..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Anka kuþu gibi yalnýzlýðý adet edin! Öyle hareket et ki, adýn daima dillerde dolaþsýn ama seni görmek olanaksýz olsun." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Dinler, Ýnançlar ve Ateizm
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Santaronide Bu Kaçýncý Senfoni
Mesut Kuntan
Þiir > Yaþam

Diyorsun ya, Kýyýlarým, eteklerine sarýlmadan Deli fýrtýnalar, diner bakýþlarýnda Kirpiðin arasýndan, süzülür mehtap Gözü nemli ürkek, çocuk edalarýnda Yalan! Yýldýzlardan kalplere düþen Notasýz bestenin sahibi Anmayýn o yalancý þairleri Eðin, kýrýn, yakýn kalemlerini Diyorsun ya, Gün ayar ya, o an aklýna Sonradan gelir cevaplar Dün, bugün den ziyan olur Hayýrsýz boþ bu telaþlar Yalan! Öyle savrulsun da, sarsýn tenimi

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Dinler, Ýnançlar ve Ateizm
21 
  kktc’de Din Dersi Hocasý Olmak  (Hakan Yozcu)

Mustafa Malkoç Hoca, burada göreve verildi. Görevi gereði öðrencilere ödev notu vermek için ödev hazýrlattý. Öðretmen olanlar bilir, karne notu, öðrencinin iki sýnavdan aldýðý not ve bir de ödev notunun aðýrlýðýnýn ortalamasý ile ortaya çýkar. Dolayýsýyla ödev notu çok önemlidir. Ýki sýnavdan 4 alan bir öðrenci iyi bir ödev verirse, ödevden alacaðý yüksek not ile bu kýrýk notu yükseltebilme þansýna sahiptir. Malkoç Hoca, öðrencilerine tam 10 tane seçmeli konu veriyor. “Bu 10 konudan dilediðiniz bir tanesini seçip yapýn” diyor. Konulardan biri de Cami maket yapýmý. Çünkü Türkiye’de bu çalýþma yapýlmaktadýr. Maket yapýmý, araþtýrma istemeyen ve el beceresi gerektiren bir konudur. Dolayýsýyla yetenekli olan birkaç öðrenci bu konuyu seçiyor. Ödevlerini alýp okula getiriyor. Hoca da getirilen ödevleri ortalýkta kalabalýk yapmasýn diye herkesin ortak kullandýðý Resim Ýþ odasýna koyuyor. Öðretmenlerden biri de yapýlan maketleri beðendiði için resimlerini çekip facebooka koyuyor. Tabi buradan da Sendika aðalarý bunu görünce “Okulda gerici faaliyetlere izin vermeyiz” diye yaygarayý koparýyor.
22 
 Yoz Meyveden Aþý Ýçin Filiz Almak  (Osman AKTAÞ)

Diyanet Ýþleri fetva veriyor; "Aþý orucu bozmaz." Bu bir saðlýk sorunu olduðundan dolayý böyle bir fetva çýktýðýný düþünüyorum.
23 
 Atatürk'e Duyulan Bu Öfke, Bu Nefret Nedendir?  (Emine Piþiren)

" Bir baba 5 yaþýndaki kýzýna þehvetle bakmasý caizdir!" Veya " Aç kalýnca karýnýzý yiyebilirsiniz." Ya da "Öldükten sonra karýnýzla bir hafta daha sex yapabilirsiniz!"
24 
 Ermeni Apostolik Kilisesi Karanlýk Geçmiþiyle Yüzleþmelidir (2. Bölüm)  (Erdað Duru)

Ermeni Kilisesi ve cemaati Rum ve Yahudilere göre çok daha da ayrýcalýklý bir konumdaydý. Zira 29 Mart 1863 tarihinde Ermenilerin Osmanlý Ýmparatorluðu'ndaki durumunu daha da güçlendiren, ek ayrýcalýklar tanýyan ve kendilerini yönetmeleri konusunda özerklik getiren “Ermeni Milleti Yönetmeliði” (Nizamnameyi Milleti Ermeniyan) yürürlüðe girmiþti.
25 
 Siz Böyle Yanmýyor Musunuz? - 2 -  (Emine Piþiren)

