir yaþam geçirmek düþüncesiyle kendi ana vatanlarý olan Ýrlanda'ya geri dönerler.

  Sosyal Medyayý Amacýnda Kullanmak (Hakan Yozcu) 25 Ocak 2016 Toplumsal Olaylar 

Özellikle genç kýzlarýn tanýmadýðý erkeklerle arkadaþ olmalarý ve zaman içinde onlara güvenmeleri sonucunda baþlarýna olmadýk iþler geliyor. Sahtekârlar, dolandýrýcýlar, sapýklar, manyaklar, psikopatlar gençlerimizin baþýna musallat olduklarýnda onlardan kurtulmak çok kolay olmuyor. Özellikle de anne ve babalarýyla bu durumu paylaþmayan genç kýzlar bazen, cinsel taciz, tecavüz veya ölüm gibi istenmeyen durumlarla karþýlaþabiliyor.

  Kýbrýs Türk Kültürü ve Edebiyatý (Hakan Yozcu) 9 Þubat 2016 Söyleþi 

Kýbrýs’ýn Tarihini þekillendirecek an, gelip çatmýþtý. Sultan 2. Selim Vezirlerini Divan-ý Humayun’a toplamýþ ve kararlarýný açýklamýþtý: “Bu korsanlarýn bizim için tehdit olmasýna daha fazla izin veremeyiz. Bu, nasýl bir cüret ki yaptýklarý yetmezmiþ gibi bir de Mýsýr’dan bana gönderilen hediyelerin bulunduðu gemiye de saldýrabiliyorlar. Kýbrýs Mutlaka alýnmalý. Gazanýz Mübarek olsun” diyordu… Osmanlý Donanmasý, Kýbrýs’ýn Batýsýndan geçerek Adanýn Güneyindeki Larnaka’ya demir atar. 170 Kadýrga, 30 Kalyon ve çeþitli türlerdeki 160 gemiyle 360 parçalýk donanmadan deniz adeta görünmez hale gelir.

  Âþýk Osman Akçay Ýle Tanýþtýk (Hakan Yozcu) 17 Nisan 2016 Sanat ve Sanatçýlar 

Dýþarý masa hazýrlamýþtý. Bizleri, hanýmýyla birlikte güler yüzleriyle kapýda karþýladýlar. Çok geçmeden bir araç geldi. Araçtan iki kiþi indi. Gelenlerden biri Ardahan Köyü’nden Yalçýn’ýn çok samimi arkadaþýydý. Yanýnda ise mahcup, sessiz, sakin ve efendi bir kiþi vardý. Elinde kýlýfa girmiþ bir müzik aleti vardý. Bu da gecenin sürpriziydi. Bu sessiz ve sakin adam Adana Fekeli Aþýk Osman Akçay’dan baþkasý deðildi. Ozanlýk geleneðinin Türkiye’deki son dönemde yetiþen usta aþýklardan biriydi Aþýk Osman Akçay.

  6. Türkoloji Buluþmasý (Hakan Yozcu) 5 Aðustos 2016 Türkiye 

Buluþmaya yeni arkadaþlar gelmiþ. Kimileri geceden, kimleri de sabahýn çok erken saatlerinde burada olmuþ. Hacý Donsak bunlardan biri. Hasretle kucaklaþýyoruz. “Cafer’i gördün mü?” diye soruyor. “Cafer mi geldi?” diye cevap veriyorum. Çünkü þaþkýným. Cafer, buluþmaya ilk defa geliyor. Neredeyse 30 yýl Cafer’i hiç görmedim. “Ýþte kahvaltý yapýyor” diyor. Hem de oturduðum masanýn tam önünde. Az önce bu kiþiyi görmüþtüm. Ama tanýmadýðým için yanýndan geçip gitmiþtim. Onu gördüðüme ne kadar da sevindim anlatamam…

  Çayýrova’da Lefkara Ýþi Canlanýyor (Hakan Yozcu) 8 Eylül 2016 Pop Kültür 

“Lefkara, Kýbrýslýlarýn gurur kaynaðý. Büyük el emeði, göz nuru var. Bu el sanatýnýn deðerini ilk keþfedenlerden biri de Büyük Sanatçý Leonardo Da Vinci olmuþtur. Da Vinci, Lefkara iþinin “Dere” adlý motifini o kadar beðenmiþ ki “Son Akþam Yemeði” adlý Dünyaca ünlü tablosunda bu motife yer vererek onu ölümsüzleþtirmiþtir.”

