..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Denemeler"de gördüðüm þeyi Montaigne'de deðil, kendimde buluyorum. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Mehmet Akif Uçar
Mehmet Akif Uçar - Mehmet Akif Uçar'a ait þiir ve denemeler
Site Ýçi Arama:


Deneme
  A L L A H (C C) (Mehmet Akif Uçar) 24 Þubat 2010 Din 

Ýlahi mesajlardan anladýðým kadarýyla, ebedi mutluluða eriþebilmenin 5 yolu vardýr. Bunlar; 1. Hem çok severek ve hem de çok sakýnarak Allah’a inanmak. (Ýman) 2. Tabulaþtýrmamak þartýyla; sadece birine deðil tüm peygamberlere sempati beslemek. (denge) 3. Her ortamda olabildiðince en güzel ve en doðru davranýþlarý sergilemeye çalýþmak. (ibadet) 4. Tüm kötülüklerden mümkün olduðunca uzak durmak. (oruç) 5. Kendimizde bulunan her pozitif özelliði, baþkalarýnýn da istifadesine sunmak. (infak)

  Er - Rab (Mehmet Akif Uçar) 26 Þubat 2010 Din 

Allah’ýn en belirgin ve en nadide sýfatlarýndan biri olan Er-Rab isminin kelime manasý; terbiye eden, törpüleyen, sivrilikleri kazýyan ya da göstererek ve yaþatarak öðreten gibi anlamlara gelmektedir.

  Ýnsan (Mehmet Akif Uçar) 26 Þubat 2010 Din 

Ýnsan, fýtratý itibariyle iyi olana da, kötü olana da meyilli yaratýlmýþtýr. Ýyi olaný seçip iyi davranýþlarda bulunmasý kendi menfaatine olduðu gibi, kötü olana meyletmesi de kendi zararýnadýr.

  Erkekler ve Kadýnlar (Mehmet Akif Uçar) 28 Þubat 2010 Din 

Allah insaný, erkek ve kadýn diye nitelendirilen iki farklý cinsten yaratmýþtýr. Bu kural hayvanlar ve bitkiler için de geçerlidir. Neslin üreyip devam edebilmesi için Allah, böyle bir uygulama var etmiþtir ki, hepimizin bildiði þekliyle erkek ve kadýnýn sperm birleþiminden, neslin türeyiþi saðlanmýþtýr. Bu sistem sadece Allah’ýn kudretinin gereðidir.

  Dünya ve Diðer Alemler (Mehmet Akif Uçar) 1 Mart 2010 Din 

“Ýnsanlarýn denendiði ya da bazý hakikatlerin yaþatýlarak öðretildiði mekân” þeklinde tercüme edebileceðimiz dünya, uzay diye isimlendirilen bir boþlukta güneþ ve kendi etrafýnda dönen bir gezegendir. Bu boþlukta dünya gibi baþkaca gezegen, yýldýz, uydu vb. niceliðini veya niteliðini bilemediðimiz daha nice âlemler mevcuttur.

  Ýyilikler ve Kötülükler (Mehmet Akif Uçar) 2 Mart 2010 Din 

Ýlahi kitaplarda Allah’ýn insanlara ýsrarla beyan ettiði en önemli iki unsurdan biri; barýþçýl bir hayat yaþamak, diðeri ise olabildiðince iyi davranýþlar sergilemektir. Zira insanýn çevresindeki her þeye ve herkese iyi davranmasý onun kesinlikle en asli görevlerinden biridir.

  Kitap ve Hikmet (Mehmet Akif Uçar) 3 Mart 2010 Din 

Kitap ve Hikmet, her ikisi de kesinlikle Allah’ýn varlýðýnýn en somut delilidir.....

  Ýlahi Dinler ve Diðerleri (Mehmet Akif Uçar) 7 Mart 2010 Din 

Her ne kadar bazý kaynaklarda ilahi din, tek tanrýya inananlarýn dini, diye nitelendirilse de gerçekte doðru olan, ilah olarak sadece Allah’ý tek bir ilah kabul edenlerin inancýna, ilahi dinler denilmesidir. Çünkü herhangi bir varlýk veya sistem de tek tanrý olarak görülüp inanýlabilir ama bu inanýþ biçimine ilahi din demek doðru deðildir.

  Din Ya da Ýnanç Kültürü (Mehmet Akif Uçar) 4 Mart 2010 Din 

Ýnsanýn fýtratýnda, kendinden daha üstün bir güce ya da daha üstün olduðunu sandýðý bir varlýða tapýnma eðilimi vardýr. Bu eðilim elbette ki tüm varlýklarý, Allah’a meyletmek için var edilmiþtir.

  Musevilik Ya da Yahudilik (Mehmet Akif Uçar) 8 Mart 2010 Din 

Ýsminden de anlaþýlacaðý gibi Musa peygambere inanan ve onun Allah’tan getirdiði buyruklara göre hayatýna yön veren insanlarýn inandýðý dindir. Günümüzde halen varlýðýný sürdüren ve Ýlahi dinler arasýnda tarihsel olarak en eskiye dayanan bu dine inanan insanlara, Yahudiler denmektedir.

