..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam hoþtur, ölüm rahat ve huzurludur. Zor olan geçiþtir. -Asimov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Felsefe
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Ýblis
Mesut Kuntan
Þiir > Baþkaldýrý

"ÝÇÝNDEKÝ ÝBLÝSE" SAÇMA SAPAN BAKIÞLARLA ÝZLÝYORSA BEDENÝNÝ KARANLIÐIN TAM ORTASINDAN ÇEKÝYORSA ELLERÝNÝ TUTUNDUKÇA RÜZGARINA SOÐUK GÜLÜÞLERÝYLE DANS EDÝYOR ÇILDIRMIÞ GÝBÝ ÇATLAK HANÇERÝYLE ÖYLE BAKMA, GÖKYÜZÜNE YAKMA GÜNEÞLERÝNÝ ÝSYAN ETME, ÝÇÝNDEKÝ ÝBLÝSE ÖYLE BAKMA, GÖKYÜZÜNE YAKMA GÜNEÞLERÝNÝ ÝSYAN ETME, ÝÇÝNDEKÝ ÝBLÝSE ÖYLE BAKMA... HAYAL MEYAL RÜYALARLA GÝZLÝYORSA BENLÝÐÝNÝ DÖN LANETÝN DÖN KIYISINDAN SAVU

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe
721 
 Alan, Alan Etkisi ve Alan Yönü 2  (Bayram Kaya)

Boþluk ta doluluk ta bir alandý. Ve alan etkisi ortaya koyarlardý. Biri dolma yönünde alan etkisi ortaya korken; diðeri doldurma ya da boþalma, yönünde alan etkisi ortaya koyuyordu. Boþalmanýn alan yönü doldurmaya doðru etkin akýþtý. Boþ olanýn alan yönü dolmaya ve doldurulmaya karþý koyan pasif dirençti.
722 
 Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 49 50  (Bayram Kaya)

Hatta alan yönüne zýt durumla pecede bacada girmek gibi duvara bir delik açýp içeri gireceksiniz. Göreceksiniz ki alan yönüne ters olmanýza raðmen kapýda itiþip omuz verenlerin birçoðundan daha önce içeri gireceksiniz.
723 
 Yönetim Merkezinin Potansiyelli Oluþu  (Bayram Kaya)

Varlýk içte ve dýþta potansiyellidir. Bulut içte birikmeðe (þartlarýný oluþmaða), dýþta da þimþeklerini yýldýrýmlarýný savurmaða potansiyellidir. Yerin içi ýsýnmaða, yer kabuðu kýrýlmaða, magma da yeryüzüne fýþkýrmaya potansiyellidir. Çevre iniþli çýkýþlý, eðirilip bükülme ve düzleþmelerle topoðrafý alanlý olup; dýþtaki alanýn bu potansiyeli de sizi; yokuþta yorar. Ýniþte koþturur. Düzde bayar oluþuyla da bu alan durumlar sizleri her daimle, bu durumlar içinde üzerinize alan etkimeli kuvvet oluþlarýyla sizlere daima potansiyelli olurlar. Sular yayýlmaya ya da yayýlarak, ilerleyerek; akmaya, buz tutmaya potansiyellidirler. Bunlar bir özdeki özelliktirler. Özdeki özellikler zýtlarýn (karþýtlarýn) varlýðý ve birliði gereði oluþurlar. Söz gelimi, bir þey içine ýsý almaya ya da çevresine ýsý vermeye potansiyellidir. Yine þeyler dýþtan basýnç almaya ve dýþa da basýnç uygulamaya eðilimle, potansiyelli olurlar. Canlýlar bu kabil genel fiziksel kimyasal ortak potansiyel taþýmalarýna karþýn; istemli istemsiz oluþla da dýþa doðru ve içe doðru adeta kendilikten potansiyellidirler. Ýçte beliren cinsel bir potansiyele karþýn, dýþta bunu karþýlamaya yönelik davranýþlarý kotaran güdü ve güdüler de birer potansiyelliktirler. Ha keza duygu ve bilinç durumu olan bilgi ve ruhsallýkta sizde birer potansiyelli oluþturlar. Sabah iþe gidecek olmanýz da bir potansiyelliktir. Þartlanmalarýnýz da bir potansiyellktir. Sizi bekleyen dolmuþa müþteri oluþunuz da dolmuþçuya göre bir potansiyel durum oluþunuzdur. Otobüsün önüne atlamakta olan çocuðu tutmanýz da bir potansiyelliktir. Sizin hýrsýza yaðmacýlara iþtah oluþunuz, bir aslana av olmaða davetiyeniz de sizden çevreye karþý bir potansiyelliktirler. Bu belirtiþlerdeki amacým okura potansiyel oluþu sezdirmektir. Potansiyel oluþun sosyo toplumsal, ekonomik, ruhsal ve buhran sal oluþuyla birçok kriminal türünün derin analizlerine girip konuyu derinleþecek olan yüzüne deðinmeyeceðim bile. Bu tutum konum dýþý bir gayret olur.
724 
 Haçlý Seferleri Üzerine  (alidem)