  Çeþitli Yönleriyle Prof. Dr. Erhan Arýklý (Hakan Yozcu) 28 Kasým 2016 Politika 

Prof Erhan Arýklý, gerek siyasette, gerekse de çalýþtýðý alanda çok deneyimli biri. Araþtýran, üreten bir ilim adamý. Erhan Arýklý’nýn düþüncelerini, yaptýklarýný ve yapmak istediklerini anlayabilmek için her þeyden önce onu iyi tanýmak gerekir diye düþünüyorum:

  Sami Yakar Ýle Tiyatro Üzerine (Hakan Yozcu) 1 Nisan 2019 Söyleþi 

"30 yýldan beri tiyatronun içindeyim. Tiyatroyu hep amatör ruhla yaptýk. Fedakârlýklar içindeyiz. Devlet mercilerinin bize yöneldiðini hiç görmedim. Þu ana kadar hiç kimse bize, “Ne yapýyorsunuz? Bir yardýma ihtiyacýnýz var mý? Sizin için ne yapabiliriz?” diyen hiç olmadý. Bu ülkede sanata ve sanatçýya deðer verilmiyor. Sanatsal etkinliklerin çoðu bireysel fedakârlýklarla zoraki yapýlýyor. Herkes kendi imkânlarýný zorluyor. Tiyatro, zor bir sanat."

  Aþýk Veysel ve Nesimi’yi Anma Toplantýsý (Hakan Yozcu) 5 Nisan 2019 Anadolu Kültürü 

Dedem, Esma’nýn kaçacaðýný anlamýþtý. Bunu biliyordu sanki. Onun bir baþkasýna aþýk olduðunu sezmiþti. Ama O da Esma’ya aþýktý. Bu nedenle onun maðdur olmasýný istemiyordu. Ona yardým etmek istiyordu. Bir gün köy bakkalýnýn önünde arkadaþlarýyla otururken Esma gelmiþ. Dedemi gören Esma bakkala girmemiþ. Dedem, bakkala, “Ýyisinden ver” demiþ. Oradakiler þaþýrmýþ. Sormuþlar: “Ey Aþýk, Esma’nýn geldiðini nereden anladýn?” O da “Kokusundan” diye cevap vermiþ. Bu aþk deðil midir diye soruyor Þatýroðlu.

  Ata - Dede Yurdunda (Hakan Yozcu) 19 Nisan 2019 Anadolu Kültürü 

Birkaç yüz metre sonra aðaçlar arasýndan çitlerle yapýlmýþ, belki de kerpiç olan yan yana birkaç evin önüne geliyoruz. Dýþarýda 3 genç sohbet ediyor. Hepsi de yaðýz, çekik gözlü. Bakýnca “Bunlar Yozculardan” dememek elde deðil. Yüzleri kendilerini ele veriyor çünkü. Duruyoruz. Ben kendimi tanýtýyorum. Gençlerde bir sevinç beliriyor. Yabancý deðiller, hepsi akraba. Amcamýn oðlunun çocuklarý. Bize göre dördüncü veya beþinci nesil.

  Þair Mehmet Ekici Ýle Þiir Üzerine (Hakan Yozcu) 19 Mayýs 2019 Modern Þiir 

Þair, resmi özgeçmiþi dýþýnda kendisini “Sýradan bir þair, hayat boyu öðrenci, Ýdealist bir öðretmen” olmaya gayret eden bir birey olarak tanýmlýyor. Þair, þiirlerinde genellikle aþk temasýný iþlediðini, bunun yanýnda toplumsal içerikli þiirlere de yer verdiðini belirtiyor:

  Oðuz Boylarý Kültür ve Dayanýþma Derneði Baþkaný Arif Zeren Ýle Söyleþtik (Hakan Yozcu) 5 Eylül 2019 Söyleþi 

Arif Zeren, derneðin amacýnýn “Türk Kültürünü tanýtmak, yaymak ve yaþatmak olduðunu, Ülkemizde yaþayan insanlar arasýndaki ayrýmcýlýðý ortadan kaldýrmak olduðunu” belirtti.

