..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamým boyunca, ondan birþey öðrenemeyeceðim kadar cahil bir adamla karþýlaþmadým. -Galilei
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Nazmi Metin
Nazmi Metin - Nazmi Metin
Site Ýçi Arama:


Yazar Tanýtýmý
Bir edebiyat adamýnýn anlatýmý toplumsallýktan beslenmelidir.. Yazma duruþumu besleyen toplumsal duyalýlýðýmdýr

Yazýsýnýn Özellikleri
Býrakýrým akýl ve yürek konuþsun

Edebi Etkiler
Edebiyata evrensellik yükleyen bütün yazýn adamlarý

Benzer Yazarlar
Dünya Edebiyatýnýn temel taþý isimler-Çehov, Gorki gibi

Özgeçmiþ
Nazmi METÝN
Gazeteci-ressam-þair-yazar

1959 yýlýnýn 07 Nisan’ýnda Edirne’nin Meriç ilçesine baðlý Küçükaltýaðaç köyünde doðdu.
16 yaþýna kadar yazlarý köyde çiftçilik, kýþlarý Uzunköprü’de kaynakçý olarak çalýþtý. Okul eðitimini sürdürme inadý baba inadýna toslayýnca, eðitim sorununa çözüm bulmak amacýyla, baba evini terk ederek Ýstanbul’a gitti. Okuma inadý bu kez Ýstanbul koþullarýna toslayýnca, eðitim konusunu bildiðince sürdürme kararý alarak, bir yandan kaynakçýlýk, bulaþýkçýlýk gibi iþlerde çalýþýrken, diðer yandan bol bol kitap okudu. Yoðun kitap okumanýn yanýnda, resmetmeyi ve yazmayý da sürdürdü.
Bu arada, okumaya olan ilgisinin yönlendirmesiyle, öðrenci gençlik arasýna girdi ve sol örgütlenme içinde yer alarak, sosyalist dünya görüþüyle tanýþtý.
Ülke tarihinin en karanlýk ve en kanlý günlerinin baþlangýç tarihi olan, 12 Eylül 1980 darbesi gerçekleþtiðinde askerdeydi. Fýrsatýný bulur bulmaz firar ederek Uzunköprü’ye gitti. Amacý, içinde yer aldýðý örgütlenmeyi harekete geçirerek darbeye karþý mücadele etmekti. Bir ihbar üzerine yakalanarak birliðine teslim edildi. Þirinyer ve Narlýdere askeri cezaevlerinde yattý. Yirmi ay olan askerliði yirmialtý ay yapmak zorunda kaldý.
Askerlik dönüþü Uzunköprü’de kalarak, mücadele arkadaþý Ömür’le yaþamýný birleþtirdi.
12 Eylül korkusunun hüküm sürdüðü günlerde bir yandan, daðýlan sol hareketi toparlamaya çalýþýrken, diðer yandan açtýðý demir doðrama atölyesinde ekonomik açýdan ayakta kalma ve ailesinin geçimini saðlama uðraþý verdi.
Mücadele arkadaþlarýnýn kiþisel hayat kabuklarýna çekilme kararlarý üzerine, mücadeleyi eþiyle sürdürme kararý alarak kitapevi kurdu. Yasal örgütlenme arayýþlarýnda bulunarak, DSP’nin yerelde, Sosyalist Parti’nin ulusal bazda kuruluþ çalýþmalarýna katýldý. Kýsa bir süre, Sosyalist Parti’nin ilçe baþkanlýðý görevini yürüttü. 2000’e Doðru Haftalýk Haber Dergisi Temsilciliði yaptý.
Yazma ve resmetme çabalarýnýn yoðunlaþmasý üzerine, atölyeyi devrederek Ses gazetesi’ni kurdu. 4 yýl aradan sonra aðýrlaþan ekonomik sorunlar nedeniyle gazeteyi kapatarak, Cumhuriyet, Sabah, Bugün gazeteleri ile Atv ve NTV televizyonlarýnýn muhabirliklerini yürütmeye baþladý. Resim atölyesi açtý ve resim çalýþmalarýna aðýrlýk verdi. Ýlk þiir kitabý “Sessizliðin Kuþatma Sonrasý”ný yayýmladý.
Bir arkadaþýyla yerel televizyon yayýný baþlattý. Kanal 22 adýyla yaklaþýk 3 yýl yayýn yapan televizyonun Haber Müdürlüðünü yürüttü. Uzunköprü’de günlük yayýmlanan Adalet gazetesi ile Haftalýk olarak yayýmlanan Meriç gazetesi’nin, Trakya Ses Haber dergisi’nin, Edirne Kültür Sanat gazetesi’nin Genel Yayýn Yönetmenliklerini yaptý..
Ýlk resim sergisini Uzunköprü Öðretmenevinde açtý.
Uzunköprü’de resmi kurum ve kuruluþlar ile halkýn desteðini saðlayarak, ücretsiz resim kursu ve çalýþma mekaný olan Köprü Ressamlarý Atölyesi’ni, Edirne’de Portrem Resimevi’ni kurdu. Atatürk Kültür Merkezi’nde Uzunköprü Belediyesi adýna Sergi Salonu düzenledi. Trakyanýn yürekevleri, Gör Gözüm Uzunköprü’yü, Nisan Güzeli, Sarý, Uzunköprü, Meriç ve Ergene’de neler oldu kitaplarýný yayýmladý.
1997-2005 yýllarý arasýnda Trakya bölgesi ile Ankara ve Ýstanbul’da 48 resim sergisi gerçekleþtirdi.
2003 yýlýnda Adalet gazetesi’nden emekli oldu.
Uzunköprü’de Özgem Kitapevi’ni kurdu.
Eþiyle birlikte okullarda ve festivallerde kitap stantlarý açarak, kitap okumanýn yaygýnlaþmasýna katký yapma çabasý gösterdi.
2003 yýlýndan beri yaþamýný Edirne’de, sanatsal çalýþmalarýný da burada kurduðu Portrem Resimevi Atölyesi’nde sürdürmektedir.
2006 yýlýnda, Uzunköprü Ses gazetesini tekrar yayýmlamaya baþladý. Halen kurucusu olduðu Uzunköprü Ses gazetesi’nin sahibi ve genel yayýn yönetmenidir.
Hayatýnýn bu yoðun akýþýna karþýn, kýsa adý EKSAD olan Edirne Kültür ve Sanat Derneði’nde yer alan üyelerin ýsrarlý çaðrýlarýna –örgütlülüðe olan inacýnýn da etkisiyle- uyarak, 14 0cak 2009 tarihinde yapýlan olaðanüstü kongrede dernek baþkanlýðýna aday oldu ve oy birliðiyle baþkanlýða seçildi.


Bulunduðu Yer
Edirne



Hayatý renk, dize ve yazý eylemleriyle dönüþtürme mücadelesinin akýl ve yürek adamý



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nazmi Metin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 28.03.2024 19:39:00