..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak ne güzel þey be kardeþim. -Nâzým Hikmet
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Emine Piþiren
Emine Piþiren - Her þeye raðmen yaþamak güzel
Site Ýçi Arama:


Ýnceleme
  Benim Adým Ata Deðil!.. (Emine Piþiren) 17 Temmuz 2008 Tarihe Yön Verenler 

"...Göz ucumla baktýðýmda bazý insanlar yürümekteydi. Yüreðim incindi! Hüzün sol yanýmý bir vida gibi burktu, kývýrdý. Bazý deðerlerimizi unutmanýn verdiði bir kýrgýnlýk da yaþadým. O an milli duygularým öylesi kabarmýþtý ki, aðlamamý zor bastýrdým. Boðazýmda duygularým boðum boðum oldu..."

  Bence Dekolte Bir Rekabettir (Emine Piþiren) 15 Kasým 2008 Estetik Biçimler 

'...Kadýnlar dekoltelerinin iki erkek elinin rahatça girebileceði þekilde olmasýný istemektedirler. Çünkü ancak o zaman erkekler kendilerine daha çok þey verebilirler.'

  Osho Yaþadýðý Zaman Demiþ ki... (Emine Piþiren) 9 Ocak 2009 Yazarlar ve Yapýtlar 

Bir akþam vaktiydi. Dostumla söyleþi içindeydik. Az sonra gün Ýda'nýn batýsýndan süzülecekti. Uzak Doðu felsefesiyle çok yakýndan alakalý dostum, gözlerimin içine bakýp "Osho'yu tanýdýn mý?" diye sordu. Yutkundum önce. Belleðimde evirdim, çevirdim, Osho hakkýnda bir bilgi belleðimin arþivine atmamýþtým. Dostuma gülümsedim. "Osho'yu sen tanýdýn galiba, onu anlatýr mýsýn bana, nasýl biriydi?" diye sordum.

  Bilinçaltý Þaka Kaldýrmaz (Emine Piþiren) 26 Ocak 2009 Sanat ve Sanatçýlar 

Ýçerde düze çýkamadýk, þimdi de dýþarý mý taþýrýyoruz. Geçmiþimizi, geleceðimizi ve eteðimizde olmayan taþlarýmýzý, onun bunun kafasýna atmanýn ne manasý var?

  Yavaþça Ölmek Ýstemiyorum (Emine Piþiren) 17 Mayýs 2009 Saðlýk 

Dis macunlarinin temel maddesi FLUORID, aslinda ilac endustrisi tarafindan da kullanilan bir tur sakinlestirici etkin maddesi... Fluorid’le ilgili ilk deneyler Nazi Almanya’sinda yapiliyor... Nazi bilim adamlari, icme suyuna karistirdiklari fluoridle cesitli deneyler yapiyorlar ve fluoridin beynin bazi bolgelerini uyusturdugunu; kisilerin direnme, dayanma gucunu kirdigini saptiyorlar... Bu bulus, Nazi toplama kamplarinda kullaniliyor. Icme sularina fluorid karýstýrýlarak, toplama kamplarindaki kisiler, sakinlestiriliyor, uyusturuluyor ve uyumlu kisilikler haline getiriliyor.

  Bedeli Çanakkale'de Altýn Olarak Ödenecektir!.. (Emine Piþiren) 18 Mart 2012 Tarihe Yön Verenler 

“ Bana bak oðlum! Ben askerin ayaðýna postal sýrtýna kaput alacak parayý bulamýyorum. Sen otomobil lastiðinden bahsediyorsun. Haydi yürü git, insaný günaha sokma para mara yok!…"

  Konfüçyüs'ün Hayatý ve Dünyadaki Beþ Aðýr Suç (Emine Piþiren) 7 Eylül 2009 Yazarlar ve Yapýtlar 

Konfüçyüs, Hükümdar’ýn isteði üzerine bir süre için þehrin yönetiminde olmayý kabul etti. Yedi gün izledi. Yedinci gün yüksek memur Sao-Çengi idam ettirdi, cesedin üç gün açýkta kalmasýný emretti. Öðrencileri çok þaþýrdýlar, yanýna gittiler, sordular:

  Biz Neden Anlayýþsýz Olalým Ki? - 1 - (Emine Piþiren) 1 Þubat 2010 Toplumbilim 

“Sýnýfýmýzda Afrikalý bir zenci arkadaþýmýz vardý. Ona sormuþtuk. Hiç insan eti yediniz mi, diye. Bize anneannesinin baþparmaðýný yediðini söyledi. Ýðrenerek sorduk. Neden yediniz, týp okuyor ve aydýn bir insansýn sen? Diye sorduðumuzda, bize ilginç bir yanýt vermiþti. Bu kendi kültür fanuslarýnda atadan beri gelen inançlarýymýþ. Eðer ölen bir yakýnýnýn, herhangi bir organýný yerlerse, onun ruhunu bedeninde taþýyacak, onla bütünleþecekmiþ. Çünkü bu ona duyduðu saygýyý/ deðeri gösteriyormuþ Bir nevi dinsel ibadetleriymiþ. Töreleri bunu emrediyormuþ.”