Kadýn ister istemez sað elinin ayasýný ona uzattýðým elime uzatýp, þaklattý. Belli ki verdiði yanýttan hoþnuttu. Gözlerinin içi gülüyordu. Ama yine de o gözler ürkek ve tedirgin bir ifade vardý. Bu kez yüzüne bir çocuðun edasý yerleþmiþti. Yumuþamýþtý. Beklediðim tepkiydi. O aný iyi deðerlendirmeliydim.
26 
 Cennet Bir Tane Eþek Cenneti Diye Ayrý Bir Yer Yok ki  (Ahmet Zeytinci)

Argo da toplum tarafýndan sýkça kullanýlan Eþek Cenneti ifadesine bir eleþtiri niteliðinde kaleme alýnmýþtýr...
27 
 Ermeni Apostolik Kilisesi Karanlýk Geçmiþiyle Yüzleþmelidir (3. Bölüm)  (Erdað Duru)

Aslýnda Tanrýnýn evi olmasý kiliselerde patriklerin, din adamlarýnýn, papazlarýn, zangoçlarýn Avrupa ülkeleri ile anlaþarak Osmanlý’daki isyanlarýn, ayaklanmalarýn ilk planlayýcýlarý olduðunu þaþkýnlýkla görüyoruz.
28 
 Herkes Ýçinde Kendi Bataðýný Taþýr  (Eren Rýzvanoðlu)

nihilizm bir yazgý mýdýr? yoksa bir dayatma mýdýr? nihilist kimdir sorusunu yanýtlama cabasý
29 
 Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk  (Fuat Türker)

Çözüm ne ateizm ne yobazlýktýr; samimi Müslümanlýk anlayýþý çözümdür. Allah’ýn Kur’an’da tarif ettiði gibi özverili, asil, hoþgörülü, hayýr gözüyle bakan bir anlayýþa sahip olan Müslümanlar Materyalizmi, yobazlýðý ve onlarýn put sistemlerini yok edecektir; asýl dindarlýk budur.
30 
 Baþka Bir Yol Yoksa Ýnancýn Seni Nereye Kadar Götürür  (osman demircan)

Bazen hayat önüne bir yol çýkarýr. O yoldan gitmek zorunda kalýrsýn. Ne bir çaren vardýr ne de bir baþka yol. Önündeki yol ise hem kýrýk camlarla hem de raptiyelerle doludur. Her adýmda iki nedenden dolayý aðlarsýn. Birincisi bir baþka yol bulmadýðýn için ikincisi ise canýn yandýðý için. Hem kanýn akar hem de gözyaþýn.
31 
 Ýnanç…  (David Durak ARSLAN)

Ýnanç oyuncak zannedilirse el kanar. Ýnanç sakýz gibi çiðnenilirse dil yanar. Ýnanç bir elbise gibi giyinilirse ten kokar. Ýnanç siyasete malzeme edilirse kocaman bir ülke ve toplum batar.
32 
 Ýman, Þüphe Götürür Mü? Dr. Fýrat'a Yanýt  (Yûþa Irmak)

Pandemi münasebetiyle her hafta sonu sosyalleþme iþini biz de birçok insan gibi Zoom’dan gerçekleþtiriyoruz. Bu görüþmeler kýsa da olsa hem hal hatýr soruyor, hem de arkadaþlarla fikir teatisinde bulunuyoruz. Bu görüþmelerin bize kattýðý çok þey olduðunu düþünüyorum. Hem baðlarýmýz kopmuyor, hem de cidden yeni ve güzel konularýn açýlmasýna vesile oluyor. Ben böyle düþünüyorum fakat bazý abilerimize sýcak evde film seyredip, kitap okumak veya çoluk çocuklarýna vakit ayýrmak daha iyi geliyor olabilir.
33 
 Oruç ve Ýbadetlerimiz  (Þevket Baþýbüyük)