  Ýsevilik Ya da Hýristiyanlýk (Mehmet Akif Uçar) 9 Mart 2010 Din 

Bu günkü Filistin özerk bölgesinin Beytüllahim kentinde doðup, Ýsrail sýnýrlarý içindeki Nasýra kasabasýnda yaþadýðý ve daha sonrada bazý din bilginleri tarafýndan çarmýha gerilerek öldürüldüðü sanýlan fakat gerçekte ise Allah katýna yükseltilen Ýsa(as)’ýn öðretilerine ve onun temsil ettiði bu dine inanmaya Ýsevilik ya da Hýristiyanlýk denilmektedir.

  Ýslamiyet Ya da Müslümanlýk (Mehmet Akif Uçar) 10 Mart 2010 Din 

Müslüman, kelime manasý olarak her ne kadar ‘teslim olan’ diye manalandýrýlsa da Muhammed(as)’ýn söylediði sözlerden de anladýðýmýz kadarýyla, bu sözcüðün tam karþýlýðýný ‘kurtulan, refaha eren, selamete çýkan, gönlü rahatlayan ya da ebedi mutluluða kavuþan’ þeklinde anlamlandýrmak daha doðrudur.

  Zebur, Tevrat, Ýncil ve Kur'an-ý Kerim (Mehmet Akif Uçar) 18 Mart 2010 Din 

Tüm ilahi kitaplarýn içerik olarak, ortak noktasý aynýdýr. Hepsinde de Allah’ýn tek bir ilah olduðu ve onun dýþýnda hiçbir þeyin kutsallaþtýrýlmamasý gerektiði belirtilmektedir. Bu, en öncelikli esas ile birlikte ayrýca yapýlmasý gereken þeyin, yaþanýlan hayat süresince iyi davranýþlar sergilenmesi ve bütün kötü fiiliyatlardan da uzak durulmasý gerektiði anlatýlmaktadýr. Ýþte ilahi kitaplarýn tümünün özeti budur.

  Ahde Vefa ve Ölçülü Bir Hayat (Mehmet Akif Uçar) 20 Mart 2010 Din 

Ýlahi kitaplarýn hepsinin ilk buluþma noktasý, Allah’ýn insanlarla yaptýðý antlaþmadýr. Yani Allah öncelikle insanlarýn hepsiyle anlaþýyor ve kýsaca belirtmek gerekirse, þöyle ki; ‘Ey insanlar sizin bir tane ilahýnýz var o da benim, onun için sadece bana kulluk edeceksiniz. Eðer bu dediðimi yapar ve sadece bana ibadet ederseniz, ben sizi hiçbir zaman üzüleceðiniz bir durumda býrakmam. Ama yok beni býrakýr ya da benimle birlikte kendinize baþka ilahlar edinip onlara da tapýnmaya baþlarsanýz, iþte o zaman size sýkýntý üzerine, sýkýntý yaðdýrýrým’ diye þart koþmaktadýr.

  Ýlah Kavramý (Mehmet Akif Uçar) 22 Mart 2010 Din 

Ýlah iþte odur ki, günah bataklýðýndan çýkýp gelen ve piþmanlýkla af dilenen kulunu kayýtsýzca baðýþlayan, yine baðýþlayan ve bir daha baðýþlayandýr.... Ýlah iþte odur ki; o ilah, sadece ve sadece Allah’týr ve ondan baþka kesinlikle hiçbir ilah yoktur.

  Ýbadet (Mehmet Akif Uçar) 25 Mart 2010 Din 

Yaþanýlan hayatýn iniþ-çýkýþlarý ve yaptýðýmýz davranýþlara binaen, kutsiliðine inandýðýmýz bir zat huzurunda kendimizi hesaba çekme iþlemine ibadet deriz. Bu eylem, her cemiyet veya her din mensubu için farklý þekillerle icra edilmektedir. Ama neticede gaye hep aynýdýr. Yani amaç, ilah olarak kabul edilen zata ibadet etmektir. Ýbadette ki asýl amaç ise insanýn kendisini hesaba çekmesi ve olgunlaþmaya çalýþmasýdýr.

  Tevhit ve Þirk (Mehmet Akif Uçar) 26 Mart 2010 Din 

Tevhid, Allah’ý tek bir ilah olarak kabul edip, ona hiçbir þeyi ortak koþmamak ve onun dýþýndaki hiçbir varlýðý kutsileþtirmemektir. _ _ _ _Þirk ise, Allah’ýn tek bir ilah olarak kabullenilmesine raðmen hissiyatta ve fiiliyatta baþka varlýklarýn tabulaþtýrýlmasýdýr. Her hangi bir nesne, kiþi veya sistemi olduðundan daha fazla yücelterek, eleþtirilemez ve yargýlanamaz hale getirmek, þirkin en belirgin tezahürüdür.

