..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tüm insanlýk bir tutkudur; tutku olmadan din, tarih, romanlar, sanat, hepsi etkisiz olurdu. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Akakiy Akakiyeviç
Akakiy Akakiyeviç - Eleþtiri Herþeydir.
Site Ýçi Arama:


Son Eklenenler
  Türkiye’nin Demokratik Anayasa Arayýþýnýn Önündeki Engeller Üzerine (Akakiy Akakiyeviç) 6 Ocak 2013 Türkiye 

Bu baðlamda AKP iktidarý, 12 Eylül rejimiyle hesaplaþmak bir yana, bizatihi bu rejimin siyasi sonucu ve varacaðý son nokta olduðu için vazgeçilmesi kendileri için son derece zor bir siyasi zeminin üzerinde duruyorlar.12 Eylül rejiminin sivil yüzü ve uzantýsý olan Özalizm’in siyasal, kültürel ve ekonomik mirasýnýn konjonktürün ve sosyolojinin de elveriþli olmasýyla en Ortodoks bir biçimde yaþanmasýna þahit olmaktayýz. Hal böyle iken AKP’’nin kendi ontolojisini yok etmesi elbette beklenemez.

  Cumhuriyete Nasýl Bakmalý? (Akakiy Akakiyeviç) 28 Ekim 2012 Politik Olaylar ve Görüþler 

Kurucu zihniyetin, söylem itibariyle halkçý ve fakat politik pratik açýsýndan devlet merkezli ideolojisinin geleceði þekillendiren ve bu anlamda anti-demokratik bir içeriðe sahip olan bakýþýnýn günümüzde bile hâkimiyetini devam ettirdiðini iddia etmek yanlýþ olmaz. Dolayýsýyla günümüzde bile, bireyin deðil de devletin ön planda olduðu bir yönetim anlayýþýnýn demokratik bir topluma ortam saðlamamasýna þaþýrmamak gerekir. Askeri müdahalelerin de Cumhuriyeti korumak ve kollamak” kaybolan devlet otoritesini yeniden tesis etmek amacýyla yapýldýðýný” düþündüðümüz zaman bugünkü temel problemlerin kaynaðýnýn Cumhuriyetin oluþum sürecinde gizli olduðunu anlarýz. Bu baðlamda Cumhuriyet kýsýr çekiþmelerle, zýtlaþmalarla atlanacak bir süreç deðil bilakis yýldönümü vesilesiyle tekrar tekrar deðerlendirerek tarihsel-toplumsal baðlamýna oturtulacak ve dersler çýkartýlacak yorumlanmaya muhtaç bir süreçtir. Demokratik bir siyasal zeminin hazýrlanmasýna imkân saðlayýp saðlamadýðý Cumhuriyet sürecine sorulacak en önemli sorudur.

  Alevilik ve Kemalizm (Akakiy Akakiyeviç) 17 Eylül 2012 Dinler, Ýnançlar ve Ateizm 

Osmanlý tarihi boyunca sürekli olarak asimilasyona maruz kalan Alevilerin, Kemalizm’le birlikte dinsel inançlarýný yaþama þansý bulduklarýný, kimliklerini serbestçe ifade ettiklerini iddia etmek zordur. Cumhuriyet, insanýný, etnik, dinsel ve kültürel zenginliðiyle kabul edip buna göre bir vatandaþ tanýmý yapmak yerine, belirli bir inanç sistemini ve etnik aidiyeti diðerlerine dayatma yolunu seçtiði için bu anlamda kapsayýcý olamamýþtýr. Alevi toplumu da Cumhuriyetin sýnýrlarýný çizdiði makbul vatandaþ tanýmýna uymadýðý için dýþlanmýþtýr. Günümüzde de Kemalizm’in ideolojik olarak deðiþime kapalý yapýsýný düþündüðümüz zaman, Alevilerin bu ideolojiden medet ummak yerine demokratik bir toplum tahayyülü yolunda çaba sarf etmekten baþka bir seçenekleri yoktur.