Ey Fransýz ýrký! Tanrý’nýn sevdiði ve seçtiði ýrk! Kudüs dolaylarýndan ve Konstantinopol’den acý haberler geliyor. Tanrý’ya bütünüyle yabancý, lânetli bir ýrk (Türkler’den söz ediyor), Hýristiyanlarýn topraklarýný vahþice iþgal ve
725 
 Somut Þeyler Soyut Oluyordu 7  (Bayram Kaya)

Somluðundan, somut oluþlarý görünüþünden soymak anlamýna gelen soyutlamalar; iliþkin olduklarý nesneyi özelliklerden ayýrarak düþünülen her hangi bir þeyin niteliðidir, soyutlama. Ansal, öznel bir özelliktir. Soyutlama yetisi geliþmenin en belirgin yanlarýndan biriydi.
726 
 El Kavgalarý 13  (Bayram Kaya)

Ýlk El kendisini ortama ihale ederken olacak olanlar hakkýnda bir þeyi bilmiyordu. Yineleyen süreçler tersine dönerdi. Bir dalga leðeni içinde olan suda bir merkeze göre oluþturulan dalga; dalga leðenine çarparak geri döner. Yani dalga leðeni içinde git olan su dalgasý, dalga leðeni sýnýrýna çarpýp gerisin geri dönen ters dalgayla; gel oluyordu.
727 
 Somut Þeyler Soyut Oluyordu 1  (Bayram Kaya)

Kült merkezi; yönetilen birçok melezlerden oluþan bir çevredir. Yani kült merkezi yeni yeni baðýntýlarsan giriþmenin merkezidirler.
728 
 Denge ve Dengesizlik Süreçleri 8  (Bayram Kaya)

Arz-talep, ön talep toplama gibi sülük yapýþkanlý illet, üretim hareketinin kimi kiþiye göre olan bu kâr mantýklý sömürü anlayýþlý bu belirme düzeyi; köleci sistem içinde gelip bu zorunluluðun üzerine ilinekti takýlýp kaldý. Kapitalist kölecilik kendisini zorunluluk gibi ve kendisini o iþi özü gibi göstermekle kapitalist esaret afyonu ile bu kavramlar kendisini bize gözbaðý illüzyonu ettiler.
729 
 Kurtuluþun Felsefesi 151  (Bayram Kaya)

Siz bilmeseniz de "kolektif egemenlik sizin dýþýnýzdadýr." iþte Osmanlýdaki ilk Meclisi Mebbusan, tam da arkaik olan bu kolektif bilinçti. Arkaik kolektif bilinç, güncel içindeki karþýtlarýyla; yeni koþullarda yeni durumuyla ve yeni duruma baðlý konjonktürde yeniden bir dirimle vakti gelmiþ zorunluluðun belirmesiydi.
730 
 Sahiplik Ýmaný 2  (Bayram Kaya)

Artýk hayatýn garantisi birine kul-köle olmaktý. Ben falanýn kulu kölesiyim demek dokunulmazlýktý. Kul olmak baþlý baþýna hayat hakký deðildi. Ama kiþi, grup ve ittifak koruyuculuðundan yoksun olunca yeni koruyuculuðu “köle” olmakta veya kul olmakta; bulacaktý.
731 
 El Kavramý 4  (Bayram Kaya)

Sizin emeðiniz amorti olmamakla; amorti olmamanýn bir kaybýna dönüþüyordu. Karþýlýðý üretilmiþ olmakla tüketim olmasý gereken; kullaným süresi uzun olan emek gücü birikimleri olan mal mülkte bu amortisman ve finansmanlarla amorti edilip sürekli emek gücü ürettiren bir kullanýma dönüþmekle baþlangýç baðýntýlý sisteme yabancýlaþma oluyordu. Amorti olanda amorti eden de yine sizin emek gücünüzdür. Amorti olanlar üreten bir emek gücü gibi amorti ettiði yeni kullaným süreciyle hiçbir emek gücü ortaya koymadan emek güçlerini sömürmeye devam ediyordu.
732 
 Alan Etkisi ve Totemi Oluþ 6  (Bayram Kaya)

Bu iki tür yoðun alan etkili düþünce ve tasavvurlarýn; kiþiler üzerine “aný yansýtmalý geri beslenme ve geri beslenmenin þimdiki tutum üzerine bir alan etkisi” vardýr. Bu tür alan etkilerine; “duyuþlu sosyal etki veya atalar etkisi” diyoruz. Totem edilen mana içeriðinde bu da vardý.
733 
 Eksen Çaðý 2  (Bayram Kaya)