  Biz Neden Anlayýþsýz Olalým Ki? - 2 - (Emine Piþiren) 1 Þubat 2010 Toplumbilim 

“ Hayýr, korkmuyorum. Evet, yaþým 72 ve ben siz Türkler gibi göðsüme “kefen parasý” koyup “ya ölürsem” düþüncesi ile yarýnlarý yaþamýyorum. Göðsüme “seyahat parasý” koyarak, yaþlanýnca dünyayý dolaþacaðým, düþüncesi ile “ölüm yerine yaþama umudu” biriktiriyorum. Ecel elbet bir gün nasýl olsa, nerde olursa beni bulacaktýr. Günü ve zamaný hoþ geçirmek gerekiyor.”

  Nasýlsýn Görüþmeyeli? (Emine Piþiren) 19 Haziran 2010 Söyleþi 

Nasýlsýn caným? -Berbat! -Aa, neden berbatsýn? -Ýflas ettim... -Çok kötü!..Üzüldüm... -Nasýl mý? Hayatý çok seviyorum, ama hayat beni sevmekten vazgeçti. -Aaa, bu ne demek oluyor þimdi? -Duymadýn deðil mi? -Neyi?

  Tarihteki Ýlk Kadýn Þair Sappho (Emine Piþiren) 15 Aðustos 2010 Yazarlar ve Yapýtlar 

Kadýn Þair Sappho, espri yeteneðini yer yer dizelerinin arasýnda okura hissettirirken evrensel özellik taþýyan aforizmalara da þiirlerinde yer vermiþtir. Aþaðýdaki mini dizeleri okuduktan sonra düþüncem þu olmuþtu; doðunun felsefe babasý Cibran ve asi Þairi Hayyam sanki kadýn þairden esin almýþtý.

  Beni Öldüremezsiniz, Çünkü Ben Bir At Sineðiyim... (Emine Piþiren) 16 Aðustos 2010 Yazarlar ve Yapýtlar 

Ve öldüðünde onu sevenler aðladý. Hala da içi sýzlar dizelerine gözü deðerse insanýn. Lakin biri var ki Dünya Edebiyatýnýn önemli bir kalemi, adý Pablo Neruda da aðladý gönül dostunun ardýndan. Þiiriyle adeta yas tuttu:

  Gerçekten O Köy Bizim Köyümüz Mü? (Emine Piþiren) 30 Aðustos 2010 Tarihe Yön Verenler 

Türkiye ile uzaktan yakýndan hiçbir alakasý olmayan bu "...Türk Köyünün hikayesi de oldukça ilginç geldi bana: Bundan 324 yýl önce 2. Viyana Kuþatmasý sonrasý yaralý bir Yeniçeri askerini ölmek üzereyken buradaki halk tarafýndan tedavi edilip bakýlýyor. Bir süre sonra burada yaþayan bir Ýtalyan kýzla evlenen Yeniçeri..."

  Asla Baþýn Öne Eðilmesin!.. (Emine Piþiren) 25 Nisan 2011 Ruhbilim 

"Yolda yürürken baþýný önüne eðeceksin, kaþlarýný çatacaksýn, saða sola bakmayacaksýn, bir erkek gördüðünde kaþlarýnýzý çatacaksýn, gülümsemek yok, saðda solda oyalanmadan doðruca eve geleceksiniz vs. vs"

  Hayat Ateþ Üstünde Yol Almaktýr. - Birinci Bölümü - (Emine Piþiren) 25 Haziran 2011 Söyleþi 

Yaþlý bilge kýrlaþmýþ top þeklinde kesilmiþ sakalýný sývazlamýþ; bir süre kendisini dinlemek için toplanmýþ kalabalýðý gözleriyle süzmüþ. Anlatacaðý çok öyküleri, bir yaþama sýðamayacak dolu dolu anýlarýný kýsa sürede nasýl anlatsýn ki?

