..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Eðer bir kelebeði sevebiliyorsak, týrtýllara da deðer vermemiz gerekir. -Antonie de Saint-Exupery
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Çaðdaþ Sanat
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Semazen
Tayyibe Atay
Þiir > Aþk ve Romantizm

kloþ bir etek giyip döndüm durdum kendi yerimde .. aþk dedim döndükçe bacaklarýmý üþüten yele... sesli ya da sessiz harfler boyunca üfledim her yere... soðuldum!..

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat
41 
 Solcu Efendi Üzerine Birkaç Kelam  (Hakan Yozcu)

"Barýþ Ýnþasý” kavramý bu kitapta ele alýnan diðer kavramlardan biridir. Yazar, burada yeni fikirlere yelken açma motivasyonunun Talat-Hrýstofyas müzakerelerinde saðlanan tüm ilerlemeler ve uzlaþma noktalarýna karþýn, her iki liderin bu süreçte baþarýsýz olmakla kalmayýp hem süreç esnasýnda hem de toplum liderliklerinden düþtükten sonra, birbirlerini acýmasýzca eleþtirmeye devam etmelerinin nedenlerini anlamaya çalýþma sürecinde keþfettiði olgular olduðunu belirtiyor:
42 
 "Gelecek 100 Yýl" Üzerine  (Hakan Yozcu)

"Gelecek 100 Yýl” Adýný taþýyan kitabýnda “21. Yüzyýl Ýçin Öngörüler” sunuluyor. Bu kitapta yazar, gözünü geleceðe dikiyor. 21. Yüzyýl boyunca Dünyada beklenebilecek deðiþimlerin net ve anlaþýlýr öngörüsünü sunuyor. Gelecekte savaþlarýn nerede ve neden çýkacaðýný ve nasýl savaþýlacaðýný, hangi milletlerin ekonomik ve politik güç kazanacaðýný; ya da kaybedeceðini ve yeni teknoloji ve kültür eðilimlerinin yeni yüzyýlda yaþam biçimimizi nasýl deðiþtireceðini anlatýyor.
43 
 Sanatçý Mehmet Samer Ýle Tiyatro Üzerine  (Hakan Yozcu)

Samer, “Dramanýn eðitimde olmasý gerektiðini, öðrencilere küçük yaþlarda tiyatro eðitiminin verilmesi gerektiðini, böyle olursa kendilerini daha iyi hissedeceklerini, toplum içinde nasýl davranacaklarýný öðreneceklerini” belirtiyor. Devam ederek “Çocuklarla çalýþmanýn farklý bir yöntemi vardýr. O nedenle uzman kiþilerle çalýþýlmasý gerekir. Tiyatroyu bilen ve o eðitimi alan kiþilerle çalýþýlýrsa baþarý artar” diyor.
44 
 Uluslararasý 27. Denizli Amatör Tiyatro Festivali"nin Ardýndan  (Hakan Yozcu)

Geçtiðimiz günlerde Denizli’de yapýlan 27. Uluslararasý Amatör Tiyatro Festivali’ne katýldýk. Gerçekten büyük bir organize idi. Benim, bu festivale üçüncü katýlmam idi. Daha önce de oyuncu ve gözlemci olarak iki kez katýlmýþtým. Bu sefer ise Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürü olarak konferans vermeye davet edilmiþtim. Seve seve gittim. Çünkü Denizli’yi ve Denizlileri çok seviyordum.
45 
 Çaðdaþ Sanatlar Müzesi Olmayan Ülke Çaðdaþ Sayýlamaz...  (Yücel Dönmez)

Yýllardýr üvey evlat muamelesi gören çaðdaþ sanatlarýmýz ve çaðdaþ sanatçýlarýmýz, çaðdaþ bir sanat müzemizin olmamasý burukluðunu yaþýyorlar...
46 
 "Yangýn Yerinde" Kabare mi Komedi mi?  (Hakan Yozcu)

“Oyunda evlendirilen “ÞÜKRAN” VE “ÞÜKRETTÝN” adlý iki tipleme yaratýlmýþ… “ÞÜKRAN”, Mücahitler Derneði’nin her yýl yaptýðý ÞÜKRAN etkinliklerinden hareket edilerek Türkiye’ye þükran duyan Kýbrýs Türk Halkýný, oyunda adý geçen “ÞÜKRETTÝN” ise, “Kýbrýs Türkleri ile evlenip mahvolmalarýna sebep olan Türkiye’yi” kastediyor.
47 
 27 Mart Kktc Ýçin Acý ve Buruk Bir Gün  (Hakan Yozcu)

Yýllar önce bir yangýn ile kül olan Devlet Tiyatrolarý’nýn salonu 20 yýlý aþkýn bir süre olduðu halde hala yapýlamadý. Hala Devlet tiyatrolarý saðlýklý olarak seyircisi ile kavuþturulamamýþtýr. Devlet Tiyatrolarý, 20 yýldan fazla sürede göçmen kuþlarý gibi oradan oraya sürüklenmiþtir. Oyuncular, nerede bir salon bulmuþlarsa orada oyun sergilemiþlerdir.
48 
 Þehre Fransa"dan Bale Kumpanyasý Gelmiþ  (Seval Deniz Karahaliloðlu)

