..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mutlu insanlar tatlý þeylerden söz ederler. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Kütüphaneler - Düþünseli

Didem Duruöz - Düþünseli
Site Ýçi Arama:


- DÜÞÜNSELI -

duygularýn dünyasý




  Deep / Derin (pelin yet.) Post-Modernizm 

Bana yaklaþtýkça derine girersin. Kývrýmlarýmda geceyi, gündüzü, zorundalýklarý keþfedersin ama benim izin verdiðim kadar beni anlayabilirsin....

  Cemal Süreya"dan "Üstü Kalsýn" : Hakan Gerçek (Seval Deniz Karahaliloðlu) Sanat ve Sanatçýlar 

Dilini kelimelere, yüreðini hayata korkak alýþtýrma. Cemal Süreya’yý dinlerken, gereksiz safralardan arýn. Mesela, þair utancýný duvara asar, sen önyargýlarýný as, þair kurallarý masaya koyar, sen kuþkularýný masaya yatýr. Býrak orada kalsýn. Cemal Süreya öyle yapýyor, sen de yap. Masumiyet çaðýnýn “esas oðlanlarýyla”, “esas kýzlarýnýn” el ele kaybolduklarý ferah sokaklara aç gönlünü.

  "Beni Ben mi Delirttim?" : Ferhan Þensoy (Seval Deniz Karahaliloðlu) Söyleþi 

‘Askerlik saçma bir þeydir. Hiçbir genç kýzýn baþýna gelmez. Örneðin Leyla’nýn hiç askerlik sorunu olmamýþtýr. Niçin askerde karavanayý sürekli Kelami taþýyor? Kelami olmasa Türk Silahlý Kuvvetlerinin durumu ne olacak? Leyla sevgilim.’

  Tango Metropolis : Tutkunun Adý Kýrmýzý, Hayatýn Rengi Tangodur… (Seval Deniz Karahaliloðlu) Sanat ve Sanatçýlar 

Eþcinseller. Madalyonun diðer yüzü. Ayaklar, adýmlar birbirini takip eder. Sokaðýn dili sert, haþin. Söylenecek sözler açýk, net. Sokaktaki sýradan adam bir yerden bir yere koþturur. Gündelik hayatýn ritmi içinde an gelir sevgiler kaybolur. An gelir, þehir adamý yutar. Sukut zamaný. Artýk havaya sadece bandoneon hakim. Bandoneonun bir ruhu vardýr. Bir sesi, bir rengi, kokusu, acýsý, sevinci vardýr. Yeri gelir sýzýsýný içimizde duyarýz. Caný yansa bizim canýmýzý acýtýr. Tutkuyu, aþký, þefkati, acýyý, hüznü en iyi bandoneonun týnýsýnda tanýrýz. Bir de keman yayýnýn tellerde geziniþinde.

  Kültürler Arasý Ýletiþimi Engelleyen Bazý Faktörler (Ayhan SELÇUK) Kültür Çatýþmalarý 

Kültürler arasý iletiþimde baþarýlý olabilmek için söz konusu yabancý dili iyi bilmenin yanýnda, o dili konuþan insanlarýn kültürünü de iyi bilmek gerekir.

  Paradigmalarýn Ýnsan Hayatýnda ve Toplumsal Yaþamda Yeri ve Önemi (Saadet Toksöz) Toplumbilim 

Paradigma, bir tür zihin haritasýdýr. Belli durumlarda durumlarda nasýl davranýlmasýný ortaya koyan kalýptýr. Bu yüzden de toplumlarýn sahip olduklarý toplumsal paradigmalarý, toplumlarýn bilimsel, dinsel ve kültürel yapýlanmalarýna ayna tutar.

  Yaratýcý Drama (eyyüp yýldýrmýþ) Çocuk Eðitimi ve Yetiþtirilmesi 

Eðitim, tanýmý ve içeriði ile en zor kavramlardan biri. Eðitim alanýnda da en mükemmele ulaþmak uzun yýllardýr insanlarý hep meþgul ede gelmiþtir. Eðitimi insanlarda kalýcý ve istendik yönde bilgi ile donatmak diye tanýmlamak yanlýþ olmaz sanýrým. Ýþte ülkemizde son yýllarda karþýmýza cýkmýþ olsa da dünya gündeminde epey eski bir yeri olan “Yaratýcý Drama “ konusuna deðinmek istiyorum...

  Bir Ýnsanlýk Kahramaný"ný (Sokrat'ý) Tanýmak Ýster Misiniz? (Ömer Faruk Hüsmüllü) Yazarlar ve Yapýtlar 

-Ýki aþamadan oluþan bir yöntemi vardý: a)Ýroni(alay):Bu yöntemi uygulayarak önce kiþiye,alaylý bir yolla hiçbir þey bilmediðini gösteriyordu. b)Maiotik(doðurtma):Sorular sorarak kiþinin doðuþtan aklýnda bulunan bilgileri ortaya çýkarýyordu.

  Atatürk Korkusu (Ak) Sendromu (Hulki Can Duru) Saðlýk 

Atatürk’ün Kara Harp Okulu’na giriþinin yýldönümü olan 13 Mart 2011 günü düzenlenen törende bir ilk gerçekleþmiþ ve Atatürk'ün Gençliðe Hitabesi okunurken bazý paragraflar kasýtlý olarak okunmadan atlanmýþtýr.