  Peygamberler (Mehmet Akif Uçar) 1 Nisan 2010 Din 

“Ey Rabbim, beni kesinlikle görüyor ve duyuyor olduðunu bildiðim için sana sesleniyor ve diyorum ki, beni melek deðil de, bir insan olarak yarattýðýn için sana sonsuz teþekkürler ediyor ve bir zaman senin meleklere olan ‘sizin bilemeyeceðiniz þeyleri ben bilirim’ telaffuzunu, senin bana tahsis ettiðin iradem ölçüsünce doðrulamak adýna huzurunda saygýyla ve de sevgiyle eðilerek secdeye kapanýyorum. Kesinlikle inanýyor ve tasdik ediyorum ki elbette her þeyin en doðrusunu ve en mükemmelini sadece sen bilirsin”.

  Beyaz Balina (Mehmet Akif Uçar) 27 Mayýs 2010 Günlük Olaylar 

Çeþitli haber kanallarýndan izlediðimiz ve takip ettiðimiz kadarýyla Türkiye’den 3, Yunanistan’dan 1, Ýrlanda’dan 1, Ýngiltere’den 2, Cezayir’den 1 ve Kuveyt’ten de 1 olmak üzere toplam 9 gemiden oluþan ve adýna da Hýlfül Fudül diyebileceðimiz bir yardým filosu, Allah’ýn izniyle bu gece saat 24,00 sularýnda Antalya limanýndan hareket edip Gazze limanýna doðru süzüle süzüle yol almaya baþlayacaktýr.

  Türk"e Kurþun Yaðdýrmak (Mehmet Akif Uçar) 31 Mayýs 2010 Günlük Olaylar 

Tarih boyunca hiçbir toplum ya da hiçbir devlet, Türklere karþý baþ kaldýramamýþ ve hiçbir þekilde Türk’ü aþaðýlamak gibi bir ukalalýða giriþememiþtir. Zira Türkler onuruyla, þerefiyle, kahramanlýðýyla ve cesaretiyle bilinen en köklü ve en nadide uluslardan biridir.

  Dünya Müslümanlarýndan Papa'ya Mesaj (Mehmet Akif Uçar) 4 Haziran 2010 Günlük Olaylar 

Dinler arasý Diyalogu baþlatan Papa 6. Paul, Aralýk 1967'de dünyanýn ileri gelen bazý þahsiyetlerine evrensel barýþ için bir mektup göndermiþtir. Papa VI. Paul’un mektup gönderdiði kiþiler arasýnda bazý Müslüman âlimler de bulunmaktadýr. Bunlardan biri de Pakistanlý Ýslâm âlimi Ebûl A'lâ El-Mevdudi'dir.

  Üstünlük Ya da Aþaðýlýk Kompleksi (Mehmet Akif Uçar) 2 Kasým 2010 Din 

Yeryüzündeki tüm insanlar, eþit hak ve özgürlüklere sahiptir. Hiç kimsenin, bir diðerine üstünlüðü yoktur. Ýnsanlar her ne kadar maddi ve yetkisel anlamda farklý hiyerarþik konumlarda bulunsa da, bunlar kesinlikle geçici dünya sürecinde ki imtihan aþamalarýdýr. Ýnsanlarýn birbirlerine olan üstünlüðü sadece Allah’a olan yakýnlýklarý nispetindedir.

  Þeytan Ya da Ýblis (Mehmet Akif Uçar) 2 Kasým 2010 Din 

Þeytanýn karakteristik özellikleri herkes tarafýndan az çok bilinmektedir. O insaný doðru yoldan saptýrabilmek için her þeyi yapmaya muktedirdir. Her hangi bir konuda aþýrýlýk, laubalilik, þehvet, ihtiras, gösteriþ, gýybet, yalan, isyankârlýk, iftira, gurur, kibir, miskinlik gibi olgular þeytanýn en büyük silahýdýr. Ýnsan, aklýný kullanarak onun tuzaklarýndan korunmalýdýr.

  Dabbe"tül Arz (Mehmet Akif Uçar) 13 Kasým 2010 Din 

Arz, dünya dediðimiz yerkürenin tamamýna verilen isimdir. Yani daðlar, denizler, gökyüzü, yeryüzü, kara parçalarý, okyanuslar dünya çevresindeki atmosfer vb. bunlarýn hepsine arz denilmektedir. Ýþte bu arz diye isimlendirdiðimiz bölgede meydana gelen olaðan üstü olaylara ise dabbe’tül arz diyoruz.

  Ölüm..! (Mehmet Akif Uçar) 5 Aralýk 2010 Din 

Allah, hayatý da ölümü de biz canlýlar için var etmiþtir. Zira insan, melek, cin, hayvan ya da bitki, hepsi ölüme mahkûmdur. Yani her canlý bir gün mutlaka ölüm gerçeði ile karþýlaþacaktýr. Ölüm meleði olan Azrail bile elbet bir gün ölecektir. Hayatta kalan sadece bütün varlýklarýn tek ve hakiki sahibi olan Allah Teala olacaktýr ki, o ebedidir ve asla hiçbir zaman ölmez.

 

 



www.yakamozkitapevi.com



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Akif Uçar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 28.03.2024 15:25:32