  Nuri Bilge Ceylan’ýn "Taþra Epiði" : Bir Zamanlar Anadolu’da… (Akakiy Akakiyeviç) 27 Haziran 2012 Sinema ve Televizyon 

Nuri Bilge Ceylan, son filmi Bir Zamanlar Anadolu’da ile taþra insanýnýn haleti ruhiyesinin haritasýný çýkarma giriþiminde bulunuyor. Taþra insanýnýn tekdüzeliði, birbirine benzerliði,”küçük hesaplarý” ve özelde ise taþrada görev yapan memurlarýn bir tür kapana kýsýlmýþlýk hissiyatýyla kendilerini ve geçmiþlerini sorgulamalarý çarpýcý bir biçimde anlatýlýyor. Bir Zamanlar Anadolu’da taþra güzellemesi olmadýðý gibi taþra yergisi de deðildir. Taþra insanýnýn içeriden bir anlatýmla, tüm doðallýðýyla gösterilme çabasýdýr. Film bir “taþra epiði” dir. Anadolu kýrsalýnýn bütün bileþenleriyle birlikte önümüze konmasýdýr. Bu gösteri oldukça rahatsýz edicidir aslýnda. Rahatsýzlýðýn nedeni ise üzerinde düþünmediðimiz gerçekliðimizin birdenbire bütün açýklýðýyla karþýmýza çýkmasý karþýsýndaki þaþkýnlýðýmýz ve tabiri caizse utancýmýzdýr. Anlatýlan bir biçimde yaþadýðýmýz, yaþayacaðýmýz ya da yaþamak zorunda olduðumuz bir gerçekliktir, bu bizim “hikâyemiz” dir.

  Çoðunluk: Türk Kimliðinin Sýradan Halleri (Akakiy Akakiyeviç) 9 Haziran 2012 7nci Sanat (Sinema) 

Çoðunluk, Türkiye toplumunda etnik ve dinsel manada sayýsal çoðunluða sahip Sünni-Türk kitleye ayna tutuyor. Son yýllarda artan toplumsal kutuplaþmanýn günlük hayat nasýl yansýdýðýný ve sirayet ettiðini gösteriyor.”Öteki” ne karþý artýk kanýksanmýþ, sýradanlaþmýþ bir tavýr alýþ þekli olan zenofobinin ( yabancý düþmanlýðý ) korkutucu boyutlara ulaþtýðýný ve toplumu militaristleþtirdiðini sarih bir biçimde ortaya koyuyor. Zenofobiye paralel olarak geliþen ve ‘sýradan faþizm’ þeklinde tanýmlanan günlük hayattaki ýrkçýlýk, dýþlayýcýlýk ve ötekileþtirme gibi tezahürler bütün çarpýcýlýðýyla iþleniyor.

  Dersim Meselesi,chp'nin Tutumu ve Cumhuriyet Politikalarý Üzerine (Akakiy Akakiyeviç) 30 Kasým 2011 Türkiye 

Dersim, genç Cumhuriyet’in uluslaþma ve mevcut sýnýrlar içinde otoritesini tesis etmesinin önünde bir engel, týbbi deyimle “çýbanbaþlarýndan biri” olarak görüldüðü için kesilip atýlmasý lazým gelen bir ur gibi düþünülmüþtür. Devlet, bu coðrafyada hâkimiyetini tam anlamýyla kuramadýðý, vergi alamadýðý için Kürt ve Kýzýlbaþ olan ve bu manada da “makbul vatandaþ” tanýmýna uymayan bölge insanýný tedip etme yoluna gitmiþtir. Zira geç Cumhuriyet’in uygun gördüðü insan profili Sünni-Türk ve üstelik de Hanefi mezhebinden olmalýydý. Sair kesim ve mezhepler caiz görülemezdi. Fakat bu tedip harekâtý oldukça kanlý olmuþ ve Dersimliyim diyenlerin bir daha unutamayacaklarý büyük bir travma yaþanmýþtýr. Ýnsanlarýn canlarýný kurtarmak için sýðýndýklarý maðaralarda zehirli gaz kullanýlarak fare gibi zehirlendikleri artýk biliniyor. Resmi makamlar tarafýndan on üç bin küsür insanýn öldürüldüðü iddia edilse de bu sayýnýn çok daha fazla olduðu açýktýr. Devletin toplu katliam yoluyla insanlarýný dize getirmesi,”medenileþtirmesi” sorgulanmasý gereken bir husustur. Bunun yanýnda özellikle küçük çocuklarýn Türkleþtirme-Sünni Ýslamlaþtýrma politikasýna alet edilerek evlatlýk ve sürgün yoluyla asimile edildiði bilinmektedir.