Dans baþladýktan birkaç dakika sonra, kendimi ‘iyi niyetli bale öðrencilerinin dönem ödevi sýnavý için hazýrladýklarý bir çalýþmada’ buluveriyorum. Figürleri öðrenip ezberleyen dansçýlar, arkadan kurulan porselen bebeklere benziyorlar. Bir türlü uyum yakalayamadan sahnede kendi halinde hoplayýp zýplayan bu altý porselen bebek, bana annemin mücevher kutusunu anýmsatýyor. Kapaðýný açýnca mekanik bir müzik eþliðinde dönen balerin misali sahnede dolanýp duruyorlar. Kurgulanmýþ içi boþ bebekler gibi. Tamamýyla "ruhsuz". Öylesine zorlama dans ediyorlar ki çevremde dansý durdurup "Kesin, mola, kendinize gelin, tekrardan alacaðýz" diyecek bir koreograf, bir hoca arýyorum ama yok. Acaba ben baðýrsam mý? En iyisi bu zorlama felaketin bir an önce sona ermesi. Gruptaki "iyi niyeti" Çinli çocuða muhtemelen hep gülümsemesini söylemiþler. Yüzünde bir Comedia d’el Arte maskesi takmýþ, piþmiþ kelle gibi sýrýtýyor. Ýçimden sahneye çýkýp yüzündeki maskeyi çekip almak geliyor. Acaba maskenin ardýndan ne var?
49 
 "Kýrkýndan Sonra" Oyunu  (Hakan Yozcu)

Aþk, insanýn yaþamýnda her zaman var olan, yaþanan bir olgudur. Küçük yaþlardan, ileri yaþlara kadar, insanýn tattýðý, asla vazgeçemediði bir duygudur. O nedenle insan hep “Aþkýn yaþý var mýdýr?” diye sormuþtur. Oyun yazarý Alfonso Paso 1926- 1978 yýllarý arasýnda yaþamýþ bir yazar. Birçok tiyatro oyunlarý, televizyon film senaryosu ve sinema senaryolarý ve hikâyeler yazmýþ biri. Oyun, önce bir doktor kliniðinde iki hasta yaþlýnýn sýra beklerken tanýþmalarýyla baþlar. Dekor, bir hastane veya bir doktor kliniðidir. Koltuklar, telefon, duvarlarda resimler vardýr. Basit bir dekor olmasýna raðmen albenisi iyi olan bir dekordur.
50 
 Derman Atik Ýle Tiyatro Üzerine  (Hakan Yozcu)

Toplumcu gerçekçi algýyý alan bir seyirciye sahibiz. Geleneksel tiyatro ile bütünleþtirebilirsek ortaya güzel bir eser çýkar. Kendi ülkemin kültürünün de diyaleðinin de bu sürece katýlmasý gerektiðine inanýyorum. Bunu yaparken birini dýþlamak doðru deðil diye düþünüyorum.” diyor.
51 
 Tarihi Bir Gerçeði Daha Öðrendik; Meðer "" Türk Mûsýkîsi "" Yasaðý Bir Efsâne, Hatta Efsâne Bile Deðil Sadece Bir Dedikodu Ýmiþ (! )  (Salih Zeki Çavdaroðlu)

Geleneksel Mûsýkîmize yapýlan asýlsýz ve mesnetsiz iddialara bir cevap...
52 
 Sanatýn Türk Milli Takýmý Paris Kapýlarýný Kýrdý  (Seval Deniz Karahaliloðlu)

Türkiye’nin gündem maddesi belli. Cinayetler, suikastlar, siyasi belirsizlik, komplo teorileri, ekonomik ve siyasi istikrarsýzlýk derken toplumda hat safhada yaþanan gelecek korkusu. Haber bültenleri, insanýn içini karartan haberlerle dolup taþýyor ama bu ülkede sesiz sedasýz güzel þeyler de oluyor. Her türlü olumsuzluða karþýn; inançlarýný, sanatsal üretimleri ve umutlarýný bir çýkýna koyan, bir avuç “sanatçý cengaver” Paris yollarýna düþüyor. Ýzmir, Ýstanbul ve Eskiþehir’den resim, heykel, seramik ve özgün baský dallarýnda çalýþan 10 sanatçý “kendi kiþisel çabalarý” ile Türkiye’yi temsil etmek için gittikleri Paris’te, uluslar arasý sanat platformunda büyük baþarý kazanýyor. Tabii bundan hiç kimsenin haberi yok. Çünkü Pop Starlarýn yüceltildiði, sözde sanatçýlarýn meydanlarý boþ bulduðu, ciddi bir “kültür, sanat erozyonun” yaþandýðý ülkemizde, Fransa’da kazanýlan bu baþarýnýn haber deðeri bile yok.
53 
 Hakan Tulumbacý Ýle Sanat Üzerine  (Hakan Yozcu)