Bu nedenle insanýmsýnýn, toteminin ve ön ittifaklý insan olan kiþinin "yaratýcý mana düþünceli betimlemesi yoktur". Risk veren anlayýþça düþüncesi yoktur. Kaderleri belirleyen anlayýþla düþüncesi, merhameti, acýmasý vs. yoktur.
734 
 Muvazaa 7  (Bayram Kaya)

Gerçi El irade sahibiydi. Ama tek olduðunu söylemiyordu. Bu nedenle ilk oluþumu esnasýnda farklý farklý kiþilerin farklý farklý El’i olmakla; El’in zengin ettiði kiþi sayýsý kadarla El birçoktu. El, O kiþinin El’i ya da Rabbi olmakla da tekti. Kiþiye göre kiþi iradesi olmakla birçok tek olan El ya da Rab vardý.
735 
 Sistem Ýþsizliði Gösterip Sizi Sömürüye Razý Ediyordu 2  (Bayram Kaya)

Sosyal yapýnýzýn; kiþiler üzerinde parçalý durumlarla kendi saðlamasýn yapmasý nedeniyle; sosyal yapý kiþileri sosyal yapýsýna karþý bir özveri ortaya koyarlar. Bu özveri kiþilerin kendi dýþýndaki nedenlerden ötürü “kendi dýþýndaki kiþilerine karþý kiþide baðlýlýk oluþturma” duygusudur. Yani özveri gruba baðlýlýktýr. Özveri de kiþi dýþýndaki nedenlerledir.
736 
 Denge ve Dengesizlik Süreçleri 23  (Bayram Kaya)

Sömürü içinde ya da mütekabiliyet siz oluþ içinde görülmesi gereken þey; sürecin MAL+PARA +MAL olmasýydý. Üreten iliþkili üretim hareketi yasasýna uygundur. Para sürece bambaþka yansýma verir. Para, týpký kiþisi mal mülk sahipliði gibi sömürünün hilenin (burjuvazinin) ortaya konacaðý enstrümana dönüþmüþtür. Bu durumda süreç, baþlangýç koþullarýna uymaz
737 
 Kurtuluþun Felsefesi 156  (Bayram Kaya)

Vücudun içinde her biri kendi bir birimlik süresi içindeki kendi iþlevi içinde birbirine baðýntý olup biten kalp, karaciðer, börekler, mide, immünolojik sistem, hematol, hematol basýnç, enzimler, nöron sistemi, PH ortamý, hormonsal sistem gibi eþ anlý birçok parça iþler ayrý ayrý organ birimler üzerinde bir anda olup biterler.
738 
 Ön Ýttifaklý Manayý Köleci Mana Ýle Kýyaslama 3  (Bayram Kaya)

Ýlahi yasa, totem meslekli giriþmeler nedenel; totem alanýn ve totem grubun dýþýnda; totemden ve totem bilinçten baðýmsýz oluþla gerçekleþen bir boþluk devinmesidir. Bu boþluk devinmesi totem meslekleri iriþmesine göre etkiyen alan gücüdür. Ýlah, ilahi alana göre oluþan totem temsilcilikler olmakla; totem temsilciler ilahi alana göre takdirce söylem ve kararlarda bulunanlardý. Ýlahý alan, totem grup temsilcisi ilahlarla doldurulacaktý. Bu baðlamda ilahi yasa olan alanla, ilahlarý karýitýrmamak gerekir. Yapýlan tüm hata ilahi yasayý ilah saymaktý.
739 
 Müruru Zaman 11  (Bayram Kaya)

Zorunlu olup iþleyiþine devam eden ama adýný bile anmayý yasaklamakla (ortaklarý þirk saymakla) davranan kiþi; hala kolektif oluþun manevi baský ve basýncýný da duyuyordu. “El’iniz kararlarýný alýrken kimseye ihtiyaç duymaz” diye kolektife ihtiyaç duymamanýn kiþisi, kendi tekil irade oluþunu söylüyordu. Bu nedenle nefsani olan kiþi kolektife filan ihtiyaçla deðil de "her þeyin ve kendisinin, kendisi olduðu El gibi böylesi bir mutlak güce ihtiyaç duyuyordu".
740 
 Anlamak Gerek 47  (Bayram Kaya)

Binlerce yýl kolektif yapýnýn iyi analýk, iyi babalýk, hayýrlý evlat gibi anlayýþý ve algýsý yoktu. Yine dul, yetim, öksüz kalan kiþileri, yoktu. Miras kavgasý nedenle, ana babanýn evladý; evladýn ana babayý öldürmesi yoktu. Bana harçlýk vermedi diye torunun ebeveyni öldürmesi yoktu. Ve bile bunlara dek psikolojik takýntýlar ve ruh çökkünlükleri yoktu.

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Ölçü 4
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 3
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 2
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 1
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Hemcinsler A
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.