  Otoriter Demokrasimizin Hal-i Pür Meali (Akakiy Akakiyeviç) 23 Kasým 2011 Politik Olaylar ve Görüþler 

Türkiye’nin özgül koþullarýnýn sonucu olan Ýslamcý muhafazakârlýðýn, iktidarýn baskýcý uygulamalarýyla otoriter-muhafazakârlýða zemin hazýrladýðýný iddia edebiliriz. Ýslamcý ideolojiyi benimsemeyenlerin zaten dýþlandýðý toplumda, buna ilaveten liberal ve sol deðerleri öne çýkaran kesimlerin kat be kat tahakküme uðrayacaðý aþikârdýr. Buradan hareketle, mevcut siyasal iktidarýn, muktedir olma biçiminin belirttiðimiz tanýmlamalardan baþka bir kategoriye girebileceði, daha farklý þekilde betimlenebileceði mevcut verilerle de desteklenerek savlanabilir.

  Türkiye'nin Yeni Vesayeti: Muhafazakar Hegemonya (Akakiy Akakiyeviç) 13 Eylül 2011 Türkiye 

Türkiye’de, mevcut muhafazakâr iktidarýn, kamuoyu ve sivil toplum üzerinde kurduðu hegemonya, alternatif düþünme ve bakma biçimlerini tümüyle etkisiz hale getirmeye çalýþmaktadýr. Basýn yoluyla iktidarýn demokratik denetimi handiyse imkânsýz hale gelmiþtir. Yayýnlanmamýþ bir kitabýn bulunup imha edilmesi, Orwell’in “Bin Dokuz Yüz Seksen Dört” romanýndaki “düþünce polisi” ni akla getirmektedir. Muhalif insanlarýn, gazetecilerin suçlarýnýn ne olduðunu dahi bilmeden “içeri” atýlmalarý ve bir türlü yargýlanamamalarý Kafka’nýn “Dava” sýný andýrmaktadýr. Baþta basýn olmak üzere sivil toplum tamamen bertaraf edilmeye çalýþýlmaktadýr. Muhalif insanlar “siber iftira” yoluyla gözaltýna alýnmakta ve suçlarýný dahi öðrenemeden aylarca hapislerde tutulmaktadýr. Muhalefet etme durumunu kendilerine yönelmiþ bir düþmanca hamle olarak deðerlendirmektedirler. Sivil toplum bileþenlerine baský yaparak yýldýrma, itibarsýzlaþtýrma, ekonomik yaptýrým yoluyla sindirme, tehditle iþten attýrma gibi eylemler sýradan bir hale gelmiþtir.Yargý gibi,görevi demokratik denetim mekanizmasý olan ve adaleti tecelli ettirme gibi çok önemli iþlevlere sahip bir kurum” zapt edilmesi gereken bir kale” olarak görülmüþ ve “ele geçirilmiþ” tir. Gerçek anlamda demokrasi, mevcut iktidar tarafýndan özlenen ve istenen bir “deðerler manzumesi” nin önemli bir bileþeni olma özelliðini çoktan yitirmiþtir. Tabii eðer böyle bir maksat var idiyse.

  Bir Memurun Sabah Mesaisi Öncesi Gördükleri,düþündükleri (Akakiy Akakiyeviç) 30 Aðustos 2011 Bireysel 

Her sabah gördüðü ve fakat bugün nedense göremediði, mezar kazýcýsý mý yoksa mezarlýk dilencisi mi olduðunu bir türlü kestiremediði, paspal kýlýklý, kýsa boylu, biçimsiz suratlý adam neredeydi acaba. Hiç usanmadan, çekinmeden, mezarlýðýn önünden geçen herkese el açar, para ister, ne dediði pek anlaþýlmazdý. Zaman zaman da kendisi gibi olduklarý kýlýklarýndan ve tiplerinden belli olan birkaç kiþiyle anlaþýlmaz sözlerle kavga ederlerdi. Bu kavgalarýn nedeni de para yüzündendi. Mezarlýðý ziyaret edenlerin verdikleri bahþiþleri bölüþme meselesi yüzünden çýkardý genellikle bu kavgalar.

  Ramazan Bizim Neyimiz Oluyor? (Akakiy Akakiyeviç) 11 Aðustos 2011 Dinler, Ýnançlar ve Ateizm 

Türkiye’de yaþayan insanlarýn hepsinin oruç tuttuðu varsayýmýndan hareket eden bu düþünüþ biçimi açýkça totaliter bir toplum tahayyülünün tezahürlerinden biridir. Türkiye toplumunda sadece Sünniler yaþýyormuþ gibi, bu dinsel kimliðin inancýna özgü deðerler genelleþtirilerek toplumun tümüne dayatýlýr.

 

 



Eleþtiri herþeydir.Varolan eleþtirilmeden,onun yanlýþlarý,eksikleri ortaya konulmadan yenisi ve daha iyisi inþa edilemez.



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Akakiy Akakiyeviç, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 28.03.2024 15:24:29