Bu gün ülkemizde sanata ve sanatçýya gereken deðer maalesef verilmiyor. Örnek verecek olursak müzisyenler sadece þarkýcý olarak düþünülüyor. Oysa sanat bir bütündür. Her sanat dalýnýn ayrý sanatçýlarý vardýr. Bunlarýn hepsi kendi alanýnda ayrý bir deðerdir. Edebiyatçýlarýmýz, ressamlarýmýz, heykeltýraþlarýmýz, müzisyenlerimiz artýk aklýnýza ne geliyorsa yani sanatla uðraþan her kimseyi kast ediyorum. Bunlarýn hepsi üretiyorlar. Topluma bir þeyler vermeye çalýþýyorlar.
54 
   (Hakan Yozcu)

Oyun, Salamis Harabelerinin büyülü ortamýnda loþ ýþýklar altýnda bir savaþ sahnesi ile baþladý. Burada iki kardeþ karþý saflarda savaþýp Thebai için dövüþür. Ýkisi de ölür. Kral, ülkeye saldýrdýklarý için gömülmelerine izin vermez. Çünkü düþman, ne olursa olsun düþmandýr.
55 
 Bir Ödülün Düþündürdükleri...  (Yücel Dönmez)

Acaba jüri üyelerinin hemen hepsi mi Adnan Varýca’yý ödüle layýk gördü... Yarýþmaya katýlan hangi sanatçý kaç oy aldý... Yoksa diðer adaylar detaylý olarak deðerlendirilmeden mi ödül Varýca’ya verildi...
56 
 Ýzedebiyat Ailesi Yozlaþmaya Karþý Bir Güçtür...  (Yücel Dönmez)

Sayýn ÝzEdebiyat ailesi üyeleri arkadaþlarým, yazdýklarýmýzý paylaþtýðýmýz gibi, dertlerimizi ve sevinçlerimizi de paylaþmamýz, birbirimize yardýmcý olmamýz gerektiðini düþünüyorum. Rahatsýzlýklarým konusunda, medyamýz da tepkisini ortaya koyduðu halde hala, adý geçen kurumlardan bir ses çýkmamasý þaþýrtýcý.
57 
 Eleþtiri  (LOKMAN ZOR)

"Carmelo ve Paolina" adlý tiyatro oyununun eleþtirisi
58 
 Guernica Tablosu'nun Tam Önünde  (Hakan Yozcu)

Alabildiðince büyük bir müze olan Reina Sofia, sanatseverler için mutlaka, ama mutlaka görülmesi gereken bir müze. Saatlerce gezmekle bitiremiyorsunuz. Hatta en az 2 gününüzü buraya vermeniz gerekiyor. Yüzlerce resim, binlerce sanat eseri, alabildiðince farklý ürünler size hitap ederek, sizleri büyülüyor. Müzede hayran hayran gezerken, ansýzýn bu tablonun önüne geliyorsunuz. Birdenbire kalabalýðýn arttýðýný, korumalarýn fazlalaþtýðýný görüyorsunuz. Öyle ha deyince yaklaþamýyorsunuz tabloya…
59 
 Sanat mý Yoksa Ayýrýmcýlýk Sanatý mý Yapýlýuor...  (Yücel Dönmez)

Bir ülke ki, Edirnenin dýþýnda da ün yapabilmiþ bir sanatçýsýný, hiçbir gerekçe ortaya koymadan, ulusal diye anýlan bir fuarýndan men etmek istiyor... Ve ayýrýmcýlýk yapýlan sanatçý üstelik, ayný fuara 8 defa katýlmýþ ve ayrýca 2 kez de Amerika’daki galerisiyle diðer bir ulusal fuarýmýzda yer almiþ...
60 
 Terapi Üzerine  (Hakan Yozcu)

Terapi romaný iç içe giren olaylarla okuyucuyu büyük bir gerilime sokan bir eser. Adeta bir korku filmi izler gibi geriliyorsunuz sayfalar ilerledikçe. Ve hep kafanýzda ne olacak diye sorular soruyorsunuz. En önemlisi de “Kim bu Annan Spiegel?” demekten kendinizi alamýyorsunuz. Kitap boyunca kendinizi hep bir bilmece oyunu içinde buluyorsunuz. Durmadan bu bilmeceleri sorup duruyorsunuz kendi kendinize…




son eklenenler
Sessiz Çýðlýk Üzerine
Hakan Yozcu
Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat
"Gelecek 100 Yýl" Üzerine
Hakan Yozcu
Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat

Hakan Yozcu
Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat
Derman Atik Ýle Tiyatro Üzerine
Hakan Yozcu
Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat
Terapi Üzerine
Hakan Yozcu
Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat
Nikah Þekeri
furkan dede
Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
Hakan Yozcu
Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.