..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyayý isteyen bilime sarýlsýn, ahireti isteyen bilime sarýlsýn; hem dünyayý hem ahireti isteyen yine bilime sarýlsýn" -Hz. Muhammed
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Felsefe
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Çimen
ergun tekkalmýþ
Þiir > Bireysel

bittim de yeþerdim kaç kere umursamadan insanlarýn kirli pis ayak izlerini...

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe
641 
 Kölesci Sistemin Ahlakçý ve Uyarýclarý 1  (Bayram Kaya)

Tüzelin olan güç te dýþtaki kiþisel bencillikti eðilimlerin sentezinden ortaya çýkan sosyo toplumsa bilinçti. Tüzelindi güç (bilinç) ortaklaþan bencillik olmak zorundaydý. Ortaklaþan bencillik te kiþisi bencillik olmak zorundaydý. Bencillik (bilinç bilen ben) bu nedenle tüze ve tüzelin olmuþtu. Tüzelin olan da bu nedenle önce ortaklaþan bencillikti, sonra da kiþi sel bencillikti
642 
 Anlamak Gerek 28  (Bayram Kaya)

Yamyam grup açýsýnda sürece baktýðýnýzda yamyamlarýn amacý besin elde etmekti. Yine yamyamlara göre saldýrdýklarý grup alanýnda yaðmasý yapýlacak yiyecekler varken; gruba saldýrmasý demek yamyam grubun kendisinin de ölmesi demekti. Amacýný elde eden yamyam grup, savunma içindeki gruba gereksiz yere üstelik dýþa býrakýlan yiyecek ile doymuþ iken ölümüne saldýrmayý göze almaz. Gereksiz bir saldýrý yorulma, zorluða karþý direnme olmakla bu tür boþ boþuna enerji harcamama iþi, kiþi benci korunan yasa içinde enerji sakýným kanununa aykýrýydý.
643 
 Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 2  (Bayram Kaya)

Kendi farklý ömrü ile çevreyi oluþan bu deðiþkenlerin deðiþmesi halinde çevre içindeki bir olayý var da edebiliyorlardý yok ta edebiliyordu.
644 
 Anlamak Gerek 49  (Bayram Kaya)

Ve bizler kaldýramayacaklarý kolektif yükü kiþiler aileler omuzuna yükle-diðimiz halde bu gerçek karþýsýnda bile kiþilere iyi ahlaklý ol diyorduk. Tüm mesele bu çýplaklýkta olmakla, buydu. Bunlarý kolektif tutum içinde çözümlemek yerine biz kiþilere iyi ana baba olacaksýnýz diyorduk.
645 
 Alan Etkisi ve Totemi Oluþ 13  (Bayram Kaya)

Genel baðýntý içinde bir þey her þeydir. Maddedir, manadýr, harekettir, zamandýr, mekândýr, hacimdir, boyutlardýr vs. olur. Özel baðýntý içinde ise bir þey çok az þeydir. Sýnýrlýdýr, tanýmlýdýr. Kesikli ve parçalýdýr. Genelliðin kýsýtlý özel hal ile iþlevle belirme þeklidirler.
646 
 Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 14 / 3  (Bayram Kaya)

Bir birim bað enerjili baðýntý veren dizilim nedenle 2+3=1+1+1+1+1 ile ayný baðýntýyý ve tepki cevap ile ayný özelliði oluþmazlar, Bunlarýn hepsi beþi verir ama beþi veren her dizilimleri de ayný dizilim görmeyin lütfen.
647 
 Köleci Yasa 15  (Bayram Kaya)

Bu nedenle köleci sistem bu referans üzerine biat olan kendi geleneklerini, kutsama oluþla sürdürüp gidecekti. Bu alan tam bir "üzüm üzüme baka baka kararýr" özdeyiþine dönecekti. Eski iman ahitleri kiþiler geleneði içinde imaný müktesebat oluþla anýlýp; eylemli kýlýnýp; süre gelmeðe devam ederler.
648 
 Ortak Akýl ve Ön Koþul 7  (Bayram Kaya)

Oysa ayný tekil kiþimiz þimdi sosyal yaþam içindeydi. Sosyal yaþam ortak yaþamdý. Þimdi kiþimiz ortak ve dayanýþan bir ortak akýl içinde olmasýyla, artýk bulduðu besini kendisi yiyemiyor grubun barýnma yerine getiriyordu. Bu hem yük taþýmakla kiþiye eziyetti. Hem kiþinin tüketim yapmakta gecikmeydi. Ýþte bunlar kiþinin yaþam saðlamalarýný garanti eden sosyal yaþama karþý kayýplardý. Ödenen faturaydý.
649 
 Paranýn Ýcadý 5  (Bayram Kaya)

Söz gelimi asalak lümpenler "devlet kasap olmaz" diyen propaganda yapýyor. Zihinleri bu algýya hazýrlayýp bilgi yerine inanç oluþturuyordu. Bu ön hazýrlýklar devletin iþleyiþini oluþan egemen sýnýftan yana olan siyasetçilerin iþini kolaylaþtýrýyordu. Söz gelimi bu anlayýþ içinde sessizce et balýðý özelleþtiriyorlardý.
650 
 Ortak Akýl ve Ön Koþul 6  (Bayram Kaya)