  Erzincan Yöresi Alevileri (Hakan Yozcu) 25 Eylül 2019 Anadolu Kültürü 

Filiz Kýrbaþoðlu, eserin önsözünde “Erzincan Üniversitesi’ne geçeceðim zaman, Erzincan’da yaþayan Alevilerle ilgili bir çalýþma olmadýðýný görünce bu kitabý hazýrlamaya karar verdim. Alevilikle ilgili bir çalýþma yapmak istememin en büyük sebebi ise Aleviliðin eski Türk kültürünün izlerini taþýdýðýna olan inancýmdý. Bu çalýþmamla hem bu izleri sürmeyi; hem de Erzincan’da yaþayan Alevileri, yakýndan tanýyýp bilim dünyasýna tanýtmayý amaçlýyordum. Erzincan’daki Alevilerin inanç sistemleri nasýldýr? Nasýl ibadet eder, günlük hayatlarýný nasýl yaþarlar? Gelenekleri, duygularý, düþünceleri ne þekildedir? Hazýrlanan bu kitabýn bütün bu konulara ýþýk tutmasýna çalýþýlmýþtýr.”diyor.

  Sosyolog Nihal Salman Ýle Aile Üzerine Bir Sohbet (Hakan Yozcu) 6 Þubat 2020 Toplumsal Olaylar 

Kadýna toplumda büyük bir görev verilmiþ. ‘Yuvayý diþi kuþ yapar’ derler. Buna dayanarak kadýna büyük bir yük verilmiþ. Yüzyýllardan beri kadýn, geri plana atýlmýþ. Ailesine bakmak, çocuk bakmak, erkeðin arkasýnda olmak… Yýllarca erkek ile kadýn yan yana gitmezdi. Kadýn erkek eþitliði yeni yeni konuþulmaya baþlandý. Kadýn çalýþýyor. Çünkü günümüzde sadece erkeðin çalýþmasý yetmiyor. Maddi kültür hýzlý deðiþirken, manevi kültür dediðimiz insan davranýþlarý ve öðrenilmiþ davranýþ kalýplarýnýn deðiþmesi daha uzun sürelidir. Kadýnýn eve yardýmý artmýþ olmasýna raðmen, kadýnýn ev iþleri sorumluluðu daha fazla. Evde çamaþýr yýkamak, bulaþýk yýkamak, temizlik yapmak iþleri kadýna görev olarak düþünülüyor. Oysa kadýn da dýþarýda çalýþýyor ve akþam olunca eþi ile birlikte o da eve geliyor. Evde iþbölümü kadýna daha çok düþüyor. Erkek, evde oturmuþ televizyon seyrediyor. Çay içiyor, kahve içiyor, þunu getir, bunu götür diyerek eþine buyuruyor… Kadýn ev iþlerini de yapýyor. Peki, eþitlik burada nerede?

  Ýskenderun Belediyesi Tiyatro Topluluðu (Hakan Yozcu) 28 Þubat 2020 Kültür Çatýþmalarý 

güzelliðini göstermekti. Sadece iyi vakit geçirtmek deðildi niyetimiz. Çünkü biliyoruz ki; tiyatro sadece eðlendirmez. Seyircimizi güldürüp eðlendirirken çaðýnýn gerçekleri ve insan doðasýnýn acýmasýz olabilecek yönüyle de yüzleþtirmekti, amacýmýz. Var olan gerçekleri kimi zaman komediyle, kimi zaman trajediyle sunduk seyircimize. Ýçtenlik, temel ilkemiz oldu. Tiyatroya gönül veren bireyler olarak oynadýðýmýz oyunlardan herhangi bir kazanç elde etmedik ve bugüne kadar tüm oyunlarý halka açýk, ücretsiz oynadýk.”