  Hayat Ateþ Üstünde Yol Almaktýr - 3 - (Emine Piþiren) 14 Eylül 2011 Kültür Çatýþmalarý 

Ýnsan sadece belden aþaðýsýný görüp de yargýlamamalý birini. Ahlaki deðerlerimizi özel yaþantýmýzý, tele kulak ve miko böceklerle deþifre ederek küçültmek bana göre pek saðlýklý deðildir. Tarihimizde ve özellikle Osmanlý Ýmparatorluðunun yönetiminde etik olmayan ahlak dýþý senaryolarýn her biri yazýlsaydý, acaba bugün o yüce deðerlerimize hayranlýkla bakar, sevgi besleyebilir miydik?

  Þayet Bir Kadýn, Bir Erkeðe Tecavüz Ederse - 1 - (Emine Piþiren) 6 Kasým 2011 Toplumsal Olaylar 

“Romalýlar, bir kadýna tecavüz eden kiþiyi, yumurtalýklarýný iki taþ arasýnda ezerek cezalandýrýrdý.”

  Tavuk Toplumlar ve Elde Edilir Bir Kadýn (Emine Piþiren) 30 Temmuz 2012 Toplumsal Uçlar 

“Hiç gecikmeyeceksin Öcünü almasýna “aracýlýk” edeceksin. Bulmak istediði ne varsa, O´na Getireceksin. Nasýlsa unutmuþtur mutluluðun Yüzlerdeki yansýmasýný. Nasýlsa zincirleri vardýr, Kýrmak istediði. Sen sadece bir “yol” göstereceksin.”

  Þimdi Aþký Göze Alabilir Misiniz? (Emine Piþiren) 4 Ekim 2015 Dönemler 

"Sabah bu cevabý okuyan cariye artýk kararýný vermiþtir: Aþkýný bu akþam halifeye söyleyecek. Ne olacaksa olsun artýk. Ve o gün temizliði bitirdiði halde gitmeyip Halifeyi beklemeye baþlar. "

  Atatürk ve Rus Lideri Lenin Dostluðu (Emine Piþiren) 5 Ocak 2016 Tarihe Yön Verenler 

Rusya’da Kýzýl ordu son darbeyi indiriyor. Ýtilaf devletleri Polonya’dan Rusya’ya saldýrý hazýrlýðý içindeyken Vrangel Beyaz Ordusu kuruluyor. Ýþte tam bu zor yýlýn Nisan ayýnda Mustafa Kemal Paþa Sovyetler yöneticilerine bir mektup gönderiyor...

  Yanan O Küçük Kýz Hala Yaþýyordu (Emine Piþiren) 9 Mart 2016 Tarihe Yön Verenler 

"Kuzey Vietnam'da saklandýklarý tapýnaða bir Amerikan uçaðýndan dört napalm bombasý atýlmýþtý. Can acýsýyla tapýnaktan dýþarý koþturan çocuklar çýðlýklar atýyordu. Elbiseleri, saçlarý, yüzleri, minik bedenleri yanmýþtý. "

  Yanan O Küçük Kýz Hala Yaþýyordu (Emine Piþiren) 9 Mart 2016 Tarihe Yön Verenler 

"Kuzey Vietnam'da saklandýklarý tapýnaða bir Amerikan uçaðýndan dört napalm bombasý atýlmýþtý. Can acýsýyla tapýnaktan dýþarý koþturan çocuklar çýðlýklar atýyordu. Elbiseleri, saçlarý, yüzleri, minik bedenleri yanmýþtý. "

  Yanan O Küçük Kýz Hala Yaþýyordu (Emine Piþiren) 9 Mart 2016 Tarihe Yön Verenler 

"Kuzey Vietnam'da saklandýklarý tapýnaða bir Amerikan uçaðýndan dört napalm bombasý atýlmýþtý. Can acýsýyla tapýnaktan dýþarý koþturan çocuklar çýðlýklar atýyordu. Elbiseleri, saçlarý, yüzleri, minik bedenleri yanmýþtý. "

  Kýrk Yýl Sonra Özgür Olacaktým (Emine Piþiren) 8 Haziran 2017 Kültür Çatýþmalarý 

Adam yüzünde hafif acý ve kahreder bir ifade ile devam etti: -' Sonra annen bizi yarý çýplak yakalamýþtý ve bana bu rezilliði, seninle evlenerek temizlemezsem beni hapislerde kýrk yýl süründüreceðini söylemiþti...' Biten sigarasýný küllüðe býrakýp yeni bir tane yaktý ve deriiiin bir nefes çekerken kadýn dayanamadý;

 

 



"Haksýz Eleþtiri Çoðunlukla Biçim Deðiþtirmiþ Övgüdür."-Dale Carnegie-



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emine Piþiren, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 19.04.2024 23:15:21