  Ýzedebiyat Sitesindeki Bir Yýlým (Ömer Faruk Hüsmüllü) Ýnternet 

Bu siteye ilk yazýmý 29 Ocak 2010 tarihinde eklemiþim. Yani, aradan tam bir sene geçmiþ.

  Düþünen Kafalardan Düþünce Kýrýntýlarý - 2 (Ömer Faruk Hüsmüllü) Ýnternet 

Sizden ricam buradaki örneklere benzer bildikleriniz varsa lütfen ekleyiniz/paylaþýnýz. Dilerseniz “yorum” kýsmýna yazarak bunu yapabilirsiniz ya da dilerseniz buradakilerle sizdekileri birleþtirerek ayrý bir yazý olarak yayýmlayabilirsiniz.

  Düþünen Kafalardan Düþünce Kýrýntýlarý (Ömer Faruk Hüsmüllü) Ýnternet 

Buradaki örnekler birer “düþünce kýrýntýsý, ama etkileri oldukça fazla. Çünkü alýnacak o kadar çok ders var ki!.. Sizden ricam buradaki örneklere benzer bildikleriniz varsa lütfen ekleyiniz/paylaþýnýz. Dilerseniz “yorum” kýsmýna yazarak bunu yapabilirsiniz ya da dilerseniz buradakilerle sizdekileri birleþtirerek ayrý bir yazý olarak yayýmlayabilirsiniz.

  Facebook'ta Okuduklarým - 3 (Ömer Faruk Hüsmüllü) Ýnternet 

Seçmede gerçekten zorlandým, ama bir karar da vermek zorundaydým. Bu hafta için de aþaðýdakileri seçtim. Ýyi okumalar dilerim. Bu yazýlarda þu veye bu þekilde emeði geçenlere çok teþekkür ediyorum. Saygýlarýmla.

  Facebook'ta Okuduklarým - 1 (Ömer Faruk Hüsmüllü) Ýnternet 

Sevgili Dostlar, Facebook'ta çok güzel paylaþýmlar çýkýyor insanýn karþýsýna; ancak bunlar adeta akýp gidiyor geride herhangi bir iz býrakmadan. O nedenle son bir hafta okuduklarýmdan bazýlarýný sizlerle de paylaþmak istedim. Zamanýnýz varsa okumanýzý tavsiye ederim. Bazen bir yazý, bazen bir cümle, hatta bazen de bir tek kelime insana yeni bir pencere, yeni bir kapý belki de yeni bir dünya açar. Saygýlarýmla.

  Facebook'ta Okuduklarým - 2 (Ömer Faruk Hüsmüllü) Ýnternet 

Facebook'ta bu hafta en çok beðendiklerimden bazýlarýný gene sizlerle paylaþmak istedim. Bazý yazýlar çeþitli nedenlerle gözden kaçabiliyor, oysa o yazýlarda çok deðerli, hatta hayati öneme haiz bazý bilgiler bulunabiliyor. Zamanýnýz varsa lütfen bakýn! Saygýlarýmla. Ö.F.H

  Eþekli Kütüphaneci Mustafa Güzelgöz (Ömer Faruk Hüsmüllü) Yazarlar ve Yapýtlar 

Yýl 1943. Genç Mustafa’nýn tayini kütüphaneci olarak Ürgüp Tahsin Aða Kütüphanesi’ne çýkar. Devlet memurluðu o dönemde süper bir þey, çünkü özel sektör falan yok. Bizimki kütüphanede heyecanla okurlarý bekler; bir gün olur, beþ gün olur, gelen giden yok. Etraftakilerle konuþur, herkese anlatýr: “Bakýn kütüphane bomboþ duruyor, gelin kitap okuyun.” Gelen giden olmaz.

  Ýþi Öðrenmek ve Öðretmek Olan Herkesin Okumasý Gereken Bir Kitap (Ömer Faruk Hüsmüllü) Yazarlar ve Yapýtlar 

Prof. Dr. Yýlmaz, bu kitapta, insan zihninin çalýþma mekanizmasýný ayrýntýlarýyla tanýtmakta ve öðrenmede en yüksek verimi saðlayacak koþullara iliþkin bilgiler vermektedir.

  Montaigne Hakkýnda Kýsa Bir Not... (Ömer Faruk Hüsmüllü) Yazarlar ve Yapýtlar 

*Montaigne bizim gibi düþünür,bizim gibi yazar.Bizim aklýmýzdan geçirip de bir türlü yazýya dökemediklerimizi o kaleme almýþtýr.O nedenle Beranger diyor ki “Montaigne,amma da fikir çalmýþ benden!” Sadece ondan mý?Belki de senden de benden de...

  Acý - Haz - Elem - Üzüntü Üzerine Aforizmalar (Ömer Faruk Hüsmüllü) Entelektüel 

Cenap Þehabettin : Yaprak, yaprak, dal ucunda...Aþk üstüne keder, kor üstüne kömür gibi düþer,evvela körletir, sonra alevlendirir. Cervantes : Bütün acýlara dayanýlýr, yeter ki ekmeðin olsun Cicero : acý tanýmamýþ olmak,büyük bir acýdýr.


 

 



 






| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yaratýcý Yazarlýk | Akademika Kitabevi

| Katýlým | Okur Üyeliði | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Sahne Arkasý |

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Eser sahipleri, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin —kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda— herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr. Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.