  Diyetisyen Olmak (Hakan Yozcu) 1 Mart 2020 Meslekler & Ýþ Yaþamý 

Þükriye Haným, sarý saçlý, uzun boylu, güler yüzlü biriydi. Bizi de sempatik bir hal ve güler yüzüyle karþýladý. Oturup biraz sohbet ettik. Derdimizi, düþüncelerimizi anlattýk. Kendisi “Kýbrýs’ta okuduðunu, Kýbrýs’ý ve Kýbrýslý Türkleri çok sevdiðini” söyledi. Yakýn Doðu Üniversitesi’nde Beslenme ve Diyetetik okumuþ. Yani bizim tabirimizle diyetisyen.

  Çakýrcalý Efe Üzerine (Hakan Yozcu) 24 Mart 2020 Sanat ve Sanatçýlar 

Çakýrcalý Mehmet Efe de bunlardan biridir. Küçük yaþta babasýnýn öldürülmesi, babasýnýn intikamýnýn alýnmasý için toplumun ona yaptýðý baskýlar ve babasýný öldüren zaptiye çavuþunun ondan çekinmesiyle ona çeþitli iftiralar atýp hapse girmesi için çaba harcamasý üzerine hapiste yatýp delil yetersizliðinden çýkmasý sonucunda daðlara çýkýp eþkýya olmasý anlatýlýyor.

  "48 Saat" Üzerine (Hakan Yozcu) 25 Nisan 2020 Sanat ve Sanatçýlar 

Romanda, hasta bir katilin kurbanlarýný kaçýrdýktan sonra onunla yakýndan ilgisi olan bir kiþiye telefon açarak "Bu kadýný neden kaçýrdýðýmý kýrk sekiz saat içerisinde bulabilirsen kadýn yaþar. Eðer bulamazsan, ölür." þeklinde haber vermesiyle baþlayan cinayetlere yer verilir. Tabii, polise haber verildiði anda kadýnýn anýnda öldürüleceði ve bunun sorumlusunun da o kiþinin olacaðýný belirtir. Ýnandýrýcý olmasý için de o kiþiye kurbaný ile ilgili bir hediye gönderir. Bu, ya onun kesilmiþ bir parmaðýdýr; ya da onunla ilgili olan bir nesnedir.

  yaþar Kemal’in Ölüm Yýldönümü Münasebetiyle (Hakan Yozcu) 28 Þubat 2021 Yazarlar ve Yapýtlar 

Kadirli’de edebi etkinlikler düzenleyin. Yaþar Kemal Günleri, haftalarý düzenleyin. Türkiye’den ve Dünyadan bir çok ünlü edebiyatçýlarý Kadirlj’ye davet edin. Bunu her yýl yapýn. Çeþitli konferanslar, seminerler verin. Yasar Kemal roman yazma yarýþmalarý düzenleyin. Böylece hem edebiyatýmýza yeni yazarlar ve yeni eserler kazandýrmýþ olursunuz. Bu sayede Kadirli’nin adýný bir kez daha duyurmuþ olursunuz.

  Yozcularýn Kökeni ve Çangaza Köyü (Hakan Yozcu) 4 Mayýs 2021 Kültür Çatýþmalarý 

Çangaza Köyü o kadar çok ilgimi çekiyor ki araþtýrmadan, soruþturmadan yapamayacaðým. Bu konuda da You Tube imdadýma yetiþiyor. Kadirli, gerçekten okuma oraný olarak belki de Türkiye’nin en yüksek orana sahip bir ilçe. O kadar çok okuyan insan var ki neredeyse bütün þehir çocuklarýný okutmuþ, üniversite mezunu etmiþ. Yani buradan o kadar çok okumuþ insan çýkmýþ ki bunlar önemli makam ve mevkilere gelerek Türkiye’nin her yerine yayýlmýþ.

  Öykü Tiyatro ve Sanat Üzerine (Hakan Yozcu) 19 Mayýs 2022 Sanat ve Sanatçýlar 

Hakan Yozcu ile Öykü, tiyatro, sanat üzerine bir söyleþi

 

 



...



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 19.04.2024 04:25:26