..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkesin derdi baþka. -Orhan Veli
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Aysun Güven
Aysun Güven - KELEBEKETKÝSÝ
Site Ýçi Arama:


Eleþtiri
  Küçük Arý (Aysun Güven) 24 Mayýs 2011 Yazarlar ve Yapýtlar 

Hayatýn kendiliðinden gelme özgürlüðü içinde hapsi, diðerinin sonradan hapsolmuþ hayatýnýn içinde özgürlüðünü keþfi.

  40 Yýllýk Sýr (AYSUN) 25 Aralýk 2009 Yazarlar ve Yapýtlar 

OÐUZ ATAY 'ýn TUTUNAMAYANLAR romaný hakkýnda

  2000 - 2010 (AYSUN) 29 Aralýk 2009 Toplum ve Birey 

Yeni yýl beklentileri

  Aþk/elif Safak (AYSUN) 16 Mart 2010 Yazarlar ve Yapýtlar 

Aþk aþký anlatýyor.

  Mevlana'nýn Aþký (AYSUN) 1 Temmuz 2010 Yazarlar ve Yapýtlar 

Bu kitabý Elif Þafak’ýn Aþk’ýndan önce okumayý dilerdim.Çünkü bazý bilgilerin birbiriyle çeliþmesi, farklý kaynaklardan yazýlan çoðu þey sizi kitap okurken karmaþaya sürüklüyor, kitabýn sihrini öldürüyor.

  Varolmak Yaþamaksa Ölmek Ölmek mi (AYSUN) 5 Temmuz 2010 Yazarlar ve Yapýtlar 

Kitap, insanýn insana edeceði zulmün en acýmasýzlarýndan biri olan ruh bombardýmanýný iþliyor.

  Fareler ve Ýnsanlar (AYSUN) 18 Ocak 2011 Yazarlar ve Yapýtlar 

Sonunu bile bile okuduðunuz kitaplardan.Ve belki de defalarca seyrettiðiniz ama sonunu görünce bir dahaki sefere sonunu kapamayý düþündüðünüz bir film.Asla seyretmeyince sonun gerçekleþmeyeceðini düþündüðünüz bir film belki de.Yýllardýr süregelen bir ayrýmýn kitabý.Zenginler ve fakirlerin,hayaller ve hayalkýrýklýklarýn,umutlarýn insana dönüþmüþ hali ,zavallýlýðýn en dibi.Hayata gelmenin ýzdýrap olduðu,bunu çekerken bile kurulan hayallerin bedelinin ödendiði bir dünya.Sevginin ölüme meydan okuyamamasý.Zihin engelli iriyarý kocaman bir çocuðun ,arkadaþý ile hayatta kalma mücadelesi.Kitap sizi okuduðunuzda içinde bulunduðunuz hayat koþullarýnýn baþkalarý için ne derece zorlu olduðunu, bu þartlarda bile sevginin sonsuz olabileceðini ama bunun bile hayatta kalmaya yetmeyeceðini seçimler yaptýrtabileceðini en açýk haliyle sizle paylaþýr.

  Þüphe (Aysun Güven) 31 Mayýs 2011 Yazarlar ve Yapýtlar 

Ýþine hayatýyla baðlý emekliliðin ucunda bir komiser hasta yataðýnda tesadüfen gördüðü bir dergi kapaðý ile tekrar iþine dönmek ister .Küçücük bir þüphenin büyük itiraflarla gerçeðe dönüþünün hikayesi.Kitap Komiserin Ýkinci dünya savaþý sýrasýnda bir toplama kampýnda kiþiliðinin öldürmeye hakký olduðuna inanan piskopat bir doktorun peþinde ölüme önce cesurca sonra korkarak gidiþini anlatýyor.Yazarýn bir kez daha hayatýn anlamýný gerçekten yaþanamadýðý için yok sayýlmasý gerektiði düþüncesini yoðun olarak hissettiren bir kitap..Okunmaya deðer.

  Zeus'un Kýzý; Çýkýþ (Aysun Güven) 10 Aðustos 2012 Özgürlük ve Eþitlik 

Nedense bir erkeðin diðeri ile evlenmesinin dikkati çeken yaný hep iþin cinsel boyutu oluyor. Kimse aslýnda mýknatýsýn iki ucu gibi, iki ayrý cinsiyetin bir araya nasýl gelebildiðini, bu iliþkinin sapkýnlýk yönü dýþýnda kadýnýn rolünü üstlenmiþ erkeðin neler hissedebildiðini sorgulamýyor.

  Zeus'un Kýzý; Bakmak ve Görmek (Aysun Güven) 18 Ekim 2012 Toplum ve Birey 

Açlýk Oyunlarý adlý üç kitaplýk bir serinin perdedeki yansýmasý , The Hunger Games; Capitol þehri etrafýnda toplanmýþ 12 bölgeden her yýl bir erkek ve bir kýzýn Açlýk Oyunlarý adýnda yarýþmaya katýldýklarý bir dünyayý anlatýyor. Açlýk Oyunlarý dediðimiz þey ise ölümüne mücadele edilen bir kavga. Kiþisel fikrim bir kitabý filme çevirmenin çok riskli olduðudur. Ama söz konusu olan filmin iþleniþi deðil bugün anlatmak istediðim konu ile alakalý olmasýdýr. Filmin konusu, kura ile çekilen 24 kiþinin –çocuk dahi olabilir-herkesin gözleri önünde, canlý yayýnda hayatta kalma mücadelesi vermesidir. Tek umut edilen ise kurada baþka birinin seçilmesidir.