Ýmsak vakti ile ilgili Allah Teâlâ Bakara suresi 187. ayette þöyle buyurur: “Fecrin ak çizgisi kara çizgisinden sizce, tam seçilinceye kadar yiyin için.” Konuyla ilgili Allah’ýn kesin ve apaçýk emri olduðu halde Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý hala neden Kur’anla ters fetva ve takvimler sunar anlamýþ deðilim...
34 
 Türklerdeki Kalýcý Din ve Geçici Dinler  (Osman AKTAÞ)

Türk tarihine bakýnca, iki deðiþmez din, bu dinlerin yanýnda da ruhlarý tatmin için seçilen yedek dinlere inandýklarýný görmek mümkün. Sabit dinlerden biri devlet, diðeri töredir. Devlet ve töreye ters düþen hiçbir dini kurala Türkler uymamýþlardýr.
35 
 Ramazan Bizim Neyimiz Oluyor?  (Akakiy Akakiyeviç)

Türkiye’de yaþayan insanlarýn hepsinin oruç tuttuðu varsayýmýndan hareket eden bu düþünüþ biçimi açýkça totaliter bir toplum tahayyülünün tezahürlerinden biridir. Türkiye toplumunda sadece Sünniler yaþýyormuþ gibi, bu dinsel kimliðin inancýna özgü deðerler genelleþtirilerek toplumun tümüne dayatýlýr.
36 
 Tamam Aaraf'da Bekle de Seninle Cehennem Ödül Durumlarý Bize Ters  (Ahmet Zeytinci)

Ýnsanýn aklý almýyor gerçekten ''Sonsuz azap, bir insana, kadýn veya erkek ödül olabilir mi?'' Ýster sevdiðin olsun, isterse yanýnda kim olursa olsun... Oysa ki ilahi aþk Yunus Emre'nin o çok bilinen dizlerinde ne kadar güzel anlatýlmýþtýr deðil mi... ''Aþkýn aldý benden beni bana seni gerek seni, ben yanarým dünü günü, bana seni gerek seni.''
37 
 Nedir Bu Nirvana Muhabbeti  (Ahmet Zeytinci)

Hiç duydunuz mu, gördünüz mü, Budistler Ýslam'ýn kavramlarýndan Takvayý, Ýhlasý, Vecdi, Cihadý, Þefaati, kendi kültürleri içinde kullanýyorlar mý? Nedir bu insanlarýmýzýn kendi kültürlerine yabancýlaþmak için gösterdiði çabalar, anlamak gerçekten zor... Bakýyorsunuz tanýnmýþ bir sanatçý, toplumda yer de edinmiþ, bir Nirvana muhabbetine kaptýrmýþ kendini... Çok büyük çaba içinde imiþ, Nirvanaya ulaþmak için.
38 
 Dünya  (osman demircan)

Kimse göründüðü kadar masum deðildir. Çocuklarýn aðlayýþýnda bile doyurulmayý bekleyen bir benlik vardýr. Ben de masum deðilimdir. Deðeri olmayanlara kýymet vererek bakýrý altýn yapmaya çalýþarak en büyük sahtekarlýðý yapmýþýmdýr. Ben de masum deðilim sevdiklerimi sahte kimliklere büründürerek onlarý abartarak sahte bir aþkýn kurbaný kendimi yapmýþýmdýr. Bir manavdan biftek istemek saflýk olabilir ama ayný zamanda yanlýþ adreslerde bulunmak hiç de masumca deðildir. Ýnsanlara fýrsat vermemek lazýmdýr. Kediye fare olarak yakalanmamak gerekir. Dünya en büyük illüzyonisttir. Þapkasýndan nice adamlar ve kadýnlar çýkarýr da onlarý insan sanýrsýn. Hepsi bir göz yanýlsamasýdýr.
39 
 Duy Beni!…  (Þevket Baþýbüyük)