Toplumsal akýl kiþiden, kiþinin isteðinden ve kiþinin bilincinden baðýmsýz bir var oluþtur. Böyle olduðu için inþacý temel toplumsal ortak akýl sizin isteminizle, sizin oylamanýzla deðiþecek bir þey deðildir.
651 
 Ön Ýttifaký Mananýn Köleci Mana Ýliþkisiyle Kýrýlmasý 1  (Bayram Kaya)

Bugünkü inþanýn temeli, tarihsel oluþla adým adým dünde inþa olmaya baþlayan süreçlerin; seçme ayýklamalarý yapýlan bir devamlýlýkla yansýmasýdýr.
652 
 Geçmiþ Anlamaksa Gelecek Yaþamaktýr 2  (Bayram Kaya)

Yani kiþi çalýþsa bile kiþi nafakasý verilen nafakasý saðlanan acizlikti. Neden bu böyleydi?
653 
 Yapýnýn Temelinde Ne Var?2  (Bayram Kaya)

Saðlatan birliklerin ortaya koyduðu iþbirliðinin sonucu olan erek (amaç) kiþisel doyumla düzleþiyor, deþarj oluyor, yeniden dolmak için kutuplaþýyordu. Sosyal yapý bu temel referansa (ana fikre) atýfla inþa oluyordu.
654 
 Köleci Yasalar 7  (Bayram Kaya)

El oluþmasýný þöyle bir hatýrlayalým. Tüm süreçler bizden ve bizim bilincimizden baðýmsýz olukla nedenli oluþturlar. Kiþi aðaçta meyve toplamasýnýn nedenini, kiþinin kendi acýkmasýný karþýlar olmasý içinde nedenle açýklayabilmektedir. Ama kiþi acýkmasýný pek pek nedenle açýklayamamaktadýr. Bunu çabasýna baðlasa da sürecin nasýl olup bittiðini bilememektedir
655 
 Anlamak Gerek 35  (Bayram Kaya)

Ýþte olup biten þuydu. Pratiðin verdiði bilgi imajý içinde üretim yapmanýn imajý daha çok baskýndý. Temel geliþtirici ve temel beyinsel dönüþtürücü olan sürdürülebilirlik, üretimden gelen imajýn soyutlamalarýydý. Sisteme kolektif iliði veren anlayýþ þuydu; grubu yaþat ki yaþayasýn. Bu imaj þimdi de zýddý durumla; gemisini kurtaran kaptan, deme imajýna, dönüþmüþtü.
656 
 Alan, Alan Etkisi, Alan Yöneticisi 8  (Bayram Kaya)

Hak kavramý daha önceki kolektif yaþantý düzenli iliþkilerinizden edinilen izlenim ve deneyden gelen referanslara göre, þimdiki köleci yapý içindeki her bir sapma ve deðiþmeye gösterilen dirençti. Bu hak noktasý olan direnç “hak arama, hak ediþ, hakkýnýz olaný isteme, haklý olma, haksýz olaný ifade etme” gibi söylemlerle kolektife göre olandan kaynaklý direncinizin dile getiriliþ þekliydi.
657 
 Kolektif Alan 15  (Bayram Kaya)

Ýþte geçmiþe dek unutturulan kolektif giriþmeli, kolektif bazlý deðiþilebilir paydaþlý, kolektif kiþi emek transferleri; mülkün sahibi El kavramý içinde þimdi “rýzk” ve rýzk verme ile dile getirilir olmuþtu. Ýttifaka dek Ýttifakýn insaný da “kul veya köle” olarak dile getirilir olmuþtu. Bilgi iyiden iyiye karartýlmýþtý.
658 
 Ýmaný Sahiplik 3  (Bayram Kaya)

Uzaklaþmanýn nedeni insan öznelliðinin sosyo toplumsa sisteme ve baþlangýç koþullarýna yeni durum ve þartlarýn olanaklarý dâhilinde oluþmakla sisteme salt öznel müdahaledir.
659 
 Köleci Yasa 19  (Bayram Kaya)

Buradaki doðal bir seyrediþ olmayan emek güçleri ortaklaþmasýnýn gizlenmesiydi. Temel ve temel harcý olan emek gücü yerine, emek güçleri ortaklaþmasýnýn yerini asla tutmayacak olan; üretim hareketi içinde olmayan “mal sahipliði hakký” gibi uydurma ve kandýrma illüzyonun ortaya konmasýydý
660 
 Totemi Alan 1  (Bayram Kaya)

Bencillik nereden parçalý süreç edilmiþti? Sosyal oluþ nereden parçalý ortak kesiþimli alandý? Totem alan neden sonra ve ne üzerine bir inþaydý?

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Ölçü 4
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 3
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 2
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 1
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Hemcinsler A
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.