  Zeus'un Kýzý; Truva Atý (Aysun Güven) 15 Kasým 2012 Dostluk ve Düþmanlýk 

Yaradýlýþýmýz kavgayý kolay, dostluðu ve barýþý zor kýlmýþtýr. Yýkan ve yýkýlan, kendi iken insanýn, Truva atýnýn içine girecekler hangi taraftan olacak peki ?

  Zeus'un Kýzý; Arkasý Yarýn (Aysun Güven) 22 Kasým 2012 Özgürlük ve Eþitlik 

Bir kadýnýn yaratýcýlýðý, çalýþtýðý ve yarattýðý kadarý ile ölçülüyorsa yetiþtirdiði çocuklarýndan emekliliði mümkün müdür ? Hatta herhangi bir güvencesi olmadýðý için, mutlu olmayan nice kadýn boþanamamakta. Güvence altýna alýnamayan hayatlar kayýptýr. Bu kayýp hayatlardan ise, bir þeyler beklemek tümden ayýptýr. Kafiyeyi bozmak için olsa bile, bu kadýnlarýn neden hala sessiz kalabildiðine inanamýyorum

  Zeus'un Kýzý; Matmazel Julie (Aysun Güven) 6 Aralýk 2012 Özgürlük ve Eþitlik 

Demek kan görünce dayanamýyorum sence. O kadar güçsüz sanýyorsun beni. Ah, senin kanýný, beynini bir satýr tahtasý üstünde görmeyi ne kadar isterdim! Ne çok isterdim bütün o cinselliðin bir kan denizinde yüzsün. Tutup kafatasýndan içerdim, sonra ayaklarýmý göðsünün içinde yýkar, yüreðini olduðu gibi kýzartýp yerdim. Demek güçsüzmüþüm ben. Demek seni sevdiðimi sanýyorsun, sanki benim rahmim senin tohumlarýn için yanýp tutuþuyor; kalkýp senin dölünü baðrýma basýp onu kendi kanýmla besleyeceðim demek. Aklýnca sana çocuk doðuracaðým ve senin adýný taþýyacaðým. Bu arada sorayým bari, adýn ne senin? Soyadýný duymadým hiç. Olduðunu da hiç sanmam.

  Zeus'un Kýzý; Feminist Bir Anayasa,bir Mayýn,on Kýz (Aysun Güven) 20 Aralýk 2012 21. YÜZYIL 

bu kadýn, bu genç kýz , kocasýnýn kuzeninin tecavüzüne uðradýktan sonra kadýn koðuþuna kapatýldý. Orada hamile olduðu anlaþýlýnca, ortaya iþlenen suç çýktý. Polis Gülnaz’ý ve tecavüzcü akrabayý tutukladý. Afgan yasalarýna göre “zorunlu zina” kapsamýnda Gülnaz 12 yýl hapse mahkum oldu. Ama tepkiler sayesinde affa uðradý. Dýþarý çýktýðýnda ise törelerin, insanlarýn acýlarýndan daha önemli olduðu bu bölgede, eðer evine dönemezse yani tecavüz eden kiþi onunla evlenmez ise veya yüklü bir baþlýk parasý vermez ise, namusu temizlenmeyecek ve hayatý tekrar tehlikeye girebilecek olduðundan, ona baþka bir hayat için yardým toplandý.

  Zeus'un Kýzý; Ýki Kadýn, Feminizm ve Materyalizm (Aysun Güven) 17 Ocak 2013 21. YÜZYIL 

Bir varmýþ bir yokmuþ, bir zamanlar uzakta bir yer yokmuþ, her yer yakýnmýþ. Birbirlerine gidip gelemeselerde, hep akýllarýnda olduklarýný bilirlermiþ. Ýki kadýn varmýþ, birinin adý romantizm diðerinin ise materyalizm’miþ.

  Zeus'un Kýzý; Empati, Eþit Deðildir Ben (Aysun Güven) 24 Ocak 2013 Toplum ve Birey 

Ýnsanlar bilmedikleri ve yaþamadýklarý bir þey için hayýflanmaz. Emin misiniz?

  Bu Ülkeyi Tanýdýnýz mý? (Aysun Güven) 12 Mart 2021 Toplum ve Birey 

Bakalým aþaðýda bazý ipuçlarýný verdiðim ülkeyi tanýyabilecek misiniz? Deney, herkesin hatalarýna verdiði addýr. -Oscar Wilde Eðer böyle ise ya deney metodumuzda ya da hatalarýmýzý kaydetmede sorun yaþýyoruz.

  Zeuskýz; Sosyal Ýkilem - Truman Show (Aysun Güven) 25 Mart 2021 21. YÜZYIL 

Çünkü iþin mutfaðýnda bulunan, sosyal medya platformlarýnýn doðumunda, yükseliþinde bizzat katkýsý olan insanlar tarafýndan içtenlikle yapýlan itiraflar, sizde uyanýþtan çok çocuklarýnýzla beraber tehdit altýnda olduðunuz hissi uyandýracak türden. Çünkü her biriniz onlar için müþterisiniz.

 

 





 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aysun Güven, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 29.03.2024 03:44:01