Bir Müslüman olarak Diyanet’i hâlâ anlamýþ deðilim. Hadi diyelim geçmiþ dönemin yöneticileri Ýslam Dini’ne karþý olduklarý için Diyanet baský altýndaydý ya þimdi?! Þimdi, Dünya Ýslam Ülkelerine halife olacak kapasitede bir Cumhurbaþkanýna sahip olduðumuz bir dönemde hâlâ bu kurum (Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý) Ýslam’dan bihaber “imam”lýk makamýný iþgal eden memurlara yapmasý/öðrenmesi gerekenlerini ne zaman öðretecek? Þehrimizin Merkez Camilerine “imam” olarak görevlendirilmiþ imamcýklar Ýslam’ýn rükünlerinden (esaslarýndan) habersiz anlatabiliyor muyum! “Farz” nedir, “vacip” ne, “sünnet” ne birbirine karýþtýrýyorlar… E haliyle imamcýklar bilmezse cemaat da bilmiyor.
40 
 Alevilik ve Kemalizm  (Akakiy Akakiyeviç)

Osmanlý tarihi boyunca sürekli olarak asimilasyona maruz kalan Alevilerin, Kemalizm’le birlikte dinsel inançlarýný yaþama þansý bulduklarýný, kimliklerini serbestçe ifade ettiklerini iddia etmek zordur. Cumhuriyet, insanýný, etnik, dinsel ve kültürel zenginliðiyle kabul edip buna göre bir vatandaþ tanýmý yapmak yerine, belirli bir inanç sistemini ve etnik aidiyeti diðerlerine dayatma yolunu seçtiði için bu anlamda kapsayýcý olamamýþtýr. Alevi toplumu da Cumhuriyetin sýnýrlarýný çizdiði makbul vatandaþ tanýmýna uymadýðý için dýþlanmýþtýr. Günümüzde de Kemalizm’in ideolojik olarak deðiþime kapalý yapýsýný düþündüðümüz zaman, Alevilerin bu ideolojiden medet ummak yerine demokratik bir toplum tahayyülü yolunda çaba sarf etmekten baþka bir seçenekleri yoktur.




son eklenenler
Gerçeðe Aykýrý Ýþler
Tayyibe Atay
Eleþtiri > Dinler, Ýnançlar ve Ateizm
Monolog...
Cahit KILIÇ
Eleþtiri > Dinler, Ýnançlar ve Ateizm
Al-ilah
Alp Þahin
Eleþtiri > Dinler, Ýnançlar ve Ateizm
Türkiye'nin Dincilik Sorunu
Aziz Dolu
Eleþtiri > Dinler, Ýnançlar ve Ateizm
Dinhuriyet Sancýsý
Osman AKTAÞ
Eleþtiri > Dinler, Ýnançlar ve Ateizm
Hollywood Þeytaný
Alp Þahin
Eleþtiri > Dinler, Ýnançlar ve Ateizm
Yoz Meyveden Aþý Ýçin Filiz Almak
Osman AKTAÞ
Eleþtiri > Dinler, Ýnançlar ve Ateizm
Türklerdeki Kalýcý Din ve Geçici Dinler
Osman AKTAÞ
Eleþtiri > Dinler, Ýnançlar ve Ateizm
Dr. Fýrat’ýn Haþiyesine Haþiye
Yûþa Irmak
Eleþtiri > Dinler, Ýnançlar ve Ateizm
Ýman, Þüphe Götürür Mü? Dr. Fýrat'a Yanýt
Yûþa Irmak
Eleþtiri > Dinler, Ýnançlar ve Ateizm
Ruhumuzu Kendine Döndürecek Olan: Ýnançtýr!
Yûþa Irmak
Eleþtiri > Dinler, Ýnançlar ve Ateizm
Caner Taslaman
MUSTAFA ESER
Eleþtiri > Dinler, Ýnançlar ve Ateizm
Hocalara Yöneltilen Saçma Sorular
Ahmet Zeytinci
Eleþtiri > Dinler, Ýnançlar ve Ateizm
Nedir Bu Nirvana Muhabbeti
Ahmet Zeytinci
Eleþtiri > Dinler, Ýnançlar ve Ateizm

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.